Temel Bilgiler
İsviçre: Vize Rehberleri - Okunması gerekenler

İsviçre öğrenci vizesine nasıl başvurulur?

129

Avrupa dışından gelen yabancı öğrencilerin İsviçre’de öğrenim için genellikle vize alması gerekir ancak bazı istisnalar mevcuttur. Dolayısıyla, hangi ülkeden başvuru yaptığınıza bağlı olarak ihtiyacınız olan bilgiye erişmek için ülkenizdeki İsviçre Büyükelçiliği veya İsviçre Göçmenlik Bürosu ile görüşmelisiniz. Ayrıca, öğrenim tarihi başlangıcının oldukça öncesinde başvuru yapmanız önemlidir. Başvurular, genellikle 6 - 12 hafta içerisinde sonuçlanır ancak daha uzun sürme ihtimali vardır. Ülkenizden ayrılmadan önceki son günlerde vize işlemleri için koşuşturmak istemezsiniz, değil mi?

 

Avrupadan gelen öğrenciler:

Eğer Avrupa vatandaşıysanız İsviçre’de öğrenim görmek için vize başvurusu yapmanıza gerek yoktur.

Aynı zamanda Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkeleri (İzlanda, Lihtenştayn, Norveç) vatandaşlarının da vize başvurusu yapmasına gerek yoktur.

Ek olarak, Japonya, Malezya, Yeni Zelanda veya Singapur vatandaşıysanız da vize başvurusu yapmanız gerekmez ancak oturma izni almanız gerekir 

 

Avrupa dışından gelen öğrenciler:

Avrupa vatandaşı değilseniz, İsviçre’de öğrenim için genellikle vizeye ihtiyacınız olacaktır. Sizin durumunuzda vizenin gerekli olup olmadığını öğrenmek için bu web sayfasını ziyaret edin.

Vize alması gereken öğrenciler için iki farklı seçenek vardır. Kısa programlar için, Schengen vizesi ülkede maksimum 3 ay kalmanıza imkân tanır.  Daha uzun süreli bir program için - örneğin lisans veya Master program - muhtemelen National-D visa (Ulusal Vize) adı verilen vizeye başvuru yapmanız gerekir. Her iki vize türü de aşağıda daha detaylı olarak ele alınmıştır.

Schengen vizesi

Bu vize, ülkede 3 ay kalma imkânı tanır; dolayısıyla ülkede kısa programlara katılacak öğrenciler için uygundur. Ancak bir derece programında öğrenim görecekler için uygun değildir. Schengen vizesini uzatma imkânı yoktur. Vize sona erdikten sonra da İsviçre’de kalmaya devam etmek istiyorsanız kendi ülkenize geri dönmeniz ve orada farklı bir vizeye yeniden başvuru yapmanız gerekir.

Ulusal vize

Ulusal vize, İsviçre’de 90 günden fazla kalması gereken öğrencilere yöneliktir. Lisans veya lisansüstü bir derece programında öğrenim görmek istiyorsanız başvuru yapmanız gereken vize türü budur. Ancak üniversitenizden kayıt belgesi almadan bu vizeye başvuru yapamazsanız; dolayısıyla bu belgenin elinizde olması önemlidir. Aynı zamanda kendi ülkenizdeki İsviçre Büyükelçiliği ile görüşme ayarlamanız gerekir - bu görüşmede size ihtiyacınız olarak belgeler hakkında bilgi verilecektir.

 

Öğrenci vizesi için hangi belgelere ihtiyacınız olacak?

  • Geçerli bir pasaport
  • 2 güncel biyometrik fotoğraf
  • İsviçre’de kalınacak süre boyunca yeterli ekonomik bütçenin bulunduğuna dair kanıt. Kalacağınız süre boyunca her gün için en az 30 İsveç Frangı ayırabilecek bir bütçeniz olduğunu göstermeniz gerekir.
  • Herhangi bir kaza durumunda masraflarınızı karşılayacak bir sağlık sigortası.
  • Özgeçmiş (CV yazma konusundaki rehberimize göz atın)
  • İsviçre’deki üniversitenizden gelen kayıt belgesinin onayı.
  • Daha önce eğitim aldığınız kurumlardan edinilen tüm eğitim belgelerinin/diplomaların fotokopisi.
  • Neden İsviçre’de öğrenim görmek istediğinizi ve bunun kariyerinize neler katacağını yansıtan bir motivasyon mektubu

Ülkeye geldiğinizde, iki hafta içerisinde bulunduğunuz kantonun göçmenlik bürosuna oturma izni için kayıt yaptırmanız gerekir. Oturma izni size ülkede 3 aydan daha fazla kalma imkânı tanıyan yasal bir belgedir. Japonya, Malezya, Singapur ve Yeni Zelanda vatandaşlarının ülkeye giriş yapmak için vizeye ihtiyacı olmamasına rağmen, İsviçre’de oturma izni almak istiyorlarsa bu vatandaşların da diğerlerinin vize için sundukları belgeleri sunmaları gerekir.

 

İsviçre’de bulunduğunuz süre boyunca herhangi bir diğer yardıma ihtiyaç duymanız halinde, tüm bilgilere erişebileceğiniz rehberimize göz atabilirsiniz! 

Bölüm ara

İsviçre
Dereceye göre *
YAZAR HAKKINDA

2014 yılında Hacettepe Üniversitesi İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümü lisans programından mezun oldu. Lisans döneminde T.C. Dışişleri Bakanlığı’nda, mezuniyetinin ardından da İngiltere ve İspanya’da dünyanın önde gelen çeviri şirketlerinde staj yaptı. En büyük hayali Güney Amerika kıtası başta olmak üzere İspanyolca konuşulan bütün ülkelere seyahat etmek ve bu süreçte İspanyolca dilinde de çeviri yapabilecek yeterliliği kazanmaktır.