Yurtdışında Tıp Eğitimi

BU BÖLÜM HAKKINDA

  • BU BÖLÜM HAKKINDA
  • BENİM İÇİN UYGUN BÖLÜM MÜ?
  • KARİYER SEÇENEKLERİ
  • BAŞVURU VE EĞİTİM SÜRECİ
Medicine

Tıp, insan vücudunda fiziksel ve zihinsel problemlerin tedavisini inceleyen bilim dalıdır. İngilizce karşılığı “medicine” kelimesi “iyileştirme sanatı” anlamına gelen medicina kelimesinden türemiştir. Tıbbi müdahale, tarih öncesi devirlerde bitki ve hayvan uzuvları kullanılarak yapılan tedavilerde kullanılmıştır.

Günümüzde teknolojik gelişmeler, tıptaki teşhis ve tedavi yöntemlerini de geliştirmiş, böylece hastaların iyileşme oranlarını arttırmıştır. Sürekli gelişme göstermekte olan tıp hem lisans hem de yüksek lisans seviyesinde ilgi çekici ve cezbedici durumdadır.

BENİM İÇİN UYGUN BÖLÜM MÜ?

İnsan vücudunun işleyişini hep merak mı ettiniz? Gelecekte doktor mu olmak istiyorsunuz? Sağlık sektöründeki gelişmeler ilginizi çekiyor mu? Bu soruların cevabı evetse tıp sizin için doğru bölüm olabilir!

Ancak, tıp başlı başına zor bir bölümdür, bu nedenle sadece konuya ilgi duymak yetmez, diğer fen bilimlerine de ilgi ve yatkınlığınız olmalı, diğer bölümlerdekine göre daha çok çalışmanız gerekmektedir. Düzenli çalışan, azimli, kendini işine adayan öğrenciler başarı gösterecektir.

KARİYER SEÇENEKLERİ

Tahmin edileceği gibi tıp mezunu öğrencilerin büyük çoğunluğu kariyerlerine doktor olarak devam etmektedirler. Ancak yıllık ortalama maaşın başlangıçta 29,146 euro olduğu sağlık sektöründe tıp mezunlarına sayısız iş olanağı sunulmaktadır. Pratisyen hekim ve cerrah olmanın dışında tıp mezunları hastanelerin araştırma laboratuvarlarında da aranan isimler haline gelmiştir. Tıp mezunları isterlerse eczacılık alanında çalışıp ilaç tedavileri önerebilir, reçete yazabilirler.

Bunun dışında öğrenciler eğitimlerine yüksek lisans seviyesinde devam ederek bilgi ve deneyimlerini gazetecilik, hukuk gibi branşlarda da kullanabilme seçeneğine sahipler. Tıpla alakası olmayan bir alanda çalışmak isteyen öğrenciler tıp eğitiminin kendilerine kazandırdığı farklı becerileri kullanarak bunu yapabilirler. Bağımsız çalışabilme, liderlik, yüksek tempoda çalışmaya adapte olma gibi beceriler bankacılık, maliye ve pazarlama gibi alanlarda çalışmak isteyenlerin işine yarayacaktır.

BAŞVURU VE EĞİTİM SÜRECİ

Hem lisans hem de yüksek lisans seviyesinde tıp oldukça saygın bir meslek olup öğrencinin ilgili ve istekli olmasını gerektirir. Lisans başvurularında üniversiteler öğrencilerden tıp ve fenle ilgili derslerde minimum 3 adet A-derecesi, yüksek lisans başvurularında ise 2:1 yeterlilik derecesi almalarını ister.

Eğer ana diliniz İngilizce değilse IELTS sınavına girip minimum 6.0 puan alarak İngilizcenizin akıcı olduğunu, dersleri anlamanıza engel olmayacağını ortaya koymalısınız.

Eğitimizin uzunluğu gideceğiniz üniversiteye ve eğitim seviyesine göre değişmektedir. Çoğu lisans programı minimum 5 yıl, yüksek lisans programı ise minimum 2-3 yıl sürmektedir. Öğrencilerin akademik başarıları hem yazılı ödev ve sınavlar hem de pratik çalışmalar üzerinden değerlendirilmektedir.

Tıp okumak isteyen öğrenciler arasında büyük bir rekabet var. Bu nedenle gideceğiniz üniversite geleceğinizi büyük ölçüde etkileyecek. Başvuru sürecinde ileride doktor olarak çalışmak istediğiniz alanı belirlediyseniz prestijli üniversitelere başvurmanızda fayda var. Gittiğiniz üniversitenin bölgedeki hastane ve diğer sağlık kuruluşlarıyla iyi ilişkiler kurduğundan emin olun.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer faktör de eğitim ücreti ve üniversitenin kabul şartlarıdır. Tıp okumak için başvuru yapmadan önce istediğiniz üniversitenin kabul şartlarını yerine getirebileceğinizden emin olun. Tıp eğitiminizin minimum 5 yıl süreceğini düşünerek bütçenizi mutlaka hesaplayın. Eğitim ve konaklama ücretlerini karşılayabilecek misiniz? Yine de, maddi anlamda zorluk çekiyorsanız burs olanaklarını araştırmalısınız.

Bunların dışında sizi eğitim süresi boyunca mutlu edecek bir yer seçmelisiniz, özellikle evinizden uzakta yaşayacaksanız. Zamanınızı en verimli şekilde kullanmalısınız. Bu nedenle, gitmek istediğiniz üniversitenin akademik donanımının yanında bulunduğu kültürel çevrenin de sizi mutlu edeceğinden emin olmalısınız.

Orada hangi Tıp kursları var?

1

Tıp (Genel)

EĞİTİM SEVİYESİ Mesleki / Lisans / Yüksek Lisans
2

Tibbi Bilimler

EĞİTİM SEVİYESİ Mesleki / Lisans / Yüksek Lisans
3
4

Konuşma Terapisi

EĞİTİM SEVİYESİ Mesleki / Lisans / Yüksek Lisans

Tıp bölümünü okumak için ilk 10 ülke

1
210
Birleşik Krallık
8,082 Görüntüleme 176 adet bölümü görüntüle
2
211
Amerika
3,956 Görüntüleme 311 adet bölümü görüntüle
3
32
Kanada
2,845 Görüntüleme 79 adet bölümü görüntüle
4
9
Avustralya
1,882 Görüntüleme 70 adet bölümü görüntüle
5
154
İrlanda
6
134
Yeni Zelanda
7
131
Hollanda
256 Görüntüleme 3 adet bölümü görüntüle
8
84
Hong Kong
244 Görüntüleme 5 adet bölümü görüntüle
9
114
Malezya
10
168
Singapur

İletişime geç