
Koronavirüs nedeniyle evde kaldığımız günleri değerlendirmenin en iyi yollarından biri de internette geçirdiğimiz zamanı faydalı bilgiler edinerek avantaja dönüştürmek olacaktır. Hızla yayılan koronavirüs salgını ile birlikte evde yapılacak aktiviteler ararken, Hotcourses Turkey olarak, size okurken hem genel kültürünüzü arttıracak, hem de keyifli bir içerik hazırladık.
Mimarlık ya da mimari denilince aklımıza ilk gelen antik Mısır, Yunan ya da Roma uygarlıklarından kalan görkemli piramitler, tapınaklar, şehirler olabilir. Ancak son birkaç yüzyıldır, modern mimariyi şekillendiren mimarlar, şık çizgileri ve sıradışı tasarımları ile akıllara durgunluk veren yapılar yaratıyorlar. Öyle ki bu dünyanın en ilginç mimarileri, yapısal şekilleri ve dekoratif detayları ile sadece mimarlık bölümü öğrencilerini ya da seyahat severleri değil moda, sinema, resim gibi çok farklı sektörlerden tasarımcılara ve sanatçılara da ilham kaynağı oluyor.
Peki, bu benzersiz mimari tasarımlar hangileri? Göz kamaştıran gökdelenlerden muhteşem müzelere kadar dünyanın dört bir yanındaki en ilginç mimari eserler yazımızda.
1- Dancing House - Prag, Çek Cumhuriyeti
Çek Cumhuriyeti’ne gidenler için Prag şehrinin sembolü haline gelen ikonik bina Dancing House, yapıldığı 1996 yılından bu yana turistlerin ve mimari severlerin uğrak yeri olmuştur. Hırvat ve Çek kökenli mimar Vlado Milunic ile Frank Gehry tarafından dekonstrüktivist tarzda tasarlanan bina, Fred Astaire ve Ginger Rogers’a adanmış ve Fred and Giinger olarak adlandırılmıştır.
2- Lou Ruvo Center for Brain Health - Las Vegas, Amerika
Dünyanın en ilginç mimari eserleri arasında yer alan bir diğer tasarım ise Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi ve dekonstrüktivist mimarinin babası kabul edilen Kanadalı mimar Frank Gehry’e ait. Sayısız ödüllü tasarıma imza atan mimarın, Las Vegas’ta 2010 yılında tamamladığı yapı bugün Alzheimer, Parkinson, MS, ALS gibi hastalıkların tedavi ve araştırılması için kullanılmaktadır. 70 milyon dolar harcanan binanın açılışına kurucu Larry Ruvo ile Arnold Schwarzenegger, Kevin Spacey, John Cusack gibi ünlü isimler katılarak destek olmuştur.
3- La Sagrada Familia - Barselona, İspanya
Dünyaca ünlü Katalan mimar Antoni Gaudi tarafından tasarlanan La Sagrada Familia, İspanya’nın en ünlü yapılarından biridir. Gaudi’nin hayatını adadığı ve bir tramvayın çarpması sonucu vefat ettiği güne kadar tamamlamak için uğraştığı eserin temelleri 1882 yılında atılmış ve 1883 yılında kendisi devralmıştır. Ancak La Sagrada Familia, Gaudi’nin hayatı olmuş ve diğer projelerini bir kenara bırakıp tüm mimari bilgisini bu kiliseye aktarmış ve bir 20. yüzyıl katedrali yaratmayı arzulamıştır. Dünyanın en ilginç 10 mimarisi arasında yer alan La Sagrada Familia’nın halen inşası devam ederken Gaudi’nin karmaşık tasarımının tamamlanmasının bir 10 yıl kadar süreceği tahmin ediliyor. Halk arasında ‘’bitmeyen kilise’’ olarak adlandırılan yapı, Gaudi’nin diğer eserleri ile birlikte UNESCO tarafından 1984 yılında Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
4- Heydar Aliyev Centre - Bakü, Azerbaycan
Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazanan ilk kadın mimar Zaza Hadid’in tasarladığı ve 2007 yılında yapımına başlanan Haydar Aliyev Kültür Merkezi, döneminin ve günümüzün en ilginç mimarileri arasında yer alıyor. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 2012 yılında tamamlanan ve kendine özgü mimarisi, akıcı ve kavisli tarzı ile dikkat çeken yapı, bugün konferans salonu, galeri ve müzesi ile kültür merkezi olarak kullanılmaktadır. Zaha Hadid’in tasarımı, Bakü’de çok yaygın olan katı ve anıtsal Sovyet mimarisinden ayrı olarak dramatik ve kıvrımlı stili ile yeniliği ve geleceği temsil ediyor.
