
Arama motoruna dünyanın en iyi üniversitesi diye yazdığınızda, sonuçlarda karşınıza Oxford Üniversitesi’nin çıkması çok da şaşırtıcı olmayacaktır. Sıklıkla Amerika’daki Harvard Üniversitesi ile de karşılaştırılan Oxford, aralarında Cambridge ve Yale gibi dünyanın en saygın ve prestijli eğitim kurumlarının da yer aldığı zorlu giriş koşulları ve dünyaca ünlü mezunları ile tanınır. Oxford mu, Cambridge mi?, hangisinde eğitim almak istersiniz?
Öğrencilerine en iyi ve birinci sınıf eğitimi sunmaya kendini adamış olan Oxford, dünyanın her yerinden öğrencileri Birleşik Krallık’ta eğitim almaya davet ediyor. Buna nereden başlayacağınız konusunda emin değilseniz, Oxford Üniversitesi’ni biraz daha iyi tanımakla başlayabilirsiniz. Oxford hakkında merak edilenler rehberimizde.
1. İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi
Oxford Üniversitesi’nin İngilizce konuşulan ve halen öğretime devam eden dünyanın en eski üniversitesi olduğunu biliyor muydunuz? Aynı zamanda Oxford hakkında en ilginç bilgiler arasında okulun Bologna Üniversitesi’nden sonra dünyanın en eski ikinci üniversitesi olduğunu söylemekte fayda var. 1096 yılına uzanan üniversitenin kuruluş tarihi net olmasa da bu tarihten itibaren Oxford’da öğretim verildiği kayıtlara geçmiştir. İkinci Henry’nin İngiliz öğrencilerin Paris Üniversitesi’ne gitmesini yasakladığı 1167 yılından itibaren ise Oxford üniversite bölümleri hızla gelişmeye başlamıştır. Dünyanın En Eski 10 Üniversitesi hangileri merak ediyorsanız rehberimize göz atın lütfen.
Yurtdışı eğitim için bir üniversiteye başvurmayı mı düşünüyorsunuz? O halde, dünya çapında en iyi üniversitelerin broşürlerini indirerek, bölüm ayrıntıları ve giriş koşulları hakkında daha çok bilgi alabilirsiniz.
2. 1878’e kadar Oxford’a kadınlar giremiyordu
University of Oxford hakkında sizi çok şaşırtacak ilginç bilgiler arasında üniversiteye 1878’e kadar kadın öğrencilerin girmelerine izin verilmediğidir. İlk kez 1884’te sınavlara girmelerine izin verilen Oxford’da kadınların 1920’ye kadar diploma almalarına ise izin verilmemiştir. Oxford Üniversitesi, kadınların 1959'da tam üniversite statüsüne sahip olmalarını sağlamıştır ve ardından üniversite, 1974'te resmi olarak karma eğitime geçmiştir.
1920 yılında Oxford’dan mezun olan ilk kadın Annie Rogers olmuştur ve Oxford Üniversitesi'ni kadınlara açma hareketinin öncüsü olarak tarihe imza atmıştır. Aynı zamanda 7 Ekim 1920'de İlahiyat Okulu'nda ilk 130 kadının mezuniyeti gerçekleşmiştir. 1920'de kadınlar, yıllardır Oxford'da okuyor olmalarına rağmen diploma alamazken, bu tarih onların diplomalarını alabilecekleri ilk tarih olmuştur.
3. Dünyada birinci sırada
Araştırma mükemmeliyetçiliği ve yenilikçiliği ile tanınan Oxford University, Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralamasında 2017, 2018, 2019, 2020 ve 2021 yıllarında üst üste 5 kez dünyada birinci sırada yer aldı. 250’den fazla lisansüstü programa sahip Oxford Üniversitesi'nin 11.955 lisans ve 12.010 lisansüstü olmak üzere 24.000'den fazla öğrenci bulunmaktadır. 160'tan fazla ülkeden gelen uluslararası öğrenciler, toplam öğrenci nüfusunun yaklaşık %45'ini oluşturur. Oxford'dan mezun olan öğrencilerin %91'inden fazlası mezun olduktan 6 ay sonra istihdam edilirken bunların büyük bir çoğunluğu ileri derecelerde eğitimlerine devam etmek için Oxford’da kalıyor. En Çok Nobel Ödülüne Sahip Üniversiteler Hangileri? ayrıntılar rehberimizde.
