
Norveç, Avrupa standartlarının üstünde bir yaşam kalitesine ve ekonomik gelişmişliğe sahip bir ülke olarak İsviçre, İzlanda ve Lihtenştayn ile beraber EFTA yani Avrupa Serbest Dolaşım Örgütü üyesidir ve yapılan referandumlarda Norveçliler Avrupa Birliği’ne girmeyi reddetmişlerdir. Norveç’te 5 milyonun üzerinde insan yaşamakla beraber ülke nüfusunun az olması, petrol kaynakları ve balıkçılık sektörü beraberinde yaşam standartlarının yükselmesine neden olmuştur. Ülke demokrasi, kamu bütünlüğü ve daha iyi bir hayat indeksi yani OECD raporlarında ilk sırada yer alırken, eğitimin ücretsiz olduğu Norveç’te okumak isteyen uluslararası öğrencilere yönelik birçok imkan sunulmaktadır. Gelin Norveç’te eğitim almanızı gerektirecek bazı özelliklere birlikte göz atalım!
Yüksek Kaliteli Eğitim Sistemi
Norveç yüksek öğrenim kurumları, dünyanın dört bir yanından gelen uluslararası öğrencilere eşsiz bir deneyim sunar. Her yıl farklı ülkelerden gelen yaklaşık 25,000 kadar öğrenciye ev sahipliği yapan ülkede üniversiteler ve hükümet, eğitim almaya gelen öğrencilerin hayatlarını kolaylaştırmak için çalışırlar. Mesleki konulardan, lisans ve lisansüstü düzeye kadar eğitim veren üniversitelerde küçük gruplar halinde uzman akademisyenler tarafından geniş bir yelpazede sunulan programlarda öğrencilerin hırslarını ve amaçlarını yerine getirebilecekleri uygun bir atmosfer sunulur. Çoğu üniversite ücretsiz internet erişimi olan donanımlı bilgisayar dersliklerinin yanı sıra, zengin kütüphane ve modern kampüs seçenekleriyle desteklenmektedir.
Akademik yılın Ağustos ile Aralık ve Ocak ile Haziran ayları arası iki dönemden oluştuğu okullarda eğitim ücretsizdir ve Norveç Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. Üniversiteler devlet ve özel olmak üzere ikiye ayrılmakla beraber, lisans eğitimi 3, master 2 ve doktora ise 3 yıl sürer. Norveç’te eğitim almak isteyen öğrenciler için son başvuru tarihleri üniversitelere göre değişmekle beraber, genel olarak sonbahar dönemi başvuruları Şubat ayında son bulur. Ancak öğrencilerin son başvuru tarihlerini beklemeden bir önceki yılın Eylül ayından itibaren üniversitelerle bağlantıya geçerek kayıtlar ve başvuru aşmaları ile ilgili bilgi almaları gerekir.
Başvuru aşamasında gerekli belgeler arasında en önemlisi İngilizce dil belgenizdir. Öğrencilerin IELTS testinden en düşük 6.0 veya TOEFL testinden 170 almaları ve lisans programlarına kayıt olacakların lise diploması ve ülkelerinde bir yıllık üniversite eğitimi almış olmaları gerekir. İngilizce eğitim programları çoğu üniversitelerde bulunmakla beraber bazı programlarda Norveç dili şartı aranır. Aynı zamanda tasarım, mimari, sanat eğitimi gibi yaratıcılık ve yetenek istenen bölümlerde portfolyo hazırlanması ya da bir yetenek sınavından geçilmesi gerekir.
Norveç’te üniversite eğitimine başlayan öğrenciler için 20 saate kadar çalışma izni verilir. Ayrıca burslar ve fonlar sayesinde öğrenciler konaklama ve yaşam masrafları için destek alırlar. Norveç’te eğitim alacak öğrencilerin başvurularını NOKUT yani Norveç yüksek öğretim sistemi üzerinden yapmalarını, detaylar ve gerekli belgeler içinde GSU listelerine bakmalarını öneririz.
