Temel Bilgiler
Almanya: Üniversiteye Başvuru

Öğrenci Hikayeleri: Almanya'da Burslu Master Eğitimi

share image

1.    Hangi üniversitede hangi bölümü okuyorsun?

 

Ben Almanya’nın Hessen eyaletinde, Frankfurt’a 1.5 saat uzaklıktaki Kassel şehrinde yaşıyorum. Üniversitede ise Global Politik Ekonomi alanında master eğitimimi sürdürüyorum.

 

Almanya'daki üniversitelerin tümünü buradan görüntüleyin.

 

2.    Almanya’da öğrenci olmak nasıl?

 

Avrupa’nın en büyük ve gelişmiş ülkelerinden biri olan Almanya, uluslararası öğrenciler için de büyük fırsatlar sunuyor. Eğitimin çoğu üniversitede ücretsiz olmasının yanısıra , akademik öğrenim kalitesi de standartların hayli üstünde. Özellikle Türkiye’den gelen öğrenciler için Almanya’daki Türk azınlıklar, normalde yaşanabilecek kültürel şoku büyük oranda azaltıyor. Sokakta yürürken Türkçe kelimelerin birden kulağa çalınması, yurtdışında olmanıza rağmen size evi hatırlatıyor. Yine de, farklı bir kültürün içinde olduğunuzu unutmamak ve bu kültüre adapte olmak önemli. Almanlar da, her ulus gibi, kendi ülkelerindeki belli kurallara saygı gösterilmesini ve Alman kültürünü, dilini biraz da olsa öğrenmenizi bekliyorlar. Almancanız hiç iyi olmasa da korkmayın, çaba göstermeniz bile konuştuğunuz kişi tarafından olumlu bir adım olarak algılanacaktır.

 

Kültür şoku ile ilgili yazımıza göz atın

Alman Kültürü hakkında daha fazla bilgi bu rehberimizde


3.    Seni yurt dışında eğitime iten sebep neydi?

 

Yurtdışında yüksek lisans eğitimi almak her zaman aklımda olan bir şeydi. Eğer Avrupa’da bir okulda okursam, bana sunulacak eğitim olanaklarının çok daha geniş olacağını ve diplomamın tanınırlığının daha da artacağını düşünüyordum. Türkiye’dekinin aksine, Almanya’da belli başlı elit eğitim sunan okullar ve diğerleri gibi bir ayrım yok; üniversitelerin büyük bir çoğunluğu benzer bir eğitim kalitesine sahip, ister Berlin’e, ister küçük bir şehre gitmiş olun, alacağınız eğitimin kalitesi iyi olacaktır.


4.    Bursa nasıl hazırlandın? Karşılaştığın zorluklar nelerdi?

 

Almanya’da eğitim fırsatını TEV-DAAD bursuyla yakaladım. Bu süreçte uzun ve detaylı bir araştırma yapıp, hem ülkelere özel bursları, hem de üniversitelerin kendi içinde sundukları bursları inceledim. Özellikle üniversitelere başvururken uluslararası öğrencilere ne tür burslar sunduklarını inceledim ve e-posta yoluyla kendi burs departmanlarından bilgi aldım. Burslara başvururken önceden planlama yapmak önemli, çoğu burslar sonbahar dönemi veya Ocak ayında başvurularını kapatıp, sonraki 4-5 ayda değerlendirme sürecine giriyorlar. Bu yüzden hangi burslara başvurmak istediğinizi önceden belirleyip, hepsinin zaman çizelgesini göz önünde bulundurarak başvuru yapmak ilk adım olmalı. Çoğu burs başvurusu için bir motivasyon mektubu yazmak gerekiyor. Bu mektupta bursa başvuru amacınızı, niteliklerinizi ve genel olarak neden sizi seçmeleri gerektiğini ikna edici bir yolla anlatmak önemli. Ben her burs için ayrı bir motivasyon mektubu hazırlamıştım, çünkü farklı burs komiteleri bursiyerlerinden farklı beklentiler karşılamalarını istiyordu. Bazı burslar, bursa başvurduğunuz sırada hala öğrenci olmanız koşulunu koyarken, bazılarının yaş sınırı olabiliyor, veya finansal varlıklarınızın (hem ailenizin hem de sizin) dökümünü isteyebiliyor. Burs araştırmaları için öncelike Milli Eğitim Bakanlığı’nın Yabancı Hükümet bursları ile ilgili sayfasına bakabilirsiniz. Bunun yanısıra Scholarship positions veya Masters Portal çeşitli kritelerle arama yapabileceğiniz faydalı siteler. Eğer hala üniversitedeyseniz, hocalarınıza sormak da faydalı olabilir, çoğu zaman onlar da bu burslardan faydalanmış oluyor ve size birkaç ipucu verebilir ve hatta  Tavsiye Mektubu ( Letter of recommendation) yazabilirler.

 

Türk Eğitim Vakfı'nın burs seçeneklerini buradan öğrenin.

Almanya'da burs veren üniversitelerin listesine buradan göz atın.