İşletme bölümü şirketlerin ve organizasyonların yönetilmesi üzerine odaklanmış olup, idari ve iktisadi bilimler fakültesinin branşıdır. İşletme modülleri ekonomi gibi bölümlerde verilir, bunun yanında çoğu üniversitede işletme başlı başına bir bölümdür.
İş dünyası ilginizi mi çekiyor? Şirketlerde gelir kaynaklarının nasıl kullanıldığını mı merak ediyorsunuz? İnsanlarla iç içe olabileceğiniz bir sektörde mi çalışmak istiyorsunuz? Öyleyse işletme alanında eğitim almak sizin için en uygun seçenek olacaktır.
İşletme bölüm dersleri proje yönetiminden mali yönetime kadar pek çok konuya değinmektedir. Bu nedenle işletme okumak isteyen öğrencilerin bu konuların tamamına ilgi duyması gerekecektir.
Ayrıca öğrencilerin bağımsız iş yapabilme becerisine sahip olması lazımdır. Bu sayede lisans döneminde çeşitli işlerde çalışıp vizyonlarını genişletebilir ve deneyim kazanabilirler.
İşletme mezunları onlarca farklı alanda iş bulabilmektedir. Mezunların çoğu projelerde ya da şirketlerde yönetici konumunda çalışıp yatırım, bütçe yönetimi, çalışanların memnuniyetini sağlama, gelir-gider dengesini sağlama gibi şeylerle meşgul olurlar. İşe yeni başlayan biri için yıllık ortalama maaş İngiltere’de 21.007 pound olup bu rakam ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir.
Öğrenciler bunun dışında başka alanlara da yönelebilirler. İş hukuku hakkında geniş bilgi dağarcığı olan ve insanlarla başarılı bir şekilde iletişim kurabilen öğrenciler halkla ilişkiler ve insan kaynakları departmanlarında çalışabilirler.
Liderlik becerisini kullanarak öğrenciler isterlerse organizasyonlarda planlayıcı ve yönetici konumunda iş bulabilirler.
Lisans programlarına başvuracaksanız önceki eğitim döneminizde ekonomi, matematik gibi derslerden en az 3 tane A-derecesi almış olmalısınız. Yüksek lisansa başvuracaksanız hem iş deneyiminiz olmalı hem de ilgili bölüm derslerinde 2:1 onur derecesi almış olmalısınız. İşletme çok talep gören bir bölüm, bu nedenle elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın.
Lisans programları en az 3 yıl sürse de çoğu öğrenci 2 ve 3.seneler arasında iş deneyimi kazanmak amacıyla iş veya staj bulup çalışırlar. Bu da bir sene sürer. Böyle bir olanağınız varsa sakın göz ardı etmeyin! Ayrıca ileride uzmanlaşmak istediğiniz alanlara yönelik modüller de mevcuttur. Amacınıza en çok uyanı seçmelisiniz.
Yüksek lisans programları en az 1 yıl sürer ama part-time eğitim görecekseniz bu süre daha da uzar. İngiltere’de okumak istiyorsanız ve ana diliniz İngilizce değilse IELTS sınavına girip an az 6.0-6.5 puan almalısınız.
Akademik tercihlerinizi bir yana bırakırsanız, gideceğiniz üniversitenin bulunduğu yer başlı başına dikkat edilmesi gereken bir faktördür. Farklı kültürler ve yeni insanlar tanımak bir üniversite öğrencisinin hayatının önemli bir parçasıdır, bu anlamda üniversite yıllarınızı en verimli şekilde geçirmeye çalışmalısınız. Hem akademik hem de sosyal anlamda tatmin olabileceğiniz bir üniversiteye ve çevreye gitmeye özen gösterin. Kimi öğrenciler daha aktif ve sosyal bir üniversite hayatı için büyük şehirleri tercih ederken kimileri de daha küçük çaplı bir sosyal hayat isteğiyle kasabalardaki üniversiteleri seçer.
Hem prestij sahibi hem de ilgilendiğiniz bölümün iş pazarında uzantıları olan bir üniversite seçmelisiniz. Alanında öncü şirketler belli başlı üniversitelerle iyi ilişkiler kurup bu üniversitelerden mezun olanları bünyesine almaktadır. Ayrıca üniversitenin kabul şartlarını ve ücretlerini de kontrol etmelisiniz. Not ortalamanız yeterince yüksek mi? Eğitim ve yaşam için gerekli masrafları karşılayabilecek misiniz? Eğer bu ücretleri karşılayamayacağınızı düşünüyorsanız burslara başvurmayı deneyebilirsiniz.
Üniversitelerde her öğrenciye hitap edebilecek modüller bulunuyor. Üniversitelerde verilen çekirdek dersler ortak olsa da her üniversitede farklı modüller verilmektedir. Uzmanlaşmak istediğiniz alanı belirlediyseniz başvurduğunuz üniversitelerin modüllerini ilgilendiğiniz alanları dikkate alarak değerlendirin.