Norveç’te eğitim alabileceğiniz üniversitelerin listesine buradan ulaşabilirsiniz!
Norveç’te Yaşam
Norveç’te eğitim alacak öğrenciler için ülke, dünyadaki en düşük suç oranına sahip olmasından Vikinglerin anavatanı oluşuna, petrol ve gaz endüstrisindeki iş imkanlarından teknoloji ve bilgi temelli modern eğitim anlayışına ve dünyanın en gelişmiş demokrasi ve adalet anlayışına kadar birçok özellikle cazibe merkezi durumundadır. Norveç’te yaşam denilince ilk aklımıza gelen yüksek gelir düzeyi, insan hakları ve kişilerin düşüncelerini özgürce ifade edebilmesi gibi konular gelir. Zira ülke okuma yazma oranının yüksek olması ve eşitlik gibi Avrupa ve dünyada saygı gören değerlere sahiptir.
Norveçliler son derece gelişmiş bir refah ve zenginlik içerisinde yaşamakla beraber ülke nüfusunun az olması, ülkedeki eğitim ve sağlığa kadar birçok kamusal hizmetten ücret alınmamasını sağlar. Eşitlik ve özgürlüğün ön planda olduğu ülkede Norveçliler ekonomik, sosyal ve cinsiyet eşitliğine büyük önem verirler.
Norveç’te yaşam hareketliliği ve nüfus daha çok başkent Oslo, Bergen, Fredrikstad, Trondheim ve Stavanger gibi şehirlerde yoğunlaşmıştır. Şehirlerin dışında çok engebeli arazilere sahip ülke, dağlık bölgelerin çevrelediği vadiler, fiyortlar ve ara arada buzullardan oluşur. Ülkenin çoğunluğunun kayalardan oluşması yerleşim yerlerinin seyrekleşmesine ve nüfusun azlığına yol açmıştır.
Norveçliler genelde evlerini şehirden uzak, manzaranın muazzam olduğu bir fiyordun ya da kayalık bir bölgenin üzerinde 8-10 evden oluşan kesimlerde inşa etmişlerdir. Genellikle hafta sonlarını veya uzun tatillerini vahşi doğada uzun ve zorlu yürüyüşler, kamplar ve kayak gezileri ile geçirirler.
Norveç’te yaşam, sosyal kalıplar ve alışkanlıklar, değerler ve kültürel statüler ile aile yapıları her geçen gün değişmektedir. Son iki kuşakta gelişen ekonomi ve şehirler, genç Norveçlilerin ebeveynlerine göre daha farklı yaşam tarzlarına sahip olmalarına sebep olmuştur. Geleneksel Norveç yaşam tarzı yerini daha çok yurtdışı gezilerine katılan, restoran ve barlarda vakit geçiren, para harcayan ve arkadaşlıkların ön planda olduğu bir kültüre bırakmıştır.
Başkent Oslo
Norveç’te şehirler küçük yerleşim yerleri şeklindedir ve nüfusun en yoğun olduğu başkent Oslo’da bile yaklaşık 600,000 civarı insan yaşamaktadır. Avrupa’da en hızlı büyüyen kentler arasında olan Oslo’daki nüfus artışına denizcilik ve petrol şirketleri ile gemicilik sektörünün gelişmesi sebep olmuştur. Oslo’nun dünyanın en pahalı ve yüksek vergiye sahip şehirlerinden olması nüfus artışına mani değildir. Zira şehirdeki maaşlar yüksek, eğitim ve sağlık hizmetleri ücretsizdir. Ayrıca hükümet geçim sıkıntısı çekenler, öğrenciler ve çocuklu aileler için ek yardımlarda bulunmaktadır.
Oslo’daki üniversiteler, özellikle uluslararası öğrenciler için kaliteli eğitim ve Oslo öğrenci yaşamı açısından ilk tercih sebebidir. Dolayısıyla şehirde yaşam öğrencilerin yaşam şartlarını kolaylaştırmaya yönelik olarak da gelişmektedir. Eğitim alacağınız üniversiteden, kampüs yaşamına ve konaklama seçeneklerine kadar her şey düşünülmüştür.
