Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Once you arrive

Kitap Kurtları İçin Online Book Clubs

Kitap Kurtları İçin Online Book Clubs

Kitaplar hayatımızı birçok yönden zenginleştiren, zor zamanlarda ise güç ve cesaret kazanmamızı ve rahatlamamızı sağlayan en önemli araçlardır. Koronavirüs krizi nedeniyle iptal edilen filmler, konserler ve birçok etkinlik sonrası evde kaldığımız bugünlerde giderek daha çok insan zamanını değerlendirmek ya da geçirmek için edebiyata dönüş yapıyor.

 

Son yıllarda çoğu insan düzenli olarak book clubs yani kitap kulüplerine katılırken, siz de kitap incelemeleri ya da kendi kitap topluluklarınızı oluşturabilirsiniz. İster kendi ülkenizde isterseniz dünyanın herhangi bir yerinde olsun online olarak kitap severlerle bağlantı kurabilir, kendinize sosyal bir ağ kurabilir, hatta bunu yabancı dilinizi geliştirmek gibi faydalı etkinliklere dönüştürebilirsiniz. 

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle son birkaç haftadır internet üzerinde çok sayıda online kitap kulüpleri dünyanın dört bir yanına yayılırken, insanların bazen takip ettikleri ve sevdikleri yazarlarla etkileşime girmesini bazen de diğer üyelerle tanışarak kitaplar üzerine tartışmalar yapmalarını sağlıyor. Eğer siz de yeni bir okuma ilhamı arıyor, güncel ya da klasik kitapları takip etmek ya da kitaplar hakkında bilgi almak istiyorsanız hemen bir kitap kulübüne üye olabilir ve sizin için hazırladığımız online book club listemize göz atabilirsiniz.

 

1- Goodreads

 

2007 yılından bu yana Goodreads, kitap severler için dünyanın en büyük online kitap platformudur. Türkiye’de de yaygın olarak kullanılan site, insanların sevdikleri kitapları bulmalarına ve paylaşmalarına yardımcı olan harika bir ortam sunar. İster sizin gibi siteye üye olan arkadaşlarınızla isterseniz de dünyanın farklı ülkelerinden insanlarla okuduğunuz ya da okumak istediğiniz kitapları paylaşabilir, başkalarının hangi kitapları okuduğunu görebilirsiniz. Goodreads sitesi, yüzlerce popüler online book clubs listesine sahip. En ilgi çekenler arasında;

 

  • The History Book Club: Eğer tarihle ilgileniyorsanız, Goodreads’in online kitap kulüpleri arasında en çok rağbet görenlerinden ve en büyüklerinden biri The History Book Club’tır.171’den fazla ülkeden dünya çapında üyelere sahip grup, özellikle tarih meraklıları için Roma tarihi, Atlantis, Kore savaşı gibi çok çeşitli konular da kitap tavsiyeleri sunar. 
  • Our Shared Shelf: Oyuncu ve aktivist Emma Watson’ın 200.000’den fazla üyeye sahip feminist bir online book club olan Our Shared Shelf, oldukça ilgi çekici görünüyor. Emma, kulübünde her ay bir kitap seçip okuyor ve ardından kitaptan yaptığı alıntılar ve soruları üyelere yönlendirerek oldukça kaliteli bir tartışma ve bilgi edinme ortamı sunuyor. 
  • Reese’s Book Club: Oscar Ödüllü oyuncu Reese Witherspoon’una ait olan online book club, özellikle kadınları hikayenin merkezine koyarken, her ay seçilen kitaplar hakkında yorumları Goodreads üzerinden alabilir, Rees’in kitaplar hakkındaki videolu incelemesini web sitesi üzerinden alabilirsiniz. 

 

2- Wired Book Club

 

Fantastik ve bilimkurgu hayranları için Wired Book Club, mükemmel bir kitap kulübüdür. Her ay ilgi çekici ve okuyucularında hoşuna gidecek bir kitap seçilen online book club, bu alanlara ilgi duyan öğrenciler için harika seçenekler sunuyor. Aynı zamanda site, bilim ve kültüründe içinde olduğu çok sayıda alanda ilgi çekici konuların yer aldığı makaleler ve videolar ile güncel haberlere de yer veriyor. 

 

3- Online Book Club

 

Dünyanın dört bir yanından okuyucular için ücretsiz bir platform olan Online Book Club, oldukça kullanışlı ve eğlenceli bir siteye sahip. Evde yapılacak aktiviteler arıyor ve koronavirüs nedeniyle yapacak bir şeyler bulamıyorsanız, hem eğitim aldığınız konular hem de son çıkan kitapları bulabileceğiniz harika bir çevirim içi deneyime hazır olun. Haftanın, ayın ve yılın kitapları binlerce üyenin oyu ile seçilirken, aktif mesaj panoları ve günlük Amazon hediye kartları da kitapseverler için motive adici görünüyor. 

