Tiyatro ve sahne performansları, sanatçıların becerilerini kullanarak kendilerini canlı performanslar üzerinden ifade ettikleri branştır. Sahne sanatları söz öbeği ilk olarak 1711 yılında kullanıldı. Günümüzde sahne sanatları dans ve mimikten oyunculuğa ve müziğe kadar pek çok kola ayrılmaktadır.
Sahne sanatları ilk olarak M.Ö altıncı yüzyılda popüler oldu. Antik yunan döneminde toplu dans ve müzik gösterileri düzyazı ve şiir dinletilerine adapte edilerek sergilenirdi. Bu gelenek onbeşinci yüzyılda Rönesans İtalya’sında yeniden canlandı ve Elizabeth dönemindeki maskeli piyeslere, teatral gruplara öncülük etti, özellikle de Shakespeare’in yazdığı oyunlar büyük popülarite kazandı.
Medyadaki gelişmeler sayesinde tiyatro ve sahne sanatları sürekli gelişmekte, modern sanatçılar sınırlarını zorlayarak kendilerini ifade etmenin yeni yollarını bulmaktadırlar.
Yaratıcı ve sahneyi seven biri misiniz? Vücut diliyle insanlara bir şeyler anlatılabileceğine inanıyor musunuz? Kendinizi ifade etmek mi istiyorsunuz? O halde, tiyatro ve sahne sanatları alanında göreceğiniz eğitim sizi çok mutlu edecek demektir.
Ancak, tutku ve istek tek başına yetmiyor, farklı kültürlere ilgi duymalısınız. Sahne performanslarının bu toplumlarda yaratacağı etkilerin farkında olmalısınız. Eğitiminizin bir parçası olarak, hem bireysel hem de gruplar halinde çalışmanız istenecek, burada çalışmak kelimesi sahnede canlı performans sergilemek anlamındadır. Ayrıca kendinize güvenen çalışkan bireyler olmanız gerekir.
Tiyatro ve benzer alanlarda diploma alan öğrenciler sahne performansı sergileyebilecekleri yerlerde çalışmayı tercih ederler. Oyunculuk, zor olduğu kadar kazançlı bir meslektir, özellikle düzenli olarak tiyatro, dizi ve filmlerde oynayan kişiler için.
Ancak mezunların önemli bir kısmı da oyunculuk sektöründe eğitmen olmayı seçerler. Drama ve film akademilerinde ya da normal okullarda mezunlar için sayısız iş olanağı bulunmaktadır. Büyük tiyatro toplulukları, oyunculuk becerisine sahip mezunların yanında halkla ilişkiler ve pazarlama departmanlarında çalışacak mezunlara da ihtiyaç duyarlar.
Dans, moda ve yaratıcılık gerektiren diğer meslekler gibi sahne sanatları bölümünün başvuru süreci normalden daha uğraştırıcıdır. Lisans başvurularında en az 3 A-derecesi alan, yüksek lisans başvurularında ise 2:1 onur derecesi alan öğrenciler daha kolay kabul edilir.
Kabul alan öğrencilerin ayrıca üniversiteler tarafından düzenlenen seçmelere katılıp hünerlerini sergilemeleri gerekmektedir. Ayrıca, ana dili İngilizce olmayanlar akıcı İngilizceleri olduğunu kanıtlamak için IELTS sınavlarından en az 6.0 puan almalılar.
Temelde lisans programları en az 3 yıl sürer ve burada öğrencilere oyunculuk ve performans teknikleri öğretilir. Yüksek lisans eğitimi 1 ile 3 yıl arası sürer, burada daha sahne sanatlarının belirli alanlarında uzmanlık eğitimleri verilir. Bazı dersler teorik bilgi ağırlıklı olurken modül dersleri çoğunlukla uygulamalı derslerdir.
Gitmek istediğiniz üniversitenin karakterinize uygun bir ortamı olduğundan emin olmalısınız, sonuçta en az bir yılınızı burada öğrenci olarak geçireceksiniz. Üniversitenin bulunduğu bölgeyi ziyaret edip incelerseniz buradaki yaşama uyum sağlayıp sağlamayacağınızı belirleyebilirsiniz. Şu soruları da kendinize sormayı unutmayın: Ulaşım ve konaklama kaça mal olacak? Üniversitenin tesisleri ve imkanları nasıl? Pratik yapabileceğiniz tesisler mevcut mu?
Tiyatro ve sahne performanslarında iş bulmak zor olabilir. Eğer sahne ya da film sektöründe kariyer yapmak istiyorsanız casting ajansları ve yönetmenler arasında kabul görmüş üniversiteleri tercih edin. Çoğu üniversite aynı zamanda tiyatro toplulukları ile bağlantı kurmaktadır, bu bağlantıları kullanarak da kariyerinizde ilerleyebilirsiniz.
İster lisans ister yüksek lisans eğitimi alıyor olun, üniversite eğitimi maddi anlamda üzerinize bir yük bindirecektir. Eğitim ücretini, geçim masraflarını karşılayabilecek misiniz? Başvurmadan önce gelir kaynaklarınızı, maddi durumunuzu ve başvurabileceğiniz bursları etraflıca inceleyin.
Bunları bir kenara bırakırsak; bölüm için gerekli olan en temel şey oyunculuk yeteneği. Eğer kendinize güvenmiyorsanız bir yıl daha bekleyip oyunculuk performansınızı geliştirmeye odaklanabilir, seçmelere bunu yaptıktan sonra katılabilirsiniz.