Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Bölüm Rehberleri

Yurtdışında Mimarlık Eğitimi

Yurtdışında Mimarlık Eğitimi

Yurtdışında üniversite okumak isteyen öğrencilerin kafalarını kurcalayan sorular arasında yer alan bölüm seçimi, geleceğinizi planlamanıza ve şekillendirmenize yön verecek en önemli olgulardan biridir. Hem kişisel olarak istediğiniz ve kendinizi özgür hissedeceğiniz, hem de kariyer umutları ve imkanları ile maddi olarak da sizi rahatlatacak popüler bir alanda eğitim almak doğru bir karar olabilir. Bu açıdan yurtdışında mimarlık eğitimi veren üniversiteler; sanat, bilim ve teknolojiyi harmanlayan konuları, yaratıcılığınızı geliştirecek modern teknolojileri, matematik ve mühendislik destekleri ve kültürel eğilimleri ile dikkat çeker. Gelin dünyanın en çok kazandıran ve en prestijli meslekleri arasında yer alan mimarlık kariyerinize temel oluşturacak yurtdışında mimarlık eğitimi üzerine merak edilenlere birlikte göz atalım!

 

Mimarlık Eğitimi Kimlere Göre?

 

Birkaç farklı anlamı olan mimarlık terimi, genel olarak binaların ve fiziki yapıların tasarımı ve oluşumu ile ilgili sanat ve bilim dalı olarak tanımlanabilir. Yurtdışında mimarlık öğrenimi görürken şehirlerin, sokakların ve geleceğin binalarını hayal etmek, tasarlamak ve inşa etmek üzerine geniş kapsamlı bir eğitimle desteklenirsiniz. Hem yaratıcı hem de mantıklı olmanızı gerektiren mimarlık bölümü, aynı zamanda zengin bir sanat tarihi ve çizim yeteneği gerektirir. Üniversiteler öğrencilerine teorik derslerin yanı sıra, bireysel projeleri tamamlamalarına yardımcı olacak çeşitli tasarım programlarında tarih, teori ve teknolojiyi bir araya getirerek bilgisayar destekli tasarım dersleri de verirler. 

 

Mimar olmanın en büyük avantajı size çabalarınızın karşılığını uzun yıllar göreceğiniz ve insanların hatırlayacağı işler ortaya koymaktır. Siz de geleceğin küresel üne sahip binalarını inşa ederek bir Antoni Gaudi ya da Zaha Hadid olabilirsiniz. Mimari tasarımlara karşı bir ilginiz ya da bu konular üzerine hayranlığınız varsa, mimarlıkla ilgili yeni teknolojileri ve yapım yöntemlerini araştırma konuları size heyecan veriyorsa, dünya çapında ünlü bir projenin içinde yer alma fikri sizi büyülüyorsa, insanların hayatını kolaylaştıracak mekanlar yaratma fikri hoşunuza gidiyorsa, matematik vazgeçilmezimdir, yaratıcılık benden sorulur diyorsanız, mimarlık eğitimi tam size göredir. 

 

Bölüm İçeriği

 

Mimarlık eğitimi almayı düşünüyorsanız, yurtdışında öğrenim görebileceğiniz çok sayıda, yüksek kaliteli eğitim sistemleri ve modern tesisleri ile göz dolduran üniversite vardır. Mimari eğitiminizi güçlendirmek ve global bir vizyona sahip olmak istiyorsanız; batıda Amerika, İngiltere, Hollanda ve İsviçre gibi ülkeleri tercih edebileceğiniz gibi Asya’da ise Singapur, Hong Kong ve Güney Kore gibi ülkeler mezuniyetten sonra iş imkanları ile dikkat çeker. Yurtdışında mimarlık eğitiminin tamamlanması 3 ile 7 yıl arası bir süreyi kapsarken, üniversite öncesinde matematik, fizik, tasarım teknolojisi gibi dersleri almış olmanız beklenir. 

 

Mimarlık lisansının düzenlemeleri her ülkede farklılıklar gösterir. Bu nedenle, şartlarınıza en uygun ve kolaylıkla kabul edilebileceğinizi düşündüğünüz üniversitelere başvurmanızda fayda var. Yurtdışında mimarlık eğitimi veren üniversiteler; bir kirişin nasıl çalıştığından 3D tasarımların doğru bir şekilde çizilmesine, tarihi yaklaşımlardan bilgisayar programlarının kullanılmasına kadar birçok konuda dersler sunar. Eğitiminizin büyük bir bölümü tasarım çalışmaları için stüdyolarda geçerken kritiklerin yapıldığı sanat ve tasarım eğitim oturumlarıyla, eleştirel düşünme ve projenizi savunma becerileriniz gelişir. 

