Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Before you leave

Yurt Dışında Eğitimle Ülkelerin Farklı Alışkanlıklarını Deneyimle

share image

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan son açıklamaya göre dünya çapında çeşitli coğrafyalarda konumlanmış toplamda 195 egemen ülke bulunuyor. Bu ülkeler, kendi bağımsızlıklarını ilan etmiş ve siyasi anlamda diğer devletler tarafından tanınan ülkelerdir. Ülkelerin çeşitli coğrafyalar üzerinde konumlanması yaşam şartlarının da değişkenlik göstermesine sebep oluyor. Böylece beslenme, barınma, dil, din ve benzer kültürü oluşturan faktörlerin farklılığı kültür çeşitliliğini sağlıyor.

 

Dünya üzerinde yaşayan insanlar birbirinden farklı; dini inançlara, sosyokültürel özelliklere ve ahlaki değerlere sahiptir. Birbirinden benzersiz bu kadar çeşitli kültürel değerler varken bu kültürleri bizzat yaşamak bambaşka bir yaşam deneyimi sunuyor. Yurt dışında eğitim almış arkadaşlarınız mutlaka tuhaf deneyimlerini de anlatırlar. Kahkahalar atılarak yapılan o uzun sohbetlerde bir an için zaman ve mekândan uzaklaştığınızı hissedersiniz. Bizzat o anıların kahramanı olmak için yurt dışı eğitim programlarını mutlaka değerlendirmelisiniz. Bunun doğal bir yansıması olarak da çok renkli bir dünya bakışına sahip olabilirsiniz. O zaman, hangi ülkelerde hangi ilginç gelenekler var, gelin hep birlikte göz atalım ve hangi tuhaf alışkanlıkları deneyimlemek istediğinize siz karar verin.

 

Tibet’te Alışılan Lezzetlerin Dışındaki Çay Kültürü

Çay üretimi ve çay tüketimi Dünya’nın her yerindeki kültürlerde farklılık gösteriyor. Çin’de eğitim almış kişiler, deneyimlerini anlattıkları sohbetlerinde sıklıkla Tibet’in çay alışkanlıklarından bahsederler. Çin, çay üretimi konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. Dolayısıyla çay içme kültürü, ülkenin geleneklerinden biri olarak kabul edilir. Çin topraklarında özerk bir bölge olan Tibet çay kültürü ile dikkat çekiyor. Buna göre bölge halkı, çayı sade veya şekerli değil; tereyağlı, sütlü veya tuzlu olarak da tüketebiliyor. Tibet halkının demlediği çaya az miktarda tuz ilave edildiyse bu çay, sade olarak nitelendirilir.

 

 

 

 

Tayland Kraliyet Ailesine Özel Rachasap Dili

Asya Kıtası’nda bulunan Tayland, krallık sistemiyle yönetilen bir devlettir. Burası, kraliyet ailesine özgü bir dile sahiptir. Rachasap olarak bilinen dilin kökleri yüzyıllar öncesine dayanır. Buna göre, kraliyete mensup herhangi biriyle konuşurken ya da onlardan bahsederken bu özel dilin kullanılması gerekir. Peki, halk arasında Rachasap dilini kullananlar var mı? Elbette var. Ancak halkın büyük bir bölümü, bu dilde konuşulanları anlasa da konuşma konusunda yetersiz kalıyor.

 

Tayland içerisinde bu özel dil dışında halk tarafından sürdürülen birtakım geleneklerle karşılaşmak da mümkün. Buna göre yerli halk, kıyafet seçiminde astrolojik bir tabloya uyar. Tabloda yer alan bazı renkler, Tanrı ile bağdaştırılmıştır ve haftanın her gününe ait önceden belirlenmiş bir renk vardır. Pazar günleri, Tanrı Surya’ya aittir ve bu günlerde kırmızı giyilmesi beklenir. Cuma günü ise Tanrı Shukra’nındır. Bu günlerde de açık mavi giyilmesi bir gelenek halini almıştır. Pazar ve cuma günlerine benzer şekilde haftanın her bir günü için farklı renk belirlenmiştir.

 

İngiltere Peynir Yuvarlama Festivali

Cooper’s Hill’de düzenlenen Peynir Yuvarlama Festivali, alışılagelmiş olimpik sporlardan biraz farklıdır. Yaklaşık 200 yıldır yapılan festivalde yarışmacılar, 4 kilogram ağırlıktaki peynirleri Cooper’s Tepesi’nden aşağı yuvarlar. Yarışmacıların amacı, peynir bitiş çizgisine değmeden onu yakalamaktır. Ancak tepenin de kazandırdığı ivme ile peynirin saatteki hızı 112 kilometreye kadar çıkmaktadır. Yaşanan sakatlıklar sebebiyle birkaç yıl önce yasaklanan festival, bölge halkı tarafından gayri resmi olarak yapılmaya devam etmektedir.

