
Dünyanın en büyük bilimsel deneyinde yer almak ister misiniz? Ya da Avrupa’nın ve dünyanın en prestijli kurumlarından biri olan CERN araştırma merkezinde çalışmaya ne dersiniz? CERN'in ana işlevi, yüksek enerjili fizik araştırmaları için gerekli olan parçacık hızlandırıcıları ve diğer altyapıyı sağlamaktır. Dolayısıyla Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde, kurulduğundan bu yana çok sayıda deney yapılmaktadır. Ancak CERN araştırma merkezi, fizikçilerden ve mühendislerden daha fazlasına ihtiyaç duyar. Eğer bir öğrenci, mezun, kariyerine yeni başlayan veya deneyimli bir profesyonelseniz, uzmanlık alanınız ne olursa olsun CERN, kariyerinizi şekillendirmek için bir sonraki fırsatınız olabilir.
CERN nedir?
Türkçe CERN açılımı, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi olarak bilinir ve dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarını yöneten araştırma kuruluşudur. Peki, CERN nedir diyorsanız: Fransızca olarak CERN açılımı, Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire'in kısaltmasıdır.
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi olan CERN, evrendeki en küçük parçacıkları inceleyen dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarıdır. CERN, bunu yapmak için Large Hadron Collider-LHC yani Büyük Hadron Çarpıştırıcısı dahil, dünyanın en gelişmiş ekipmanlarından bazılarını kullanarak, enerji ve maddenin temel biçimlerini inceler, evrenin nasıl çalıştığı hakkında daha fazla şey öğrenmeye çalışır.
Sitemize üye olarak dünyanın en iyi üniversiteleri, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.
CERN ne zaman kuruldu?
İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda bir avuç vizyoner bilim adamı, bir Avrupa atom fiziği laboratuvarı yaratmayı hayal ediyor ve sonrasında Fransız fizikçi Louis de Broglie, 9 Aralık 1949'da Lozan'da açılan Avrupa Kültür Konferansı'nda bir Avrupa laboratuvarı kurulması için ilk resmi öneriyi ortaya koyuyor. Bundan iki yıl sonra, Aralık 1951'de UNESCO'nun Paris'teki hükümetler arası toplantısında CERN merkezinin kurulmasına ilişkin ilk karar kabul edildi ve 1954 yılında Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi kuruldu.
CERN nerede?
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi, tam olarak Fransa-İsviçre sınırında Cenevre’nin kuzeybatısında yer almaktadır. Ofislerin ve üçüncül binaların çoğu İsviçre’de bulunurken SPS ve LHC hızlandırıcısının en büyük kısmı Fransa’dadır.
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde kaç kişi çalışır?
CERN, 22 Üye Devletten yaklaşık 2,500 kişiyi istihdam etmektedir, ancak toplamda 100'den fazla farklı milletten yaklaşık 11,000 bilim insanı CERN'in altyapısını kullanmaktadır. CERN ayrıca diğer enstitülerden gelen yüzlerce öğrenciye, akademisyene ve bilim insanına kapılarını açmaktadır. Bunlar arasında 350'den fazla doktora ve teknik öğrenci, 550 araştırma görevlisi var.
CERN merkezinde çalışmak için fizik mezunu olmak mı gerekir?
Aslında CERN'in tüm personelinin yalnızca %3'ü fizikçidir. Aralarında bilim adamları, mühendisler, BT uzmanları, insan kaynakları uzmanları, muhasebeciler, yazarlar ve teknisyenlerin de olduğu birlikte çalışan birçok insandan oluşur. CERN araştırma merkezinde çalışmak için bilimsel bir derecenizin olması bir artıdır, ancak farklı bir alanda da eğitim geçmişiniz olabilir. Özellikle CERN, mühendis ve teknisyenler için bol miktarda fırsat bulunur.
CERN ne yapar?
CERN'in birincil görevi temel araştırmadır, ancak Laboratuvar, yarının teknolojilerini geliştirmede hayati bir rol oynar. Bugün CERN, heyecan verici bir kariyer fırsatına ek olarak, size dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir kurumda çalışma imkanı sunuyor. Avrupa'nın kalbinde, mükemmel bir çevrede yüksek ücretler ve esnek çalışma özgürlüğü ile sürekli öğrenmeyi ve gelişmeyi teşvik eden Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi, Fransa ve İsviçre arasındaki sınırın tam üzerinde yer aldığı için çalışanlarına her iki ülkede de yaşama seçeneği sunmaktadır.
Yurtdışında üniversite okumak istediğiniz okullar, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorarak yurtdışı eğitim danışmanlığı alabilirsiniz.
Öğrenciler için iş olanakları neler?
CERN araştırma merkezinde çalışmak isteyen bir öğrenci ya da yeni mezunsanız, sizin için çok sayıda farklı fırsatlar sunulduğunu belirtelim. Kısa dönem staj programlarından doktora öğrenci programlarına hatta mezunlar için iş olanaklarına kadar kendiniz için en uygun olanı seçebilirsiniz.
Mezunlar için CERN merkezinde kariyer fırsatları var mı?
Bir üniversiteden veya teknik enstitüden yeni mezun olduysanız, şüphesiz Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi gibi bir kuruluşta çalışmak isteyebilirsiniz. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan olağanüstü bir deneyim yaşayacağınız CERN’de bilimsel araştırmanın ön saflarında çalışabilir, parçacık fiziğinde araştırma çalışmaları için bize katılabilirsiniz; ya da çok çeşitli uygulamalı bilim, mühendislik ve teknik alanlarda geliştirme çalışmaları projesine katılabilirsiniz.
Öğrenciler için CERN’de çalışmak mümkün mü?
CERN’de çalışmak isteyen bir öğrenciyseniz, size çok çeşitli staj ve öğrenci programı yer almaktadır. Kendiniz için en uygunu seçerek, dünyanın en iyi organizasyonlarından birinde eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz.
- Yaz Öğrenci Programı: Dünyanın en büyük deneylerinden bazılarına dahil olarak yaz tatilinizi mükemmelleştirmek ister misiniz? Derslere katılıp CERN tesislerini ziyaret edebilir, alanlarında lider kişilerle tartışmalara ve atölye çalışmalarına katılabilirsiniz.
- Kısa Dönem Staj Programı: Bir üniversite ya da enstitüde lisans öğrencisiyseniz, CERN’de 1 ila 6 aylık bir uygulamalı eğitim dönemi geçirebilir, insanlık üzerinde gerçekten etki yaratan benzersiz ve zorlu projeler üzerinde çalışma fırsatı bulabilirsiniz.
- Doktora Öğrenci Programı: Bu program, doktora öğrencilerine 6 ila 36 ay süresince teziniz üzerinde çalışma şansı sunar. Uzmanlığınız Uygulamalı Fizik, Mühendislik veya Bilgisayar ise benzersiz bir organizasyonda bilginizi ilerletebilir, eşi benzeri görülmemiş ölçekte ve kapsamda dünyaca ünlü deneylere katılabilirsiniz.
Yurtdışı staj ve iş imkanı sunan CERN - Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi hakkında yeterince bilgi sahibi olduğumuza göre sizin için hazırladığımız ilgi çekici içeriklerimize göz atabilirsiniz: En Çok Nobel Ödülüne Sahip Üniversiteler Hangileri?, Apple Staj Başvurusu Nasıl Yapılır?, Stajyerlere Yüksek Maaş Ödeyen 20 Şirket, Mezuniyetten Sonra İsviçre'de Kariyer Yapmak İçin 7 Sebep