
Yurtdışında eğitim alma ve yaşama fikri çoğu öğrencinin hayallerini süslerken, artık günümüzde ülkelerde eğitim kurumlarını uluslararası standartlara yükselterek, yabancı öğrencileri çekmek için bir dizi çalışmalar yapıyor. Zira öğrenciler için öğrenim ve yaşam masraflarının yüksek olması, hala yurtdışında eğitim almanın önündeki en büyük engel olmaya devam ediyor. Bu yazımızda sizler için BRICS ülkeleri ve uluslararası öğrencilere sundukları burs fırsatlarını araştırdık!
BRICS Nedir?
BRICS terimi; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti ülkelerinin baş harflerinden oluşur. BRICS ülkeleri bir araya gelme amacı, dünya kamuoyunda ve politikasında söz sahibi olmaktır. 2050 yılına kadar ekonomi, teknoloji ve eğitim alanlarında hızla gelişen ülkelerin önemli bir yere sahip olacağı düşünülüyor. İlk kez 2001 yılında ortaya çıkan BRICS, gelişmekte olan ülkelerin de küresel meselelerde daha aktif hale gelmelerini sağlamaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık %40’ına sahip ülkeler, kurulduğu yıldan bu yana kendisine Arjantin, Endonezya, Meksika, Yunanistan ve Türkiye’de dahil potansiyel ek üyeler bulurken, özellikle uluslararası eğitimde güç birliği yaparak, yeni çözümler üretiyorlar.
2017 Çin BRICS Zirvesi
9. BRICS zirvesi, Eylül 2017’de Çin’in Fujian Eyaleti’nde yapılıyor. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde küresel ekonomi ve ticarette övgüye değer gelişmeler elde eden topluluğun, kültürel alışveriş ve karşılıklı öğrenme konularının da görüşüleceği 2017 zirvesi; Amerika, Kanada ve Avrupa ülkeleri tarafından da merak konusudur. BRICS topluluğunda, eğitim alanında en gelişmiş ülke Çin’dir. Dünya ekonomisinin yaklaşık %25’ini karşılayan ülkeler arasındaki temel farklılıklar dikkat çekicidir. Çin'in teknoloji ve eğitim alanlarındaki üstünlüğüne karşın Rusya’nın petrol gelirleri ile Brezilya ve Hindistan’ın üretim alanındaki ilerlemelerinin yanında nüfusun yoğunluğundan kaynaklı hızlı tüketimleri de göz ardı edilemez bir gerçektir.
BRICS Ülkelerinde Eğitim
Farklı kültürlerin ve milletlerin bir araya geldiği BRICS ülkeleri; özellikle kültür, sanat, spor, medya ve eğitim alanlarında genç nesillere ve yeni fikirlere sahip öğrencilere ulaşmak adına geliştirme yollarına gitmektedirler. QS Dünya Üniversite Sıralamalarında ilerlemeye devam eden ülkelerin üniversiteleri arasında en dikkat çekenler Çin’in, 24. sırada yer alan Tsinghua Üniversitesi ve 39. sıradaki Pekin Üniversitesi’dir. Onları 108. sırada Rusya’dan Lomonosov Moscow State Üniversitesi, 120. sırada Brezilya’da yer alan Universidade de Sao Paulo ve 152. sırada Hindistan’da bulunan Indian Institute of Science Bangalore izler.
BRICS ülkelerinde eğitim almayı düşünen uluslararası öğrenciler için Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, ve Güney Afrika ülkeleri, dünya çapında en çok tercih edilen Pekin, Şanghay, Moskova, Sao Paulo, Johannesburg, Bombay, Yeni Delhi gibi şehirlere sahiptir.
BRICS Ülkelerinde Burs Seçenekleri
Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler için BRICS ülkeleri sıradaşı kültürel çeşitliliği, egzotik yemekleri, muhteşem doğaları ve tarihleri ile dikkat çeker. Burslu eğitim seçenekleri arayan öğrenciler için hükümetler ve üniversitelerin sunduğu çok sayıda kredi ve hibe programları mevcuttur. Gelin BRICS ülkelerine göre başvurabileceğiniz burslara göz atalım!
Brezilya
Gelişen bir ekonomiye sahip Brezilya özellikle Sao Paulo, Rio de Janeiro, Salvador gibi şehirleri ile uluslararası öğrenciler için en sıradışı eğitim destinasyonlarından biridir. 2000’in üzerinde yüksek öğrenim kurumuyla dünya sıralamalarında yer alan ülke, Universidade de Sao Paulo-USP, Universidade Estadual Paulista-UNESP ve Universidade Estadual de Campinas-UNICAMP ile uluslararası öğrencilere hizmet verir. Brezilya, Latin Amerika’daki en iyi üniversitelere sahip olmasının yanı sıra burs imkanları ile de dikkat çeker.