4. Oxonions olarak bilinen ünlü mezunlar
Oxford, eğitim ve liderlikte mükemmellikle eş anlamlı olarak görülürken her yıl, üstün yetenekli kadınlar ve erkeklerden mezunlar ağına yenilerini ekliyor. Üstelik bu mezunlar arasında 28 İngiliz Başbakanı, 55 Nobel Ödülü sahibi, 120 Olimpiyat madalyası kazananı vardır. Peki, Oxonions olarak bilinen Oxford’dan Mezun Olan Ünlüler kimler?
- Nobel Ödüllü Albert Einstein, Christ Church College öğrencisiydi. Görelilik teorisi modern fizikte devrim yaratırken Time Magazine tarafından Yüzyılın Kişisi seçilmiştir.
- Eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher, Sommerville Koleji'nde kimya okumuştur. Demir Leydi olarak bilinen Thatcher, ülke tarihindeki ilk kadın başbakan olarak tarihteki yerini aldı.
- Yüzüklerin Efendisi yazarı JRR Tolkien, Exeter College mezunudur. Aynı zamanda Nobel Edebiyat Ödülü sahibi şair TS Eliot, Merton College’da okumak için burs almış, ancak bir yıl sonra okulu bırakmıştır. Gulliver'in Maceraları yazarı Jonathan Swift ise 17. yüzyılda Hertford Koleji'nde okumuştur.
- Oscar Wilde, eğitimine Oxford Üniversitesi’nde devam eden ünlü isimler arasındadır. Magdalen College’da 1874’ten 1878'e kadar okuyan ünlü yazar, "Ravenna" adlı şiiri ile bir Oxford lisans öğrencisinin en iyi şiir kompozisyonu olarak Newdigate ödülünü kazandı.
- Ünlü oyuncular, Hugh Grant ve Kate Beckinsale Oxford Üniversitesi New College mezunudur. Peki, Dünyanın En İyi Oyuncuları Hangi Üniversitelerden Mezun? merak ediyor musunuz?
- Distopik romanı Cesur Yeni Dünya ile tanınan ünlü İngiliz yazar Aldous Huxley, Oxford'daki Balliol Koleji'nden İngiliz edebiyatı lisans derecesi ile mezun olmuştur.
5. Dünyanın en eski deneylerinden biri: Oxford Electric Bell
Oxford Üniversitesi kütüphanesinde, 180 yılı aşkın süredir durmadan çalan bir zil olduğunu biliyor muydunuz? Oxford Üniversitesi'ndeki Clarendon Laboratuvarı’nda yer alan zil, 1840’ta takılan tek bir pille çalışıyor. İlk elektrikli pillerden biri olan ve “dry pile" olarak adlandırılan kuru piller, 1800'lerin başında Giuseppe Zamboni adlı bir adam tarafından icat edildi.
Araştırmacılar, pilin neyden yapıldığını bilmek isteseler de zili açmanın riskini göze alamadıkları için denemediler. Pil, Guinness Rekorlar Kitabı tarafından ”dünyanın en dayanıklı pili" olarak adlandırıldı. Ziller ise Londra enstrüman yapımcıları Watkin ve Hill tarafından üretilirken yanında "1840'ta kuruldu" yazan, el yazısıyla yazılmış bir not vardır.
Sitemize üye olarak dünyanın en iyi okulları, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.
6. En fazla Başbakan yetiştiren üniversite
Oxford’un İngiliz üniversitelerinin toplamından daha fazla Başbakan yetiştirdiğini biliyor muydunuz? Oxford Üniversitesi hakkında kısa bilgi olarak geçebileceğimiz bu ilginç bilgiye göre Theresa May, Oxford mezunu olan 27. Başbakan’dır. Margaret Thatcher’dan sonra da ülkenin ikinci kadın başbakanı olarak görev almıştır. Peki, Oxford’dan mezun olan diğer ünlü başbakanlar kimler?
