
Üniversite eğitiminizin sonlarına yaklaştıkça kafanızda oluşacak en önemli soru; Mezun olduktan sonra ne yapacağım? Kariyer dünyasında önemli bir yarış var ve bu yarışın içerisinde planlamanızı ve zamanlamanızı doğru yapmalısınız. Bu yazımızda mezuniyet sonrası en çok tartışılan konulardan biri olan Yüksek Lisans mı İş hayatı mı? sorusuna cevap arayacağız.
Öncelikle mezuniyet sonrası değerlendirmenizi yaparken alacağınız temel ölçüt eğitim sonrası hayatınızı Türkiye’de mi devam ettireceksiniz yoksa yurtdışında mı? Bu soruya vereceğiniz cevap önemli çünkü mezuniyet sonrası planlamada ciddi anlayış farklılıkları var. Türkiye’de bir üniversiteden mezun olduğunuzda hemen yüksek lisansa başlamak çok tercih edilen bir durum ancak dünyanın önde gelen eğitim ülkelerinde durum tam tersi! Amerika, İngiltere, Avustralya ve AB ülkelerinin genelinde yükselen trend 2-3 yıl iş deneyiminden sonra yüksek lisansa başlamanız! Bu yaklaşımın amacı; lisans bölümünden mezun olan bireyin 2-3 sene alanında iş deneyimine sahip olarak hem pratik olarak bilgilerini deneyimlemesi hem de yüksek lisansa başladığında iş dünyasında edindiği tecrübeleri derslerle birleştirmesi beklenmektedir. Türkiye’de yüksek lisans düşünüyorsanız genelde lisans eğitimi ile yüksek lisans eğitimi arasında boşluk tercih edilmemektedir.
Burslu yüksek lisans eğitimi veren üniversiteleri buradan görüntüleyin.
Kariyer Hedefiniz Önemli!
Size tavsiyemiz üniversite 2. ve 3. Sınıfta kariyer planınızı oluşturun ve mezun olduğunuzda bu planı uygulayın. Mezuniyet sırasında en çok görülen problemlerden biri; bilinçsiz ani ve plansız yapılan tercihler sonucu yıllarınızın boşa geçmesidir. Akademide bir kariyer yapmak istiyorsanız aslında yolunuz belli, lisans sonrası tezli bir yüksek lisans programına kabul alarak yüksek lisans sonrası doktor yapmanız. Bu noktada şunu söylemek gerekir ki akademik kariyer düşünüyorsanız mutlaka tezli yüksek lisans programlarına başvurun. Teorik olarak tezsiz yüksek lisans mezunlarının doktora programlarına başvuru hakkı var ancak tezsiz yüksek lisans yapanların doktora programlarına kabul oranı çok düşük.
Kariyer hedefiniz özel sektörde ve çok uluslu şirketlerde çalışmak ise önünüzde alternatifleriniz çoğalıyor. Mezun olduğunuzda hayal ettiğiniz şirkette işe başlayarak aynı zamanda yüksek lisans yapabilirsiniz. Özellikle MBA programları ve lojistik gibi yüksek lisans programları çalışanlara yönelik olduğundan ders planlaması buna uygun yapılmaktadır. Eğer iş deneyiminiz ve yetenekleriniz istediğiniz şirket için yeterli değilse mezuniyet sonrası daha küçük bir şirkette başlayarak aynı zamanda tezsiz yüksek lisans yaparak hem iş deneyimi hem de yüksek lisans deneyimi kazanabilirsiniz. Böylelikle 1-2 yıl içerisinde istediğiniz kariyer için gerekli kalifikasyona ulaşabilirsiniz.
Kariyer hakkındaki yazılarımıza göz atın...
Ne Yapmamalıyım?
Yazımızın bu noktasına kadar varsayımlar üzerinden alternatifleri değerlendirdik, peki mezuniyet sonrasında ne yapmamalıyım? Öğrencilerin yaptığı en büyük hatalardan biri; akademik bir kariyere başlayarak yüksek lisanslarının sonunda akademik kariyeri bırakarak iş hayatına atılmaya çalışmalarıdır. Mezun olduğunuzda 2 sene tezli yüksek lisans yapmanız iş hayatı için önemli bir atı ancak aynı şartlarda 2 sene iş hayatı tecrübesi olan birine göre dezavantajlı olacaksınız. Yapılan araştırmalara göre işverenler yüksek lisans tecrübesi yerine iş deneyimini tercih etmektedir. Mezun olduktan sonra tezli bir yüksek lisans programına başladıysanız doktora programına devam ederek akademide kariyerinizi sürdürmeniz daha yararlı olacaktır.
Yüksek lisans eğitimi veren tüm üniversiteleri buradan görüntüleyin.
Yüksek Lisansı Yurtdışında mı Yapmalıyım?
Hedefiniz iş hayatına atılmak olsa da akademik bir kariyer elde etmek olsa da yüksek lisansı mutlaka yurtdışında yapmanızı tavsiye ediyoruz. Gerek ileri teknoloji, gerek yenilikçi yaklaşım gerekse de eğitim kalitesi açısından yurtdışında yüksek lisans yapmak size çok şey kazandıracaktır. Ancak şunu da belirtmek gerekiyor ki 2 sene yurtdışına gideyim sonra Türkiye’ye döneyim diye bir plan yapıyorsanız, çoğu öğrenci öğrenim için gittiği ülkeden dönmüyor! Hem eğitim dönemi boyunca iş fırsatları hem de mezuniyet sonrası kariyer olanakları yurtdışını öğrenciler açısından cazip kılıyor.
Sonuç olarak iyi bir kariyer planı ile hem yüksek lisans yaparak hem de iş hayatı tecrübesi edinerek uzun dönemde hayal ettiğiniz noktaya ulaşabilirsiniz.
Yüksek lisans eğitimi veren tüm üniversiteleri buradan görüntüleyin.