Endüstriyel Tasarım, bilim ve sanatın yardımıyla objelerin görünüm ve fonksiyonlarının değiştirilmesi işlemine verilen addır. Bu sayede ürünlerin kalite ve satışları artırılabilir. Endüstride tasarım çok önceden kullanılmaktaydı ancak endüstriyel tasarım kelimesi ilk olarak 1919 yılında Joseph Claude sind tarafından kullanılmıştır.
Dizayn yani tasarım kelimesi, fikir ve konseptlerin somut objelere dönüştürülmesi anlamına gelir. Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişme, endüstriyel tasarım sektöründe ciddi bir gelişmeye neden olmuştur. Bu sayede bu bölüm üniversitelerin en heyecan verici bölümlerinden biri olmuştur.
Endüstriyel Tasarım mezunlarının çalışabileceği birbirinden farklı iş olanakları mevcuttur. Pek çok mezun, endüstriyel ürün tasarımı işinde çalışarak yeni ve kullanışlı ürünler tasarlayıp mevcut ürünlerin geliştirilmesinde rol oynar. Bu ve benzeri işlerde çalışanlar için yıllık maaş ortalama 14.000-20.000 pounddur ancak bu ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir.
Eğer endüstriyel tasarım alanında akademisyenlik yapmak isterseniz böyle bir seçeneğiniz de bulunuyor. PGCE programlarından mezun olan öğrenciler okullarda ve üniversitelerde rahatlıkla öğretmenlik yapabilir.
Ancak ürün tasarımı işinde çalışmak isteyen öğrenciler için seçenekler bununla da sınırlı değil. Müşterilerin ilgi ve ihtiyaçlarını bilen mezunlar pazarlama, reklam, satış ya da müşteri hizmetleri sektörlerinde çalışabilirler.
Lisans Programları çoğunlukla en az 3 yıl sürmekte olup, bazı üniversitelerde öğrenciler okullarını uzatarak bir yıl boyunca bir işte çalışabilirler. Yüksek lisans programları ise en az bir yıl sürer ve endüstriyel tasarımın belli uygulama alanları üzerine eğitim verilir.
Lisans başvurularında üniversiteler genellikle sanat derslerinden en az 3 tane A-derecesi alan öğrencileri kabul etmeye meyillidir. Eğer başvuru sırasında not ortalamanız belli olmadıysa üniversite size tahmini not ortalamanızı öğrendikten sonra tolerans tanıyabilir. Yüksek lisans başvurularında ise 2:1 ve üzeri onur derecelerine sahip öğrenciler öne çıkmaktadır.
Üniversiteler ana dili İngilizce olmayan öğrencileri IELTS sınavına girip en az 6.0 puan almaları koşuluyla kabul etmektedir.
Bölüm derslerinin büyük bir kısmı mesleki eğitim üzerine olacaktır. Öğrencilerin derslere düzenli olarak gitmeleri, bunun yanında workshoplara katılmaları gerekir, çünkü burada gerekli deneyimi ve el becerisini kazanırlar. Her modülün sonunda öğrencilerin bireysel projelerini sunmaları beklenir ve bu projeler notlandırılır.
Eğitim ücretleri ve not ortalamanız, başvururken göz önünde bulundurmanız gereken şeylerden birkaçı. Özellikle prestij sahibi üniversiteler başvuran öğrencilerde yüksek not ortalaması bulunup bulunmadığına bakar. Ayrıca port folyonuzdaki tasarımların da beğenilmesi sizi öne çıkaracaktır. Eğer port folyonuza güvenmiyorsanız onu geliştirmek adına bir sene daha bekleyebilir, port folyonuzu geliştirdikten sonra başvurabilirsiniz.
Eğer maddi olarak zorluk çekiyorsanız burslara başvurabilirsiniz.
Üniversitenin bulunduğu yerin ve çevredeki ders dışı aktivitelerin gelecekte iş bulmanızda çok büyük rol oynayacağını söyleyebiliriz. Tasarım alanında adını duyurmuş büyük şehir merkezlerindeki üniversiteleri seçmenizde fayda var; örneğin Londra ya da Leeds gibi. Bu şehirlerde ayrıca ilgi alanları sizinkiyle aynı olan yeni insanlarla tanışabilirsiniz.
Endüstriyel tasarımın sizi en çok cezbeden alanını belirleyip üniversitenin bu alanda size sunduğu olanakları araştırmalısınız. Üniversitelerde endüstriyel tasarımdaki teknolojik gelişmelerden tasarımların estetik açıdan incelenmesine kadar pek çok farklı modül bulunmaktadır. Üniversitede en az 1 yıl geçireceksiniz (yüksek lisans için), bu yüzden ilgilendiğiniz bir konuda eğitim alırsanız bu süreç sizin için çok rahat geçer.