
Her yıl binlerce öğrenci bir üniversiteden mezun olarak kariyer hayalleri kuruyor. Gelişen iş sahaları, teknoloji alanındaki ilerlemeler ve internet sayesinde kurulan iletişim ağları öğrencilerin yurtdışında eğitim almalarını, başka bir ülkeye gitmeden de uzaktan eğitim ile diploma sahibi olmalarını ve iş bulabilmelerini kolaylaştırmıştır. Yurtdışında bir üniversitede öğrenim görme ve gittikleri ülkede yaşama imkanı bulan öğrenciler için mezun olduklarında iş bulma şansları biraz daha fazladır diyebiliriz. Zira yaşadığınız ülkenin dışında Avrupa’da ya da Amerika, Japonya, Avustralya gibi dünyanın en gelişmiş ülkelerinde eğitim almak sizin; mükemmel bir İngilizce bilgisine, ikinci bir dil öğrenme yetisine ve uluslararası diploma sahibi olmanıza neden olur. Gelin yurtdışında mezun olduktan sonra iş bulmanıza yardımcı olacak ipuçlarına birlikte göz atalım!
Uluslararası Geçerli Diplomanızı Kullanın
Dünyanın hangi ülkesinde eğitim alırsanız alın, gittiğiniz üniversite size uluslararası geçerliliği olan bir diploma sunacaktır. Sahip olacağınız diploma sayesinde eğitim aldığınız ülke dışında farklı bir ülkede de iş arama ve bulma ihtimaliniz yüksek olur. Genel olarak eğitim alacağınız programlara göre üniversite seçerken bir yandan da mezun olduktan sonra iş bulmayı çoğu öğrenci aklına getirmiştir. Bu nedenle, CV hazırlama ve iş görüşmelerine gitme gibi konularda eğitim kurumunuzun danışmanlık bürolarından yardım alabilir, yaptığınız stajlar sırasında kurduğunuz bağlantılardan iş mülakatları için randevu ayarlayabilirsiniz.
Özgeçmişinize Özen Gösterin
Yurtdışında yeni mezunlar için iş arama ipuçlarının en etkili ve görsel yolu büyük ihtimalle hazırlanan özgeçmişler olacaktır. Kişisel bilgilerinizden eğitim aldığınız okullara, iş ve staj deneyimlerinizden yabancı dil ve yeteneklerinize kadar birçok bilgiyi detaylandıracağınız CV’nizde, ilk göze çarpan yurtdışında eğitim almış olmanız, yabancı dil bilginiz ve uluslararası geçerli diplomanız olacaktır. Aynı zamanda staj olanaklarınızı iyi bir şekilde değerlendirmeniz, özgeçmişinizin referanslar kısmını da doldurmanızı sağlar. Özgeçmişinizi gönderirken zamanlama en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biridir. Aralık ayında yeni mezun olacak bir öğrencinin iş aramalarına Eylül-Ekim aylarında başlaması, bunun yanında acil iş alımı yapacak şirketlere gereksiz yere başvuruda bulunulmamasında fayda var.
►►►Yurtdışında eğitim başvurusu yaparken CV hazırlama detaylarına buradan göz atabilirsiniz!
Yabancı Dil Bilginizi Artırın
Yurtdışında eğitim almak demek, size İngilizcenin yanında gittiğiniz ülke Fransa, İtalya, Çin, Almanya ya da Japonya gibi ülkeler ise ikinci bir dil öğrenme imkanı da sunar. Genel olarak yabancı bir ülkede okurken ilerleteceğiniz İngilizce ya da diğer diller; çok kültürlü ofislerde çalışmanıza ve sosyal ağınızı geliştirmenize yardımcı olur. Bu açıdan bakıldığında her ne kadar dünyanın birçok ülkesinde küresel dil olarak kabul edilen İngilizce konuşulsa da, bir üniversiteden mezun olduktan sonra kariyer yapacağınızı da hesaba katarak hangi ülkede okuyacağınıza karar vermelisiniz. Zira Almanya’da tıp alanında kariyer yapmak için Almancanızın olması gerektiği gibi, eğer bilişim alanında eğitim alıyor ve Google, Facebook ya da IBM gibi şirketlerde Amerika’da çalışıyorsanız İngilizce sizin için yeterli olacaktır.
