Dil bilimi iletişimin yazılı ve sözlü hallerinin incelenmesini içeren bir dal olarak pek çok ilgili programa sahiptir. Bazıları toplumun gelişiminde bilimsel temelli alanların daha büyük rol oynadığını savunsa da dil becerilerinin bilimsel teori ve keşiflerin iletişiminde oynadığı önemli rolü unutmamak gerekir
İnsanoğlu dilin yapısını ve önemini gramerci Panini'nin Sanskrit Morfolojisinin 3959 Kuralı'nı yazdığı M.Ö. 5'ten bu yana araştırmaktadır. Ancak günümüzde dilin alanı daha da genişlemiş, gramer kurallarından çok daha fazlasını kapsamıştır. Fransızca, Almanca, İngilizce veya Arapça okuyor olun, veya linguistik ve modern İngilizce etimolojisi okuyun; gramer ve dil yapılarına dair bilgilerinizi kullanarak kendinizi geliştireceksiniz.
Birleşik Krallıkta senede ortalama £18,000 - £21,000 gibi bir kazanç sağlayan dil mezunları için kariyer alanları Üniversitede çalıştıkları dile göre şekillenmektedir. Ancak dil ile ilgili bir alandan mezun olan kişiler çevirmenliğin yanı sıra finans, bankacılık, uluslararası ticaret gibi çeşitli sektörlere de adım atma şansına sahiptir.
İngiltere'de yeterli yabancı dil becerisi olmadığını söylemek mümkün. Çoğu Avrupa ülkesinin aksine çocuklar çok küçük yaşlarda yabancı dil öğrenmeye başlamadığından birden fazla dili akıcı konuşabilen pek fazla vatandaş yoktur. Küresel düzlemde çalışmaya hevesli işletmelerin artışıyla birlikte dil mezunlarına da talep artmaktadır; bu nedenle iyi bir diploma almanız halinde iş bulmanız da kolay olacaktır.
Bankacılık ve finans gibi alanlarla ilgilenmek istemeyen mezunlar için yüksek lisans eğitimi ile PGCE veya TEFL alarak öğretmenlik sertifikasına sahip olma seçeneği de mevcuttur. Bu özellikle seyahat etmeyi seven mezunların tercihi olmaktadır.
Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca gibi çoğu dil eğitim programı üçü üniversitenizde biri ise değişim programı ile olmak üzere en az dört sene sürer. Bu değişim süresince edindiğiniz başarı ile son diploma notunuzu önemli ölçüde belirleyebilirsiniz.
Adayların giriş şartları kurumlara bağlıdır ancak birçok üniversite ilgili derslerden A veya denk notla geçmeyi şart koşar. Arapça ve Rusça gibi dilleri okumak isteyenler okullarında bu dersleri alamamış olmaları nedeniyle başvurularında bu şart aranmaz ancak dile yatkınlıklarını gösterebilmelidirler.
Programınız dahilinde kendi zamanınızı iyi düzenleyerek çok çalışmanız ve sözlü, yazılı, dinleme becerilerinizi geliştirmenin yanı sıra edibi eserleri okumanız, kültürel ve politik konuları araştırmanız beklenecektir. Bunları göz önünde bulundurarak dil alanında başarılı olmak isteyenlerin çalışkan, disiplinli ve bağımsız çalışma yapabilen kişiler olması gerekmektedir.
Nerede okuyacağınıza karar verirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta üniversitenizin kurduğu bağlantılar ve prestijidir. Özellikle de bir sene yurt dışında okuyacaksanız üniversitenizin nerelere gitmenize izin verebileceği ve gelecekteki potansiyel işverenlerinizle ne gibi bağlantılar kurduğunu araştırmak işinize yarayacaktır. Fransızca okuyorsanız ve ülkenin güneyinde bir sene geçirmek size hitap ediyorsa, Cannes, Nice veya Monaco gibi yerlerdeki kuruluşlarla bağlantısı olan bir üniversite terci etmelisiniz.
Aynı zamanda okulunuzu seçmeden önce oradaki program seçeneklerini değerlendirerek kendi ilgi alanlarınızla uyuştuklarından emin olmalısınız. Pek çok program linguistik teori, dil tarihi, dilin kültürel etkileri gibi çeşitli konularda ders seçenekleri sunmaktadır. Kendi ilgi alanlarınızla örtüşen dersler almanızı sağlayacak bir program tercih etmelisiniz.
Bunların yanı sıra program ücretleri ve giriş şartlarını da düşünmeli ve masrafları karşılayabileceğinizden emin olmalısınız. Dil eğitimi masraflı olabilir; özellikle fazladan bir sene yurt dışı eğitimini hesaba katarsanız ödeme problemleri çekmeniz olasıdır. Bu yüzden araştırma hibeleri ve bursları şimdiden araştırmalısınız.