Brezilya’da öğrenim ücretsiz olduğu gibi, özel okullarda 2.000$ ile 10.000$ arasında düşük maliyetlere sahiptir. Başvurucağınız üniversitelere göre değişen ve başarılı öğrencilere verilen burslar olmakla beraber eğitimin ücretsiz olması öğrenciler için cezbedicidir.
RUSYA
Rusya; lüks sarayları, geniş sınırları, yüksek dağları, soğuk iklimi, masalsı şehirleri ve Tolstoy, Dostoyevski, Nabokov gibi dünyanın en iyi yazarları ile uluslararası öğrenciler için büyüleyici bir ülke olmuştur. Dünya çapında 400’e yakın üniversitesi ile son yıllarda hükümetin uluslararası eğitime verdiği desteklerle Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi, Novosibirsk Devlet Üniversitesi, Tomsk Devlet Üniversitesi ve St. Petersburg Devlet Üniversitesi ile sıralamalarda yükselişe geçmiştir. Saint-Petersburg Üniversitesi, Nobel ödül sahibi Pavlov, Mechnikov gibi bilim adamları ile dikkat çeker.
Rusya’da eğitim almak isteyen öğrenciler için hükümet, son yıllarda yabancı öğrenci kotasını artırmak için bir dizi çalışma gerçekleştirmiştir ki, burslar da bunlardan biridir. Özellikle Rus Hükümeti Bursları, Tomsk Devlet Üniversitesi Bursları, Saint-Petersburg Polytechnic Üniversitesi Bursları uluslararası öğrencilere açıktır.
Rusya'da bulunan üniversitelerin listesine sitemizden ulaşabilirsiniz!
Hindistan
Hindistan, genel olarak yurtdışında Amerika ve İngiltere başta olmak üzere uluslararası üniversitelere öğrenci gönderen bir ülke olarak bilinir. Ancak son yıllarda özellikle New Delhi, Bombay ve Bangalore gibi şehirlerde yer alan üniversiteleri ile teknoloji ve mühendislik alanlarında İngilizce program seçenekleri ile yabancı öğrencilere hizmet verir. Indian Institute of Science Bangolare-IISc, Indian Institute of Technology Bombay-IITB, University of Delhi, University of Calcutta ile dünya sıralamalarında yer alan eğitim kurumları özellikle bilim alanındaki master programları sunar.
Düşük konaklama ücretlerinin yanısıra 3.000$ ile 6.000$ arasında değişen öğrenim ücretleri bulunan üniversitelerin bilimsel araştırmalar için fon ve hibe destekleri bulunur.
Hindistan'da bulunan üniversitelerin listesine bu linkten ulaşabilirsiniz!
Çin
Çin, günümüzde Pekin ve Şanghay gibi öğrenci şehirleri ile öğrenciler için gözde eğitim merkezilerinden biri olmuştur. 1,3 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olmasının yanı sıra 2000’nin üzerindeki eğitim kurumu ile yabancı öğrencilere hizmet verir. Çin özellikle Tsinghua Üniversitesi, Pekin Üniversitesi ve Fudan Üniversitesi ile mühendislik, bilim ve teknoloji alanlarında lisans ve lisansüstü programlara sahiptir.
BRICS ülkelerinde burslu eğitim almak isteyen uluslararası öğrenciler için sayısız burslara sahip Çin’de, hükümetin sağladığı burslara bu linkten ulaşabilirsiniz. Ayrıca Tsinghua Üniversitesi’nin doktora öğrencilerine ve Zhejiang Üniversitesi'nin lisansüstü burslarına buradan göz atabilirsiniz.
Çin’de öğrenim görmek isteyenler için üniversitelerin listesine ve faydalı bilgilere buradan bakabilirsiniz!
Güney Afrika Cumhuriyeti
Güney Afrika, BRICS topluluğuna en son katılan ülkedir. Geniş bahçeleri ve parkları ile dünyanın en yeşil ülkelerinden biri olmakla beraber, çok sayıda fosilin ve kireçtaşı mağaralarının bulunduğu Humankind Cradle bölgesi ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır. Ülke ayrıca tiyatroları, galerileri, müzeleri, canlı gece hayatı ve modern mimarileri ile ünlü Johannesburg ve Cape Town şehirleri ile tanınır. Yaşam masraflarının ve öğrenim ücretlerinin düşük olması Güney Afrika’da eğitim almayı düşünen öğrenciler için önemli bir kriter olmuştur. Eğitim dilinin İngilizce olması ve ülkedeki Rhodes Üniversitesi ve Cape Town Üniversitesi burslarının varlığı uluslararası öğrenciler için dikkat çekicidir.
Güney Afrika’da bulunan üniversitelere sitemizden göz atabilirsiniz!
Kaynak Siteler:
https://www.bricsmagazine.com/en/articles/brics-education-in-the-global-race
https://brics2017.org/English/
https://www.topuniversities.com/student-info/scholarship-advice/scholarships-study-brics-countries