
Tüm dünyada insanlar, koronavirüsün yayılmasını önlemek için evde kalmaya teşvik edilirken, hükümetler tarafından sınırların ve üniversitelerin geçici olarak kapatılmasına karar verildi. Bu yeni süreç, yurt dışı eğitim hayallerinizi gerçekleştiremeyeceğiniz ya da üniversite başvuruları yapamayacağınız anlamına gelmiyor. Neredeyse tüm zamanın online kalarak geçirildiği bugünlerde, bu duruma hızlı bir şekilde ayak uydurarak, akıllıca hareket etmeli ve akademik hedeflerinize hazırlanmalısınız. Rehberimizde koronavirüs sırasında yurt dışı üniversite başvurularına hazırlanmak için 7 ipucuna yer verdik.
1- Üniversite listesi oluşturun
Yeni koronavirüs salgını sürdükçe üniversiteler, öğrencilerin yaşamlarını değiştirebilecek krizleri azaltmak için temel ihtiyaçlarına uygun destek sistemleri geliştiriyorlar. Bu nedenle yurt dışı okulların kapalı olması, sizin başvuru yapamayacağınız anlamına gelmiyor. Hotcourses Turkey sitemiz üzerinden üniversitelere göz atarak bir liste oluşturabilirsiniz. Bunu yaparken üniversitelerin yayınladığı GPA not ortalamalarına, yeterlilik testleri ortalamalarına, okulların kabul oranlarına dikkat ederek seçtiğiniz üniversitelere girme oranınızı arttırabilirsiniz.
Her ne kadar üniversitelerin başlangıç tarihleri, Eylül ve Ekim ayları olarak görünse de, pandemi nedeniyle önce online eğitime başlanıp geleneksel eğitime Ocak sonrası geçilebileceği öngörülüyor. Güncel bilgiler için okulların web sitelerine göz atmanızı ya da e-posta yoluyla kendileri ile iletişim kurmanızı öneririz.
Yurtdışında eğitim almak istediğiniz üniversitelerin broşürlerini indirerek, bölüm ayrıntıları ve giriş koşulları hakkında bilgi alabilirsiniz.
2- Okumak istediğiniz konu hakkında araştırma yapın
Covid-19 ile birlikte eğitime ara verilmesi, evde daha çok vakit geçirmemize neden oldu. Öğrenciler için bu süreç, biraz can sıkıcı biraz da etkili kullanabilirseniz daha çok boş zaman anlamına geliyor. Yurt dışı üniversite başvurusu yapmayı düşünüyorsanız, bölüm araştırmalarına şimdiden başlamanızı öneririz. İlgi duyduğunuz ve başarılı olduğunuz konulara odaklanarak hangi ülkeyi seçeceğiniz konusunda bir liste hazırlayabilirsiniz. Örneğin;
- Mühendislik ve teknoloji için Amerika, Almanya
- MBA için Çin
- Hukuk için İngiltere
- Tıp için Avustralya
- Petrol mühendisliği için Kanada
- Moda tasarımı için Fransa
- Endüstriyel tasarım için İtalya iyi bir seçenek olabilir.
Doğru üniversite bölüm seçim rehberi için yazımızı inceleyebilirsiniz.
3- Başvurular için tarihleri kontrol edin
Çoğu üniversitenin sonbahar dönemi için başvuruları bu tarihlerde çoktan kapanmış olsa da, koronavirüs sırasında eğitime ara verilen bazı ülkelerdeki başvuru tarihlerinin ertelenmesine önümüzdeki kış dönemi için de başvuruların alınıp alınmayacağı gibi belirsizliklerin ortaya çıkmasına neden oldu. Aşağıda bazı ülkelerin her yıl, öğrenci alımı yaptıkları genel tarihleri veriyoruz. Koronavirüs nedeniyle yaşanan ertelemeler için seçtiğiniz üniversite ile iletişime geçmenizde fayda var. Çünkü bilgiler her gün güncelleniyor ve değişiyor.
