Bilimsel teorileri kullanarak sporcuların performanslarını geliştirmeye yönelik branşa spor bilimleri adı verilir. Fizik ve biyoloji bilimlerini bir araya getiren bu bölümde beslenme konusundaki gereklilikler ve performans analizi de işlenen konular arasındadır. Londra olimpiyatlarından sonra spor sektörü hızla gelişti ve spor hakkında bilimsel anlamda bilgi sahibi insanlara duyulan ihtiyaç arttı.
Spor bilimleri bütün spor alanlarına ilgi göstereni bu sporların insan vücuduna etkilerini incelemek isteyen öğrenciler için en uygun bölümlerden biridir. Öğrencileri spor karşılaşmalarını izlemeyi seven, sağlıklı ve fit bir vücuda sahip, bir ya da daha fazla spor dalında ileri seviyede bireyler olmalılar.
Spor bilimlerinin lisans programlarında çeşitli çekirdek modüller verilmektedir, bu nedenle öğrencilerin çok çalışmaları ve azimli olmaları gerekmektedir. Eğer bu şartlar size uygunsa spor bilimleri sizin için ideal bölüm demektir.
Spor sektörünün popülaritesi giderek artmaktadır, bu nedenle spor alanında özel bilgi sahibi uzmanlara duyulan ihtiyaç artmıştır. Spor bilimleri mezunları, spor koçluğu, beslenme uzmanı, fizyoterapist ve beden eğitimi öğretmeni olarak çalışabilirler.
Spor bilimleri bölümünde öğrencilere aynı zamanda psikoloji, yönetim, işletme ve iletişim gibi konularda da eğitim verilir. Öğrenciler eğer spor alanında çalışmak istemezlerse ticaret, satış ve pazarlama gibi alanlarda iş bulabilirler.
Başlangıç için yıllık maaş ortalama 16.462 pound olacaktır.
Spor bilimleri pratik eğitime dayalıdır, kendi başına akademik branş olarak kabul edilmesi son yıllarda gerçekleşmiştir. Bu nedenle yeni kurulmuş üniversitelerde bulunması daha olasıdır.
Gideceğiniz üniversiteye bağlı olarak kabul şartları da değişecektir. Ancak çoğu üniversite ilgili alanda en az 3 tane A-derecesi istemektedir. Bu derecelerin beden eğitimi, biyoloji, kimya ve psikoloji gibi alanlarda alınmış olması tercih edilmektedir. Yüksek lisans başvurularında ise 2:1 onur derecesi almış öğrencilerin kabul alma olasılığı daha yüksektir.
Çoğu üniversitede başvuran öğrencilerin GCSE matematik ve İngilizce sınavlarından en az C notu almış olması önemlidir. Ayrıca ana dili İngilizce olmayan öğrenciler IELTS sınavından en az 6.0 puan almalılar.
Eğitiminiz boyunca final notunuza etki edecek olan pek çok ödevle karşılaşacaksınız. Çok sayıda makale yazmanın ve sunum hazırlamanın yanında ilgilendiğiniz alanda bir araştırma projesi hazırlamanız gerekecektir.
Bir üniversiteye başvururken dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlardan biri de gideceğiniz yerde mutlu olmanızdır. Sonuçta, en az bir- muhtemelen daha fazla- senenizi burada geçireceksiniz. Bu anlamda üniversitenin bulunduğu yer ve çevresi sizi sosyal ve duygusal açıdan mutlu etmeli. İster büyük şehirlere, ister kasabalara gidin, üniversiteniz sosyal hayatınızı da şekillendirecek. Önemli olan sizin nerede daha rahat hissedeceğinizdir.
Önemli olan bir başka husus da üniversitedeki modül seçenekleri ve üniversitenin çalışmak istediğiniz alanda sahip olduğu iş çevresidir. Geleceğinizi düşünmeye şimdiden başlayabilirsiniz, zaten mezun olmadan önce de işe girip çalışmanız gerekebilir. Üniversitenizin dış bağlantıları size uygun staj bulunmasını sağlarken uzun vadede kariyerinizi de olumlu etkileyecektir.
Ayrıca kendi akademik başarınızı da göz önünde bulundurmak zorundasınız. Bir üniversiteye başvurmadan önce o üniversitenin giriş şartlarını gözden geçirmelisiniz. Her üniversitenin kabul şartları farklı olsa da üniversiteler genellikle spor bilimleri gibi bir bölüme duyduğunuz ilgiyi fark etmek isterler, ayrıca notlarınıza da önem verirler.
Masraflar da üniversite seçiminde büyük önem arz ediyor. Prestijli üniversitelerin ücretleri daha fazla olmaktadır. Bu nedenle gelir kaynaklarınızı gözden geçirirken diğer yandan başvurabileceğiniz burs ve kredileri de araştırmalısınız.