
Britanya adalarının en çarpıcı manzaralarına ev sahipliği yapan İskoçya, günümüzde İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda ile birlikte Birleşik Krallığı oluşturan ülkeler arasında yer alır. Dinamizm, yaratıcılık ve hoşgörülü insanların bir arada bulunduğu ülke, büyüleyici tarihi, doğal kaynakları, Edinburgh, Glasgow, Aberdeen gibi canlı şehirleri ve eşsiz kültürü ile dünyanın en güzel yerlerinden biridir. Dünyaca ünlü eğitim sistemi ile her yıl 180’den farklı ülkeden 50 binin üzerinde uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan ülke dünya standartlarında eğitim veren kaliteli ve zengin program çeşitliliğine sahip üniversiteleri ile göz doldurur. Gelin öğrenci memnuniyetinin her yıl giderek arttığı İskoçya’da neden eğitim almanız gerektiğini ve merak edilenleri birlikte inceleyelim!
Kaliteli Eğitim
İskoçya 2017 Times Higher Education tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarında, Edinburgh Üniversitesi ile Avrupa genelinde 7., dünyada ise 27. sırada yer almıştır. İskoçya'da eğitim almak isteyenler için ülkede uluslararası standartlarda 19 yüksek öğretim kurumu, bulunurken, resmi dilin İngilizce olması, 150’den fazla konuda yaklaşık 4500 lisans ve lisansüstü derecelerde dünya çapında programları ve mezun olduktan sonra iş bulma potansiyeli fazladır. Her yıl eğitim kurumlarında yapılan iyileştirme çalışmaları ile belli standartları yakalayan hükümet, öğrencilere sunduğu burs imkanları ile de dikkat çeker.
İskoç eğitim sistemi, sağlam teorik bilgilerin yanı sıra araştırma ve mesleki öğeler içerir. Alanında sınırları zorlayan akademisyenler tarafından ileri öğrenme ve öğretmenin esas alındığı derslerde, öğrencilere modern ve yaratıcı bir ortam sunulurken özellikle tarih, mimari, işletme, bilgisayar bilimi ve mühendislik gibi alanlar sıkça tercih edilir. Ülkedeki çoğu üniversitede yapılan araştırmalar sonucunda MRI scanner’dan laparoskopik cerrahiye kadar birçok yeni icat ve metot bulunurken, çok sayıda Nobel Ödülü almış mezun ve akademisyenlere de rastlanmaktadır.
İskoçya’da Kültür ve Yaşam
İskoçya, samimi ve konuksever insanları ile dünya çapında bir üne sahipken, ülkenin doğal güzellikleri, tarihi binaları, kırsal yaşamı ve metropol şehirlerinin yanı sıra ziyaret edilme sebepleri arasında sembolik etekleri ve gayda müzisyenleri gelir. Öğrenciler için İskoçya'da yaşam, eğitimlerinden arta kalan zamanlarda oldukça eğlencelidir. Zira ülke sayısız müzik ve film festivalleri, sokak partileri, turistik doğal hayatı, gezilecek çoğu ücretsiz müze ve sanat galerileri ile doludur.
Yiyecek ve içecek, İskoçya kültür ve ekonomisinin temel taşlarını oluşturur ve bunda dünya çapında yaklaşık 200 pazarda alıcısı bulunan ve saniyede 40 şişe denizaşırı ülkelere sevk edilen İskoç viskisinin payı büyüktür. İskoçya’da eğitim almayı düşünen öğrenciler için ülkenin özellikle kıyı şeridi binlerce tür balık ve kabuklu deniz ürününe ev sahipliği yaparken, somon ve alabalık en çok tüketilenler arasındadır. Aynı zamanda angus bifteği, yulaf lapası, sakatat yahnisi, cheddar peyniri ülkenin en bilinen tatlarıdır.
Dünya Çapında Üniversiteler
İskoçya'da eğitim almak isteyen uluslararası öğrenciler için lisans eğitimleri 4 yıl sürerken, Türkiye’den lise öğrenimini bitirip başvuracaklar, Foundation adı verilen hazırlık eğitimine tabi tutulurlar. İskoçya'da üniversiteler, uluslararası öğrenciler için çok çeşitli İngilizce programlar sunarken genel olarak başvurularda TOEFL ya da IELTS test sınavı sonuçlarınızı belgelemenizi isterler. Akademik yılın Eylül ayında başladığı ve Haziran ayına kadar devam ettiği dönemlerde dikkat etmeniz gereken konu gireceğiniz sınavları ve hazırlayacağınız belgeleri de düşünerek başvurularınızı 4-6 ay öncesinden yapmanızdır.
University of Edinburgh; 1583 yılında kurulmuş İskoçya’nın en prestijli ve köklü tarihe sahip üniversitesidir. Özellikle bilgisayar bilimleri ve mühendislik alanlarındaki başarılarını 500 lisans programı ile tamamlayan üniversitede sanattan hukuka, tıptan işletmeye kadar birçok konuda eğitim alabilirsiniz. Edinburgh Üniversitesi; ilk klonlanan koyun olan Dolly ve genetik hepatit B aşısı gibi çalışmalarıyla göz doldurur.
