
Sağlık ve tıp alanında okumaya mı karar verdiniz? Peki, hangi bölüm size göre merak ediyor musunuz? Her yıl yüzlerce öğrenci zorlu giriş koşullarına, uzun ve pahalı eğitim sürecine rağmen sağlık ve tıp alanında şansını denemeye devam ediyor. Bunun en büyük nedenleri arasında ise mükemmel yurtdışı eğitim fırsatlarının, dünyaca ünlü üniversitelerde pratik ve teorik eğitim zenginliğinin, araştırma çalışmalarının, yüksek kazançların ve dünyanın herhangi bir yerinde çalışmaya olanak sağlayan diplomanızın payı büyüktür. Bu alanda eğitim almaya karar verenler için bunların dışında bir diğer ve önemli nedense insanların hayatlarını kurtarma ve onlara yardım etme duygusunun size katacağı manevi kazançtır. Yazımızda sağlık ve tıp alanında öğrenciler arasında sıklıkla kaıştırılan oftalmoloji ve optometri hakkında merak edilenlere yer verdik!
Neden Oftalmoloji ve Optometri Eğitimi?
Vücudumuzun en hassas parçalarından olan gözler ve görme bozuklukları üzerine eğitim almak, bu konuda yardıma ihtiyacı olan kişilere bakmak, aynı zamanda akademik ve laboratuvar bazlı pozisyonlarda çalışmak heyecan verici bir deneyim olacaktır. Hem oftalmoloji hem de optometri alanında eğitim alan öğrenciler, gözler, göz bakımı, göz hastalıkları ve bozuklukları ile ilgili konularda yetkinlik kazanırken, iki meslek arasında hem eğitim uygulamalarında hem de kariyer ve gelir potansiyellerinde farklılıklar bulunmaktadır. Yurtdışında oftalmoloji ve optometri alanında eğtim almanın öğrencilere kazandıracağı sayısız fırsat olacaktır. Bunları şöyle sıralayabiliriz;
- Yeni teknolojiler ve tıbbi tedavi yöntemlerini ilk elden inceleme
- Baskı altında çalışma, problem çözme, çok disiplinli bir ekip içerisinde çalışma gibi yaygın mesleki becerilere sahip olma
- Yüksek lisans ve akademik kariyer şansı
- Dünya çapında iş fırsatları
- Yüksek maaş
Oftalmoloji nedir?
Oftalmoloji, Yunanca ‘’opthalmos’’ yani göz ve ‘’logos’’ yani kavrama, öğrenme anlamına gelen kelimelerden türemiştir. Oftalmoloji nedir, denildiğinde gözün yapısı, çalışması, göz hastalıkları tedavisi ve cerrahisiyle ilgilenen bir tıp bilim dalıdır, diyebiliriz. Oftalmoloji içinde karşılaşılan sorunlar aralığı çok geniştir ve tüm yaş aralıklarını kapsar. Ayrıca buna insan gözüne benzerliğiyle dikkat çeken hayvan göz yapısı da dahildir. Yaygın konular arasında travma, katarakt, doğuştan ve genetik göz hastalıkları ve diyabetik göz hastalığı gelir.
Yurtdışı oftalmoloji eğitimi veren en iyi üniversitelere sitemizden göz atabilir, kurumlarla iletişim kurabilir ve tavsiyeler alabilirsiniz.
Optometri nedir?
Optometri nedir, sorusuna ‘’göz ve görsel sistemlerin tıbbi bozuklukları ya da anormalliklerinin teşhisi ve tedavisiyle ilgilenen sağlık ve tıp uzmanlık alanıdır’’ diyebiliriz. Optometri, görsel sorunları ve gözle ilgili hastalık, yaralanma ve rahatsızlıkları algılar ve bu alanda eğitim almak isteyen öğrencilere göz muayenesinden görme testine, yakın ve uzak görüşlülükten astigmatizme, gözlük ve kontak lenslerin reçete edilmesinden takılmasına kadar olan tüm süreçler konusunda yetkinlik kazandırır.
Bölüm içeriği ve giriş koşulları
Gözler ve görüntü sistemleri konusunda uzman olan oftalmologlar ve optometristler arasındaki en belirgin fark, oftalmologların cerrahi lisanslarının olması ve gözle ilgili ameliyatları yapabilmeleridir. Genel olarak yurtdışında en çok tercih edilen bölümler arasında yer alan oftalmoloji ve optometri uzun bir tıp eğitim sürecine sahiptir. Yurtdışı tıp eğitimi süresi, ülkelere göre 4 ile 7 yıl arasında değişir. Örneğin, İngiltere’de 5 yılda tamamlanır ve ilk 2 yıl okulunuzda teorik eğitim alıp, sonraki 3 yıl ise üniversite hastanesinde uygulama ile tamamlanır. Tıp eğitiminizi tamamladığınızda oftalmoloji için bir yıl staj ve daha sonra en az 3 yıl hastanede çalışmak gerekir.
Amerika’da ise bir tıp fakültesine başvurmak isteyen adayların ülkelerinde her hangi bir dalda ki bunlar arasında biyoloji, kimya, fizik ya da matematik öncelikli olacaktır, 4 yıllık lisans eğitimlerini tamamlamaları istenir. Arkasından 4 yıllık tıp eğitimi, sonrasında oftalmoloji ve optometri için bir yıl staj ve en az 3 yıl hastane tabanlı eğitiminizi tamamlamalısınız. Aynı zamanda Amerika, Kanada gibi ülkelerde MCAT, İtalya’da IMAT gibi uluslararası tıbbi kabul sınavları test sonuçlarına ihtiyacınız olacaktır.
