
Koronavirüs salgını ile beraber dünyanın çoğu ülkesinde eğitime ara verildiği gibi belirsizlikler nedeniyle yurtdışı eğitimlerine devam eden ya da başvuru yapacak olan öğrenciler arasında da endişe baş gösterdi. Bu şekilde hissetmeniz ve bu küresel salgının sizi bunaltması çok normal, ancak yalnız olmadığınızı bilmenizde de fayda var. Zira covid-19 ile beraber eğitim sisteminde bazı değişiklikler gündeme gelirken tüm dünyada öğrenciler için durum aynı ve virüsün yayılmasını önlemek amacı ile hükümetler çeşitli önlemlerler almış durumda.
Peki, bu belirsiz süre boyunca hem üniversite öğrencileri hem de yurtdışında bir üniversiteye başvurmayı düşünenler ne yapacak? Coronavirus ile birlikte eğitim çalışmalarınızda, dersleriniz ve projelerinizde aksaklık yaşadığınız ve bu durumun sizi etkilediğinin farkındayız. Sürecin gidişatı ve kafanızda oluşan bazı soruları açıklığa kavuşturmak adına rehberimize göz atın.
1- Bu süreçte üniversiteleri araştırmak doğru mu?
Kesinlikle evet. Yaşadığımız bu dönemin geçeceğini, virüsün hızla yayılmasına karşın büyük bir umutla geleceğimizi planlamamız gerektiğini unutmadan, yurtdışı eğitim almak istediğimiz üniversiteyi araştırmaya devam etmeliyiz. Şu anda ülkelere göre üniversiteler eğitimlerine geçici bir süre için ara vererek kapatma kararı alsa da online eğitim seçeneklerine ya da önümüzdeki haftalarda 2020 ya da 2021 için ertelenmiş başvuru tarihleri hakkında bilgi paylaşabilecekleri öngörülüyor. Bu nedenle şu anda yapabileceğiniz en iyi şey, kurumlarla irtibat halinde olmak instagram, facebook gibi sosyal medya kanallarını takipte kalmak ve son haberler için resmi web sitelerini sık sık ziyaret etmek olabilir.
Yurtdışı eğitim almak istediğiniz üniversitelerin broşürlerini indirerek, bölüm ayrıntıları ve giriş koşulları hakkında bilgi alabilirsiniz.
2- Hangi ülkelere giriş kısıtlaması getirildi?
Bugün aralarında Kanada, İtalya, İspanya, Avustralya ve İngiltere’nin de olduğu çoğu ülkede eğitim durduğu gibi seyahat kısıtlamaları kararı alarak da virüsün yayılımını önlemeye çalışıyorlar. Zira koronavirüsün bu kadar kısa bir sürede tüm dünyayı etkisi altına almasında iş, eğitim ve turistik amaçlı seyahatlerin payı büyük görünüyor. Peki, bugünlerde seyahat kısıtlaması hangi ülkelerde ve ne kadar süreliğine var?
- Avustralya: Avustralya vatandaşları ve daimi ikamet edenlerin dışında tüm ziyaretçilere kapalı.
- Kanada: Kanada vatandaşları ve daimi ikamet edenlerin dışında herkes için kapalı.
- Danimarka: 13 Nisan’a kadar tüm vatandaş olmayanlara kapılarını kapatmış durumda.
- Fransa: Fransa 17 Mart’tan itibaren 30 gün boyunca kapalı.
- İspanya: İspanya, sadece vatandaşlarının girmesine izin verirken belirsiz süre kapalı.
- İtalya: Şu anda tüm ziyaretçilere kapalı.
- Yeni Zelanda: Yeni Zelanda, Güney Pasifik Adaları dışında denizaşırı ülkelerden gelenlere 14 günlük karantina uyguluyor. Yolcu gemilerinin ise 30 Haziran’a kadar girmesi yasak.
- Çek Cumhuriyeti: Çekya, 16 Mart’tan itibaren sınırlarını tamamen kapatarak yeniden açmak için bir tarih belirtmemiştir.
- Japonya: Çin, Güney Kore, İtalya, Amerika gibi virüsün yoğun etkisi altında kalmış bölgelerden gelenlere giriş yasak.
- Amerika: Amerika, İngiltere ve İrlanda’nın da aralarında olduğu tüm Avrupa ülkelerinden girişleri askıya aldı.
3- Başvuruda bulunmak istediğim üniversite kapalıysa ne yapmalıyım?
Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan covid-19, tüm dünyada eğitim başta olmak üzere çok sayıda sektörü durma noktasına getirirken, yurtdışı eğitim almak isteyen öğrencilerin de kafalarında soru işaretleri belirdi. Peki, bu durumda öğrenciler ne yapacak?
Bu süreçte izleyebileceğiniz en iyi yol, güncel bilgiler için üniversitelerin web sitelerine sık sık göz atmanız, uzaktan online çalışan üniversite görevlileri varsa onlardan gidişat konusunda bilgi ve tavsiye almak olabilir. Aynı zamanda hali hazırda yurtdışında bir üniversite de eğitim görüyorsanız, çoğu üniversite kaynaklarını öğrencilere çevirim içi hizmet vermek için açmış ya da hazırlık aşamasında görünüyor. Ancak unutmayın, şu anda her şey belirsizmiş gibi görünse de gelecek dönem için üniversitelerin, yeni öğrenciler şahsen katılana kadar, ilk etapta online olarak eğitime başlamaya hazırlandıkları ve başvuruları kabul edecekleri öngörülüyor.
4- Üniversiteler, bu durumla başa çıkmak için ne yapıyor?