- Avustralya, Mayıs ve Haziran ayları arasında başvuruları kabul ediyor.
- Kanada’da başvuru tarihleri değişken, ancak Haziran ayına kadar başvuruları kabul eden üniversiteler de var.
- Hollanda, 15 Haziran’a kadar başvurular için açık.
- Almanya, Mayıs ayından 15 Temmuz’a kadar başvuruları alıyor.
Yurt dışı eğitiminizi planlarken dikkat etmeniz gereken tarihler için rehberimize göz atın.
4- Belgelerinizi hazırlayın
Yurt dışı üniversite başvurusu yapmayı düşünüyorsanız, hazırlayacağınız belgeler arasında GPA not ortalamanızın, İngilizce dil yeterliliğinizin ya da transkriptinizin yer alması gerektiğini eminiz biliyorsunuzdur. Ancak bunlar kadar önemli olan bir diğer döküman ise personel statement ya da statement of purpose olarak da bilinen niyet mektuplarıdır. Seçtiğiniz okula kabul edilmenizde büyük rol oynayacak olan bu essayler, basitmiş gibi görünse de mükemmelleştirmek için haftalarınızı harcamak zorunda kalabilirsiniz. Size birkaç ipucu verelim; niyet mektubunuzda ders dışı etkinlikleriniz, başarılarınız, varsa gönüllülük hizmetleriniz ve gelecek hakkındaki planlarınız kesinlikle olsun. Etkili bir niyet mektubu nasıl yazılır, rehberimize göz atın.
5- Özgeçmişinizi gözden geçirin
Göz alıcı bir özgeçmiş hazırlamanın tam zamanı. Özgeçmişler sadece kariyer yaşamında gerekli olan belgeler değildir. Çoğu öğrenciden yurt dışı üniversite başvuruları, Erasmus gibi değişim programları, AGH gibi gönüllülük hizmetleri, hatta burs başvuruları için bile istenilir. Bu nedenle özgeçmişinizdeki bilgileri sürekli olarak güncelleyerek, gerektiğinde kullanmak akıllıca olacaktır. Aynı zamanda bu süreçte hem üniversiteleri takip etmek hem de öğrencilerden ve öğretmenlerden oluşan uluslararası bir ağa sahip olmak için bir LinkedIn profili açabilirsiniz. Yurt dışı eğitim başvurusu yaparken CV’nizi nasıl hazırlamalısınız, ayrıntılar rehberimizde.
6- Burs seçeneklerini araştırın
Her ne kadar eğitime ara verilse de, hem lisans hem de lisansüstü eğitim için başvurular devam ediyor. Bu nedenle üniversite araştırmalarınızı yaparken burs seçenekleri olup olmadığına da göz atın. Zira çoğu üniversite yüksek eğitim ve yaşam masraflarına karşılık öğrencilere ilk yıl için finansal destek sağlıyor. Aynı zamanda burs imkanı sunan çok sayıda özel kuruluş ve hükümetlere ait burslar var. Yurt dışı burs bulmak için en iyi 10 web sitesi rehberimizde.
7- MOOC kurslarına katılın
İnternet üzerinden herkesin online olarak ulaşabildiği kurslara verilen isim olan MOOC, eğitim almak istediğiniz her hangi bir konuda dünyanın en iyi üniversiteleri ve kurumlarından ders almanıza imkan tanır. MOOC kurslarının yer aldığı en popüler siteler arasında Coursera, EdX, Khan Academy gibi çok sayıda seçenek bulunur. Bu siteler aracılığıyla seçtiğiniz okulların sundukları ücretsiz kurslara katılabilir ya da eğitiminizi destekleyecek dersler alarak kendinizi yurt dışı eğitime şimdiden hazırlayabilirsiniz. Yurt dışında online ücretsiz eğitim veren siteler için listemize göz atın.