Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Üniversiteye Başvuru

SAT Sınavı Hakkında İpuçları

SAT Testi

Yaşadığınız ülkeyi terk edip, yurtdışında okumak için yeni bir ülkeye gitme kararı geleceğiniz için atacağınız büyük bir adımdır. Yurtdışı eğitim alırken öğrenciler genellikle dünyayı gezme, hayat boyu arkadaşlar edinme, yeni kültürleri öğrenme, bilgilerini genişletme, kendilerini keşfetme, prestijli bir özgeçmiş ve parlak kariyer fırsatlarından yararlanma imkanı bulurlar. Yurtdışında bir üniversiteye başvuran çoğu öğrenci, başta TOEFL ve IELTS gibi dil testleri olmak üzere çoğu ülke ve girecekleri konu alanına göre değişen çok sayıda standartlaştırılmış giriş testlerine tabii tutulurlar. Bu testler, öğrencilerin belli bir konudaki bilgilerini ölçmektense analitik düşünme, problem çözebilme, okuma-anlama gibi becerilerini geliştirir. Gelin tüm dünyadan öğrencilerin başta Amerika olmak üzere Avrupa’daki saygın ve prestijli üniversitelere girebilmelerinin en önemli şartı olan SAT sınavı hakkında ipuçlarına birlikte göz atalım!

 

SAT Sınavı Nedir?

 

Uluslararası geçerliliğe sahip SAT testi, College Board tarafından 1926 yılından bu yana düzenlenen kağıt tabanlı standart bir testtir. İlk olarak Amerika’da uygulanmaya başlanan sınav, ülkedeki üniversitelerde lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler için geçerliyken günümüzde Kanada, İngiltere gibi ülkelerinde aralarında olduğu 3,000’den fazla üniversitede eğitim alma şansı sunuyor. Sınav sistemi 2016 yılından itibaren yenilenmiştir ve günümüzde hem yazılı hem de dijital ortamda girilebiliyor. Açılımı Scholastic Aptitude Test yani Eğitim Yetenek Testi olan SAT sınavı, yurtdışı eğitim almayı düşünen her öğrencinin girmek zorunda olduğu bir sınav değildir. Ancak Harvard, Yale, Oxford gibi çoğu prestijli üniversite için ve akademik ya da spor bursu kazanmak isteyen öğrenciler için zorunluluktan çok bir gerekliliktir. 

 

 

Test İçeriği

 

Yurtdışında okumak isteyen uluslararası öğrenciler için College Board tarafından ülkemizde olduğu gibi dünyanın farklı yerlerinde yapılan SAT Testi, SAT1 yani Reasoning Test ve SAT2 yani Subject Test olarak 2 ayrı sınavdan oluşur. Bunlar şu şekildedir; 

 

1- Reasoning Test:

Öğrencilerin sayısal ve sözel becerilerinin ölçüldüğü testtir. 3 aşamadan oluşur ve her testin skoru 200 ile 800 puan arasında değişir. 

 

  • Math Test-Matematik Testi: 2 bölüme ayrılan test, toplamda 80 dakika uzunluğundadır ve 58 sorudan oluşur. 20 soruluk bölüm 25 dakika sürerken kalan 38 soruluk bölüm ise 55 dakikada tamamlanır ve hesap makinesi kullanılabilir. Problem çözme, veri analizi, cebir, gelişmiş matematik gibi konulardaki becerilerinize dayalı sorular çıkar. 
  • Reading Test-Okuma Testi: Bilgi ve becerinin odaklandığı okuma testi soruları çoktan seçmelidir. Tablo ve grafiklerle desteklenen sorular; sosyal bilgiler, tarih ve bilim alanlarında pasajları içerir. 65 dakikada toplam 52 soruya yanıt vermeniz gerekmektedir.  
  • Writing and Language Test-Yazma ve Dil Testi: 35 dakika süren test, toplam 44 sorudan oluşur. Yazma ve dil testi, okuma testinde olduğu gibi tarih, sosyal bilgiler, beşeri bilimler gibi alanlarda pasajları kapsar. 

