Temel bilgiler
Amerika Birleşik Devletleri: Üniversiteye Başvuru

Harvard mı, Yale mi?

Harvard mı, Yale mi?

Amerika’da eğitim almayı düşünüyorsanız, sizi dünyanın en iyi üniversitelerinin beklediğini biliyorsunuzdur. Bugün ülkede, teknoloji ile birlikte inovasyon ve araştırma ağırlıklı eğitim veren MIT, Stanford gibi üniversiteler QS sıralamalarında ilk ikide yer alsa da, saygınlıkları ve köklü eğitim sistemleri ile hala Harvard ve Yale üniversiteleri popülerliğini korumaktadır. Aralarındaki rekabetin filmlere bile konu olduğu iki üniversite, ünlü mezunları ve Nobel ödüllü akademisyenleri ile göz doldurur. Yazımızda Harvard University ve Yale University arasındaki farklılıkları maliyet ve prestij, öğrenci toplulukları ve kampüs yaşamı, aldıkları ödüller ve lisansüstü çalışmaları ile değerlendirdik. 

 

Harvard University hakkında

 

Harvard Üniversitesi, Amerika’nın hala eğitim veren en eski yüksek öğretim kurumudur. 1636 yılında kurulan üniversite, 11 ana akademik birimden oluşup 22 bin öğrenciye ev sahipliği yaparken, bunların %23.8’i uluslararası öğrencilerdir. Yale Üniversitesi’nde bu oran biraz daha düşüktür, diyebiliriz. 13,433 öğrencinin 2,996’sını yabancı öğrenciler oluşturur. Cambridge, Massachusetts’te yer alan Harvard, aynı zamanda dünyanın en iyi üniversitesi olan Massachusetts Institute of Technology’e de komşudur.

 

Yale University hakkında

 

Amerika’nın akademik mükemmellik ve saygınlık simgesi sekiz vakıf üniversitesinin oluşturduğu Ivy League listesinde Harvard’la birlikte yer alan Yale Üniversitesi, 1701 yılında kurulmuş, ülkenin en eski üçüncü eğitim kurumudur. Connecticut, New Haven’da yer alan üniversite, görenleri kendine hayran bırakan güzel gotik mimarisinden çok daha fazlasıdır. Orijinal adı The Collegiate School olan Yale Üniversitesi'nin ismi, okula yaptığı bağışlara karşılık Elihu Yale onuruna, Yale olmuştur. Toplamda 1.093 dönümlük arazide kurulu olan okul, bir golf sahası ile birlikte 440 farklı yapıya sahiptir. Ayrıca üniversitenin maskotu Yakışıklı Dan adında bir buldogtur. 

 

Eğitim farklılıkları

 

Yale Üniversitesi, 300 yıldan fazladır büyüyen ve evrimleşen bir okul olarak, bu kadar süre boyunca birçok kilometre taşından geçmiş ve kendini geliştirmiştir. Yale’deki tüm profesörlerin %93’ü eğitim verdikleri alanda yüksek bir dereceye sahip akademisyenlerdir. Bu nedenle Yale Üniversitesi’nde eğitim almaya başlayan öğrenciler, alanlarında uzman öğretmenlerinden interaktif katılımın esas alındığı derslerde soru sorma ve cevap verebilme yeteneklerini geliştirirler. 

 

Harvard Üniversitesi’ne baktığımızda ise karşımıza çoğu öğrencinin rüyalarını süsleyen bir okul çıkar. Bunda QS sıralamalarında 3. sırada yer almasının ve son yıllarda adım adım gerileyen ve 17. sıraya gelen Yale Üniversitesi’ne karşı elde ettiği üstünlüğün payı büyüktür. Ancak ortak bir kanı sunmak gerekirse, her ikiside tüm akademik programlar ve dersler için mükemmeldir. Bahsedilen kurumlar, dünyanın en elit ve saygın okullarıdır. Harvard, küresel çapta sıralamalarda rakipsiz gibi görünse de, Yale Üniversitesi’de akademisyenler ve işverenler tarafından takdir toplar. QS tarafından sunulan verilere göre kayıtlı öğrenci başına düşen akademik personel sayısında Harvard Üniversitesi 40. sıradayken Yale, beşincidir. Uluslararası öğrenci yoğunluğunda ise Harvard üstünlüğü görülür. 

