Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Once you arrive

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmada Yardımcı Olacak Taktikler

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmada Yardımcı Olacak Taktikler

Gençlerin zorlu metinler için ihtiyaç duydukları okuma becerilerini geliştirmek ve kitap okuma alışkanlığı kazanmaları günümüzün en büyük yatırımlarından biridir. Ancak okumak, gelişen teknoloji ve dijitalleşen dünyada genellikle bir angarya olarak görülürken, bir kitap alıp okumak yerine internette film izlemek ya da müzik dinlemek daha çok tercih ediliyor. 

 

Ancak çoğu araştırma, okumanın beyni aktif tutmaya yardımcı olan en önemli aktivitelerden biri olduğunu, yeni perspektifler ve sürekli yeni kavramlar öğrenmede en etkili yöntem olduğunu göstermiştir. Peki, kitap okuma alışkanlığı kazanmak için ne yapabiliriz? Yardımcı olacak taktikler rehberimizde.

 

1- Günde 20 sayfa ile başlayın

 

Kitap okumakta zorlanmak çoğumuzun başına gelebilir. Bu açıdan kendimize bu alıkanlığı kazandırmaya çalışırken günde 20 sayfa ile başlamak, gerçekçi bir hedef gibi görünüyor. İnsanların yeni alışkanlıkları edinmede başarısız olmasının bir numaralı nedeni, ulaşılamaz olan yüksek hedefler koymalarıdır.

 

Bir yıldan uzun bir süre okumadığınız takdirde günde 50 ya da 70 sayfa mı okuyacaksınız? Çok da olası görünmüyor. 20 gibi bir rakamla başlayarak, kendinize kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için iyi bir temel verirsiniz ve uzun vadede başarısızlıklarla karşılaşmazsınız. Zamanla hızlanarak, günlük olarak okumakta olduğunuz sayfa sayısını da arttırabilirsiniz. Bir sonraki gün 30 sayfa okumayı deneyin, rahat olduğunuzda kendinizi 40 sayfa okumaya itin. Bu ipucu kendinizi geliştirmekle ilgilidir, böylece kitap okumak uzun vadeli bir alışkanlık haline gelir!

 

2- Sıkıldıysanız bırakın

 

Bu tuhaf bir tavsiye gibi görünebilir, ama kesinlikle doğru bir yöntem! Ne olursa olsun sonuna kadar bir kitabı okumaya çalışmak, sevip sevmeden okumaya devam etmek, sonuna kadar her kitabı okumak zorunda olduğunuzu hissetmek size alışkanlıktan çok zarar verir. Bu iyi bir tavsiye gibi görünse de, öyle değil! Bir kitap okuyorsanız ve kitaptan değer alamıyorsanız, durmalısınız. Devam ederseniz, sadece zamanınızı boşa harcarsınız. Elinize aldığınız kitap ilk birkaç sayfada beklentilerinizi karşılamıyorsa bırakın. Unutmayın, okuduğunuz her kitabı bitirmek zorunda değilsiniz.

 

3- Aynı anda iki kitap okumayı deneyin

 

Bu size çılgınca ya da kötü bir tavsiyeymiş gibi gelebilir, ancak aynı anda iki kitap okumak size daha çok keyif verecektir. Bazen bir kitabın bölümlerini okurken sıkılabilir ya da zorlanabilirsiniz, bu durumda elinizin altında ikinci bir kitap olması her zaman iyi bir alternatif olacaktır. Zira iki veya daha fazla kitabı aynı anda okumak aklınızı ve düşüncelerinizi taze tutacaktır. Aynı zamanda okuduğunuz kitaplar ilginizi çekiyorsa, kendinizi her zamankinden daha fazla okurken bulacaksınız. 

 

4- Sesli kitap dinleme alışkanlığı kazanın

 

Bu ipucu kesinlikle daha fazla okumakla ya da kitap okuma alışkanlığı kazanmakla ilgili değildir, ancak kitap dinlemek daha yararlı bilgileri sindirmenin etkili bir yoludur. Gün boyunca kitap okumak için fırsat bulamayabilirsiniz ve iş ya da okuldan vakit kalmayabilir. Bazen dikkatiniz dağılmadan okumak için yeterli zamanınız ya da zihinsel olarak isteğiniz olmayabilir.