Birçok üniversite, salgın nedeniyle öğrencilerinin sağlığını korumak ve bu durumla başa çıkmak için uluslararası ve yerli öğrencilerine kapılarını kapatmış durumda. Zira bunun en önemli nedenleri arasında hükümetlerin virüsün yayılmasını engellemek amacıyla uyguladığı protokoller ve WHO yani Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri var.
Bunun yanında çoğu kurum, mevcut öğrencilerinin müfredata göre hareket ederek dönemi bitirmelerine yardımcı olmak için bu beklenmedik duruma uygun planlar tasarlarken çevrimiçi öğretime geçti. Bu açıdan üniversitenizin, koronavirüsün eğitime etkileri konusunda endişelerinizin olduğunu ve bunu en aza indirgemek için planlar hazırladıklarını unutmayın.
5- Bir üniversiteye başvurmuş ve kabul almışsam ne yapmalıyım?
2020 yılı başlangıç tarihi olan yurtdışında bir üniversiteye ve programa başvurmuş ve kabul edilmiş öğrenciler için başvurular geçerliliğini koruyacaktır. Zira okullar, kabul ettikleri öğrencilerin başvurularını iptal etmiyor. Ancak koronavirüs nedeniyle yaşanan bu belirsiz süreçte muhtemelen eğitim alacağınız okuldan size bir geri dönüş yapılacak ve başlangıç tarihi ya da ilk etapta çevrimiçi başlayıp başlamayacağınız konusunda bilgi verilecektir. Bu konuda herhangi bir endişeniz varsa eğer kurumla direkt iletişime geçip bilgi alabilirsiniz.
6- Yurtdışında eğitim alan bir uluslararası öğrenciysen ne olur?
Büyük ihtimalle covid-19 virüsüne karşın üniversiteler, bu durumla başa çıkmak için bir dizi prosedürü ve protokolü uygulamaya koymuşlardır ve sizinle bu bilgileri paylaşıyorlardır. Ancak unutmayın ki, eğitim aldığınız okul için de öncelik sizin ve personellerinin sağlığı olacaktır. Bu nedenle bazı gecikmeler olabilir ve bu sizi yanıltmasın. Aynı zamanda üniversiteniz için de ilk öncelik müfredatın devamlılığını sağlamak olacaktır. Şu an için eğer bir uluslararası öğrenciyseniz ve endişeleriniz varsa, hükümetlerin getirdiği yürürlükteki seyahat kısıtlamaları için elçilikle, konaklama ve güvenliğiniz içinse bir üniversite temsilciliği ile irtibata geçerek bilgi alabilirsiniz.
7- Eğitime ara verildiyse, yine de İngilizce dil sınavına girebilir miyim?
Eğitime ara verilmesi ile beraber TOEFL ve IELTS gibi dil sınavlarını uygulayan kurumlarda da, hem öğrenciler hem de sınavı yapanları korumak amacıyla testlerin askıya alınmasına neden oldu. Bunun yanında bazı ülkelerde de maske, el dezenfektanı ve mesafeyi koruyarak devam eden sınavlarda var. Ancak bu önlemler ve sınav tarihleri hakkında kurumların resmi web sitelerinden doğru bilgiyi almanızı öneririz.
IELTS’in kurucu ortaklarından olan ve Türkiye’de IELTS sınavını gerçekleştiren IDP Education’dan bilgi almak için bu linke göz atabilirsiniz.
8- Bu dönemde ders çalışmaya ve araştırmaya devam etmeli miyim?
Her ne kadar koronavirüsün eğitime etkileri tüm dünyada kendini olumsuz yönde hissettirse de, bu süreçte öğrenciler ders çalışmaya devam etmeli. Zira okullar, çevirim içi eğitime geçmek için hazırlıklara başlarken yaz dönemi için de sınavları uygulamayı düşünüyor olabilirler. Bu nedenle dersler, sınavlar, başlangıç tarihleri ve tez aşamanızla ilgili özel bilgiler için üniversitenizle iletişime geçebilirsiniz.
9- Çevrim içi eğitim, öğrenme mi etkiler mi?
Online eğitim ile ilgili en önemli sorun, ağ ve bağlantı ile ilgili olabilir. Bunun yanında çevirim içi çalışırken planlı olmaya ve evde kaldığınız süreyi daha verimli hale getirmeye çalışabilirsiniz. Zira sadece üniversitenizin ya da hocalarınızın size sunduğu temel şeyleri alarak plansız ilerlemeye çalışmak da bir süre sonra çevirim içi eğitim sürecinizi sıkıntıya sokacaktır.
Çoğu üniversite, öğrencilerini e-postalarla corona virüse karşı ne gibi önlemler alabilecekleri, dersler ve sınavlar konularında bilgilendirirken, öğretim görevlileri ise öğrencileri ile iletişimde kalarak bu dönemi daha etkili ve verimli geçirmek için önerilerde bulunup ipuçları veriyorlar.
10- Üniversiteler hakkında en son gelişmeleri nereden bulabilirim?
Öncelikle her üniversite için şu an bir belirsizlik olduğunu ve bu süreçte kendilerine ve bulundukları koşullara uygun bir çalışma yürüteceklerini söylemek gerekir. Zira mevcut durum, koronavirüsün gelişimine ve okulun bulunduğu ülkedeki seyrine de bağlı olacaktır. Tüm bu gelişmeler hakkında üniversitelerin web sitelerini kontrol etmenizi, sosyal medya kanalları ya da e-posta yoluyla kendilerine ulaşmanızı öneririz.
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız;