Antik yunan kelimesi “pharmakon” dan türeyen farmakoloji, ilaç bilimi anlamına gelmektedir. İlaç, hücre üzerine etki eden, doğal ve endojen moleküllerden oluşan kimyasal maddelere denir. Farmakoloji binlerce yıldır üzerinde çalışılan bir bilim dalıdır. İlk farmakologlar bitki özleri vb doğal maddeler kullanmaktayken günümüzde farmakoloji alanında terapi amaçlı kimyasal maddeler kullanılmaktadır.
Günümüzde farmakolojinin insan hayatına etkileri giderek artmıştır. Parasetamol ve ibuprofen gibi ilaçlardan kalp ve sinir sistemi hastalıklarını tedavi eden ilaçlara; farmakoloji endüstrisi 21. Yy İngiltere’sinde büyük önem kazanmıştır.
İnsan vücudunun yapısı ilginizi çekiyor mu? İlaç yapımı ve tıp alanında mı çalışmak istiyorsunuz? Öyleyse farmakoloji tam istediğiniz gibi bir bölüm olabilir.
Ancak unutulmamalı ki öğrencilerin fen bilimlerine ilgi duyması, özellikle kimya ve biyoloji alanında yeterli bilgiye sahip olması gerekir çünkü bölüm derslerinin temelini bu iki ders oluşturmaktadır.
Farmakoloji bölümünde okumak isteyen öğrencilerin çok çalışmaya hevesli olması gerekir. Hem çok fazla şey öğrenmeleri, hem de öğrendiklerini çok sayıda ödev ve projede kullanmaları gerekecektir.
Farmakoloji hem lisans hem de yüksek lisans seviyesinde öğretilmekte olan branşlardan biridir. Yüksek lisans programlarına başvuran öğrencilerin fen alanında 2:1 onur derecesi almaları gerekir. Lisans programlarına başvuranlar ise ikisi kimya ve biyoloji alanında olmak üzere en az 3 tane A-derecesi almalılar.
Eğer önceki eğitiminizi İngiltere’de tamamlamadıysanız, yine de İngiltere’deki üniversitelere başvurmaktan çekinmeyin. Ancak üniversitelerin kabul şartlarını da gözden geçirmeyi unutmayın. Çoğu üniversite IELTS sınavına girerek en az 6.0-6.5 puan almanızı isteyecek.
Eğitim süresi üniversiteden üniversiteye farklıdır. Lisans programları en az 3, yüksek lisans programları ise yaklaşık iki yıl sürer. Derslerde öğrencilere hem yazılı ödevler hem de pratik uygulamalı projeler verilmektedir.
Çoğu üniversite A- derecelerini ve ya yüksek lisans için 2:1 onur derecelerini göz önüne alarak kabul ya da ret kararı verir. Siz de notlarınızın bu kriterlere uyup uymadığını kontrol edin. Ayrıca bütçenizi de hesaplayın. Bütün masrafları tek başına karşılayabilecek misiniz? Eğer cevabınız hayır ise mutlaka burs ve kredi olanaklarını gözden geçirin
Farmakoloji eğitimi veren bir üniversiteye başvururken sadece seçmeli alan derslerine değil, üniversitedeki çalışma olanaklarına da göz atın. Pek çok üniversite eğitim ve araştırma hastaneleri ve laboratuvarlarla iletişim halindedir. Bu üniversiteler öğrencilerini en iyi şekilde eğitmeyi amaçlar. Siz de böylece hem gerekli pratik beceriyi kazanmış olursunuz, hem de önünüze pek çok iş olanağı serilmiş olur.
Ayrıca üniversitenizin sizi eğitim süresi boyunca mutlu ediyor olması lazım, özellikle de evinizden uzakta yaşayacaksanız. Hem sosyal hem de kültürel anlamda ilgi alanlarınıza uyacak bir yer seçmelisiniz. Bunun içinde üniversitenin bulunduğu şehirdeki sosyal ve kültürel hayat büyük önem kazanmaktadır.