Şehir özellikle Norveç Nobel Komitesi tarafından her yıl verilen Nobel Barış Ödülü ile bilinir. Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine dağıtılan ödüller, Norveç parlamentosu tarafından seçilen komite üyelerince verilir. Oslo sanat ve mimari alanında da oldukça gelişmiş bir şehirdir. Norveç’te eğitim alacak öğrencilere özellikle dünyaca ünlü Norveçli ressam Edward Munch’ın Scream tablosunun ve birçok eserinin bulunduğu Munch Müzesini mutlaka ziyaret etmelerini öneririz.
Kültür Özellikleri
Norveç kültürü, özellikle son yıllarda çok kültürlülüğe, göçmenlerinde dahil olduğu etnik açıdan farklı ulusların oluşturduğu nüfusa ve çeşitliliğe sahiptir. Bundan 50 yıl önce koyu tenli birisini ülkelerinde görmemiş olan Norveçliler, günümüzde nüfusun %15’ten fazlasını göçmenlerin oluşturduğu bir ülkede yaşamaktadırlar.
Norveç’te mutfak kültürü, aldıkları göçler ve ülkeye eğitim almak için gelip yerleşen uluslararası öğrencilerle başta sadece ringa balığı ve patates püresinden oluşurken, günümüzde suşiden makarnaya, pizzadan kırmızı ete ve soslara kadar geniş bir yelpazeye sahiptir.
Norveç’te yemek kültürünün mükemmel ve gelişmiş olduğunu söyleyemeyeceğimiz gibi ülkeye eğitim almaya gelen öğrenciler için, balık seçeneklerinin çok fazla olduğunu bunun yanında dünya mutfaklarından örneklerin olduğu restoranların şehir merkezlerinde yer aldığını ve yemenin içmenin de ülke genelinde pahalı olduğunu söylemekte fayda var. Ülkenin en ünlü yemeği İtalyanların geleneksel pizzalarının dondurulmuş halidir. Nedendir bilinmez ülke dondurulmuş pizza konusunda dünyanın önde gelen tüketicileri durumundadır.
Norveç’te eğitim almak isteyenler için ülkede son 20 yılda kafe ve kahve kültürünün oldukça geliştiğini ve özellikle üniversite öğrencileri arasında sosyalleşmenin en kolay yolu olduğunu söylemek gerekir. Siz de hem İngilizcenizi geliştirmek hem de çevre edinmek için şehirlerdeki kafeleri sıklıkla ziyaret edebilirsiniz.
Norveç’te kültür yaşamı özellikle edebiyat, müzik, mimari ve sanattan beslenerek gün geçtikçe daha canlı bir hal almaktadır. Ülkenin geneline yayılan klasik müzik, caz, pop ve elektronik müzik festivalleri yıl boyunca devam eder. Günümüzde sahne sanatları, sergiler, kültürel projeler ve sanat eserleri devlet desteği alır. 2014 yılında Fizyoloji ve Tıp alanında Nobel Ödülü alan ülke, edebiyat alanında 3 ödüle sahiptir.
Geniş ormanlara sahip Norveç’te ahşap ev yapımı oldukça gelişmiştir. UNESCO Dünya Kültür Mirası şehirleri arasında; 16. yüzyıldan kalma ahşap evleri ile Bergen, güneyde bir maden kasabası olan ve 1600’lerden kalma evlerle Roros ve 11. yüzyıldan kalma Urnes Stave Kilisesi sayılabilir.
Norveç ve Doğa
Norveç’te eğitim alacak öğrenciler için ülke, üniversitelerdeki ileri teknoloji ve kariyer fırsatları ile dolu olmasının yanında, yaz ve kış eğitimleriyle birleştirebilecekleri açık hava etkinlikleri bulunur. Özellikle Aurora Borealis yani kuzey ışıklarının en iyi seyredilebildiği ülke olmasının yanında Geirangerfjord fiyortlarını, şelaleleri ve özellikle buzulların olduğu kuzey kesimlerinde ve Svalbard Adasında kutup ayılarını görebilirsiniz.