►►►İkinci bir yabancı dil öğrenmenin faydalarına buradan göz atabilirsiniz!
İnternet Üzerinden İş Arayın
Yurtdışında yeni mezunlar için iş fırsatları oldukça fazladır diyebiliriz. Zira son yıllarda gelişen teknoloji yeni iş kollarının oluşmasına ve işe alımların da artmasına neden olmuştur. Bu açıdan eğitim aldığınız ya da yeni mezun olduktan sonra çalışmayı düşündüğünüz ülkede CV’nizi hazırladıktan sonra yapmanız gereken ilk şey internet üzerinden iş aramalarına başlamaktır. İyi bir İngilizce bilgisi sizi, Linkedln gibi dünyanın en iyi işveren ve iş arayanların profil sahibi oldukları sosyal ağlarda bir adım öne çıkaracaktır.
Yurtdışında çalışmak isteyen yeni mezunlar için iş ararken bulmanın en iyi yolu internet üzerinden uluslararası iş ilanlarını görebileceğiniz sitelerdir. Kendinize oluşturacağınız profil sayesinde hem CV’nizi dosya olarak yükleme hem de belli formatlarda bilgilerinizi girme ve becerilerinizi gösterme imkanı yakalayacağınız bu sitelerden faydalanmak hem aramalarınızı kolaylaştırır hem de hızlandırır.
- Uluslararası iş arama sitelerinin en iyileri arasında Indeed.com’u ilk sıraya yazabiliriz. Zira site günümüzde milyonlarca iş arayan tarafından kullanılırken özellikle Kanada, Fransa, Almanya, Hindistan gibi dünya genelinde birçok ülkedeki iş ilanlarına erişim imkanı sağlar.
- CareerJet iş arama motoru; önce Fransa’da, ardından da Belçika ve İsviçre’yle birlikte günümüzde 90’dan fazla ülkede havacılık, gıda, bankacılık, sağlık ve medya gibi 45 kategoride yurtdışında iş imkanı sunar.
- Simply Hired iş arama sitesi, yurtdışında yeni mezunlar için iş fırsatlarını anahtar kelimelere, kategoriye ve istediğiniz ülke ya da şehre göre bulmanıza yardımcı olur. Binlerce farklı işe göre maaşınızı yerel ya da ulusal ortalamalara göre ayrıntılı görüntülemenizi sağlayan site özellikle Amerika ve Kanada gibi ülkelerde etkin olarak kullanılırken, siteye Facebook, Twitter, Linkedln gibi sosyal ağlardan bağlanabilirsiniz.
- Yeni mezun iş arayanlar için, Monster.com saatlik ve part-time iş veri tabanı ile en çok kullanılanlar arasındadır diyebiliriz. Dünyanın birçok ülkesinde iş arayan insanlara ulaşan site 20 yıldır, kariyer geliştirme ve işe alma hizmetlerinin dünya çapında tedarikçisidir.
- 50 ülkede 570 şehirde aktif olan Craiglist, yabancı bir ülkede eğitim alan ve iş arayan yeni mezun kişilere yönelik oldukça başarılı bir sitedir. Yurtdışında çalışmak istediğiniz ülkeye, şehre ve alanınıza göre arama yapabileceğiniz sitede ayrıca kiralık konut, satılık antika eşyalar ve tartışma forumlarına da katılabilirsiniz.
