Ünlü siyasetçi ve yazar Edmund Burke, insanlık tarihinin önemini şu sözleriyle vurgular: “Tarih hakkında bilgi sahibi olmayanlar, onu tekrarlamaya mahkumdur.”. İnsan topluluklarının geçmişte yaşadığı olaylar ve birbirleriyle ilişkileri, günümüz toplumlarının yapı taşlarını oluşturmaktadır. Tarih bölümünde verilen üniversite eğitimi, öğrencilerin Yunan, Roma, Mısır gibi antik uygarlıklardan 1./2. Dünya Savaşları ve Soğuk Savaş dönemine kadar pek çok konuda bilgi sahibi olmasını sağlar. Aynı zamanda tarihteki önemli olayların günümüze etkileri de incelenmektedir.
Tarih bilimine ilgi duyuyorsanız ve güçlü analiz becerileriniz varsa tarih sizin için uygun bölüm olabilir. Okuma yapmayı sevmenin yanında analiz yapma beceriniz de olmalıdır. Böylece birincil ve ikincil kaynakları, bu kaynakların tarihi olaylar üzerine etkisini kolayca inceleyebilirsiniz.
Genelde tarih gibi insani bilimler üniversitede fazla vakit geçirmenizi gerektirmez, ancak bu tarih bölümünü kolay kılmaz. Eğitim sürecinde pek çok makale-inceleme yazısı yazmanız, düzenli olarak yapılan ara sınav ve finallere girmeniz, önemli tarihi olayların tarihlerini bilmeniz ve çok fazla okuma yapmanız gerekecek. Tarih konularına merak duymanın yanında, yapacağınız araştırma ve çalışmaların sorumluluğunu da üstlenmek, eğitim sürecini en verimli şekilde geçirmenizi sağlayacak.
Eğitim sürecinde kazanılan analitik beceriler sayesinde, tarih mezunları pek çok farklı alanda iş bulabilir. Yeni mezunların çoğu yüksek lisans eğitimine devam ederek gazetecilik, akademisyenlik ve hukuk gibi alanlarda kariyer yapmayı tercih etmektedir. Lisans programlarında öğretilen bilgiler bu alanda oldukça işe yarar durumdadır.
Öğrenci, yüksek lisans eğitimi almasa bile, eğer lisans eğitimi boyunca iş deneyimi kazanmışsa, mezun olduktan sonra birkaç ay içerisinde halkla ilişkiler, insan kaynakları, pazarlama, işletme gibi alanlarda iş bulabilirler. İşe giren biri için başlangıç maaşı yıllık 19.909 eurodur. Tarih, sadece ilgi çekici bir bölüm olmakla kalmayıp kariyer seçenekleri açısından da öğrencilere esneklik sağlamaktadır. Çalıştığınız alana göre alacağınız maaş da değişiklik gösterebilir.
İngiltere’de üniversitelerin çoğu tarih bölümüne girmek isteyen öğrencilerin ilgili derslerden A-yeterlilik derecesi (lisans için) ya da 2.1 BA derecesi (yüksek lisans) almış olmasını ister. Ancak bazı üniversiteler bunun yanında öğrencilerin analiz becerilerini İngiliz dili ve edebiyatı, hukuk, ekonomi gibi alanlarda da göstermesini ister.
Her üniversitenin başvuru sürecinde koyduğu şartlar farklıdır ancak ana dili İngilizce olmayan bütün adaylar İELTS sınavına girerek minimum 6.0 puan almalılar. Bu puan saygın üniversitelerde 6.5’a çıkmaktadır.
Analiz yapmak, tarih okumanın en önemli parçasıdır, bu nedenle daha çok sınavlar ve essaylerdeki başarılarınız dikkate alınacaktır. Tarih bölümünün lisans programları genellikle minimum 3 yıl sürmektedir. Ancak, bazı üniversiteler öğrencilerin yurtdışında erasmus gibi programlara katılmak için eğitimlerini 1 yıl uzatmalarına olanak tanırlar. Bu özellikle dünya tarihi alanında uzmanlaşmak isteyenler için büyük bir avantajdır. İskoçya bölgesinde lisans programları minimum 4 yıl sürmektedir.
Gideceğiniz üniversitenin alanındaki başarısı bir yana, bulunduğu bölge de üniversite tercihinde büyük öneme sahiptir. Tarih gibi bir bölümde okuyacaksanız, üniversitenin bulunduğu şehir-ülke, seçmeli alan derslerinizi de şekillendirecek. Başvuru yapmadan önce uzmanlaşmak istediğiniz alanı belirleyip, bu alanda size istediğiniz bilgi ve deneyimi kazandıracak üniversiteleri seçin. Eğer Orta Çağ İngiltere’si ilginizi çekiyorsa York ve Nottingham gibi üniversiteler sizin için uygun olabilir. Newcastle ve Durham gibi üniversiteler de Roma imparatorluğu dönemini merak edenler için oldukça cazip.
Tarih bölümü mezunları için birbirinden farklı çalışma alanları olduğu göz önüne alınırsa, başvurduğunuz üniversitenin size işverenlerle ve şirketlerle iletişim kurma olanağı tanıması büyük önem taşıyor. Daha başvuru sürecinde üniversite sonrası iş hayatını şimdiden düşünmek başta size garip gelse de, gideceğiniz üniversitenin iş bulma olasılığınızı büyük ölçüde etkileyeceğini unutmayın. Kampüslerde bulunan kariyer danışmanlık ofislerine giderek staj ve part-time iş olanaklarını inceleyin.
Başvuru sürecinde, üniversitelerin giriş şartlarına uygun olduğunuzdan emin olun. Ayrıca bütçenizi de ayarlamayı unutmayın. Eğer maddi zorluk çekiyorsanız, burs olanaklarını da gözden geçirebilirsiniz.