 

Sahip Olacağınız Yetenek ve Tecrübeler

 

Mimarlık eğitimi; uzun yıllar yapabileceğiniz, insanlar tarafından saygınlık gören, yüksek kazançlar sağlayan ve eserlerinizin yüzyıllar boyunca ayakta kalacağı zevkli ve bir o kadar da muhteşem bir meslektir. Yurtdışında bu alanda eğitim almak ve çoğu ünlü mimarın eserlerini yakından görme fırsatına sahip olmak size estetik bir göz zevki, sanatsal bir bakış açısı ve yaratıcılıkta özgürlük kazandıracaktır. Aynı zamanda yeni projeleri, teknolojiyi, yeni teknikleri, trendleri takip etme ve araştırma konusunda uzmanlık kazanan mimarlar; stresi yönetme, çizim yeteneği kazanma ve kendilerini özgürce ifade edebilme becerileri kazanırlar. 

 

Giriş Koşulları

 

Yurtdışında mimarlık eğitimi lisans programlarına kayıt olmayı düşünen öğrencilerin, öncelikli olarak gitmek istedikleri üniversitelerin başvuru tarihlerine dikkat etmeleri gerekir. Zira her ülkenin kendi eğitim sistemine bağlı olarak giriş koşulları ve gerekli şartlar değişiklik gösterir. 

  • Lise diploması ve not ortalaması.
  • IELTS ya da TOEFL gibi İngilizce yeterlilik testlerinden geçerli bir not almak. Eğer Almanya ya da İtalya gibi ülkelerde öğrenim görecekseniz, o ülkelerin dil testlerine de girmeniz istenebilir. 
  • Bazı ülkeler, Türkiye’de ÖSYM tarafından yapılan lisans yerleştirme sınavında barajı geçmeyi şart koşar. 
  • Not ortalaması.
  • Seçtiğiniz üniversiteye hitaben yazacağınız niyet mektubu.
  • 2-3 adet arası öğretmenlerinizden alacağınız referans mektubu. 
  • ayrıca bazı okullar sizden portfolyo da isteyebilir. 

 

Kariyer Seçenekleri

 

Yurtdışında mimarlık eğitimi veren üniversiteler, öğrencilerin kariyer seçeneklerini ve ilgi alanlarını desteklemek için tavsiyeler ve rehberlik hizmetlerinde bulunurlar. Öğrencilerin sektöre girmelerine ve profesyonel seçimler yapmalarına yardımcı olacak deneyimlerini paylaşan danışmanlar, aynı zamanda aklınıza takılan birçok konuda sorularınızı cevaplarken, doğru CV hazırlama teknikleri konusunda da sizi bilgilendirirler. Amerika, İtalya, Singapur gibi ülkelerde lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler için sayısız lisansüstü fırsatlar ve akademik kariyer yapabilecekleri uzmanlık dereceleri mevcuttur. 

 

Mimarlık sektörü, gelişen teknoloji ve ülkelerin ekonomilerine bağlı olarak daha rekabetçi bir hal alırken, adayların daha yetenekli ve yaratıcı olmaları beklenir. Birçok mimar lisans eğitiminden sonra kendileri için çalışmayı tercih ederken, bir mimarlık ofisinde ya da daha büyük şirketler için çalışarak, müşteriler için kamu projelerinde ve ticari tasarımlar üzerine yoğunlaşabilirler. 

 

Yüksek Lisans Eğitimi

 

Yurtdışında mimarlık ya da farklı bir alanda yüksek lisans eğitimi almak; size iyi bir iş, prestijli bir kariyer ve güzel bir gelecek sunar. Tipik bir mimarlık derecesi ile belli başlı yerlerde çalışabileceğiniz gibi küreselleşen ve gelişen dünyada mimarlık eğitimizi bir yüksek lisans derecesi ile taçlandırmak, hem akademik kariyer yapmak için hem de çalışma alanlarınızda daha üst seviyelere gelmek için faydalı olabilir. Günümüze mimarlık eğitimini tamamlayan çoğu öğrenci yüksek lisans eğitimlerini yurtdışında almayı tercih eder. Genel olarak mimari tasarım alanında yoğunlaşan çoğu öğrenci, aynı zamanda mimarlık ve çevre tasarımı, iç mimarlık, kentsel tasarım alanlarında uzmanlaşır. Yurtdışında mimarlık üzerine yüksek lisans eğitimlerine devam edecek öğrenciler için öğrenim süreleri ülkelere ve programlara göre değişiklik gösterir. Örneğin Avustralya’da 3-4 yıla kadar uzarken İngiltere, Hollanda ve Hong Kong gibi ülkelerde 1-2 yıl sürer. Yurtdışında yüksek lisans eğitiminin size kazandıracağı dil avantajı ve kültür çeşitliliğinin yanı sıra farklı bakış açıları, yeni tasarımları, yayınları ve projeleri daha yakından gözlemleyebilme ve içinde olma fırsatı sunar. 