- Boris Johnson
- David Cameron
- Tony Blair
- Indira Gandhi
- Benazir Bhutto
- Imran Khan
7. Oxford Üniversitesi'nin mottosu 'Dominus Illuminatio Mea’
Oxford Üniversitesi'nin mottosu, Orta Çağ'da bilimin dili olan Latince'de bulunan 'Dominus Illuminatio Mea'dır. 'Tanrı benim ışığım' anlamına gelir. On altıncı yüzyılın ikinci yarısından itibaren kullanılan bu motto, üniversitenin armasında da yer almaktadır.
8. Birbirinden güzel 39 koleje sahiptir
Oxford'un 39 kolejinin her birinin kendine özgü bir çekiciliği vardır ve bazı Oxford kolejlerinin mimari ve doğal güzellikler açısından diğerlerinden biraz daha ilgi çekici olduğu inkar edilemez.
- Magdalen College: Eğer benim gibi bir Oscar Wilde hayranıysanız, ziyaret edilebilecek en iyi Oxford kolejlerinden biridir. Mimari açıdan etkileyici sayısız bina, Magdalen Kulesi, revaklar ve içinden geçen bir nehire ev sahipliği yapan Magdalen Koleji'nde yer alan Geyik Parkı, 300 yılı aşkın bir süredir var olan bir alageyik sürüsünü de barındırıyor.
- Christ Church: Mimari açıdan en etkileyici Oxford kolejlerinden biridir ve muazzam bir kütüphaneye sahiptir. Tarihi 1546’ya kadar uzanan kolej, her yıl yarım milyondan fazla turisti çekiyor. Christ Church özellikle Warner Brothers tarafından kopyalanan salonu ile ziyaretçilerin büyük ilgi odağıdır. İlk Harry Potter filmlerinden diğer sahneler ise Christchurch Koleji'nin kendisinde ve Bodleian Kütüphanesi yakınında çekildi. Aynı zamanda kolejin mezunları arasındaki Lewis Carroll, Oxford'daki Christ Church’ün Alice Harikalar Diyarında için ilham aldığı yer olduğunu belirtmiştir.
- All Souls: Oxford hakkında en ilginç bilgiler arasında All Souls’un girilmesi en zor Oxford Koleji olduğunu ve lisans öğrencisi almadığını belirtmekte fayda var. Lisansüstü öğrenciler, girebilmek için “dünyanın en zor sınavı” olarak adlandırılan sınava başvururlar ve bu sınavın ardından finale kalırsanız mülakat yapılır. Sınava girenlerin sadece 20’de biri okula kabul edilir.
9. İngiltere'deki en büyük ikinci Kütüphane, Bodleian Kütüphanesi
Oxford Üniversitesi'nin ana araştırma kütüphanesi olan Bodleian Library, Avrupa’nın en eski kütüphanelerinden biridir ve 1602 yılında Sir Thomas Bodley tarafından kurulmuştur. 13 milyondan fazla esere sahip Bodleian Kütüphanesi, özellikle Doğu el yazmaları ile İngiliz edebiyatı, yerel tarih ve erken matbaa koleksiyonları açısından zengindir. Peki, Dünyanın En İyi Üniversite Kütüphaneleri hangileri? Listemize göz atın.
10. Oxford Üniversitesi hakkında kısa ilginç bilgiler
- Oxford Üniversitesi'nin 2003 yılına kadar kendi polis gücü vardı.
- 1950 yılına kadar Oxford Üniversitesi mezunlarına, Parlamentoda her zaman iki koltuk garanti edilmiştir.
- Rachel Maddow, uluslararası bir Rhodes Bursu kazanan ilk lezbiyen Amerikalıydı.
- Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir genetik araştırma, İngilizlerin aslında Fransız ve Alman olduğunu ve Gallilerin gerçek İngilizler olduğunu buldu.
- Oxford Üniversitesi hakkında tarihi ilginç bilgiler arasında 200 yıldan daha eski 1000'den fazla şişe şarap var olduğunu biliyor muydunuz?