5- National Centre for the Performing Arts - Pekin, Çin
Çin’in başkenti Pekin şehrinde yer alan National Centre for the Performing Arts yani Ulusal Gösteri Sanatları Merkezi, Fransız mimar Paul Andreu tarafından tasarlanmış ve 2001-2007 yılları arasında da inşası tamamlanmıştır. Dev bir yumurta görünümünde olduğu için Giant Egg olarak adlandırılan yapı, 5,452 kişilik kapasitesi ile bugün Asya’nın en büyük tiyatro kompleksidir. 30 bin metrekareden büyük olan bina, 18 binden fazla titanyum metal plaka ile kaplıdır.
6- Longaberger Basket Building - Ohio, Amerika
Amerika’da 1919’dan beri akçaağaçtan el işi ahşap sepetler üreten Longaberger Şirketi’ne ait Longaberger Sepet Binası, bugün dünyanın en ilginç mimarileri arasında kendine yer bulur. 7 katlı, 180 bin metrekarelik ve 1997 yılında açılan sepet şeklindeki binanın ortaya çıkmasında Dave Longaberger’in payı büyüktür. Zira kendisi, dışarıdan bakıldığında herkes tarafından fark edilecek ve ne ürettiklerinin anlaşılacağı bir bina projesinin hayata geçmesini istemiştir. Bu arada yapı, orta boy üretilen sepetlerden 160 kat büyüktür.
7- Church of Hallgrimur - Reykjavik, İzlanda
İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te yer alan Hallgrimskirkja ya da Hallgrimur Kilisesi, 74.5 metre yüksekliği ve göz alıcı ihtişamı ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Yapı, ülkenin en büyük kilisesidir ve İzlandalı şair ve din adamı Hallgrimur Petursson’ın adını almıştır. 1945 yılında devlet mimarı olan Gudjon Samuelsson tarafından yapımına başlandıysa da inşası 41 yıl sürmüş ve 1986 yılında tamamlanmıştır. Kilise, bulunduğu konumu ve yüksekliği ile bugün gözetleme kulesi olarak da kullanılırken, kayalık dağlar ve buzulların muhteşem görüntüsü sizi büyüler.
8- Giant Bookshelf of The Kansas City Public Library - Missouri, Amerika
Amerika’da 1873 yılında kurulan Kansas City Kütüphanesi, dünya çapında en sıradışı mimari tasarımlar arasında yer alacak bir yapıya sahip olarak listemizde yer aldı. 2004 yılında inşa edilen bu yapı, halk kütüphanesinin kapalı otopark duvarı boyunca uzanıyor ve bir rafa dizilmiş dev kitaplar gibi görünüyor. 7.62 metre yüksekliğinde olan bu kitaplar, kapalı otopark alanını güzelleştirmek ve insanların kitaplara olan ilgisini arttırmak amacıyla tasarlanmış. Bugünse dünyanın dört bir yanından mimari meraklıları ve turistlerin ilgisini çeken bu dev kitap rafını görüntülemek için en iyi zaman önündeki çalılar ve ağaçların yapraklarını döktüğü kış ayları gibi görünüyor. 22 ciltlik kitap başlıkları arasında J. R. R. Tolkien’in Yüzükleri Efendisi, Ray Bradbury’nin Fahrenheit 451, Gabriel Garcia Marquez’in Yüzyıllık Yalnızlık, Mark Twain’in Huckleberry Finn’in Maceraları, William Shakespeare’in Romeo ve Juliet, Harper Lee’nin Bülbülü Öldürmek yer alır.
9- Lotus Temple - New Delhi, Hindistan
1986 yılında mimar Fariborz Sahba tarafından inşa edilen ve her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Lotus Temple, dünyanın en ilginç mimarileri arasında yer alır. Yağmur ormanlarında yetişen ve nilüfer çiçeği olarak da bilinen Lotus çiçeği görünümündeki bu yapı, tapınak olarak kullanılırken çeşitli dinlerden insanların ibadet edebildiği bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Etrafındaki 9 yapay göl ile suda yüzüyormuş gibi görünen bina, Yunanistan’dan getirilen beyaz mermerlerden oluşan bir kaidenin üzerinde 9 girişi ve lotus çiçeğini oluşturan 45 lotus çiçeği tapınağa benzersiz bir görünüm katıyor.