Sahip olacağınız nitelikler
- Endişeli hastaları rahatlatma ve kişilerarası güçlü iletişim becerileri
- Ekip çalışmasına yatkınlık
- İyi organizasyon ve yönetim becerileri
- El becerisi ve hassasiyet
- Karmaşık ekipmanları kullanma becerisi
- Mesleki gelişim için gerekli bilgileri güncel tutma
- Detaylara dikkat
- Bilimsel ilkeleri ve yöntemleri uygulama ve anlama
Kariyer farklılıkları
Gözlerin sağlığı, özel tıbbi ve cerrahi tedavi gerektirmeyen rutin göz kontrolü durumları optometristlerin sorumluluğundadır. Buna göre kuru göz ve göz enfeksiyonları gibi göz sorunları ile glokom gibi bazı kronik göz hastalıklarının tıbbi tedavileri için optometristler yardımcı olur. Oftalmologlar ise hem sorunu tıbbi olarak yönetip hem de göz ameliyatı ya da her ikisini birden gerçekleştirirler. Çoğu zaman optometristler ve oftalmologlar bir arada çalışır ve bir göz rahatsızlığıyla ilk başvurulan göz doktorları genellikle optometristlerdir. Oftalmolog ve optometristlerin çalışma alanlarını genel olarak devlete bağlı araştırma üniversiteleri, hastaneler ve klinikler olarak sıralayabiliriz.
Optometristler ne yapar?
- Göz muayenesi
- Hastalığın tanısı
- Miyom veya astigmat gibi göz hastalıklarını tedavi etmek
- Görme testi
- Gözlük ve kontak lensleri reçete etmek
- Bazı göz anormalliklerini tespit etmek
- Belirli göz hastalıkları için ilaç reçetelemek
Oftalmologların sorumlulukları
Bir oftalmolog olmak için yurtdışı tıp eğitimi alan öğrenciler, mezun olduktan sonra bir yıllık staj, ve en az üç yıllık hastane tabanlı eğitim almalıdır. Aynı zamanda çoğu göz doktoru, oftalmoloji eğitimi sonrasında glokom, retina, kornea, pediatri, nöroloji ve plastik cerrahi gibi diğer alt uzmanlık alanlarından birinde daha derinlemesine bir veya iki yıllık ek eğitimi tamamlar. Bu ilave eğitim ve bilgi, bir göz doktoruna, gözün belli alanlarında veya belirli hasta gruplarında daha karmaşık veya spesifik koşullara dikkat etmeye hazırlar. Oftalmoloji eğitimi alan yeni mezunlar;
- Diabet veya artrit gibi hastalıkların göze etkisinin tanı ve tedavisi
- Sarkık göz kapaklarının kaldırılması
- Glokom, iritis veya kimyasal yanıklar gibi koşullar için tıbbi göz bakımı
- Katarakt, travma gibi sorunlar için cerrahi göz bakımı
- Görme testlerinin gerçekleştirilmesi
- Retina hasarı onarma
- Kornea patoloji, göz iltihabı ve göz ile ilgili nöroloji problemlerin tedavisiyle ilgilenir.
Oftalmologların yaptıkları ameliyat türleri şu şekildedir;
- Katarakt cerrahisi
- Glokom cerrahisi
- Retina bozukluk ameliyatları
- Şaşılık ameliyatı
- Kornea nakli
- Oculoplastik yani gözün çevresindeki plastik cerrahi
- Göz çukuru ile ilgili orbital cerrahi
Oftalmologlar için çok çeşitli alt uzmanlık alanı vardır. Oftalmoloji eğitimi almayı düşünüyorsanız, yurtdışında tıp eğitimi veren çok sayıda fakülte, uzmanlaşabileceğiniz bir dizi alt alan seçeneği sunmaktadır. Örneğin; çocuklarda göz gelişimi ve hastalıkların tedavisi ile ilgileniyorsanız pediatrik oftalmoloji, plastik cerrahi ile ilgileniyorsanız oculoplastik cerrahi ya da retina cerrahisini seçebilirsiniz.
Maaş seçenekleri
Yurtdışında en çok tercih edilen bölümler arasında sağlık ve tıp alanında çok sayıda meslek yer almasına karşın göz doktorlarının dünya çapında en çok kazananlar arasında yer alması çok da şaşırtıcı değildir.
- Optometri eğitimi alan yeni mezunlar için başlangıç maaşları Amerika’da yıllık ortalama 110.000$ ile 190.000$ arasında değişir.
- Oftalmoloji, cerrahi uzmanlık alanı olduğu için optometristlere göre daha yüksek kazançlar elde ederler. Oftalmologlar, sahip oldukları tecrübelere göre 0-5 yıl arası ortalama 180.000$, 20 yıla kadar 270.000$ kazanç elde ederler.
Yurtdışında doğru bölüm ve doğru meslek seçiminde uzman görüşü almak için formu doldurun.
Sağlık ve tıp eğitimi ile ilgili en çok okunan yazılarımıza göz atın;
Avrupa’nın en iyi tıp okulları
Klinik psikoloji eğitimi hakkında merak edilenler