Toplum ve insan doğasını araştıran disiplin olarak tanımlanabilecek sosyal bilimler kriminoloji, linguistik, politika, iletişim ve antropoloji gibi çok farklı alanlardan geniş bir konu yelpazesine sahiptir. Sosyal bilimler öğrencileri bu alanlarda bilgi edinmenin yanı sıra tüm bu disiplinleri tek bir çalışmada toplayabilme becerisini de kazanır.
Sosyoloji ve sosyal bilimler 19. yüzyılda Emile Durkheim, Karl Marx ve Max Weber gibi öncülerin kuruculuğunda oluşmuştur. Günümüzde bu alanın eğitimi kapsamında teori ve sosyal araştırmaların bir sentezi sunulmakta ve bu sayede öğrencilere birçok beceri kazandırılmaktadır.
İnsanlar arası iletişim sizi büyülüyor mu? Davranışlarımızın temellerini merak mı ediyorsunuz? Eğer bu sorulara cevabınız evetse, sosyal bilimler size göre bir alan olabilir.
Ancak sosyal bilimler öğrencilerinin güçlü analitik becerilere sahip olması gerektiğini ve programın içeriğindeki çeşitli sosyal teoriler ve gerçek vakalara uygulanışını öğrenmek zorunda olacağınızı da hesaba katmalısınız.
Pek çok eğitim programına nazaran, sosyal bilimlerde alacağınız ders sayısı daha az olacaktır ancak bu daha az işiniz olacağı anlamına gelmiyor. Değerlendirme ölçütleri içinde projeler ve ödevler bulunmaktadır. Başarılı adaylar en çalışkan, kendini motive edebilen ve zamanı verimli kullanan kişilerden çıkmaktadır.
Bir akademik disiplin olarak sosyal bilimler derecesi belirli bir kariyer planı çizmez. Bu alanda eğitim görenlerin çalışma fırsatları da pek çok sektöre yayılmış durumdadır. Popüler pozisyonlar arasında sosyal araştırmacı olarak topluluklarla çalışmak, topluluklarla ilgili konularda istatistiki bilgi derlemek veya çocuk işçiler gibi toplumun yardıma muhtaç kesimleri ile çalışmak bulunmaktadır.
Eğitimine devam etmek isteyenler için hukuk gibi farklı alanlarda yüksek lisans yapma olasılığı da bulunmaktadır. Bu sayede vekillik, habercilik, hatta öğretmenlik yapmak mümkündür.
Pek çok mezun insanları anlayabilmeleri ve tüketicilerle etkin iletişim kurabilmeleri sayesinde satış, insan kaynakları, hatta halkla ilişkiler gibi çeşitli departmanlarda görev alabilir.
Birçok işveren daha önce iş ortamını deneyimlemiş mezunları tercih eder. Bu nedenle hem
üniversitelerin sunduğu eğitimin içeriği ve öğretmenlerin sağladığı bilgi ve becerilere hem de okurken kurabileceğiniz ağlara dikkat etmelisiniz. Pek çok üniversite öğrencilerin yaz stajı yapabilmesi ve iş ararken öne çıkması için olanak tanır. Firmalar da daha önce kendileri için çalışmış birini işe almayı tercih edecektir.
Akademik yaşama devam etmek istiyorsanız üniversitenizin prestiji son derece önemlidir. Eğer tahmini notlarınız çok yüksekse daha elit kurumları tercih edebilirsiniz. Ancak daha düşük notlar bekliyorsanız da pek çok alanında uzman üniversiteye başvurabilirsiniz.
Pek çok ana ders ortak olsa da farklı üniversitelerde birkaç program opsiyonu arasından seçmenize izin verilmektedir. Uzmanlığınızı hangi alt dalda yapacağınız hakkında bir fikriniz varsa, seçeceğiniz üniversitenin size mezuniyetten sonra bir yüksek lisans programına başvururken faydalı olacak opsiyonlar sunup sunmadığını araştırmak iyi bir fikir olabilir.
Hangi programı seçerseniz seçin, üniversitenizin bulunduğu yerin de başlı başına önemli olduğunu unutmamalısınız. Yeni kültürler keşfetmek ve yeni insanlarla tanışmak üniversite yaşamının olmazsa olmazıdır ve öğrenciliğinizin tadını olabildiği kadar çok çıkarmanız gerekmektedir. En az 3 sene sürecek bir üniversite yolculuğuna çıkacaksınız, bu nedenle seçeceğiniz üniversitenin hem sosyal hem akademik açıdan sizi tatmin edecek bir ortama sahip olması önemlidir. Bazı aday öğrenciler büyük şehirlerde, geniş kampüslerde yaşamayı tercih ederken bazıları da daha küçük yerleşkelerde topluluk ruhunun yaşandığı küçük bir kampüsü tercih etmektedir.
Seçeceğiniz üniversiteye başvurmadan önce daima ücretleri ve kendi finansal durumunuza bakmalısınız. Üniversite harçlarını ve yaşam giderlerinizi ödeyebilecek misiniz? Maddi kaynak sıkıntısı çekiyorsanız başvurabileceğiniz kredi ve burs seçeneklerini araştırmalısınız.