
Günümüzde yurtdışı eğitim almayı düşünen öğrenciler için en önemli konulardan biri bölüm seçimidir. Çoğu öğrenci bunu yaparken gelecek kaygısıyla en popüler ve kazanç getirisi olan konulara yönelirken, bir kısmı da ilgi alanlarına uygun bölümlerde eğitim almayı tercih eder. Aslında ikinci seçenek en doğru olanı gibi görünsede, bugünün teknoloji dünyası, ülkeler arası ticaret, büyüyen ekonomiler ve çevresel faktörler okumak istenilen alanlar konusunda da farklılıklar ve yeni konu alanları doğurmuştur. Yapay zeka, bilgi teknolojileri, yazılım geliştirici, aktüerya, biyomedikal bilimler, veritabanı yöneticisi, hava ve uzay mühendisliği, çevre bilimi ve sürdürülebilirlik gibi konular oldukça popüler ve yüksek kazanç getirisi olan meslekler arasındadır.
Son yıllarda yurtdışında psikoloji okumak isteyen öğrenci sayısında oldukça büyük artış olmuştur. Önemli ölçüde rekabetin olduğu psikoloji bölümünde uzmanlaşmak isteyen öğrenciler, kariyer seçeneklerini göz önünde bulundurarak yüksek talep olan alanlara yönelirler. Bunlar arasında özellikle klinik psikoloji en ilginç seçeneklerdendir ve günümüzde dünyadaki sorunları çözmeye çalışmak, araştırmak ve tedavi etmek için her yıl öğrencileri kendine çeker. Yazımızda klinik psikoloji nedir, klinik psikolog nerede çalışır gibi merak edilenlere yer verdik!
Klinik psikoloji nedir?
Psikoloji biliminin alt dallarından biri olan klinik psikoloji; ruhsal, davranışsal ve duygusal hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenir. Klinik psikoloji alanında bilinen en eski çalışmalar, Avusturyalı psikanalizci Sigmund Freud’a kadar uzanır ve en erken bilimsel kullanımı, akıl hastalığının tedavisinde, konuşma terapi yaklaşımının geliştirilmesi ile olmuştur. Onu, öğrenme sorunu olan çocuklara yardım etme odaklı ilk psikolojik kliniği 1896 yılında açan Amerikalı psikolog Lightner Witmer izler.
Bugün klinik psikoloji, en popüler ve en büyük istihdam alanına sahip psikoloji alt dalıdır ve klinik psikologlar, akıl hastalığı tedavisi için ilaç yazmak yerine, bilişsel davranış terapisi ve psikanalitik terapi gibi psikoloji tekniklerini kullanmayı tercih ederler.
Yurtdışında üniversite okumak istediğiniz okullar, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorarak yurtdışı eğitim danışmanlığı alabilirsiniz.
Klinik psikolog görevleri nelerdir?
Klinik psikoloji bugün, psikoloji bölümünde en büyük alt alandır ve tüm klinik psikologlar, ruh sağlığı ile ilgilenmelerine rağmen, bu alan içerisinde çok çeşitli konuları barındırır. Bunlar arasında en dikkat çekenler; çocuk ruh sağlığı, yetişkin ruh sağlığı, öğrenme güçlüğü, depresyon, duygusal bozukluklar, madde bağımlılığı, nörolojik bozukluklar, yeme bozuklukları, kişisel ve aile ilişkileri sorunları ve sağlık psikolojisi yer alır. Klinik teknikler ve teorik yaklaşımlar üzerine eğitim alan klinik psikologlar, sıklıkla hastaneler, özel klinikler ya da akademik anlamda kariyer imkanlarından yararlanırlar. klinik psikologların görev kapsamlarını ve gereklilikleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Akıl hastalığının teşhis ve tedavisi hakkında geniş bilgi dağarcığına sahip olmak.
- Klinik psikoloji anlayışını geliştirmek için veri toplamak ve araştırma yapmak.
- Kişisel ve standart psikolojik test puanlarını, hastaların tedavisinde daha etkili olması açısından değerlendirmek.
- Davranış ve sağlık profesyonelleri ve kuruluşlara şiddet, intihar ve ciddi ruhsal sıkıntılar hakkında danışmanlık vermek.
- Temel psikoterapi kuramlarını ve tekniklerini öğrenmek.
- Tedavi planları geliştirmek.