10- Cube House - Rotterdam, Hollanda
Avrupa’nın en büyük limanına sahip Rotterdam şehrinde yer alan ve Kubuswoningen adı verilen küp evler, mimar Piet Blom tarafından 1977 yılında inşa edilmiştir. Bir dizi yenilikçi yapıdan oluşan küp evlerin tasarımı, geleneksel ev yapısını oluşturan küp şekilinin 45 derece eğilmesi ve altıgen zeminler üzerine oturtulmasından oluşuyor. Mimarın tasarımı, şehir içinde bir köyü temsil ederken, her ev bir ağacı ve tüm evler de bir ormanı meydana getiriyor.
11- Norddeutsche Landesbank - Hannover, Almanya
Dünyanın en muhteşem mimarilerinden biri de Hannover’da yer alan Nord LB binasıdır. 2002 yılında tamamlanan bina, baba ve oğul olan mimarlar Günther ve Stefan Behnisch tarafından tasarlanmıştır. 17 katlı banka binası, yaklaşık 1.500 kişiyi içinde barındırabilecek ofis alanı sağlarken kafeler, restoranlar ve barları içinde barındıran bir komplekse sahiptir. Dış cephesi tamamen camdan oluşan bina, asimetrik ve yenilikçi yapısı ile dikkat çekiyor.
12- WonderWorks - Pigeon Forge, Amerika
Fırtınaya maruz kalarak ters dönmüş ve bir evin üzerine yığılmış görüntüsüyle Pigeon Forge’da yer alan WonderWorks binası, bugün binlerce meraklıyı kendine çekiyor. Başınızı döndürecek tasarım sadece dış görünümüyle değil, içerde de sizi şaşkınlığa uğratacak cinsten, zira yerde olması gereken her şey tavanda. Mimar Michael Ussery tarafından tasarlanan bina, 3 kattan oluşan ve ücretsiz gezebileceğiniz bir müze.
13- House Attack - Viyana, Avusturya
Viyana şehrinin merkezinde yer alan en büyük sanat müzesi olan Museum Moderner Kunst’un tepesine gökten düşmüş bir ev görünümündeki eser, kesinlikle dünyanın en ilginç mimarileri arasında kendine yer bulacak cinsten. Heykeltraş Erwin Wurm tarafından tasarlanan ve House Attack adı verilen çalışma ilk etapta görenlere göz yanılsamasıymış gibi geliyor. 2006 yılında tamamlanan yapı, 2001 yılında açılan Viyana Modern Sanat Müzesi’nin karanlık, gri renkli ve kapalı bir blok gibi görünen binaya hareket kazandırmıştır.
14- Sydney Opera House - Sidney, Avustralya
Danimarkalı ünlü mimar Jorn Utzon tarafından tasarlanan ve 1973 yılından bu yana Sidney şehrinin ikonik sembolü haline gelen Sydney Opera House, UNESCO tarafından da 2007 yılında Dünya Mirasları listesine alınmıştır. Benzersiz çatısı, İsveç’ten getirilmiş beyaz seramik fayansla kaplanırken, binada 5 tiyatro salonu, konser ve tiyatro salonları ile restoran, bar ve dükkanlar bulunur. Dünyanın en iyi mimari tasarımlar listesinde yer alan yapı, tasarımcısına da 2003 yılında Pritzker Mimarlık ödülü kazandırmıştır.
15- Guggenheim Museum Bilbao - Bilbao, İspanya
Frank Gehry tarafından tasarlanan bir diğer ilginç mimari ise Guggenheim Museum Bilbao’dur. 1997 yılında tamamlanan ve inşası 4 yıl süren bina, kentsel dokusu ve kıvrımlı yapısı ile çevresine mükemmel bir şekilde entegre olmuş bir heykele benzer. Çağdaş mimarinin en beğenilen eserlerinden olan tasarım, çığır açan muhteşem örneklerden biri olarak görülür.
İlginizi çekebilecek diğer yazılar;
Online olarak ziyaret edebileceğiniz müzeler