 

Yurtdışında eğitim almak istediğiniz üniversitelerle iletişim kurmak ister misiniz? Ayrıntılar burada.

 

Kampüs yaşamları

 

Yale Üniversitesi, New Haven şehir merkezinde yer alırken, üniversiteyi çevreleyen dükkanlar, restoranlar, kafeler ve barlar öğrencilerin kendilerini evlerinde hissedebilmeleri ve sosyalleşebilmeleri için harika ortamlar sunar. Buna karşılık Boston’da ve MIT’e yakın olma avantajına sahip Harvard ise büyüleyici öğrenci ortamı ve çeşitliliği ile göz doldurur. Her iki okulda eskrim, jimnastik ve bisiklet stüdyosu da dahil olmak üzere harika spor tesislerine sahiptir.  Aynı zamanda mimari olarak baktığınızda asırlık taş binaları ve ileri teknoloji laboratuvarlarıyla Yale ve Harvard’ı birbirinden ayırmak çok da mümkün gibi görünmüyor. 

 

Amerika’da eğitim almak isteyen öğrenciler için konaklama en önemli konulardan biri olacaktır. Yale Üniversitesi yurtları, diğerlerinden daha iyi olacak şekilde inşa edilmiştir diyebiliriz. Zira Vanderbilt Hall olarak bilinen ve binanın kemerinin üzerine yerleştirilen oda, bir avize, mermer bir şömine ve süslü panellerden oluşmaktadır. Süiti, Yale’de okurken küçük yaşta ölen oğlunun anısına demiryolu kralı Cornelius Vanderbilt yaptırmıştır. Harvard’da ise birinci sınıfa başlayan öğrenciler yurtta kalırken, ilk yıldan sonra ise 12 evden birine yerleşirler. Evlerde yurt odaları, yemekhaneler ve ortak yaşam alanları mevcuttur. 

 

Öğrenim ücretleri

 

Amerika’da eğitim ve yaşam masraflarının İngiltere’yle beraber dünyanın en yükseklerinden olduğunu hepimiz az çok tahmin edebiliyoruz. Ancak eğitim kaliteleri ve mezuniyetten sonra size sunacağı iş imkanlarını düşünürsek eğer, Amerika’da okumak geleceğinize yapacağınız eşsiz bir yatırım olacaktır. Ayrıca iyi haber, Ivy League okullarının, tüm ülkelerden gelen öğrencilerine yüksek miktarlarda finansal destek sunduğunu belirtmekte fayda var. 

 

Bugün, Harvard Üniversitesi’nde eğitim almak isteyen bir öğrencinin ödeyeceği lisans öğrenim ücreti yıllık 47.730$’dır ve buna konaklama, seyahat, gıda gibi ek ücretler eklendiğinde ise en az 73.000$’ı gözden çıkarmanız gerekecektir. Yale Üniversitesi’nde ise 55.500$ olan yıllık öğrenim ücretlerine masraflarda eklenince 75.000$ civarında bir ödeme yaparsanız. Tıp fakülteleri ya da MBA programlarında ise bu ücretler ikiye katlanabilir. 

 

Nerede eğitim alacağınıza karar veremiyorsanız; üniversite broşürlerini indirin, fakülteler, konaklama koşulları ve fınansal destek hakkında bilgi alın.