- Bireylerin davranışlarını gözlemlemek ve tedavi süreçlerini geliştirmek.
Klinik psikolog olmak için eğitim gereksinimi nedir?
Günümüzde çoğu öğrencinin ilk tercihi arasında yer alan klinik psikoloji alanında eğitim almak için en popüler ülkeler arasında Amerika, İngiltere, Kanada, Avusturya ya da İsviçre gelir. Genel olarak, bir klinik psikolog olabilmek için 3-4 yıllık psikoloji lisans eğitimlerini tamamlayan öğrencilerin, klinik psikoloji yüksek lisans öğrenimi görmeleri zorunludur. Çoğu ülkede iş bulmak için master derecesi yeterli gelebildiği gibi açık pozisyonlarda şansınızı arttırmak için klinik psikoloji doktora eğitimini almış olmanız istenir. Buna göre klinik psikoloji yüksek lisans programları 1-3 yıl, doktora programları ise 5-7 yıl arasında tamamlanır. Aynı zamanda bazı doktora derecelerinde bir yıl staj yapılması da ülkelere göre değişiklik gösterse de mümkündür.
Klinik psikoloji alanında doktora derecesi için iki önemli eğitim modeli vardır. Ph.D. in Psychology-Doctor of Philosophy in Psychology yani araştırma ve bilim odaklı derece ve Psy.D. degree-Doctor of Psychology yani klinik ve pratik çalışmalar olarak ayrılır. Yurtdışında psikoloji okumak isteyen öğrenciler için daha çok Psy.D. programları daha cazipken, her yıl doktora programlarında eğitim almak isteyenler için çok sayıda burs sağlanır. Yurtdışında psikoloji eğitimi veren tüm üniversitelere bu linkten ulaşabilirsiniz.
Klinik psikoloji dersleri hangileridir?
- Psikopatoloji
- Psikiyatrik ölçüm ve ölçekleme
- DSM uygulamaları
- Klinik psikolojide araştırma yöntemleri
- Değerlendirme pratiği
- Müdahale pratiği
Aynı zamanda bazı programlar klinik çocuk psikolojisi, sağlık psikolojisi ya da nöropsikoloji gibi alt uzmanlıklara odaklanma imkanı da sunar. Klinik psikoloji alanında eğitim alabileceğiniz üniversitelerle bu linkten iletişime geçebilir, giriş koşulları ve başvurular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz!
Sitemize üye olarak dünyanın en iyi üniversiteleri, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.
Akademik gereksinimler nelerdir?
- Klinik psikoloji yüksek lisans programına girmek için 120 kredi ile eşdeğer olan bir psikoloji lisans derecesini tamamlamış olmanız gerekir.
- Bir yüksek lisans programı için 3.0 veya üstü GPA yani not ortalamasına sahip olmalısınız. Rekabet ortamını da düşünürseniz, bunun çok üstü olması gerektiğini unutmayın.
- Bazı üniversiteler GRE testine girmenizi ister.
- Seçtiğiniz birçok yüksek lisans programı 36-54 krediyi tamamlamanızı gerektirir.
- Psikoloji yüksek lisans programları sonrası bazı okullar doktora derecesi almak isteyenler için stajları zorunlu kılar.
Klinik psikolog nerede çalışır?
Ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada artan işsizlik, şiddet ve ekonomik koşullar, beraberinde toplumsal değişimi ve ruhsal sorunların görülme sıklığını arttırmıştır. Bu da klinik psikoloji alanında mezun öğrencilere olan ihtiyacı doğurmuştur. Bugün diyabet ve obezite gibi kronik hastalıklar, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal sorunlar ile bipolar ve şizofreni gibi psikolojik problemler üzerinde uzmanlaşacağınız klinik psikoloji alanında kariyer üzerinde karar vermeden önce toplum hizmetlerinde gönüllü fırsatları değerlendirebilir, öğrenme güçlüğü çeken çocuklara ya da yaşlılara yardımcı olabilirsiniz. Yurtdışında Psikoloji Alanında Kariyer İmkanları hakkında rehberimizi inceleyebilirsiniz.
Sonuç olarak bir klinik psikolog nerede çalışır sorusunun en basit karşılığı bizi yine klinik psikoloji nedir, sorusuna götürür. Klinik psikologlar; zihinsel, duygusal ve davranışsal bozukluklara sahip bireylerin tedavileri için uğraşan uzmanlardır.
