
Gelişen teknoloji, yaygınlaşan internet ve ülkeler arası kolay ulaşılabilirlik sayesinde, öğrenciler artık yurtdışında eğitim almak ya da çalışmak konusunda daha kararlı olmaya başladı. Bunun en önemli nedenleri arasında ise gelecekte kendilerine daha iyi iş imkanları sağlamak, refah yaşam ve daha yüksek kazançlar elde etmeyi sıralayabiliriz. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2019’da da özellikle teknoloji ve mühendislik sektörlerinde iş imkanlarının çok fazla olacağı görülse de rekabet ortamı mezuniyetten sonra çalışma sürenizi uzatabilir. Bunun yanında geçmişten beri hiç popülerliğini kaybetmemiş, tıp ve hukuk gibi bölümler ise sayısız iş fırsatı sunar. Sizler için 2019’un en popüler mesleklerini araştırdık!
Mobile Applications Developer
Günümüzde telefon ya da tablet kullanmayan, kaldı ki gece gündüz elinden düşürmeyenler yok gibidir. Peki bu cihazları kullanmamızı kolaylaştıran, eğlence katan ve sürekli bakmamızı sağlayan nedir desek? Çoğunuzun mobil uygulamalar diyeceğinden eminiz. Mobil uygulama geliştiriciler, Apple’ın IOS, ya da Google’ın Android gibi popüler platformlar için her sektöre uygun yenilikçi ve yaratıcı ihtiyaçları karşılayan programlama dilleri ve yazılımlar geliştirirler. Son yıllarda yurtdışı iş ilanları arasında sıklıkla yer alan mobil uygulama geliştiriciliği oldukça yaygınlaşmıştır.
Genetic Engineer
Genetik ya da kalıtım bilimi, biyolojinin organizmalardaki kalıtım ve çeşitliliğini incelerken genetik mühendisleri, genlerin çoğaltılması ya da bir canlıdan diğerine aktarılması ve özelliklerini değiştirerek onlara yeni işlevler kazandırılmasına yönelik araştırmalar yapar. Teknoloji ile birlikte genetik mühendisliği alanındaki gelişmeler oldukça olumlu sonuçlar doğururken, genetik mühendisleri, popülasyonla birlikte ortaya çıkan hastalıkların oluşumu ve tedavisi ya da yaşlanma sürecinin durdurulması gibi konularda araştırmalar ve deneyler yaparlar.
Cloud Systems Engineer
Bulut sistem mühendisleri, bilişim teknolojisinde bulut sistemlerinin geliştirilmesi, tasarlanması, planlanması ve bakımından sorumludurlar. Günümüz teknoloji ve internet dünyasında bulut sistemi; donanım, yazılım, alt yapı gibi bilgi işlem bileşenlerini içerir. Bir bulut sistem mühendisi olarak çalışmak için programlama dilleri konusunda bilgili, bir lisans derecesinin yanın da 5 ya da daha fazla yıllık sistem mühendisliği tecrübesi, bulut sistemlerini geliştirme, yükleme ve güvenlik konularında deneyim gibi özelliklere sahip olmanız gerekir.
Biomedical Engineer
Tıp ve teknolojiyi birleştiren biyomedikal mühendisler, tıbbi sorunlara mühendislik yaklaşımı getirerek sağlık alanındaki sorunlara çözümler üretmeyi hedefler. Biyomedikal mühendislik, çok kapsamlı geniş bir çalışma alanına sahiptir ve yaratıcılığınızı geliştirebilecek birbirinden farklı cihazların tasarımı, mevcut yöntemlerin geliştirilmesi ve üretimini gerçekleştirebilirsiniz. Bunlar arasında kalp pilleri, diyaliz makinesi, yapay organlar, ultrason ya da röntgen gibi tıbbi cihazlar ile yapay zeka sistem tasarımı yer alır.
Data Scientist
2019 yılında da en popüler meslekler arasında yer alacak olan data scientist yani veri bilimciler, çeşitli kaynaklardan gelen karmaşık verileri toplama, işleme ve çözümlemeye yardımcı olan kişilerdir. Genel olarak bir veri bilimcinin özellikle Python ya da Java gibi program dili, güçlü analitik beceri, matematiksel beceri, bilgisayar bilimlerinde uzmanlık ve yüksek lisans ya da doktora derecesi gibi yetilere sahip olmaları beklenir. Ortalama yıllık kazançlarının 121.500$ civarında olduğunu söylemekte fayda var.