 

4- Andrew Luck Book Club 

 

Andrew Luck Book Club, 2016 yılından bu yana, hem genç hem de yetişkin kitap severlere yönelik oldukça popüler bir online kitap kulübüdür. Aslında popülerliği birazda kitaplar hakkındaki eleştirilerin ve tartışmaların daha çok facebook, twitter ve instagram üzerinden #AllBookClub etiketi ile paylaşılmasındadır. Her ay iki kitabın seçildiği kitap kulübü, aynı zamanda kitaplar hakkında eleştirilerin yer aldığı podcastler ile de oldukça eğlenceli bir ortam sunuyor. 

 

5- Silent Book Club

 

Dünya çapında 240’tan fazla aktif gruba sahip Silent Book Club, kitap incelemeleri alabileceğiniz popüler online kitap kulüpleri arasında yer alıyor. Koronavirüs nedeniyle evde kaldığımız bugünlerde sanal toplantılar da yapmaya başlayan kulüp, dünyanın her yerinden okuyucular ve yeni üyelerle bağlantı kuruyor. 2012 yılında San Francisco’da başlayan ve giderek dünyanın dört bir yanına yayılan Silent Book Club, herkese açıktır. 

 

Yurtdışı eğitim almak istediğiniz üniversitelerin broşürlerini indirerek, bölüm ayrıntıları ve giriş koşulları hakkında bilgi alabilirsiniz. 

Son yıllarda ülkemizde de çok sayıda başarılı kitap kulübü oluşumları ortaya çıkarken evde kaldığımız bugünlerde birçok kitapsever için online olarak da harika fırsatlar sunuyorlar. Bir kitap kulübüne üye olmak ve belli bir okuma düzenine sahip olmak özellikle öğrencilerin yaratıcılık ve hayal gücünü besleyen en önemli yetiler arasındadır. 

 

Peki, neden İngilizce kaynakları takip etmeliyiz? Aslında bunu yapmaktaki en büyük amaç yabancı dilinizi geliştirmek ve sosyal network kurmak olacaktır. Zira yurtdışı eğitim almayı düşünüyorsanız, gitmeden önce yeni arkadaşlar edinmeniz hiçte kötü bir fikir gibi durmuyor. Aynı zamanda bugün öğrenciler için kitap önerileri sunan çok sayıda online kütüphane yer alıyor. Yurtdışı eğitim alan üniversite öğrencilerinin özellikle proje ve tez hazırlama aşamalarında kullandıkları bu kaynaklar, zengin içerikleri ile göz doldurur. 

 

  • Project Gutenberg

 

Project Gutenberg, hem öğrenciler hem de evde nasıl zaman geçireceklerini düşünenler için harika bir online kütüphanedir. 60 binin üzerinde ücretsiz e-kitap seçeneği sunan kütüphane, aralarında Charles Dickens, Oscar Wilde, Carroll Lewis, Franz Kafka, Shakespeare gibi isimlere ait çok sayıda kitaba ulaşma imkanı sunar. 

 

  • World Digital Library

 

 

Dünyanın en büyük sanal kütüphanesinden biri olarak bilinen World Digital Library, binlerce edebi, bilimsel ve teknik metine sahiptir. WDL, UNESCO ve dünya çapında 193 ülkeden kütüphane, müze, eğitim kurumu ve uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenirken, aralarında el yazmaları, kitaplar, haritalar, gazeteler, ses kayıtları ve filmlerin olduğu 19.147 materyale ücretsiz olarak erişim imkanı sunar. 

 

  • Wikisource

 

İnternet dünyasının en zengin online dijital kütüphanelerinden biri olan Wikisource, tamamen okuyucular tarafından yazılan ve yönetilen bir kaynaktır. 2003 yılından bu yana Türkçe’de dahil 70’ten fazla dilde hizmet veren Wikisource, çok sayıda yazarın roman, öykü ya da şiir kitaplarının online olarak okunmasına olanak sağlar. Üstelik İspanyolca ya da Fransızca gibi dillerden birini seçerek yabancı dilinizi de geliştirebilirsiniz. 

 

İlginizi çekebilecek popüler yazılarımız;

Dünyanın en ilginç mimari tasarımları

Online olarak ziyaret edebileceğiniz müzeler

Korona günlerinde öğrenciler için en iyi 10 film önerisi