Yurtdışında Genel Fen Bilimleri Eğitimi

BU BÖLÜM HAKKINDA

  • BU BÖLÜM HAKKINDA
  • BENİM İÇİN UYGUN BÖLÜM MÜ?
  • KARİYER SEÇENEKLERİ
  • BAŞVURU VE EĞİTİM SÜRECİ
  • DOĞRU ÜNİVERSİTEYİ SEÇMEK
General Sciences

Fen bilimleri, uzun yıllar boyunca toplumların yaşayışlarını etkiledi. Fen bilimleri kapsamındaki temel prensipler bugünkü teknolojik gelişmelere ön ayak olduğu gibi dünya ve evren hakkında her geçen gün daha çok bilgi edinmemizi sağladı. Fen bilimleri iki ana kola ayrılmaktadır: uygulamalı ve soyut bilimler. Soyut fen bilimleri daha çok dünya ve evreni çözmeye yöneliktir. Uygulamalı fen bilimleri ise bilimsel prensipleri inceleyip problem çözmede kullanan branştır. Elektronları keşfeden JJ Thompson’a göre “uygulamalı bilimler reformları, soyut bilimler ise köklü değişiklikleri beraberinde getirir ve bu köklü değişiklikler-politik ya da bilimsel- kazanan taraf için çok güçlü kozlardır.”

BENİM İÇİN UYGUN BÖLÜM MÜ?

Fen bilimleri ile ilgili gelecek planlarınız soyut ve uygulamalı fen bilimlerinden hangisine başvurmanız gerektiğini belirleyecektir. Eğer dünyayı ve evreni anlamak, araştırmalar yapıp var olan teorileri sorgulamak istiyorsanız soyut fen bilimleri tam size göre.

Öte yandan bilim adamlarının ortaya çıkardığı prensipleri ve bu prensiplerin günlük hayata etkilerini incelemek istiyorsanız uygulamalı bilimler sizin için daha uygun bir seçenek olacaktır. Eğitiminiz süresince sadece bilimsel teorileri değil, bu teorilerden yola çıkarak teknolojinin nasıl geliştiğini ve toplumu nasıl etkilediğini de öğreneceksiniz.

İki fen branşı da çok çalışmayı gerektirir. Fen bilimlerine ilgili olmanın yanında çalışkan ve azimli olmak derslerden verim almanızı sağlayacak.

KARİYER SEÇENEKLERİ

Hem uygulamalı hem de soyut fen bilimleri alanında eğitim gören öğrenciler için pek çok iş olanağı var. Pek çok öğrenci eğitimine yüksek lisans seviyesinde devam ederek belirli alanlarda uzmanlaşır, ya da akademisyenlik, gazetecilik ve hukuk gibi alanlara yönelirler.

Uygulamalı fen bilimlerinden mezun çok sayıda öğrenci, mühendislik ve biyomedikal alanlarında iş bulabilir, laboratuvarlarda araştırma görevlisi olarak yeni ürün ve teknolojilerin icadı üzerine çalışabilirler.

İşletme, hem uygulamalı hem de soyut fen bilimleri mezunları arasında popüler bir meslektir. Üniversite eğitimi boyunca öğreneceğiniz veri analizi, matematik gibi bilgileri maliye, satış ve pazarlama sektörlerinde kullanabiliyorsunuz.

Eğer doğal çevre ile ilgili çalışmalar yapmak istiyorsanız hem yurtiçi hem yurtdışında iş bulabilirsiniz. Pek çok ülkede doğal kaynakları korumak için projeler düzenlenmektedir.