Food Chemists
Yurtdışında popüler işler arasında yer alan gıda kimyagerliği, yemekler ve tatlar konusunda ilgisi olanlar için olağanüstü bir bölümdür. Gıda kimyagerlerinin işi, moleküler seviyede yiyeceklerimizi oluşturan bileşenler üzerinde çalışmak ve elde edilen bilgileri işlenmiş gıdaların hazırlanması, depolanması ve dağıtımını geliştirmek için kullanmaktır. Yeni yapay tatlar geliştirmek, gıda tabanlı hastalıkları önlemenin yolları üzerinde çalışmak, daha kolay ve ucuz doğal besinler üretmek ve gıda endüstrisi konuları ilginizi çekiyorsa eğer bu alanda eğitim alma fikri hoşunuza gidebilir. Tarım ve gıda bilimi üzerine bir lisans düzeyinin yeterli olacağı gıda kimyagerliği için kimya ya da biyoloji alanlarında lisansüstü eğitim alarak bilimsel ve akademik araştırmalarda yer alabilirsiniz. Çalışma alanları daha çok laboratuvarlar, işleme tesisleri, ofisler ve çiftliklerdir.
Mechatronic Engineer
Mekatronik mühendisliği, gelişmekte olan bir alan ve meslek olarak son yıllarda yurtdışında okumak ve çalışmak isteyen öğrenciler arasında oldukça popülerdir. Robotlar, tıbbi cihazlar, insan makine etkileşimi, insansız hava ve kara taşıtları gibi hem eğlenceli hem de yaratıcı sektörlerde çalışabilmenize olanak sağlayan mekatronik, mekanik ve elektronik işlemler ve bilgisayar teknolojisi kullanarak endüstriyel sorunlara yeni çözümler ve akıllı makineler geliştirmek için harika bir bölümdür.
Molecular Biologist
Hücre fonksiyonunu daha iyi anlamak için moleküler ve hücresel düzeyde araştırma ve deneyler yapan bilim dalı olarak bilinen moleküler biyoloji, yurtdışında çalışmak isteyenler için yüksek kazançlı iş imkanları sunan meslek gruplarındandır. Moleküler biyologlar, hücreler ve moleküller üzerinde tasarım ve deneyler yaparak, bileşenlerin organizasyon, faaliyet ve iletişimini anlamaya çalışırlar. Eğer DNA sıralama, klonlama, RNA işleyişi gibi konular ilginizi çekiyorsa, üniversiteler ya da ilaç firmalarının laboratuvarlarında çalışmak heyecanlandırıyorsa, moleküler biyoloji bölümünde eğitim almanızı öneririz. Mezunlarının 140.000$ civarında ortalama yıllık kazançlar elde ettiğini de belirtelim.
Electronic Communications Engineers
Elektronik haberleşme sistemlerinin ve her türlü elektronik aletin onarımı, tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgileniyorsanız, yurtdışında popüler işler arasında yer alan elektronik haberleşme mühendisliği tam size göredir. Pratik sorunları çözmede bilim ve matematik yaygınken, elektrik haberleşme mühendisleri, çeşitli iletişim sistemlerinde kullanılan elektronik ekipmanların araştırılması, tasarımı, geliştirilmesi ve test edilmesi ile ilgilenir. Genel olarak dünya çapında lisans eğitimini tamamlamak iş imkanları için yeterli olsa da lisansüstü programlarda belli bir konu üzerine uzmanlaşarak daha kolay ve kazançlı kariyer fırsatlarına sahip olabilirsiniz.
Epidemiologists
Epidemiyologlar, insan nüfusu içerisindeki hastalıklar ile ilgili eğitim alan bilim insanlarıdır. Gelecekte hangi salgınların başlayacağını, halka nasıl bulaşacağını ve bu hastalıkları tedavi etmek için klinik ve tıbbi araştırmalar yapan ve bu bilgileri analiz edip tedavi yöntemlerini geliştiren hastalık dedektifleri olarak da tanımlayabiliriz. Bir epidemiyolog olabilmek için en düşük eğitim gereksinimi master derecesidir. Çoğu epidemiyolog, lisans düzeyinde halk sağlığı, biyoloji, tıp ya da istatistik gibi bölümlerden mezun olur. Genel olarak kariyerlerine üniversite araştırma merkezlerinde, hastalık kontrol ve önleme merkezlerinde hükümet kuruluşlarında, uluslararası sağlık kuruluşlarında devam edebilirler.
Faydalı linkler;
Yurtdışında Başvurabileceğiniz En İlginç Konular