Sosyal Olun
Yurtdışında iş arama serüvenine giriş yapmayı düşünen yeni mezunlar için en etkili yollardan biri de sosyal ağlarını güçlendirmektir. Zira globalleşen günümüz dünyasında artık herkes Facebook, Twitter, Linkedln gibi bir sosyal ağa üye olmanın yanında Pinterest, DeviantArt, Behance; Google+ gibi sitelere portfolyolarını yükleyerek işlerini sergilemektedir. Kendinizi tanıtmanın, karşı tarafa işlerinizi, içinde olduğunuz projeleri, basında ya da sosyal medyada yer alan fotoğrafları göstermenin bu kadar kolaylaştığı son yıllarda internet gibi bir iletişim mucizesinden faydalanmamak olmaz! Kendinizi bu ağlara eklemenin hatta sitenizi kurmanın en büyük faydası, işverenlerin adınızı internet üzerinden arattıklarında karşılarına donanımlı bir şekilde çıkmış olacağınızdır.
Ülkelere Göre En Çok Tercih Edilen İşlere Göz Atın
Yurtdışında eğitim aldıktan sonra bulunduğunuz ülkede ya da başka bir ülkede yeni mezunlar için iş bulmak sanıldığının aksine çok da zor değildir. Zira ülkeler ve üniversiteler özellikle uluslararası öğrencilere yönelik destekler ve imkanlarla doludur. Bu açıdan yurtdışında çalışmak istediğiniz ülkeyi seçerken o ülkedeki potansiyel hangi iş kollarında açıklar olduğuna ve üniversitelerin sektörlerle olan bağlantılarına dikkat etmenizi öneririz.
2016 Times Higher Education yeni mezunların işe yerleşme sıralamalarında, Amerika’dan Japonya’ya kadar 34 farklı ülke dünyadaki şirketler tarafından sıralanmıştır. Almanya, Fransa, İsviçre, İngiltere ve Amerika gibi ülkeler en çok dikkat çeken MIT, Caltech, Harvard, Cambridge, Stanford gibi üniversitelerle ön sıralarda yer alır.
Yurtdışında çalışmak isteyenler için ülkelere göre işleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Eğer İngilizce öğretmenliğinden yeni mezun olduysanız, Güney Kore, Japonya, Malezya gibi ülkeleri tercih edebilirsiniz. Zira Kanada ya da Avustralya gibi ülkelerden daha çok iş bulma şansınız vardır.
- Tasarım ülkesi İtalya, modadan otomotive kadar birçok ünlü markaya ev sahipliği yapar. Uluslararası öğrencilerin ve yeni mezunların en çok tercih ettiği ülkede, rekabet oranının en yüksek olduğu bu alanlarda yaratıcılığınızın da üst seviyelerde olması gerektiğini hatırlatalım.
- Aynı zamanda farklı dillerde bilgisi olan, örneğin; Mandarince diline sahip biri için Çin’de teknoloji, üretim ve mühendislik alanlarında iş bulma şansı yüksektir.
- Teknoloji alanında bir bölümden mezun olanlar için dünyanın hemen hemen her ülkesinde iş şansınız mevcuttur diyebiliriz. Web site mimarları, grafik tasarımcılar, yazılımcılar için Google, HP, Microsoft, Apple gibi dünya devlerinin kapıları her zaman yeni iş fikirlerine ve yaratıcı beyinlere açıktır. Biz yine de bu alanlarda Singapur, Hong Kong ya da Almanya gibi ülkelerde iş aramanızı öneririz.
- Kimya, gıda ve petrol alanında Unilever, Philips, Heineken gibi şirketlere sahip Hollanda’da çalışma imkanınız mümkündür.
- Hemşirelik, doktorluk, eczacılık gibi bölümlerde her zaman yurtdışında iş bulma ihtimaliniz yüksektir. Bilimsel araştırmalar için mezun olduğunuz üniversitelerde akademik kariyer yapmanın yanında dünyanın farklı ülkelerinde insani yardım projelerine katılabilirsiniz.
►►►Mezuniyetten sonra iş bulmanıza yardımcı olacak ipuçları için yazımıza göz atabilirsiniz!