Yurtdışında Yer Ölçümü Eğitimi

BU BÖLÜM HAKKINDA

  • BU BÖLÜM HAKKINDA
  • BENİM İÇİN UYGUN BÖLÜM MÜ?
  • KARİYER SEÇENEKLERİ
  • BAŞVURU VE EĞİTİM SÜRECİ
  • DOĞRU ÜNİVERSİTEYİ SEÇMEK
Surveying

Harita mühendisliği bir kara parçası ya da harita yüzeyinde iki nokta arasında yapılan çeşitli ölçümleri inceleyen mühendislik dalıdır. Harita mühendisleri arazi ıslahı ve korunumu işlerde çalışarak inşaata uygun alanları belirler. Günümüzde harita mühendisleri şehir planlamadan inşaata ve tarihi alanların korunmasına kadar pek çok işte önemli rollere sahiptir. Bu alanda çalışmak istiyorsanız üniversitelerde ilginizi çekebilecek programlar mevcut.

BENİM İÇİN UYGUN BÖLÜM MÜ?

Arazi ve toprak yapısı gibi konular sizde ilgi uyandırıyor mu? İnşaat sektöründe mi çalışmak istiyorsunuz? Jeolojiye ilginiz var mı? Öyleyse harita mühendisliği bölümü eğitim görmeniz için en uygun bölümlerden biri olacaktır.

Öğrenci adaylarının matematik ve fen bilimlerini, özellikle jeoloji bilimini sevmesi gerekmektedir, çünkü bu alanlarda edineceğiniz bilgiler ilerleyen yıllarda kariyerinizin temelini oluşturacaktır. Öğrencilerin hem verilen yazılı ödevleri eksiksiz bir şekilde yapmaları hem de ders dışı saatlerinde bireysel araştırma projeleriyle uğraşmaları gerekecektir. Bu nedenle; çalışmak istediği mesleğe adayacak, azimli ve bireysel çalışma becerisine sahip öğrenciler daha başarılı olacaktır.

KARİYER SEÇENEKLERİ

Bu alanda mezun olan öğrenciler için belli başlı iş olanakları bulunmaktadır. Genellikle işe yeni başlayanların yıllık ortalama maaşı 18.000-26.000 pound aralığında yer almaktadır. Mezunlar, genelde çalıştıkları şirketlerde bir arazinin inşaata uygunluğunu denetleyip araziden en iyi verimin nasıl alınacağını araştırır, ya da binaların ve yapıların bakım-onarım işleriyle meşgul olurlar.

Bazı şirketlerde de mezunlar arazilerdeki inşaat projelerini pragmatik açıdan ele alarak projenin maliyetini hesaplama ve yasal düzenlemeleri kontrol etme gibi işlerde çalışırlar.

Ancak harita mühendisliği mezunlarının yapabilecekleri bunlarla sınırlı değildir. Pek çok mezun, çevre yardım vakıflarında çalışabilir ya da eğitimine yüksek lisans seviyesinde devam ederek hukuk ve gazetecilik alanlarında uzmanlaşabilir.

BAŞVURU VE EĞİTİM SÜRECİ

Harita mühendisliği alanında hem lisans hem de yüksek lisans seviyesinde eğitim veren pek çok üniversite bulunmaktadır. Ana diliniz İngilizce değilse, bu programlardan herhangi birine başvurmadan önce IELTS sınavına girip en az 6.0-6.5 puan almanız lazım, böylece İngilizce seviyenizin iyi olduğunu kanıtlamış olacaksınız. Lisans programların genelde bir yıl sürmektedir ancak öğrenciler bu süreçte işe girip çalışmak isterlerse okulu bir yıl uzatma şansına sahipler. Başvuran öğrencilerin kabulü için en önemli kriter önceki eğitim süreçlerinde en az 3 tane A-derecesi almış olmalarıdır.

Yüksek lisans programları 1-4 yıl arası sürmektedir. Öğrencilerin kabul alabilmek için lisans eğitimlerinden 2:1 ve üzerin onur dereceleriyle mezun olmaları gerekiyor. Çoğu üniversitede öğrencilerin derslere düzenli olarak katılması ve bireysel proje ödevlerini tamamlaması istenecektir. Böylece dersleri ne kadar anladıklarını ortaya koyabileceklerdir. Lisans öğrencilerinin mezun olmadan önce en az 2 kez inşaat sektöründe staj yapmaları gerekmektedir.

DOĞRU ÜNİVERSİTEYİ SEÇMEK

Akademik tercihlerinizi bir yana bırakırsanız, gideceğiniz üniversitenin bulunduğu yer başlı başına dikkat edilmesi gereken bir faktördür. Hem akademik hem de sosyal anlamda tatmin olabileceğiniz bir üniversiteye ve çevreye gitmeye özen gösterin. Kimi öğrenciler daha aktif ve sosyal bir üniversite hayatı için büyük şehirleri tercih ederken kimileri de daha küçük çaplı bir sosyal hayat isteğiyle kasabalardaki üniversiteleri seçer. Hem prestij sahibi hem de ilgilendiğiniz bölümün iş pazarında uzantıları olan bir üniversite seçmelisiniz. Alanında öncü şirketler belli başlı üniversitelerle iyi ilişkiler kurar, bu da hem üniversitede hem de üniversite sonrasında iş bulmanız için bulunmaz bir fırsattır. Firmaların büyük çoğunluğu daha önce kendi bünyelerinde staj yapanları ya da prestijli üniversitelerden mezun olanları işe almaktadırlar.

Ayrıca üniversitenin kabul şartlarını ve ücretlerini de kontrol etmelisiniz. Harita mühendisliği yüksek not ortalamasına sahip öğrencileri kabule den bir bölümdür. Not ortalamanız yeterince yüksek değilse kabul almama olasılığınız da vardır. Bunun yanında, eğitim ve yaşam için gerekli masrafları karşılayabilecek misiniz? Eğer bu ücretleri karşılayamayacağınızı düşünüyorsanız burslara başvurmayı deneyebilirsiniz.

Orada hangi Yer Ölçümü kursları var?

1

Emlak Ofisi

EĞİTİM SEVİYESİ Mesleki / Lisans / Yüksek Lisans
2

Kantitatif Yer Ölçümü

EĞİTİM SEVİYESİ Mesleki / Lisans / Yüksek Lisans
3

Yapısal Yer Ölçümü

EĞİTİM SEVİYESİ Mesleki / Lisans / Yüksek Lisans
4

Yer Ölçümü: Genel Uygulama

EĞİTİM SEVİYESİ Mesleki / Lisans / Yüksek Lisans

Yer Ölçümü bölümünü okumak için ilk 10 ülke

1
210
Birleşik Krallık
2
9
Avustralya
3
32
Kanada
4
211
Amerika
5
134
Yeni Zelanda
6
154
İrlanda
7
114
Malezya
8
168
Singapur

İletişime geç