Yurtdışında Sosyoloji Eğitimi

BU BÖLÜM HAKKINDA

  • BU BÖLÜM HAKKINDA
  • BENİM İÇİN UYGUN BÖLÜM MÜ?
  • KARİYER SEÇENEKLERİ
  • BAŞVURU VE EĞİTİM SÜRECİ
  • DOĞRU ÜNİVERSİTEYİ SEÇMEK
Sociology

İnsan topluluklarının incelenmesi olarak tanımlanan sosyoloji, uygarlıkların kuruluşundan kültürel özelliklerinin yorumlanmasına kadar pek çok konuyu kapsar. Sosyolojinin temelinde yatan düşünce yapısı ilk çağlardan bu yana var olmuştur. Plato gibi ünlü düşünürler buna örnektir.

Sosyoloji kelimesi ilk kez 1780 yilinda Emmanuel Joseph steynes tarafından kullanılmıştır. Latince karşılığı olan "socius" kelimesi arkadaş, yoldaş anlamına gelir. Günümüzde sosyoloji hem kendi başına bir akademik disiplin olarak hem de tarih, felsefe, hukuk ve edebiyat gibi bölümler kapsamında öğretilmektedir.

BENİM İÇİN UYGUN BÖLÜM MÜ?

İnsanoğlunu ve insanlık tarihini incelemek mi istiyorsunuz? Toplumların nasıl oluştuğunu merak mı ediyorsunuz? Oyleyse sosyoloji Muhtemelen sizin için en uygun bölüm olacaktır. Ancak unutmamalısınız ki sosyoloji içinde tarih ve hukuk konuları barındıran bir disiplin. Bu nedenle bu konulara da ilgi duymanız sizin yararınıza olacaktır.

Sosyoloji bölümünde öğrencilerin başarısı genelde yazılı ödev ve sınavlar üzerinden değerlendirilir. Ders saatleri ise diğer bölümlere göre daha az yoğundur. Ancak bu sizi yanıltmasın. Başarılı olmak için azimli, analitik beceri sahibi ve bireysel olarak da çalışmayı seven öğrenciler olmalısınız.

KARİYER SEÇENEKLERİ

Üniversitede sosyoloji eğitimi alan öğrencilerin çoğu bu alana ilgi duymaktadır. Sosyoloji alanında yeterlilik derecesi alan öğrenciler için tek bir çalışma alanı yoktur. Pek çok farklı işte çalışabilirler.

Mezunların çoğu sosyal araştırmalarda görev alıp veri analizi Yapar, toplumsal sorunlara çözüm arar ya da yaşlı ve kimsesiz insanlara yardımcı olurlar.

Bunun dışında öğrencilerin insanlarla iç içe olabileceği işletme gibi alanlarda iş bulması mümkün. Şirketlerin halkla ilişkiler, insan kaynakları ve satış gibi departmanlarında çalışabilmektedirler.

Ayrıca yüksek lisans yapmayı tercih eden öğrenciler gazetecilik ve hukuk alanında yüksek lisans eğitimi alabilir ya da akademisyen olmayı tercih edebilirler.

BAŞVURU VE EĞİTİM SÜRECİ

Sosyoloji alanında eğitim almak isteyen öğrenciler için pek çok üniversite mevcuttur. Yüksek lisans programları en az bir yıl sürmektedir. Lisans Programları ise en az 3 yıl sürmektedir, ancak öğrenciler okulu bir yıl uzatarak Erasmus programlarına katılabilir ya da bir işe girip calisabilirler.Giriş şartları genelde üniversiteden üniversiteye değişir. Yüksek lisans programlarına başvuran öğrencilerin lisans sürecinde 2:1 onur derecesi almaları istenir.

Lisans programında ise insani bilimlerden en az 3 tane yeterlilik derecesi almaları gerekmektedir. İngilizce ana diliniz değilse IELTS sınavına girip minimum 6.0 - 6.5 puan almalısınız. Sonuçta dersler, ödevler ve sınavlar Ingilizce olacaktır. Öğrencilerin derslere düzenli olarak katılması istense de, ders saatleri dışında da çok çalışmaları gerekiyor.

DOĞRU ÜNİVERSİTEYİ SEÇMEK

Cambridge, Durham ve Bath üniversiteleri sosyoloji alanında İngiltere'de öne çıkan üniversitelerdir. Eğer not ortalamanız yeterince yüksekse bu üniversitelere mutlaka başvurmalısınız, çünkü gireceğiniz üniversitenin prestiji ileride başvuracaginiz şirketlere çekici gelecektir. Ancak not ortalamanız yeterince yüksek olmasa bile başvurabileceğiniz pek çok başarılı üniversite mevcuttur.

Başvuru yapmadan önce bütçenizi de dikkate almalısınız. İşinizi kolaylaştırmak adına, bütün gelir kaynaklarınızın ve başvurabileceğiniz bursların listesini çıkarabilirsiniz.

Büyük şirketlerin çoğu daha önceden belli işlerde çalışmış deneyimli elemanları işe almak isteyecektir. Bu nedenle sadece prestijli değil bağlantıları geniş üniversiteleri seçmelisiniz. Pek çok üniversite öğrencilerini büyük şirketlere staj yapmaları için yollar, çünkü bu ileride öğrenciler için büyük bir artı olacaktır. Aynı şekilde şirketler de başvuruları değerlendirirken daha önce kendi bünyelerinde çalışmış olan öğrencilere öncelik tanırlar.

Gideceğiniz yere karar verirken karakterinizi de hesaba katmalısınız. Üniversite seçimi yaşayacağınız yeri de belirleyecek. Bu nedenle üniversitelerin tanıtım günlerine katılıp kampüsü gezmeli, şehri dolaşmalısınız. Böylece üniversitenin ve bulunduğu şehrin sizi mutlu edip etmeyeceğine karar verebilirsiniz.

Orada hangi Sosyoloji kursları var?

1

Kriminoloji

EĞİTİM SEVİYESİ Mesleki / Lisans / Yüksek Lisans
2

Gençlik Etütleri

EĞİTİM SEVİYESİ Mesleki / Lisans / Yüksek Lisans
3

Yaş Etütleri

EĞİTİM SEVİYESİ Mesleki / Lisans / Yüksek Lisans
4

Sosyal Etütler

EĞİTİM SEVİYESİ Lisans / Yüksek Lisans

Sosyoloji bölümünü okumak için ilk 10 ülke

1
210
Birleşik Krallık
3,208 Görüntüleme 192 adet bölümü görüntüle
2
32
Kanada
1,458 Görüntüleme 88 adet bölümü görüntüle
3
211
Amerika
1,409 Görüntüleme 315 adet bölümü görüntüle
4
9
Avustralya
5
154
İrlanda
6
131
Hollanda
460 Görüntüleme 2 adet bölümü görüntüle
7
134
Yeni Zelanda
8
69
Almanya
116 Görüntüleme 2 adet bölümü görüntüle
9
84
Hong Kong
10
114
Malezya

İletişime geç