Hemşire, sağlık hizmetleri sektöründe çalışan, sağlık kuruluşlarında tedavi gören hastaların günlük bakımından ve tedavisinden sorumlu olan kişilere verilen addır. Genelde hemşireler doktorların direktiflerine göre hareket eder ancak ileri derece eğitim alan hemşireler bağımsız olarak da çalışabilir.
Hemşirelik mesleğinin temelleri kiliselerde atılmış, rahibeler yıllarca zamanlarını yardım kuruluşlarındaki hasta ve muhtaç insanları tedavi ederek geçirmiştir. Günümüzde bu dini kökenin yansıması hemşirelerde görülmektedir.
İnsan vücudunun yapısı ilginizi çekiyor mu? Hasta insanlara bakmak hoşunuza gidiyor mu? Bu insanlara yardım etmek mi istiyorsunuz? O zaman hemşirelik sizin için çok uygun bir meslek olacaktır.
Ancak hemşirelik eğitimi almak o kadar da kolay değildir. Hem çok çalışmalı, hem insan vücudunun yapısını ve biyolojik özelliklerini iyi bilmelisiniz. Ayrıca hastaların psikolojik durumlarını da anlayabilmelisiniz. Hemşirelik okuyan öğrencilerin ders saatleri dışında da araştırmalar yapmaları, verilen yazılı ve pratik uygulamalı ödevleri eksiksiz yapmaları gerekecek. Çalışkan, bilgiye aç, azimli ve yardımsever olmak sizi başarıya götürecektir.
Hemşire olarak işe başlayanlar yıllık ortalama 21.176 pound maaş alırlar, yani bu meslekteki kazanç miktarının iyi olduğunu söyleyebiliriz. Hemşirelerin uzmanlaşabileceği pek çok alan bulunmakta, bu hem kişinin karakterine hem de ilgi alanlarına bağlıdır. Kimi hemşireler yetişkin insanları tedavi etmekten hoşlanırken kimileri de küçük yaşta hastalara bakıcılık yapmayı tercih eder.
Mezunlar aynı zamanda eğitimlerini bir adım ileri taşıyıp gazetecilik ve hukuk gibi daha kazançlı alanlara yönelebilirler.
Sağlık sektörü dışında kariyer yapmak isteyen mezunlar, hemşirelik eğitiminde kazandıkları becerileri kendi yararlarına kullanabilirler. Başka insanlarla takım halinde çalışma, iletişim becerileri ve tempolu çalışma becerisi hemşirelik mezunlarının ilk okullarda öğretmenlik yapmasını mümkün kılmaktadır.
Hemşirelik hem lisans hem de yüksek lisans seviyesinde öğretilen akademik branşlardandır, bu nedenle başvurabileceğiniz pek çok üniversite var. Lisans başvurularında üniversiteler için önemli olan öğrencilerin fen derslerinden en az 3 tane A-derecesi almış olmasıdır. Yüksek lisans başvurularında fen derslerinden 2:1 onur derecesi almış öğrenciler öne çıkar.
Eğer önceki eğitiminizi İngiltere’de tamamlamadıysanız, yine de İngiltere’deki üniversitelere başvurmaktan çekinmeyin. Ancak üniversitelerin kabul şartlarını da gözden geçirmeyi unutmayın. Çoğu üniversite IELTS sınavına girerek en az 6.0-6.5 puan almanızı isteyecek.
Eğitim süresi üniversiteden üniversiteye farklıdır. Lisans programları en az 3, yüksek lisans programları ise yaklaşık iki yıl sürer. Derslerde öğrencilere hem yazılı ödevler hem de pratik uygulamalı projeler verilmektedir.
Hemşirelik eğitimi veren bir üniversiteye başvururken sadece seçmeli alan derslerine değil, üniversitedeki çalışma olanaklarına da göz atın. Pek çok üniversite eğitim ve araştırma hastaneleri ve laboratuvarlarla iletişim halindedir. Bu üniversiteler öğrencilerini en iyi şekilde eğitmeyi amaçlar. Siz de böylece hem gerekli pratik beceriyi kazanmış olursunuz, hem de önünüze pek çok iş olanağı serilmiş olur.
Ayrıca üniversitenizin sizi eğitim süresi boyunca mutlu ediyor olması lazım, özellikle de evinizden uzakta yaşayacaksanız. Hem sosyal hem de kültürel anlamda ilgi alanlarınıza uyacak bir yer seçmelisiniz. Bunun içinde üniversitenin bulunduğu şehirdeki sosyal ve kültürel hayat büyük önem kazanmaktadır.
Çoğu üniversite A- derecelerini ve ya yüksek lisans için 2:1 onur derecelerini göz önüne alarak kabul ya da ret kararı verir. Siz de notlarınızın bu kriterlere uyup uymadığını kontrol edin. Ayrıca bütçenizi de hesaplayın. Bütün masrafları tek başına karşılayabilecek misiniz? Eğer cevabınız hayır ise mutlaka burs ve kredi olanaklarını gözden geçirin.