Burs İmkanları

 

Harvard ve Yale üniversiteleri, yüksek eğitim ücretleri ile dikkat çekerken rakamlar öğrenciler için pek de uygun olmayabilir. Ancak başvuruda bulunan çoğu öğrenci finansal yardım almaya hak kazanıyor. Harvard’da lisans öğrencilerinin %55’i ihtiyaçları doğrultusunda burs almaya hak kazanırken, Yale Üniversitesi’nde ise bu oran %65’lere kadar çıkar. Belirli bir gelirin altında kalan her öğrenci ihtiyaç temelli burslardan faydalanabilirken, yüksek lisans öğrencileri ise hibe, kredi ve bursların yanı sıra ücretli istihdam imkanı da bulur. Yüksek mali destekler hem Harvard hem de Yale için geçerlidir ve öğrencilerin kabul edildikten sonra katılımlarını sağlamak için özellikle sunulur. 

 

Girilmesi zor olan iki üniversite

 

Amerika’da eğitim almak isteyen binlerce öğrenci, her yıl Harvard ve Yale gibi köklü üniversitelerde eğitim alabilmek için hızlı bir rekabetin içine girerken, bilim adamları ve diplomatların gözdesi olan bu okullar, zorlu kabul süreçleri ile de dikkat çekerler. Sadece 2017 yılında 29,610 öğrencinin başvurduğu ve 1,991 öğrencinin kabul edildiği Yale Üniversitesi, bugün %6.9’luk kabul oranı ile dikkat çekerken Harvard Üniversitesi ise bu oranı daha da aşağı çekerek %5.2’ye kadar düşürür. Girilmesi zor olan dünyanın en iyi üniversiteleri için yazımıza göz atabilirsiniz. 

 

Mezuniyetten sonra iş imkanları

 

Hem Harvard hem de Yale, öğrenciler için mezuniyetten sonra iş garanti eden güçlü markalardır. Amerika’nın en iyi iki üniversitesi haliyle bu kadar donanımlı bir akademik eğitimden sonra öğrencilere kariyer hedeflerini gerçekleştirmek için tüm dünyada çok çeşitli fırsatlar sunar. Ayrıca Harvard ve Yale üniversiteleri, işverenlerle ortak yürütülen projeler ve bağlantıları ile de göz doldurur. Bugün Harvard dereceleri için ortalama yıllık başlangıç maaşı 50.700$, Yale içinse 48.900$’dır. 

 

Gizemli Yale topluluğu

 

Kendine özel bir adaya sahip olan Yale University, Skull and Bones yani kafatası ve kemikler anlamına gelen gizemli ve gizli bir topluluğu barındırır. Illuminati ile bağlantısı olduğu düşünülen bu topluluğun hedefi, yeni dünya düzenini oluşturmak ve dünyaya hükmetmektir. Her yıl yalnızca 15 üye alan ve yaklaşık yaşayan 800 üyeye sahip olan topluluk, nükleer bombadan John F. Kennedy suikastine kadar birçok şey için suçlanmıştır. Üyeleri arasında George Bush ve John Kerry gibi isimlerin olduğu iddia edilir. 

 

Muhteşem Harvard kütüphanesi 

 

Harvard Üniversite Kütüphanesi, yaklaşık 17 milyon cilde sahiptir ve 90’ı aşkın birimden oluşur. 1638 yılından beri dünyanın en büyük akademik kütüphane olma özelliğini koruyan kütüphane sistemi, 20 milyon ciltli esere, 400 milyon el yazmasına ve bir milyon haritaya sahiptir. 

 

Yale Üniversite Kütüphanesi, 15 milyondan fazla basılı esere sahip olsa da Harvard’ın ezici üstünlüğü dikkat çekiyor. Buna rağmen ülkenin en iyileri arasında yer alan Yale, Amerikan Devrimi resimleri de dahil harika bir sanat galerisine ve Yale’s Peabody Tabiat Tarihi Müzesi, zengin arkeoloji ve etnoloji koleksiyonlarına da ev sahipliği yapar. Aynı zamanda Yale’s Beinecke Rare Books ve El Yazmaları Kütüphanesi, korunaklı yapısı ile dikkat çeker. Kaldı ki, bir yangın tehditi durumunda, yangını bastırıcı gaz dolmadan önce çıkmak için 30 saniyeniz var. Ayrıca Yale Üniversitesi, 1878’den beri haftanın beş günü basılan Yale Daily News ile ülkenin en eski üniversite gazetesine sahiptir. 