BAŞVURU VE EĞİTİM SÜRECİ

Üniversitelerde hem soyut bilimler hem de uygulamalı bilimler bölümleri yüksek not ortalamasına sahip öğrencileri kabul etmektedir. Başvuran öğrencilerin matematik ve fen derslerinden A-dereceleri almış olmaları gerekiyor. Ders konularının temelini fen ve matematik dersleri oluşturuyor, bu nedenle bu derslerden iyi notlar almış olmanız lazım. Lisans programlarının çoğu 3 yıl sürer ancak öğrenciler isterlerse okulu bir yıl daha uzatabilirler. Üniversiteler, öğrencilerin hem kendi bireysel projelerinde hem de gittikleri staj vb işlerde başarılı olmalarını bekler. Çoğu üniversite öğrencilerine lisans süresince iş bulabilecek kaynaklara sahiptir. Öğrencilerin derslere ve sınavlara düzenli olarak katılmaları gerekiyor, bu nedenle ileri seviyede İngilizce önemli bir faktör. Ana diliniz İngilizce değilse IELTS sınavına girip 6.5 puan ve üzerinde bir puan almak zorundasınız.

DOĞRU ÜNİVERSİTEYİ SEÇMEK

İngiltere’de fen bilimleri eğitimi veren pek çok üniversite bulunmakta, bunların arasından sizin için en uygun olanını seçmelisiniz. Bölüm derslerinin ilgi alanlarınıza hitap ettiğinden emin olun. Mezun olduktan sonra yapmak istediğiniz mesleği belirlediyseniz bu alanda derinlemesine bilgi edinebileceğiniz, iş bulmanızı kolaylaştıracak üniversitelere başvurun.

Ayrıca üniversitenin kabul şartlarını ve ücretlerini de kontrol etmelisiniz. Not ortalamanız yeterince yüksek mi? Eğitim ve yaşam için gerekli masrafları karşılayabilecek misiniz? Eğer bu ücretleri karşılayamayacağınızı düşünüyorsanız burslara başvurmayı deneyebilirsiniz.

Akademik tercihlerinizi bir yana bırakırsanız, gideceğiniz üniversitenin bulunduğu yer başlı başına dikkat edilmesi gereken bir faktördür. Farklı kültürler ve yeni insanlar tanımak bir üniversite öğrencisinin hayatının önemli bir parçasıdır, bu anlamda üniversite yıllarınızı en verimli şekilde geçirmeye çalışmalısınız. Kimi öğrenci büyük şehirlerde kampüsü geniş üniversiteleri seçerken kimi öğrenciler ise kasaba gibi bölgeleri tercih etmektedir. Hem akademik hem de sosyal anlamda tatmin olabileceğiniz bir üniversiteye ve çevreye gitmeye özen gösterin. Üniversitelerle ilgili araştırma ve incelemelerinizi erteleyip son güne bırakmayın. Mümkünse başvuracağınız bütün üniversitelerin tanıtım günlerine giderek kampüsü ve çevresini tanıyın.

Orada hangi Genel Fen Bilimleri kursları var?

1

Bilim (Genel / Karma)

EĞİTİM SEVİYESİ Mesleki / Lisans / Yüksek Lisans
3

Araştırma Yöntemleri (Bilim)

EĞİTİM SEVİYESİ Lisans / Yüksek Lisans
4

Uygulamalı Bilimler

EĞİTİM SEVİYESİ Mesleki / Lisans / Yüksek Lisans

Genel Fen Bilimleri bölümünü okumak için ilk 10 ülke

1
211
Amerika
2,178 Görüntüleme 319 adet bölümü görüntüle
2
32
Kanada
1,170 Görüntüleme 92 adet bölümü görüntüle
3
210
Birleşik Krallık
1,040 Görüntüleme 179 adet bölümü görüntüle
4
9
Avustralya
1,016 Görüntüleme 66 adet bölümü görüntüle
5
134
Yeni Zelanda
6
48
Danimarka
394 Görüntüleme 1 adet bölümü görüntüle
7
131
Hollanda
338 Görüntüleme 2 adet bölümü görüntüle
8
154
İrlanda
9
114
Malezya
10
168
Singapur

İletişime geç