University of Glasgow; 1451 yılında kurulan üniversite, Birleşik Krallığın en eski 4. eğitim kurumudur. Araştırma odaklı eğitim veren Glasgow Üniversitesi; bilim ve mühendisliğin yanı sıra sanat, tıp, fen ve mühendislik gibi alanlarda zengin lisans programlarına sahiptir. İskoç Aydınlanma ve Endüstri Devrimi’nde önemli rol oynayan eğitim kurumunda, James Watt buhar motoru teknolojisini geliştirmiştir. 120’den farklı milletten uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan Glasgow Üniversitesi, en son 2010 yılında Nobel Tıp Ödülüne layık görülmüştür.
>>>İskoçya'daki üniversitelerin listesine sitemizden ulaşabilirsiniz.
Öğrenci Şehirleri
İskoçya’da öğrenci olmak isteyenler için ülke, dünyanın en sıradışı ve hareketli şehirlerine ev sahipliği yapar. Üniversite hayatınız boyunca kültürden sanata, spordan eğlenceye bir dizi aktiviteye katılma şansınız olacağı gibi dünyanın birçok ülkesinden ziyaretçiye sahip festivallerinde de bulunarak sosyal ağınızı genişletirsiniz. Ülkenin en çok ziyaret edilen şehri, başkent Edinburgh ve en büyük şehri ise Glasgow’dur. 1437 yılından beri ülkenin başkentliğini yapan Edinburgh, Ortaçağ dönemine ait göz kamaştıran mimarisiyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır. Yüksek eğitim oranı ve kültürel düzeyi nedeniyle her yıl 50 binden fazla öğrenciyi ağırlayan şehirde özellikle Edinburgh Caz ve Blues Festivali dikkat çeker. Glasgow ise, İskoçya’nın önde gelen kültür, finans ve araştırma merkezlerinden biridir. Şehir, her hafta yapılan 130 müzik etkinliği ile UNESCO tarafından dünya müzik şehri seçilmiştir.
Kariyer İmkanları
İskoçya’da okumak isteyen çoğu öğrencinin merak ettiği konuların başında özellikle ülkedeki iş imkanları gelir. Zira İskoçya’da eğitim almak öğrencilere uluslararası şirketlerde iş kapılarını açarken, özellikle resmi dilin İngilizce olması ve mezun olduktan sonra sahip olacağınız yabancı dil bilginiz sayesinde size başta İngiltere olmak üzere birçok ülkede başarılı bir kariyer de sunar. İskoçya’da, uluslararası öğrenciler lisans eğitimleri için sahip oldukları öğrenci vizeleriyle haftada 20 saat ve akademik tatil dönemlerinde ise 40 saate kadar kampüs içi ve dışında çalışabilirler. AB üyesi öğrenciler için, vize yükümlülüğü olmadan hem okurken hem de mezun olduktan sonra çalışmak mevcuttur.
İskoçya’da üniversiteler yabancı öğrenciler için danışmanlık merkezlerine sahip olduğu gibi CV hazırlama, mülakat ve iş başvurularında bulunma gibi konularda kendilerinden yardım alabilirsiniz. Mezun olduktan sonra 6 ay içerisinde çalışmaya başlayan öğrenciler, düşük işsizlik oranına sahip ülkede ve dünya genelinde işverenlerden talep görürler. Bunda takım çalışması, liderlik, beceriyi en iyi şekilde ortaya koyma ve geliştirme, pratik düşünme ve özgür eğitim sistemlerinin payı büyüktür.
İskoçya Hakkında 10 İlginç Bilgi
- İskoçya'nın sembolü, 12.yüzyıldan bu yana İskoç hükümdarlarının kalkanlarını ve sarayları süsleyen Unicorn adı verilen tek boynuzlu efsanevi hayvandır.
- Edinburgh, Roma ve İstanbul gibi 7 tepe üzerine kurulmuş bir şehirdir.
- İskoçya, 130’u yaşayanların olduğu yaklaşık 790 adaya sahiptir.
- J.K.Rowling’in kaleme aldığı Harry Potter serisinde geçen Hogwarts Büyücülük Okulu, İskoçya’da yer alır. Aynı zamanda Sherlock Holmes, İskoç Arthur Conan Doyle tarafından 1854 yılında yazılmıştır.
- İskoç aktör Sean Connery, 20 yıl boyunca İngiliz ajan James Bond serisinde yer alırken, diğer tanınmış ünlüler arasında Gerard Butler, Ewan McGregor, James McAvoy bulunur.
- İskoçlar, Avrupa’nın eğitim seviyesi en yüksek halkıdır. İngiltere Prensi William, İskoçya’daki St.Andrews Üniversitesi’nde sanat tarihi ve coğrafya eğitimi almıştır.
- Her 7 İskoçyalı’dan birinin saçı kızıldır ve bu dünyada sadece İskoçya’ya özeldir.
- İlk yağmurluk, 1824 yılında Glasgow doğumlu kimyacı Charles Macintosh tarafından icat edilmiştir.
- Televizyon 1925 yılında John Logie Baird, telefon 1876’da Alexander Graham Bell ve penisilin 1928 yılında Alexander Fleming gibi İskoç mucitler tarafından icat edilmiştir.
- İskoçya denilince ilk akla gelen geleneksek etek Kilts'in İrlanda kökenli; ekosenin Tunç çağından kalma ve gayda adı verilen müzik aletlerinin ise Asya’dan geldiği düşünülmektedir.