İnsan Kaynakları, bir şirkette çalışanların memnuniyetini ve birbirleriyle ilişkilerini denetleyen departmana verilen addır. İnsan kaynakları departmanının son yıllarda ortaya çıktığı düşünülüyor ancak bu doğru değildir.
İnsan kaynakları departmanında son 30 yılda büyük gelişme yaşandığı doğrudur, ancak 1800lü yillarin ortalarından beri işverenler çalışanların memnuniyetini sağlama kaygısı taşımıştır. 1833 sanayi devrimi ile birlikte fabrikalar denetlenmeye başladı, kadınların ve çocukların çalışma saatleri ve maaşları düzene kondu.
Günümüzde insan kaynakları departmanı ilk yıllarında olduğundan daha farklıdır ancak amacı değişmemiştir: çalışanların memnuniyetini sağlamak.
Insan kaynakları departmanında çalışmak isteyen öğrenciler için en uygun seçenek bu bölümde okumaktır. Ancak insan kaynakları herkes için uygun bir bölüm değildir, bu nedenle üniversitelerde bu bölüme başvurmadan önce bazı kriterleri göz önüne almalısınız. Öğrencilerin sadece işletme ve yönetim konularına ilgi duyması yetmez, aynı zamanda insanlarla empati kurmayı, bilgi becerilerinizi işletme sektöründe dogru zamanda kullanmayı bilmelisiniz.
Öğrencilerin derslere düzenli olarak katılması da yeterli değil, ders saatleri dışında da işe girip çalışmaları, deneyim kazanmaları gerekir. Derslerden ve eğitimden verim almak isteyen öğrenciler çalışkan ve düzenli bireyler olmalı.
İnsan Kaynakları alanında yeterlilik derecesi alan öğrencilerin sadece bir kısmı insan kaynakları departmanında çalışma şansı bulur. Prestijli bir üniversiteden iyi bir derece ile mezun olmuş, sektörde yeterince deneyim kazanmış öğrenciler bu insan kaynakları departmanlarında iş bulabilir.
Ancak bu bölümden mezun olan öğrenciler için farklı kariyer seçenekleri de mevcuttur. İnsan kaynakları bölüm derslerinin arasında iş hukuku, iş dünyasının yapısı gibi modüller bulunur. Bu gibi çeşitli konularda bilgi sahibi olan öğrenciler ileride hukuk, işletme ve gazetecilik gibi alanlarda iş bulabilmektedir. Muhasebe modülleri alan öğrenciler için ise bankacılık ve maliye alanlarında iş olanağı bulunmaktadır.
İnsan kaynakları eğitimi alan öğrencilerin edindiği en önemli beceri insanlarla empati kurabilmek. Bu nedenle reklamcılık sektörü de onların bu yeteneklerini göstermeleri için en uygun meslektir.
İnsan kaynakları mezunlarının işe başladıklarında aldıkları yıllık maaş 21.007 pounddur. Ancak insan kaynakları çok yönlü bir bölüm olduğu için maaşın daha yüksek olduğu çeşitli çalışma alanı vardır. Pek çok öğrenci bu alanlarda çalışmak istemektedir.
Kabul şartları her üniversitede farklılık gösterse de çoğu üniversite öğrencilerin ilgili alanlardan en az 3 tane A-derecesi almış olmasını ister. A-dereceleri üzerine kesin bir kriter yoktur ancak matematik, işletme ve ekonomi alanında alınan dereceler başvuran öğrenci için daha avantajlı olacaktır, bu dereceler çünkü insan kaynaklarının temelini oluşturan konuların temeline sahip olduğunuza işarettir. Ana diliniz ingilizce değilse IELTS sınavını geçmeniz gerekecek.
Genelde lisans programları 3-4 yıl sürer ancak bu üniversiteye gore de değişir. 4 yıllık lisans programlarında genellikle öğrenciler üçüncü yıllarında deneyim kazanmak amacıyla staj programlarına katılmak ya da işe girmek zorundadırlar. Yüksek lisans programları 1 ila 3 yıl arasında sürmektedir ancak bu sure üniversiteye bağlı olarak değişmektedir.
Mezunların büyük bir bölümü insan kaynakları ve işletme gibi alanlara ilgi duyduğu için bu alanlarda çalışmakyı tercih ederler. Eğer siz de bu durumdaysanız, gitmek istediğiniz üniversitenin sadece modül derslerine değil iş dünyasıyla bağlantılarına göz atmanız gerekmektedir. Büyük şirketler prestij sahibi üniversitelerle iletişime geçerek bu üniversitelerin yetenekli mezunlarını işe almayı tercih ederler.
Eğer bir işte çalışmak için üniversiteyi bir sene uzatmak istemiyorsanız üniversitenin dışında bir iş olanağı araştırabilirsiniz. Bu durumda gideceğiniz üniversitenin yeri her zamankinden daha önemli olacaktır. Bir takım şirketler, girişken öğrencilere çalışma şansı verirler, üniversiteye gitmedikleri günlerde çalışmalarına olanak tanırlar. Eğer siz de böyle bir iş olanağı istiyorsanız gitmek istediğiniz üniversitenin size bu olanağı sağladığından emin olun.
Üniversitenin akademik başarısı, bulunduğu yer ve prestijinin yanında önemli olan bir diğer unsur da sizin notlarınızın üniversiteye girmek için yeterli olup olmadığıdır. Ayrıca maddi durumunuzun ücretleri ödemeye yeteceğini de kesinleştirmelisiniz, ayrıca başvurabileciğiniz burs olanakları için araştırma yapmalısınız.