 

İşte, sesli kitaplar bu açıdan en sevdiğiniz kitapları dinleyerek okumanın en keyifli yanlarıdır. Librivox, Loyal Books, Overdrive gibi ücretsiz bir servise abone olabilir, en sevdiğiniz kitapları indirebilir ve günlük işlerinizi yaparken dinleyebilirsiniz. Bu kaybedilen zamanı kullanmak için harika bir yoldur. Ayrıca, kitapları okuyabileceğiniz hızdan daha hızlı dinleyebilirsiniz. Bu da bir avantaj sağlayacaktır. Uygulaması kolay olan basit bir taktik!

 

5- Eski kitapları alın

 

Birçok insanı, okuma alışkanlığı geliştirmekten alıkoyan şeylerden biri de kitapların maliyetidir. Herhangi bir kitapçıya gittiğinizde bazen fiyatlar sizi zorlayabilir. Bu açıdan ille de kitap satış noktalarında alışveriş yapmak zorunda değilsiniz, başka bir yerde alışveriş yapabilir ve bu süreçte kendinize biraz para kazandırabilirsiniz. 

 

Eski kitapçılar yani sahaflar dünyanın her yerinde kitap bulabileceğiniz, harika yerlerdir. Bazen karşınıza bir kitabın ilk baskısı ya da sevdiğiniz bir yazarın imzalı kitabı bile denk gelebilir. Bazıları en iyi durumda olmayabilir, ama konu kitapların dışarıdan nasıl göründükleri değil! İçinde olanlar için satın alıyorsunuz. Ayrıca internet doğal bir çağrı noktasıdır, orada hayal edebileceğiniz hemen hemen her kitabı bulabilirsiniz ve genellikle makul fiyatlarla satılıyorlar.

 

6- Okuma zamanına sahip olun

 

Okumak için zaman bulmak zor olabilir. Birçoğumuz yaşadığımız yoğunluk içerisinde kitap okumaya zaman ayıramıyoruz, bu da sürekli koştuğumuz ve stresli olduğumuz anlamına geliyor. Okumak için zaman bulmak zor ve bazen yapmak istediğiniz tek şeyin, uzun bir günün ardından koltukta veya televizyonun önünde dinlenmekmiş gibi gelebilir. 

 

Kitap okurken konsantre olmak ve buna karşı koymanın bir yolu, günün belirli bir bölümünü okuma zamanı olarak ayırmaktır. 20 dakika veya 1 saat olabilir, zamanın uzunluğu önemli değil! Önemli olan şey, her gün aynı saatte okuyarak bir alışkanlık yaratmak olacaktır. Bu da okumaya devam etme olasılığınızı arttırarak, kitap okuma alışkanlığı kazandıracaktır. Sabah uyandığınızda ya da yatmadan önce yaklaşık 30 dakika okuyarak ve bunu her gün yaparak, içgüdüsel olarak kitap okuduğunuzu farkedeceksiniz. Bu zamanla gün içerisinde yaptığınız doğal bir aktivite olacak. 

 

7- Sosyal medyada paylaşın

 

Sizi kesinlikle motive edecek ve kitap okumakta zorlanmaktan alıkoyacak bir diğer yöntem ise sosyal medyada okuduğunuz kitapları paylaşmak olacaktır. Bu, okuma alışkanlığınızı geliştirmek için yaptığınız en iyi şeylerden biridir. Aynı zamanda okumak için kitap önerileri alabileceğiniz bir kaynaktır da. Çoğu zaman hiç duymadığınız ya da okumayı asla düşünmediğiniz kitapları görebilir ya da sizin paylaştığınız bir kitap başkasının ilgisini çekebilir. Sosyal medya, sadece okumak için yeni malzemeler sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kendiniz için yeni ilgi alanları açar. Bu yöntem, daha fazla kitap okumak için değil, ama ufkunuzu genişletecek olan basit ve kolay bir numaradır. 

 

8- Her zaman yeni kitapları araştırın 

 

Nerede olursanız olun, her zaman yeni kitapları araştırın. Yurt dışı eğitim aldığınız ya da seyahat ettiğiniz bir ülkede ya da arkadaşlarınızla gezerken rastladığınız bir kitapçıda hep kitap alma ve kitaplara göz atma isteğiniz olsun. Kitapları satın almak zorunda değilsiniz, fotoğraflarını çekin ve daha sonra okumak üzere listenize ekleyin. Okumak istediğiniz kitapların bir listesini alarak kitap okuma alışkanlığı kazanır ve geliştirirsiniz.

 

 

İlginizi çekebilecek yazılarımıza göz atın;