Klinik psikolog nerede çalışır?
Klinik psikoloji alanında kariyer peşinde olan yeni mezunlar için sağlık hizmetleri, hastaneler ve ruh sağlığı tesislerinde çok çeşitli istidam imkanları mümkün olacaktır. Seçtikleri konulara bağlı olarak kendi özel alanlarında özel ve hükümete bağlı kuruluşlarda bir dizi çalışma alanı bulabilirler.
Yurtdışında psikoloji okumak isteyenler için üniversiteler, klinik psikoloji alanında araştırma çalıştırmalarını geliştirmek isteyen hevesli genç beyinlerin akademik kariyerlerinde önemli rol oynar ve teşvik eder. Aynı zamanda okullar, polis merkezleri ve askeri şubeler alanında uzman ve profesyonel psikologlara her zaman ihtiyaç duyar. Bunun yanında bir klinik psikolog için en kazançlı ve rahat iş imkanı kendi özel muayenelerini açmak olabilir. En bilinen klinik psikolog iş imkanları şunlardır:
- Özel muayeneler
- Hastaneler
- Sağlık hizmetleri servisleri
- Ruh sağlığı birimleri
- Danışmanlık merkezleri
- Devlet daireleri
- Askeri hizmetler
- Okullar ve üniversiteler
Aynı zamanda çoğu klinik psikoloji mezunu, bugün dünya çapında çok sayıda ülkede, sağlık başta olmak üzere, otomotiv, havacılık, turizm, eğitim, danışmalık, finans ve ekonomi gibi sektörlerde kendilerine zengin istihdam olanakları bulurlar.
Klinik psikoloji eğitiminin kazandıracağı beceriler hangileri?
Yurtdışında psikoloji okumak öğrencilere sayısız beceri kazandıracağı gibi bunu seçtiğiniz uzmanlık alanlarında eğitim alarak daha da arttırma imkanı bulabilirsiniz. Bugün, psikoloji yüksek lisans eğitimlerine devam eden öğrenciler, öncelikle mükemmel iletişim becerileri, tedavi planları ve yaklaşımlar geliştirirken yaratıcı olmaları ile dikkat çekerler.
Klinik psikoloji günümüzde en popüler psikoloji alt dallarından biridir. Ancak bu alanda kendinize en uygun çalışma konusunu seçmek ve odaklanmak için doğru karar vermeniz ve ilgi alanlarınızı değerlendirmeniz gerekir. İnsanlarla çalışmaktan ve onlara yardım etmekten zevk alıyor, stresle başa çıkma konusunda becerilerinizi arttırabiliyor ve bunları yaparken güçlü kalabiliyorsanız klinik psikoloji tam size göredir. Klinik psikoloji alanında eğitim almanın size kazandıracağı yetenekleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Duygusal durumlar karşısında güçlü olma.
- Eleştirel ve analitik düşünme yetilerine sahip olma.
- Mükemmel iletişim becerilerini güçlendirme.
- Yaratıcı düşünme.
- Bireysel insan davranışlarını anlama.
- İnsanlara yardım etme.
Klinik psikoloji mezunları ne kadar kazanır?
Klinik psikolog, günümüzde çok çeşitli sektörlerde, farklı çalışma alanlarında zengin istihdam imkanlarına sahip oldukları gibi özellikle Amerika, Avustralya ve Kanada gibi ülkelerde son 10 yılda büyüme oranı hızla artmıştır. Bugün, yeni mezun bir klinik psikolog için payscale verilerine göre ortalama yıllık maaş 76.407$ civarındadır. Ancak kazanacağınız deneyim, uzmanlık alanı, çalışmak istediğiniz ülke ve yıllık tecrübe bu rakamların değişmesinde önemli rol oynar ve yıllık kazancınızı 120.000$’a kadar çıkarır. Aynı zamanda; madde bağımlılığı danışmanları 44.160$ ile klinik sosyal hizmet uzmanları 56.810$ gibi ortalama yıllık başlangıç kazançlarına sahiptir.
Klinik psikoloji hakkında yeterince bilgi aldığımıza göre gelin sizin için hazırladığımız faydalı linklere göz atalım: Psikoloji Eğitimi Veren En Popüler Üniversiteler, Çocuk Psikolojisi Eğitimi Hakkında Merak Edilenler, Yurtdışında Psikoloji Okumak İçin 5 Sebep