
Üniversiteye başlamak, öğrenciler için heyecan verici bir süreçtir. Kaldı ki yurtdışı eğitim alacak öğrenciler için bu süreçteki endişelerin 2-3 katına çıktığını belirtelim. Zira ailenizden ve yaşadığınız çevreden uzak olmak sizi tedirgin etmeye yetecektir. Bu açıdan, üniversitenin ilk günü hatta ilk haftası, alışma sürecinde biraz zorlanabilirsiniz. Yalnız olduğunuzu bilmek, yabancı bir ülkede olmak ve anlatılan deneyimler tüm ezberleri bozacaktır. Peki, yaşayarak öğreneceğiniz bu deneyimi üniversitenin ilk günü sorunsuz bir şekilde nasıl atlatacaksınız? Bunun için öncelikle üniversitede arkadaş edinmek ve kampüs ortamını görmekle işe başalayabilirsiniz. Tabii daha fazlası da var. Sizin için üniversitenin ilk günü hakkında faydalı ipuçları rehberimizde.
1. İlk gün okula gitmekten kaçınmayın
Çoğu öğrenci, ilk bir ya da iki gün derslerin olmayacağını düşünerek okula gitmekten kaçınır. Ancak bu durum, yurtdışı üniversite ve okullara başlayacak öğrenciler için ilk yıl yapılacak en büyük hatalardan biridir. Zira düşündüğümüzün aksine çoğu üniversitede dersler ilk günden başlayabilir, hatta öğretmenler bu süreyi, öğrencileri tanıma ve akademik yıl boyunca işlenicek ders ve program hakkında bilgiler paylaşmayı tercih ederek kullanırlar. Bu açıdan üniversitenin ilk günü yapılması gerekenler listenize, hem çevreyi hem de 3-4 yıl gibi bir süreyi beraber geçireceğiniz arkadaşlarınızı ve akademik kadroyu tanımanızı öneririz.
Yurtdışında üniversite okumak istediğiniz okullar, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorarak yurtdışı eğitim danışmanlığı alabilirsiniz.
2. Üniversitenize erken ulaşın
Özellikle yurtdışında üniversite okumak isteyen öğrencilerin ilk gün, üniversitelerine erken ulaşmaları oldukça önemlidir. Eğitim alacağınız okula başlarken birçok yeni insanla, düşünceyle ve yaşam biçimiyle karşılacağınızı düşünürsek eğer, olabildiğince hızlı üniversitede arkadaş edinmek, kampüs ortamını tanımak, bölümünüz hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bu nedenle üniversitenin ilk günü yapacaklar listenizin başında erken kalkmak ve okulunuza bir an önce ulaşmak gelsin.
3. Kampüsü tanıyın
Yeni başlayanlar için üniversite ortamı rehberimizde en çok beğeneceğiniz bölüm, kampüs hayatı olacaktır. Lise eğitimlerini tamamlayan öğrenciler için üniversite ortamı çok farklı bir dünyadır ve genellikle birden fazla kampüsü, çok katlı binaları, derslikleri, ofisleri, spor komplekslerini, geniş konferans salonlarını ve kütüphaneleri içerir. Yurtdışı üniversite arayışına başladığınızda birçok ülkenin dünyanın en güzel kampüslerine sahip okullarla ünlü olduğunu göreceksiniz. Kimi tarihi kimi ise modern yapıları ile dikkat çeken bu kampüsler, öğrencilerin okul yaşamlarını kolaylaştırmaya, keyif almalarını ve daha çok vakit geçirmelerini sağlamaya yöneliktir. En Güzel Üniversite Kampüsleri hakkında rehberimize hemen göz atın.
Üniversitenin ilk günü, bulunduğunuz kampüs ve üniversite ortamını daha yakından tanıyabilmeniz için turlar sunulur. Aynı zamanda çoğu okul, öğrencilerine web siteleri, mobil uygulamalar yoluyla kampüs içerisinde aradıklarını rahatlıkla bulabilecekleri, nereye ne kadar sürede ulaşabileceklerini gösteren haritalara sahiptir.
4. Soru sormaktan korkmayın
Yurtdışında üniversite okumak isteyen ve başlayan öğrencilerin özellikle de yabancı bir ülkede okumaya başlayacaklarsa bir miktar çekingen davranması çok normaldir. Ancak sizin gibi dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda öğrenci olduğunu, yurtdışı eğitim almak için geldiklerini ve onların da sizinle aynı duyguları paylaştığını unutmayın! Genel olarak öğrencilerin özellikle yabancı dil bilgilerinin ve pratiklerinin az olduğu durumlarda soru sormaktan korkmaları ve çevrelerinden kendilerini soyutlamaları çok olağandır. Ancak bu korkunuzu ne kadar çabuk atlatır, üniversitede arkadaş edinmek için çabalar, kampüs ve üniversite ortamı hakkında bilgi edini ve çevrenizdekileri anlamaya başlarsanız o kadar iyidir.