 

Farklı Güzellik Algısı ile Moritanya

Moritanya’nın kırsal kesimlerinde kız çocuklarına daha küçük yaşlardan itibaren zorla yemek yediriliyor. Yerel halk arasında “leblouh” olarak isimlendirilen bu alışkanlığın sebebiyse ülkedeki güzellik anlayışıdır. Buna göre toplum içerisinde zayıf olmak bir ayıp olarak karşılanıyor ve evlenme çağına gelmiş kadınların da belli bir kilonun üzerinde olması bekleniyor.

 

Düello Geleneğini Sürdüren Paraguay

Bir Güney Amerika ülkesi olan Paraguay, düello geleneğini yasal olarak sürdürmeye devam etmektedir. Buna göre iki kişinin birbirlerine meydan okuması ve silahlar ile düelloya başlanabilir. Sonuçta hızlı davranan düelloyu kazanırken, geç kalan da hayatını kaybeder. Paraguay Cumhuriyeti’nde düellonun yasal olmasının yanı sıra düello yapma şartı da oldukça dikkat çekicidir. Ülke yasalarına göre düello yapmak isteyenlerin kan bağışı yapma şartı vardır.

 

İş Başında Uyumanın Serbest Olduğu Japonya

Japonya, uyku konusunda oldukça hoşgörülü bir yapıya sahiptir. Buna göre bir çalışanın mesai saatleri içerisinde uyuması oldukça doğaldır. Çalışırken uyuyakalmak, kişinin çok emek verdiğinin bir göstergesidir ve patronlar tarafından beğenilen bir durumdur.

 

 

 

 

Rusya’da Nesiller Boyunca Aktarılan İsimler

Rusya’da yeni doğan bebeklere isim verme konusunda çok düşünmek ya da araştırma yapmak gerekmez. Buna göre ülkenin büyük bir bölümünde yeni doğanlara aile büyüklerinin isminin verilmesi bir gelenektir. Bu geleneğin doğal bir sonucu olarak da ülkede fazla bir isim çeşitliliği bulunmaz.

 

İtalya’nın İlginç Yasakları

İtalya, zaman zaman kamuoyuna duyurulan yasaklarla dikkat çeken bir Avrupa ülkesidir. Farklı lezzetleri, muhteşem tarihi ile İtalya’da eğitim aldığınız sürede yaşayabileceğiniz çok fazla deneyim var. Bazı şehirlerde poşet taşımak, araçta öpüşmek, parklarda sigara içmek ve güvercinleri beslemek yasaklanmıştır. Ancak İtalya’da bunlar dışında karşılaşılabilecek bazı ilginç alışkanlıklar da vardır.

 

Makarnanın anavatanı sayılan İtalya’da eve gelen misafire makarna ikram etmek oldukça doğal bir durumdur. Ancak makarna sos ile hazırlanmışsa misafire düşen büyük bir görev vardır. Buna göre misafirin yemeğini bitirdikten sonra tabakta kalan sosu ekmek ile sıyırması gerekir. Kulağa ilginç gelse de makarna sosunun tabakta bırakılmaması İtalyanlar için oldukça önemli bir gelenektir.

 

Bologna Üniversitesi, Polimoda Moda Okulu, Politecnico di Torino İtalya’nın sıra dışı kültürünü yaşarken yurt dışında eğitim alabileceğiniz kurumlardan sadece bazıları. Her yıl, dünyanın farklı ülkelerinden öğrenci topluluğuna misafirlik yapan İtalya, size yurt dışında eğitiminiz esnasında çok güzel deneyimler yaşatabilir.

 

Tereyağı ve Viski İçme Alışkanlığı ile İskoçya

İskoçya, erkeklerin ekoseli etek giymesiyle ün yapmış bir ülkedir. Ancak ülkede kıyafet kültürünün dışında da bazı tuhaf alışkanlıklar bulunur. Bu alışkanlıklardan biri de viski ikramıyla sırasındadır. İskoçya’da ikram edilen bir viskiyi içmeyerek geri çevirmek oldukça kaba bir davranış biçimidir ve halk tarafından hoş karşılanmaz. Zaten ülkede, “Tereyağı ve viskinin iyileştiremediğini hiçbir şey iyileştiremez” şeklinde bir atasözü de var.

 

Kendinize en uygun üniversiteyi bulmak artık çok kolay! Sitemize üye olarak dünyanın en iyi okulları, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.