
Yurt dışı eğitim; karar süreci açısından da, karar süreci sonrası alternatiflerin değerlendirilmesi açısından da zorlu bir süreç! Hangi ülke, hangi üniversite, hangi bölüm, hangi şehir gibi sorular kafanızı uzun süre kurcalayacaktır. Sizin için 6 soruda yurt dışı eğitiminizi şekillendireceğiniz bir liste hazırladık.
1. Evden Ne Kadar Süre Uzak Kalabilirim?
Yurt dışı eğitime gidiyorsunuz ve uzun bir süre evinizden uzakta olacaksınız. Yetişme tarzınız, aile ilişkileriniz ve arkadaş çevreniz bu sorunun yanıtını şekillendirecektir. Yurt dışında eğitim seçeneklerinizde 2 - 3 - 4 yıl gibi eğitim süreleri alternatifleri mevcut. Türkiye’den Amerika ve Avustralya gibi bir ülkeye gittiğinizde çat kapı ülkenize gidemeyeceğiniz aşikar ve ailesine bağlı, evinden uzakta pek yapamayan bir yapınız varsa Türkiye’ye daha yakın seçenekleri değerlendirmeniz daha iyi olacaktır.
Yurtdışındayken ailenizle bağlantı halinde kalmanız için önerilerimizi buradan öğrenin.
2. Şehir İnsanı mıyım Kırsal İnsanı mıyım?
Bu soruyu daha önce hiç düşünmemiş olabilirsiniz ama yurt dışı eğitim seçeneklerinizi değerlendirirken önemli bir kriter; Kırsal mı Şehir mi? Bazı insanlar bir metropolde kalabalık bir şehirde eğitim görmeyi ve yaşamayı tercih ederken, bazı insanlar daha sakin ve kırsal bir bölgede eğitim görmeyi ve yaşamayı tercih edebiliyor. Yurt dışı eğitim sürecinde Hotcourses Turkey üzerinden belirlediğiniz üniversitelerin konumlarına mutlaka bir göz atın, şehir merkezinde sandığınız bir üniversite karşınıza çok sakin bir kırsal bölgede çıkabilir.
3. Yemek Pişirebiliyor muyum?
Soruyu ilk gördüğünüzde yurt dışı eğitim ve yemek ne alaka diyebilirsiniz. Ancak yurt dışında eğitim görmek istiyorsanız büyük ihtimal seçiminiz üniversitenin sağladığı yurt imkanları olacaktır. Bazı üniversitelerde yurt hizmeti ücretinin içerisinde sabah kahvaltısı ve akşam yemeği olabiliyor ama bazı üniversite yurtlarında yemeği size ayrılan mutfakta pişirmeniz gerekebilir. Ayrıca üniversite yemeklerinin farklı kültürden gelen bir çok kişiye aynı oranda hitap etmeme şansı yüksek ve kendi yemeğinizi pişirme yolunu tercih edebilirsiniz. Yurt dışı eğitim süresi boyunca bir çok yeni yemek keşfedebilir ve bunları arkadaşlarınızla yapabilirsiniz. Yemek yapmayı bilmiyorsanız kesinlikle yurt ücretinin içeriğinde kaç öğün yemek olduğuna bakın.
Yurtdışındaki diğer öğrencilerle iletişim kurma yollarını buradan öğrenin.
4. Hayallerim mi Kariyerim mi?
Yurt dışı eğitim sürecinde bölümünüze karar verirken kendinize sormanız gereken en önemli soru! Hepimizin hayalleri ve ilgi alanları var ancak yeteneklerimize inandığımız üniversite bölümleri bize iyi bir gelecek hazırlayacak mı? Seçtiğimiz üniversite bölümü beceri ve yeteneklerimize ne kadar uygun? Unutmayın ki yurt dışına gittiğinizde alışma döneminiz boyunca bir çok zorlukla karşılaşacaksınız ve bu en kötü yaşayabileceğiniz şey bölümünüzü sevmemeniz ve uyum zorluğu olacaktır. Sevmeseniz de ilerde iş bulmak için bir bölüm mü okumalı yoksa sevdiğiniz bölümün iş imkanları kısıtlı olsa da hayalleriniz peşinde gitmeli? Cevabı sizde. Yurtdışındaki eğitiminiz sonrasında kariyeriniz için önerilerimizi buradan öğrenebilirsiniz.
5. Odamı başka kişilerle paylaşabilir miyim?
Büyük ihtimalle üniversite hayatına kadar ailenizle yaşadınız ve kendi odanız vardı. Üniversite yaşamında yurtta kalacaksanız tek kişilik odada kalmak size baya maliyet çıkartabilir. Ekonomik olması açısından ve sosyalleşmeyi kolaylaştırdığı için üniversite yurtları genellikle 2-3 kişilik. Peki siz yabancı biriyle odanızı paylaşmaya ne kadar hazırsınız? Özellikle Hong Kong ve Amerika’da öğrenciler 2-3-4 kişilik odalarda kalıyor ve bu odaların tercih oranları yüksek. Üniversite ve şehir seçiminizde konaklama alternatiflerini mutlaka araştırın ve size en uygun konaklama seçeneğini belirleyerek maliyetini çıkartın. Dünyanın en iyi üniversite yurtları için bu yazımıza göz atabilirsiniz. Yurtdışında konaklama seçenekleri için tüm yazılarımızı buradan bulabilirsiniz.