Norveç’te bir diğer doğa olayı ise ülkenin en kuzeyinde yer alan Nordkapp’ta 11 Mayıs ile 31 Temmuz tarihleri arasında güneşin batmıyor olmasıdır. Norveç’in geneline hakim olan ve 20 saate kadar çıkan aydınlık hava özellikle yaz döneminde ülkede olacaklar için ilginç gelebilir.
Norveçliler her fırsatta şehirden uzak dağların ve fiyortların yakınında inşa ettikleri hytte denilen tatil evlerinde, doğaya yakın olmak ve dinlenmek için vakit geçirmekten hoşlanırlar. Sade ve basit bir yapıya sahip evlerin çatıları çimdendir ve teknolojik aletlerle donatılmıştır. Evler kışın uzaktan kumanda ile ısıtılır ve eve geldiğinizde sıcak bir ortamla karşılaşırsınız.
Norveç’te sokaklar gencinden yaşlısına yürüyen, bisiklet süren, spor yapan insanlarla doludur. Spor ayakkabının çok yaygın olduğu ülkede insanlar spor salonlarına gitmektense muhteşem doğa manzaraları eşliğinde temiz havanın tadını çıkarırlar.
Aklınızda Olsun!
- Norveçlilerin ataları ve ülkede geçmişte yaşam sürmüş olan halk Vikinglerdir. Vikinglere ait birçok eserin olduğu ülke özellikle Borgund Ahşap Kilisesi ile ünlüdür.
- Norveçlilerde aile kavramı ve aileye zaman ayırma çok önemlidir.
- Mutfak kültürünün pek zengin olmadığı ülkede balık, sabah kahvaltıda dahi tüketilebilir.
- Norveç’te genç nüfusun azalması çalışan işçi gereksinimini artırmaktadır. Ülkeye eğitim almaya gelecek öğrenciler için, çalışma izni ve iş olanakları hükümet tarafından sağlanmaktadır.
- Okuma yazma oranı en yüksek olan ülkelerden biridir.
- Çocuk yuvalarının en çok olduğu ülke olmasının yanında çocuklar en geç 2 yaşında yuvaya verilir.
- Norveçliler evlerinde, misafirlikte ayakkabılarını kapıda çıkarırlar.
- Günlük yaşamlarında ve işte çok resmi olmadığı sürece rahat kıyafetleri tercih eden Norveçliler için bisiklet ve sırt çantası olmazsa olmazlar arasındadır.
- Norveç’teki eşitlik ilkesi karakterlerine de yansımıştır. Kıyafetinden arabasına ya da konuşma tarzına göre kimse değerlendirilmez ve para ya da itibar sahibi olduğu anlaşılmaz. Sade bir yaşam tazı süren ülke insanı pek fazla övünmekten ya da zenginliklerini ortaya çıkaracakları davranışlardan kaçınırlar.
- Norveç’te kadın ya da erkeklere ait meslek diye bir şey yoktur. Çocuk bakıcısı ya da hemşire bir erkek görmek mümkünken, otobüs şoförü ya da musluk tamircisi bir kadına da rastlayabilirsiniz.
- Norveç’te çocuk dövmek büyük suçtur.
- Güneşe ve sıcak havaya hasret Norveçliler, Mayıs ayında yılın ilk güneşi çıktığında işlerine ve okullarına araverip havanın tadını çıkarabilirler.
- Gün içerisinde hava sıcaklığının 20 derece değiştiği Norveç’te eğitim alacak öğrenciler için dışarı çıkarken ne giyileceği en zor seçimlerden biridir. Profesyonelce giyinmeyi başaran Norveçlilerin dediği gibi ‘’kötü hava yoktur, kötü kıyafet vardır’’.
Ayrıca Bakınız: