Makine mühendisliği, statik ve kinetik enerji ile mekanik gücü kullanarak makine ve cihaz üretmek üzerine odaklanmış mühendislik branşıdır. Makine mühendisliği, ilk ve orta çağ toplumlarında etkileri görülmüş oldukça köklü bir disiplindir. Sanayi devriminden bu yana makine mühendisliğinde çok fazla gelişme görülmüştür, günümüzde de bu gelişme devam etmektedir.
Fiziki bilimler ilginizi çekiyor mu? Makinelere karşı ilgi ve merakınız var mı? Mühendislik alanında mı kariyer yapmak istiyorsunuz? Öyleyse makine mühendisliği tam size göre.
Konuya duyduğunuz ilginin dışında zamanınızı iyi kullanan, bireysel çalışabilen bireyler olmalısınız. Başarılı olmak isteyen öğrenciler derslere eksiksiz olarak katılmalı, bir takım araştırmalar yapmalı, verilen ödevleri eksiksiz yapabilmeli ve iş dünyasına erkenden adım atıp çalışmaya başlayabilmelidir.
Makine mühendisliği derslerinde teoriye dayalı çok fazla bilgi olmasına rağmen önemli olan bunları pratiğe geçirebilmektir. Başarılı olmak için hem teorik hem de pratik bilgileri kavrayabilmelisiniz.
Makine mühendisliği mezunlarının çoğu makine mühendisliği alanında çalışmak istemektedir. Bir makine mühendisi, temel mühendislik bilgilerini kullanarak makine ve sistemlerin tasarımı ve yapımı ile ilgilenir, bununla ilgili projelerde yer alır. Bu alanda işe başlayan biri için yıllık maaş İngiltere’de ortalama 20.000-28.000 pound aralığındadır ancak bu ülkeden ülkeye farklılık gösterir.
Mezunlar ayrıca bakım-onarım mühendisliği alanında da iş bulabilir, makinelerin onarımından sorumlu olabilirler. Bu alanda işe başlayanların yıllık maaşı ise ortalama 20.000-24.000 pound civarındadır.
Mezunlar, mühendislik sektörünün dışında da pek çok işte çalışabilirler. Bilişim teknolojileri ve hukuk gibi alanlarda kazandıkları bilgi birikimi sayesinde insan kaynakları, bilişim teknolojileri, inşaat gibi mesleklerde iş bulabilirler.
Lisans programları en az üç yıl sürse de, pek çok öğrenci mezun olmadan sektörde çalışabilmek için okulu bir yıl uzatır. Bu bölüme başvuran öğrencilerin kabul almak için fen ve matematik derslerinden yüksek notlar getirmeleri (en az 3 tane A-derecesi), makine mühendisliğine duydukları ilgiyi ortaya koymaları gerekmektedir.
Yüksek lisans programları 1-4 yıl arası sürer ve başvuran öğrencilerin 2:1 ve üzeri onur derecesi ile lisans programlarından mezun olmuş olmaları gerekir. Ana dili İngilizce olmayan öğrenciler, İngilizcelerinin yeterliliğini kanıtlamak adına IELTS sınavına girerek en az 6.0-6.5 puan almalılar.
Üniversitelerin çoğunda öğrencilerin derslere katılması, öğrendiklerini sergilemek için de bireysel projeler tamamlamaları gerekmektedir. Lisans öğrencileri mezun olmadan önce en az 2 kez işe girip çalışmak zorundadır.
Hem prestij sahibi hem de ilgilendiğiniz bölümün iş pazarında uzantıları olan bir üniversite seçmelisiniz. Alanında öncü şirketler belli başlı üniversitelerle iyi ilişkiler kurup bu üniversitelerden mezun olanları bünyesine almaktadır. Böyle bir durumda hem iş deneyimi kazanma şansınız olur hem de ileride iş bulmanız kolaylaşır.
Hangi bölümü tercih ederseniz edin, gideceğiniz üniversitenin yeri üniversite hayatınızı büyük ölçüde etkileyecek. Akademik kaygılarınız duygusal ve sosyal ihtiyaçlarınızın önüne geçmesine izin vermeyin. İster büyük bir şehrin merkezinde ister şehirden uzak bir kasabada olun; mutluluğunuz her şeyden önce gelir.
Karar aşamasında dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri de eğitim için gereken masrafları karşılayıp karşılayamayacağınızdır. Eğer bu masraflar size sorun yaratacaksa uygun burslara başvurarak bu sorunu çözebilirsiniz.
Not ortalamanız istenilenin biraz altındaysa başvuru için bir sene daha bekleyebilir, bu süre içinde iş deneyiminizi arttırabilirsiniz. Deneyim sahibi öğrenciler için pek çok üniversite not ortalaması konusunda esneklik sağlamaktadır.