Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Once you arrive

Dünyanın En İyi Dijital Kütüphaneleri

Dünyanın En İyi Dijital Kütüphaneleri

Kütüphaneler, öğrenciler için eğitim hayatlarının en önemli parçalarından biridir. Araştırma yapmak, sessiz bir ortamda çalışmak, kitap okumak ya da ödev ve proje hazırlıklarını tamamlamak isteyenlere harika bir ortam sunar. Ancak internet ile birlikte geleneksel kütüphane alışkanlığı da yavaş yavaş bırakılmaya başlandı. 

 

Günümüzde dijital kütüphaneler, literatüre ve bilgiye kolay erişimden çok daha fazlasıdır. Zamandan tasarruf etmenize, tek bir tıkla bilgiye anında ulaşmanıza, üstelik bunu yaparken evinizin rahatlığını kullanmanıza izin verir. Dünyanın en iyi dijital kütüphaneleri, artık bir telefon ya da tablet uzaklığında elinizin altında. Keyifli okumalar.

 

1. British Library

 

Londra’da yer alan British Library, bugün dünyanın en büyük ve en geniş kapsamlı 2 kütüphanesinden biridir. Kütüphanenin arşivi, basılı ve dijital kitapların yanı sıra el yazmaları gazeteler, dergiler, videolar, haritalar ve çizimlerin yer aldığı, 170 ile 200 milyon arasında kaynak içerir. Aynı zamanda web sitesinde yer alan e-arşiv, araştırmacılar ve öğrenciler için çalışmalarıyla ilgili materyal bulmalarına yardımcı olacak, University of Oxford ve University of Cambridge gibi prestijli uluslararası üniversitelerden 1 milyona yakın makale ve kitap arşivine sahiptir. 

 

Dijital kütüphanenin en ilgi çeken parçalarından biri Leonardo da Vinci’nin el yazması defteri. Çoğu çizimlerin 1508 yılına ait olduğu defterdeki notlar, Leonardo’nun ayna ile okunabilen  karakteristik tekniği ile yazılmıştır. Eğer edebiyatla ilgileniyorsanız, Alice Harikalar Diyarı’nı, hem yazan hem de çizimleyen Lewis Carroll’ın kitabını, ücretsiz dijital kütüphane arşivinden inceleyebilirsiniz. 

 

2. National Library of France

 

Fransız Kültür Bakanlığı’na ait olan National Library of France, 1461 yılına uzanan köklü tarihi ile dikkat çekiyor. Aralarında kitaplar, gazeteler, haritalar, pullar, çizimler ve ses kayıtlarının olduğu 40 milyondan fazla materyale sahip olan kütüphanenin web sitesi, geçtiğimiz yıl 14 milyon ziyaretçiyi ağırlamıştır. Online kullanıcılar için National Library of France tarafından üretilmiş olan Gallica, bugün en iyi dijital kütüphaneler arasında gösterilir. Ücretsiz ve online ulaşabileceğiniz platformda, 4 milyondan fazla döküman ve 500 binden fazla kitap arşivi bulunmaktadır. 

 

Dijital kütüphane, özellikle el yazması eserleriyle dikkat çekiyor. 700 ile 1200’lü yıllardan gelen, İngiliz ve Fransızlara ait 800 eser, kesinlikle incelemeniz gerekenler arasında. 

 

3. World Digital Library

 

UNESCO ve United States Library of Congress yani ABD Kongre Kütüphanesi tarafından 2009 yılında kurulan dijital kütüphane, bugün 193 ülkeden 19 binden fazla materyal arşivine sahiptir. Üstelik birçoğunun tarihi, milattan önce 8 binlere kadar gidiyor. World Digital Library’de özellikle Türkiye ile ilgili bölümü kaçırmamanızı öneririz. Tarih meraklıları için oldukça ilginç bilgileri barındırıyor. Eğer resim sanatına, fotoğrafçılığa ya da tamamen farklı bir konuda örneğin, tıp, hukuk gibi bölümünüzle ilgili bir araştırma yapıyorsanız, bu ücretsiz dijital kütüphane, size kolay arama butonu sayesinde istediklerinize rahatça ulaşabilme imkanı sunuyor.

 

4. Harvard Library

 

Harvard Üniversitesi’ne ait olan Harvard Library, 400 yıllık geçmişi ile bugün dünyanın en geniş kapsamlı akademik kütüphanesidir. Antik sanattan modern el yazmalarına kadar 6 milyondan fazla materyalin online olarak erişime açıldığı ücretsiz dijital kütüphane, öğrenciler için veri tabanında çok sayıda bilgiyi barındırıyor. Sitede ilk basılı kitaplardan sanat eserlerine, papirüsten resimli el yazmalarına kadar İngilizceden Türkçeye farklı dillerde eserlere ulaşabilirsiniz. 

 

5. Yale University Library 

 

Dünyanın en iyi okullarından biri olan Yale University’e ait olan kütüphane, 1701 yılından bu yana 15 milyonluk kapsamlı bir içeriğe sahiptir. Eğer araştırmalarınıza böyle prestijli bir kütüphaneden elde edilmiş bir bilgi eklemek isterseniz, online kütüphane size eşsiz imkanlar sunuyor. Arap ve İran el yazması tıp kitaplarından ipek yolu koleksiyonuna, matematikten mimarlığa kadar haritalar, çizimler, kitaplar, ses kayıtları ve gazete içerikleri sizi bekliyor. Yale Library e-kütüphane arşivinde, özellikle Arap ve Orta Doğu eserlerinin olduğu ve 350 binden fazla sayfayı barındıran koleksiyon görülmeye değer. 

