Sinema ve televizyon eğitimi, sinema ve televizyon sektörlerinin prodüksiyonundan kritiğine kadar her alanda incelendiği akademik branştır. Sinema eğitimi oldukça yeni bir disiplindir, zaten sinema sektörü de son yüz yıl içerisinde doğup büyümüştür. İlk film örneklerinin ortaya çıktığı 1880li yıllarda filmler oldukça çarpıcıydı. Bugünkü diyalog ve seslendirmelerin yerine orkestra eşliği kullanılmaktaydı.
Günümüzde teknolojik gelişmeler sinema ve TV filmlerinin düşük bütçe ve düşük teknoloji seviyesiyle bile yapılmasını mümkün kılmıştır. Yönetmenler yaratıcılıklarını CGI ve 3D kamera teknolojileriyle gösterme fırsatı yakalamıştır. Sinema sektörü uçsuz bucaksız bir okyanus halini almıştır.
Öğreneceğiniz bilgiler arasında iyi bir film yapımı için gereken araştırma, proje yönetimi ve haberleşme teknikleri de yer alacak. Bu bilgiler pek çok alanda iş bulmanızı kolaylaştıracak.
Mezunlar film ve televizyon sektöründe pek çok alanda iş bulabilir. Mezunların büyük kısmı film setlerinde asistan olarak çalışabilir ya da kendi filmlerini yaratabilirler.
Mezunlar ayrıca yapımcı şirketlerinde ve Sky, ITV ve BBC gibi büyük televizyon kanallarında araştırma görevlisi olarak çalışabilirler. Bunun yanında pazarlama, reklamcılık ve e-ticaret gibi alanlarda iş bulmaları da mümkün olmaktadır. Gazetecilik de bir diğer seçenektir.
Uzmanlık yapmak isteyen öğrenciler yüksek lisans eğitimine oyunculuk, yönetmenlik ya da senaryo yazarlığı gibi alanlarda devam edebilirler.
Yüksek lisans programlarının çoğu en az bir, lisans programları ise en az 3 yıl sürer. Derslerde hem teorik hem de pratik bilgiler verilmektedir. Başarılı bir öykü ve film kurgusu oluşturmadan Hollywood müzikallerinin tarihçesine kadar çeşitli konuları kapsayan bölüm derslerinde film ve televizyon sektörlerine dair geçmiş bilgileriniz işinize yarayacaktır.
Lisans programlarına başvuran öğrencilerin en az 3 tane A-derecesi alması gerekir ancak bu derecelerin film alanında olması zorunlu değildir. Yüksek lisans başvurularında ise BA ya da 2:1 onur dereceli öğrencilerin kabul alma olasılığı diğerlerine göre daha yüksektir.
Ana dili İngilizce olmayan öğrenciler başvurmadan önce IELTS sınavına girip en az 6.0 puan almalılar.
Gideceğiniz üniversite size film sektöründe iş bulmanız için gerekli bilgi ve beceriyi kazandıracak ancak hayalinizdeki işte çalışmanızı sağlamaya yetmeyecektir. Film sektöründe deneyim ve çevre çok önemlidir. Bu nedenle prestij sahibi üniversitelere gidin ki film sektöründe sahip oldukları bağlantıları kullanarak size staj imkanı sağlayıp işverenlerle tanışma olanağı sunabilsinler.
Sinema eğitimi için üniversite seçerken uzmanlaşmak istediğiniz ilgi alanınızı iyice belirleyin, daha sonra da istediğiniz üniversitede buna uygun modüllerin bulunup bulunmadığına bakın. Üniversitelerde yazarlıktan yönetmenliğe kadar pek çok alanda seçmeli modül bulunur. Gideceğiniz üniversite çok iyi olsa bile ilginizi çeken, sizi mutlu edecek bir dalda eğitim görmelisiniz.
En önemlisi de kendi mutluluğunuz. Eğer sosyalleşmeyi seven yeniliklere açık biriyseniz yoğun bir hayat yaşayabilmek için büyük şehir merkezlerini seçin. Daha az insanla sosyalleşmek istiyorsanız şehirden uzak küçük üniversiteleri tercih edebilirsiniz.
Ayrıca not ortalamanızın da önemli olduğunu unutmayın. Prestijli üniversiteler yüksek not ortalamalarına sahip öğrencileri kabul etmektedir. Sizin not ortalamanız bunun için yeterli mi?
Maddi durumunuz masrafları karşılamaya yeterli değilse burs ve kredi olanaklarını iyice araştırmanızı öneririz.