 

Dünyanın en gizemli el yazması

 

Yale Üniversitesi, dünyanın en gizemli el yazması olarak bilinen Voynich El Yazmasına sahiptir. 1400’lü yıllarda yazıldığı tahmin edilen kitap, Wilfrid M. Voynich isimli bir sahaf tarafından bulunmuştur. Çok sayıda bitki, çiçek ve çıplak yüzen kadınların illüstrasyonları ile süslenmiş ve Yale tarafından korunan kitap, bugüne kadar aralarında çok sayıda matematikçi, dil bilimci ve şifre kırıcı tarafından incelenmiş, ancak hala çözülememiştir. 

 

Harvard mezunları

 

Sadece Amerika’nın en iyi üniversitesi olmakla kalmayan Harvard, aynı zamanda küresel çapta sahip olduğu saygınlığı ile de göz doldurur. Dünyanın en ünlü mezunlarına sahip okul aralarında ABD başkanları John F. Kennedy, Barack Obama ile sinema dünyasından Matt Damon, Natalie Portman, Jack Lemmon gibi isimlere ev sahipliği yapar. Ancak bugün Harvard denilince aklımıza ilk gelen Mark Zuckerberg ve onun tarafından kurulan facebook olur. Zuckerberg’in Harvard Üniversitesi’nde okurken Harvardlı öğrenciler için kurduğu, ancak sonrasında Ivy League okullarını ve tüm dünyayı kapsayan facebook, bugün dünyanın en çok kazandıran şirketleri arasındadır. 

 

Mega-zengin Yale mezunları

 

Yale Üniversitesi, University of Pennsylvania’dan sonra Amerika’nın en zengin mezunlarına sahip okuludur. Üniversitede eğitim almış çok sayıda mezun öğrenci, bugün dünyanın mega-zengin milyarderleri arasında yer alır. Örneğin; FedEx’in kurucusu Frederick W. Smith bunlardan sadece biridir. Aynı zamanda alanında uzman, seçkin öğrenciler yetiştiren Yale, güçlü mezunları ile de gurur duyar. Beş Amerikan cumhurbaşkanı, çok çeşitli Nobel ödülleri, girişimciler ve akademisyenlerden oluşan mezunlar ağı oldukça dikkat çekicidir. 

 

Mezunlar arasında ABD başkanları Gerald Ford, George H. W. Bush, Bill Clinton yer alırken, sinema dünyasından Meryl Streep, Paul Newman, Jodie Foster, James Franco, Oliver Stone en dikkat çekici isimlerdir. Ayrıca Amerikan mucit Eli Whitney, fizikçi Ernest Lawrence, mimar Norman Foster, Nobel ekonomi ödülü sahibi William Vickrey önemli mezunlar arasındadır. 

 

Sonuç olarak; her iki üniversitede sadece Amerika’nın değil, dünyanın en iyileri arasındadır. Her ne kadar üniversite sıralamalarında Harvard’ın ciddi bir üstünlüğü görülse de, kapsadıkları eğitim sistemleri, prestij ve saygınlıkları ile iki okulu birbirinden üstün tutmak çok da mantıklı gibi görünmüyor. 

 

Popüler üniversite yazılarımıza göz atın;

Cambridge Üniversitesi hakkında bilmeniz gereken 5 şey

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde okumanız için 10 sebep

Aston University: Online MBA’da en iyilerden biri

Study in the USA

Ücretsiz

'Amerika'da Eğitim' e-Kitabı!

Okuduğunuzu beğendiniz mi? Amerika'da eğitim ile ilgili popüler konuları sizin için bu e-Kitapta topladık.

e-Kitabını al