 

2- Subject Test:

Edebiyat, tarih, matematik, fen bilimleri ve yabancı dil alanlarında 5 genel konuda, toplam 20 alt başlıkta düzenlenen ve her konu testinin 1 saat sürdüğü sınavdır. Konu testleri daha çok lise düzeyindeki konulardan çıkarken, ilgili dersleri almış olmak ve daha çok çalışmak test puanınızı yüksek tutma imkanı sağlar. Subject Test, diğer SAT testi gibi genellikle aynı günlerde ve aynı test merkezlerinde yapılırken yıl içinde 6 defa düzenlenir. Subject Test; mühendislik, tıp, kültürel çalışmalar gibi başarılı olduğunuz konularda yeteneklerinizi göstermek ve güçlü noktaları vurgulamak için harika bir yoldur. 

 

Aynı zamanda sınav, toplamda 3 saat sürerken isteğe bağlı essay-kompozisyon kısmı ile birlikte 3 saat 50 dakikada tamamlanır. SAT Essay, 2016 yılı ile birlikte yeniden tasarlanırken okuma, analiz ve yazma becerilerinizi kullanmanız istenir. Bu bölümde sizden verilen 700 kelimelik okuma parçası ile ilgili olarak yazarın argümanını nasıl oluşturduğunu açıklama ve delillerle desteklemeniz gerekir. SAT Essay bölümü her ne kadar isteğe bağlı olsa da, yurtdışı eğitim veren çoğu üniversite essay puanını dikkate almaktadır.

 

Yurtdışı eğitim veren üniversiteler, programlar ve başvuru koşulları hakkında daha ayrıntılı bilgi için broşürlerini indirin!

SAT Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

  • SAT sınavı için ülkenizdeki bir liseden mezun ya da son sınıf öğrencisi olma şartı aranır. 
  • Akıcı bir İngilizceye sahip olmanız gereklidir.
  • Adayların yazılı, sözlü ve matematiksel becerileri değerlendirilir. 
  • Sınava katılım ücretlidir. 
  • Yanlışların doğruları götürmediği SAT testinde, her bir soru 4 şık barındırır. 
  • Puanlama  2016 tarihinden itibaren 2.400 yerine 1.600 üzerinden değerlendirilir. 
  • Sınav için bir yaş kriteri yoktur. 
  • Her yıl Ekim, Kasım, Aralık, Mart, Mayıs, Haziran ve Ağustos olmak üzere yılda 6-7 kez ve Cumartesi günleri düzenlenir. Tarihler değişiklik gösterebileceği için internet üzerinden takip etmekte fayda var. 
  • Aynı gün içerisinde hem reasoning hem de subject testlerine girmeniz mümkün değildir. 
  • Sonuçlar 2 hafta içerisinde açıklanır. 
  • SAT sınavına başvurularınızı bu adresten online olarak yapabilirsiniz. 

 

 

Neden SAT Sınavına Girmek Gerekir?

 

Başta Amerika olmak üzere dünyanın sayılı, saygın üniversitelerinde okumak isteyen uluslararası öğrencilerin, lise eğitimlerinin son sınıfında ya da lise mezunu olduklarında girmeleri gereken SAT sınavında iyi bir sonuç elde etmenin öğrencilere kazandıracağı avantajlar şunlardır;

 

  • Hayalinizdeki üniversite Amerika, Kanada gibi ülkelerde Harvard, Yale, MIT, Stanford gibi prestijli eğitim kurumlarından biri ise giriş şartlarının başında SAT veya ACT puanına sahip olmanız gerekir.
  • Yurtdışı eğitim alırken finansal destek fırsatlarından yararlanmak istiyorsanız, dünya çapında çoğu burstan yararlanabilmenizin anahtarı SAT puanıdır. 
  • GPA’nız yani not ortalamanız düşükse bile yüksek SAT puanınızla ortalamanızı dengeleyebilirsiniz.
  • Sahip olduğunuz SAT testi sonucu, size üniversitenin ilk yılında bazı derslerden muaf olmanızı sağlar. 
  • Bir iş başvurusunda bulunurken, yeni mezun çoğu öğrenci, çalışma deneyimine sahip olmadığı için SAT puanı, işverenler için önemli bir ölçüttür. 

 

Faydalı Linkler:

TOEFL Sınavına Hazırlık İçin İpuçları

GMAT Testi Hakkında Merak Edilenler

Yurtdışında Eğitim Alacağınız Ülkelere Gireceğiniz Sınavlar