Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Kariyer

Koronavirüs Döneminde Adım Adım İş Bulma Rehberi

Koronavirüs Döneminde İş Bulma Rehberi

Koronavirüs salgını, tüm dünyada ekonomiyi etkisi altına almaya devam ederken, iş piyasasını da durma noktasına getirdi. Bu süreçte, belirsizlik nedeniyle okulunu bitirmek üzere ya da mezun olan çoğu öğrenci salgının kariyerleri üzerindeki etkilerinin ne olacağını merak etmeye başladı bile. Ancak endişeleri bir kenara bırakarak, bilinçli bir şekilde araştırmalarımıza devam etmekte fayda var. Zira şu anda çoğu işletme çevirim içi çalışmalara odaklanırken, online  çalışabilecek çalışanlar aramaya çoktan başladılar. Bu zor zamanlarda, dünyanın neresinde olursanız olun, kendinize uygun bir iş bulmak için nereye bakacağınızı bildiğiniz sürece hala fırsatınız var. Sizin için hazırladığımız rehberimize göz atın. 

 

1- Hangi sektörler krizden daha çok etkilendi?

 

Koronavirüs, birkaç ay içerisinde küresel çapta tüm ülkeleri etkisi altına alırken, iş piyasasını da bir anda değiştirdi. Bazı sektörler bundan fayda sağlarken, bazıları da ciddi zararlar gördü. Yeni tedavilere ve aşılara ihtiyaç duyan ilaç şirketleri, online perakende hizmeti verenler ve onlara destek veren taşımacılık şirketleri ile video konferanslardan online eğitim veren sitelere kadar çok sayıda teknoloji şirketi bu süreçte oldukça rağbet gördü. Ancak bunun yanında turizm ve havayolu gibi sektörlerse durma noktasına geldi. 

2- Şirketler şu anda mezun alıyor mu?

 

Turizm, eğlence, konaklama ya da havayolu sektörleri bu süreçte işe alımları durdursa da, mezunlar ya da öğrenciler için hem freelance hem de tam zamanlı iş imkanları yok değil. Taşımacılık, sağlık, tıp gibi alanlar, bu süreçte iş arayanlara en çok istihdam imkanı sunarken finans, muhasebe, teknoloji ya da telekomünikasyon gibi sektörler ise çevirim içi çalışacak mezunlar ve freelance çalışanlar için iş imkanlarına sahiptir. Bu nedenle iş ararken kariyer sitelerinin yanı sıra, eğitim aldığınız bölümle ilgili şirketleri araştırıp başvurularınızı direkt web siteleri üzerinden dolduracağınız formlardan yapabilirsiniz. 

 

3- Hangi sektörlerde iş fırsatları var?

 

Kriz döneminde, ekonominin yavaşlamasına rağmen bazı sektörler ve şirketler hala iş alımlarına devam ediyor. Koronavirüs ile birlikte, teknolojinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha anlarken, tüm dünyada dijital fırsatlar ve işlerin evden online olarak yürütülmesi normalleşmeye başladı. Çoğu alanda Zoom, Skype gibi video konferans platformları üzerinden toplantı ya da görüşmeler gerçekleştirilirken, e-ticaret, eğitim, yiyecek, spor sektörleri çok çeşitli online fırsatlar sunuyor. Mezun olduktan sonra kolay iş bulmanızı sağlayacak 10 bölüm rehberimizde. 

4- Evden ayrılmadan nasıl iş arayabilirsiniz?

 

Covid-19 ile birlikte online iş fırsatları artarken, işverenler bu konuda çalışanlarının evden çalışmalarına izin vererek esneklik göstermeye çoktan başladılar. Peki, evden ayrılmadan nasıl iş bulacaksınız? Bunun içinde teknolojiden faydalanarak, kendinizi güçlendirmeye ve yeteneklerinizi geliştirmeye devam edebilirsiniz. Bu süreçte özellikle LinkedIn gibi online platformlar, hem özgeçmişinizi sergilemek hem de işverenlere kendinizi göstermek için iş arama sürecinin vazgeçilmezi olacaktır. Profillerinizin güncel olduğundan emin olun. Aynı zamanda işverenler, Indeed, Glassdoor, Monster, CareerBuilder gibi çok sayıda site online fırsatlar arayanlar için iş ilanlarını vermeye başladılar bile. Unutmayın, yaşadığımız bu süreç geçici ve hayat normalleşmeye devam edecek. 

 

5- Online mülakatlara nasıl hazırlanabilirsiniz?

 

Hızlı bir şekilde uzaktan çalışmaya başlayan çoğu sektör, bu dönemde özellikle video platformlarına yönelmeye başladı. Ancak bu durum, yüz yüze görüşmelerde bile sıkıntılar yaşayan iş arayanlar için biraz korkutucu görünebilir. Bu açıdan işverenle yapacağınız mülakatlarda sıkıntı yaşamamak için video görüşmelerine önceden hazırlanmanızı öneririz. Bir aynanın önünde ya da telefon ve bilgisayarda kendinizi kaydederek pratikler yapabilir, sık karşılaşılan mülakat sorularını yanıtlayabilirsiniz. İş görüşmelerinin başarılı geçmesi için 9 ipucu rehberimizde.

7- Yurt dışında olan öğrenciler için iş imkanları var mı?

 

Evet, var. Ancak bu şu anda hangi ülkede eğitim aldığınıza ve ne tür bir iş aradığınıza bağlı olarak değişecektir. Hali hazırda bir uluslararası öğrenci olarak yurt dışında eğitim alıyor ya da mezun olacaksanız, ülkeler ve işletmeler, koronavirüs süresince hem online iş fırsatlarına hem de mevcut çalışanları için geçici ödeneklere sahipler. Örneğin; şu anda Kanada’da bulunan ve covid-19 nedeniyle işten ayrılmak zorunda olan öğrencilere hükümet, 16 haftaya kadar haftada 500 Kanada doları geçici gelir sağlıyor. Aynı zamanda Avustralya, öğrenci vizesi sahibi uluslararası öğrencilerin yaşadıkları yerlere yakın işlere yerleşmelerine imkan tanıyor. 

7- Başvurular için hazırlanırken dikkat etmeniz gerekenler neler?

 

Bir işe başvurduğunuzda geri dönüş almanızı kolaylaştırmak ister misiniz? Özellikle koronavirüs döneminde bir sektöre girmek oldukça zor gibi görünebilir, ancak harika bir özgeçmiş, güçlü bir kapak yazısı ve bir LinkedIn profili size mükemmel geri dönüşler sağlayabilir. Ayrıca sosyal medyanızı ve çevirim içi varlığınızı zenginleştirmek, ilgilendiğiniz kuruluş ve pozisyondakilerin sizi tanımasına imkan verir. 

8- İş aramak ve başvuruda bulunmak için doğru zaman mı?

 

Farkındayız, coronavirus döneminde iş bulma konusunda bir miktar zorlanabilir ve bazı sektörlerden mezun olanlar için iş imkanlarının tamamen kapalı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak evde kaldığımız zamanı değerlendirmek için bunu bir fırsat olarak da görebilirsiniz. Zira bu süreçte online iş fırsatları artarken, çoğu işletme uzaktan çalışmaya geçti bile. Bu nedenle iş aramak için koronavirüsün geçmesini beklemektense başvurularınızı hazır olduğunuzda yapabilirsiniz. 

 

Yurtdışı eğitim almak istediğiniz üniversitelerin broşürlerini indirerek, bölüm ayrıntıları ve giriş koşulları hakkında bilgi alabilirsiniz.