 

6. The Universal Digital Library

 

Tüm insanların bilgiye ücretsiz erişimini misyon edinmiş olan The Universal Digital Library, bir milyondan fazla kitap ile eşsiz bir koleksiyona sahiptir. 10 yıl içerisinde bunu 10 milyona çıkarmayı hedefleyen site, dünyanın dört bir yanındaki merkezlerde kitapları dijitalleştirmeye devam ediyor. İlk olarak 2007-2008 yılları arasında Carnegie Mellon University tarafından geliştirilen proje, bugün 20 dilde kitap çeşitliliğine sahiptir. Kapsamlı bir e-kitap arşivine sahip dijital kütüphane, Çin’den Beijing University ve Fudan University, Hindistan’dan Indian Institute of Science ve Mısır’dan Bibliotheca Alexandrina gibi partnerlere sahiptir. 

 

7. Project Gutenberg

 

60 binden fazla e-kitap arşivine sahip Project Gutenberg, bunları ücretsiz olarak okuma ve indirme imkanı sunuyor. Dünyanın en iyi dijital kütüphaneleri arasında yer alan site, aynı zamanda bunu başlatan ilk online kütüphane olma özelliği ile de ayrı bir yere sahiptir. Kurucusu Michael Hart, 1971 yılında ilk e-kitap keşfini gerçekleştiren kişidir. Günümüzde Project Gutenberg, gönüllüler sayesinde ilerliyor ve dünyanın her yerinden gönüllülere çalışma imkanı sunuyor. 

 

8. Open Library

 

Open Library, daha çok Wikipedia benzeri düzenlenebilen dijital kütüphaneler arasında yer alır. Yeni ve doğru bilgileri, Project Gutenberg’te olduğu gibi gönüllülülerin girebildiği bir yapıya sahiptir. İlk olarak 2008’de yayına başlayan site, bugün 20 milyondan fazla kitap kaydına sahiptir. Sitenin en güzel yanı tüm arşivin öğrencilere yönelik rahat bir kullanıma sahip olmasıdır. Eğer matematik, kimya ya da tarihle ilgili test kitapları arıyor ve bölümünüze uygun konularda e-kitap bakıyorsanız, harika bir deneyim sizi bekliyor. 

 

9. Library of Congress

 

Dünyanın en büyük kütüphane arşivlerinden birine sahip olan Library of Congress yani ABD Kongre Kütüphanesi, dijital kütüphane kavramının gelişmesinde öncü kuruluşlardan biridir. Kütüphane, dijital arşivini 1990’lı yıllarda oluşturmaya başlamış ve bugün zengin içeriği ile sadece Amerika değil, pek çok ulusun belge, e-kitap, gazete, video, ses kaydı arşivine ulaşmanızı sağlıyor. 

 

10. Europeana 

 

Europeana, Avrupa’nın tarihini ve kültürünü keşfetmenizi sağlayan en iyi dijital kütüphaneler listelerinin başında yer alıyor. Binlerce içerik, kütüphaneler ve müzelerin paylaşımları ile oluşturulurken, eğitim ve araştırmalarınız için oldukça faydalı bilgiler sunuyor. Arşivinde milyonlarca kitap, müzik, sanat materyali barındıran Europeana, yaklaşık 4 bin kurum ile ortaklaşa çalışarak koleksiyonlarını dijital ortamda paylaşıyor. 

 

Dijital kütüphane, özellikle müze koleksiyonları ile göz doldururken, Van Gogh ya da Vermeer gibi ressamların çalışmalarını yakından incelemenize olanak sağlıyor. Aynı zamanda Avrupa’nın farklı ülkelerinde müzik, tarih ya da kültür araştırmaları ile ilgileniyorsanız, site muazzam bir kaynak çeşitliliğine sahiptir.

 

11. HathiTrust 

 

HathiTrust, dünyanın önde gelen akademik ve araştırma kurumları işbirliğinde oluşturulmuş bir platformdur. Dijital kütüphane, bünyesinde milyonlarca bilgiyi elde edebileceğiniz, zengin bir dataya sahip olduğu gibi Google ve Microsoft gibi şirketler ve University of California, Australian National University, Duke University, Arizona State University gibi eğitim kurumları tarafından desteklenmektedir. 

 

Sitede özellikle Türkiye ile ilgili yayınlanmış araştırma çalışmaları ve e-kitap seçeneklerine göz atmanızı öneririz. Ayrıca tez yazma aşamasında iseniz, bölümünüzle ilgili konularda dünyanın en iyi üniversitelerinde yapılmış araştırmalara incelemeniz faydalı olacaktır. 

 

▶️▶️ Üniversitelerden gelen güncellemeleri ve uluslararası eğitim hakkındaki en son haberleri kaçırmayın! Bültenlerimize abone olun

 

Evdeyken zamanınızı değerlendirmek için bu yazılarımıza da göz atabilirsiniz;

Online olarak ziyaret edebileceğiniz müzeler

Kitap kurtları için online book clubs

Online izlenebilecek tiyatrolar listesi