 

Mimarlık Eğitimi Veren Üniversiteler

 

Yurtdışında mimarlık eğitimi almak öğrenciler için sayısız fırsatlar sunarken, üniversiteler yüksek kaliteli eğitimleri, modern teknolojileri ve yabancı öğrencilere sağladıkları burs imkanları ile dikkat çeker. Mimarlık eğitimi için ister modern mimarileriyle göz dolduran Amerika, Singapur ya da Avustralya, isterseniz de tarihi dokuları ile öğrencileri büyüleyen İtalya, Almanya ya da Hollanda gibi ülkelerde eğitim alın sizi etkileyecek ve yaratıcılığınızı artıracak birşeyler bulursunuz. Yurtdışında mimarlık eğitimi veren en iyi üniversiteleri ve ülkeleri şu şekilde sıralayabiliriz;

 

  • Amerika tüm alanlarda olduğu gibi mimarlık üzerine de dünyanın en iyi üniversitelerine sahiptir. Bunlar arasında özellikle Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, California Berkeley Üniversitesi, Harvard Üniversitesi prestijli eğitim sistemleri ile dikkat çeker. Aynı zamanda ülkedeki okullardan mezun Frank Gehry, Philip Johnson ve Michael Graves gibi çok sayıda dünyaca ünlü mimar vardır. 
  • İngiltere’de mimarlık eğitimi diğer ülkelere göre biraz daha farklıdır. 7 yıllık bir dönem içerisinde 5 yıl üniversite eğitimi alır ve 2 yıl da iş deneyimi kazanarak mimar olursunuz. En iyi üniversiteler arasında London College Üniversitesi’ni, Manchester Mimarlık Okulu’nu ve Cambridge Üniversitesi’ni sayabiliriz. 
  • İtalya’da mimarlık eğitimi 5 yıl sürer. Genel olarak yurtdışında mimarlık eğitimi almak isteyen yabancı öğrencilerin ilk tercihi olan bu büyüleyici ülke; göz kamaştırıcı şehirleri, eşsiz sanatı, muhteşem anıtları ve daha birçok özelliği ile sizi kendine çeker. İtalya’da mimarlık eğitimi alabileceğiniz en iyi iki üniversite, Milano Politeknik ve Torino Politeknik okullarıdır. 

 

 

Yurtdışında mimarlık okumak istiyorsanız, dünyaca ünlü mimarlar kimler birlikte göz atalım;

 

  • Barselona’nın en ünlü mimari eserlerinin yaratıcısı Antoni Gaudi, aynı zamanda Art Nouveau akımının da öncüsüdür. Özellikle bitmeyen ve hala yapım aşamasında olan 1883’te başladığı La Sagrada Familia eseri ile tanınır. 
  • İç ve dış mekan tasarımlarıyla dünyanın en ünlü mimarları arasında yer alan Frank Lloyd Wright, New York’taki The Guggenheim Müzesi ile tanınır. 
  • Pritzker Mimarlık Ödülü alan ilk bayan mimar olan Zaha Hadid, dekonsrüktivist mimarinin en güzel örneklerini sunmuştur. Özellikle Çin’de yer alan Guangzhou Opera Binası baş yapıtlarındandır.
  • Amerikalı mimar Philip Johnson, MoMa’da mimarlık ve tasarım bölümünü kurmuştur. En ünlü eseri arasında kendi müstakil evi olarak inşa ettiği ve bugün koruma altında olan Amerika’daki Glass House yer alır.  
  • Kanadalı Frank Gehry, mimari ile tasarımı ve sanatı birleştirmiş estetik bir bakış açısı sunmuş en ünlü mimarlardandır. Biz onu özellikle Prag’daki Dancing House ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne ait bir araştırma merkezi olan Stata Merkezi ile tanıyoruz. 
  • Pritzker ödüllü İtalyan mimar Renzo Piano, özellikle İsviçre’de yer alan Paul Klee Merkezi ve Londra’da yer alan Shard isimli cam ve çelikten yapılmış 95 katlı gökdelenle tanınır. 

 

Faydalı Linkler:

İngiltere’de Mimarlık Eğitimi

İtalya’da Mimarlık Eğitimi

Mezuniyetten Sonra Kariyer Yapabileceğiniz Ülkeler