5. Öğrenci işleri ilk durağınız olsun
Üniversitenin ilk günü ne yapılır diyorsanız, okulunuza adım atar atmaz öğrenci işleri ilk uğrayacağınız ve bir an önce ulaşmanız gereken yer olmalıdır. Bu sayede ders programlarınız, öğretmenleriniz, sınıflarınız, kitaplar, rehberlik, tıbbi yardımlar ve özellikle burs başvuruları konusunda size yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz. Çoğu eğitim kurumu, yurtdışında üniversite okumak isteyen yabancı öğrenciler için danışmanlık merkezlerine sahiptir ve onlar akademik dönemler, kariyer hedefleri, öğrenciyken çalışma imkanları ve birçok konuda öğrencilere destek olur.
Sitemize üye olarak dünyanın en iyi üniversiteleri, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.
6. Yalnız hissetmeyin
Eğer üniversitenin ilk günü derslere başlamak için sınıfa adım attıysanız, içgüdüsel olarak boş bir yere oturmayı tercih etmeyin ve tek oturmamaya çalışın. Zira sınıftaki öğrencilerin de sizin gibi yeni olacağını ve aynı endişelere sahip olacağınızı unutmayın. Yeni bir ortamda kendinizi yalnız hissetmeniz çok normaldir. Sosyal bağları oluşturmak ve yeni arkadaşlar edinmek için sınıflar en elverişli yerlerdir. Çünkü aynı bölümü ve dersi seçerek ortak bir konuda buluşmuş insanlarla bir arada olmak oldukça şanslı olduğunuzu gösterir.
7. Hazırlıklı olun
Yurtdışı eğitim alacağınız üniversiteye ulaştığınızı düşünürsek eğer, bu aşamada yapmanız gereken üniversite ilk gün için hazırlıklı olmanızdır. Genel olarak çoğu yurtdışı üniversite kayıt yapıldıktan sonra öğrencilerine hemen hemen her konuda bilgi sahibi olmalarına yarayacak ve online ya da basılı olarak ulaşabilecekleri kitapçıklar gönderirler. Böylelikle okulunuzu daha yakından tanımış olur, bölümünüz, seçtiğiniz derslerin içeriği, istenilen materyaller, derslere katılacak öğretim üyeleri hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. İlk gün öncesi bu konularda bilgi sahibi olarak okula gelmeniz sizi daha rahat ve endişesiz hissettirecektir.
8. Üniversitede arkadaş edinmek için çabalayın
Üniversitenin ilk günü hatta ilk haftası kuracağınız arkadaşlıkların, sizin için uzun yıllar sürecek güçlü sosyal ve profesyonel bağlara bazen de çok yakın dostluklara dönüşeceğini unutmayın! Bir yandan da seçeceğiniz arkadaşlarınızın sizin için faydası olacak ve ortak paydalara sahip olacağınız kişiler olmasına dikkat edin. Yurtdışı eğitim almanın en güzel tarafı tahmin edemeyeceğiniz kadar ilginç ve çok sayıda konuda öğrenci topluluklarının olmasıdır. Böylelikle ilgi alanlarınız ya da okuduğunuz bölümden üniversitede arkadaş edinmek, yabancı dilinizi ya da sadece matematik bilginizi geliştirebileceğiniz arkadaşlara sahip olmak önemlidir.
9. Stres yapmayın
Stres, endişe, sıkıntı gibi kelimeleri hayatınızdan çıkararak üniversite yaşamınızın en heyecanlı ve en güzel gününe merhaba diyin. Öğrenciler için yurtdışı üniversite ve kampüs hayatı, yaşamlarının en önemli kararlarından biridir ve bu hayali gerçekleştirebilen öğrenci sayısısı çok azdır. Bu nedenle üniversitenin ilk günü ne yapılır ya da nasıl daha keyifli hale getirilir diyorsanız çevrenize olumlu etkiler bırakacağınız bir tavır takınabilirsiniz. Yüzünüzdeki tebessümü hiç kaybetmeyin ve insanların sizin hakkınızda önyargılı olmalarına izin vermeyin. Online Calming Apps yazımıza bu linkten ulaşabilirsiniz.
Yurtdışı eğitim için bir üniversiteye başvurmayı mı düşünüyorsunuz? O halde, dünya çapında en iyi üniversitelerin broşürlerini indirerek, bölüm ayrıntıları ve giriş koşulları hakkında daha çok bilgi alabilirsiniz.
10. Toplu taşıma güzergahlarını tanıyın
Yurtdışında üniversite okumak istediğinizde, çoğu eğitim kurumu ve kampüs, öğrencilere üniversitenin ilk günü, belirli saatlerinde rahat ulaşabilmelerini sağlayan metro, otobüs, tramvay gibi toplu taşıma ve ulaşım ağı seçeneklerine sahiptir. Üniversitenin ilk günü, güzergahları tanımanız, zamanlama yapmanız ve çevreyi keşfetmeniz için önemlidir.
Yurtdışı üniversite hayatı nasıl merak ediyor musunuz? Size yardımcı olacak Yurtdışına Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler, Yurtdışında Öğrenim Sürecinde Karşılacağınız 10 Zorlu Durum, Yurtdışındaki Yeni Hayatınıza Nasıl Adapte Olursunuz? ayrıntılar rehberimizde.