Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : En Son Haberler

Türk Öğrencilerin Yurtdışı Eğitim Tercihleri

Yurtdışı Eğitim

Yaşadığınız ülkenin dışında başka bir ülkede eğitim alma fikri, son yıllarda öğrenciler arasında giderek daha popüler hale gelen bir kavramken, ülkeler için de büyüyen ekonomik ve sosyal bir sektör olmuştur. Çoğu ülke, turizmden daha çok eğitimde yabancı öğrenci sayısını artırma yollarına giderken, hükümetler bunun için ciddi bütçeler ve yatırımlar yapmaktadır. Araştırmalara göre Türkiye, genç nüfusu ile dünya çapında yurtdışına öğrenci gönderen ülkeler arasında ilk 10’da yer alırken, uluslararası eğitim pazarında da önemli bir yere sahiptir. 

 

Günümüzde popüler bir hedef haline gelen yurtdışı eğitim sürecinde, Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeleri, üniversiteleri ve öğrenim gördükleri alanları araştırırken, uluslararası üniversitelerde eğitim alan öğrencilerin millet olarak çeşitliliğini gösteren HDI yani Hotcourses Çeşitlilik Endeksi’nden faydalandık. Keyifli okumalar!

 

Yurtdışında Büyüyen Türk Öğrenci Sayısı 

 

Bugün bir yüksek öğretim sistemine kayıt olmayı düşünen öğrencilerin büyük bir çoğunluğu yurtdışında eğitim almayı tercih ediyor. Gelişen teknoloji ve ülkelerarası kolay ulaşılabilirlik öğrencilerin bu hayallerine daha çabuk ulaşabilmelerinin en önemli nedenleri arasındadır. Amerika, İngiltere, Kanada gibi çoğu ülkeler yaşam ve eğitim maliyetleri açısından yüksek olan dezavantajlarını, saygın eğitim kurumları, gelişmiş modern tesisleri ve öğrencilere sundukları burs imkanları ile avantaja çevirirken, özellikle Avrupa’da eğitim almak isteyen öğrenciler için Erasmus gibi öğrenci değişim programlarının yanı sıra çoğu ülke, uluslararası öğrenciler için burs, fon ve kredi yardımlarında bulunuyor.

 

Yurtdışında eğitim alan Türk öğrenci sayısı her geçen yıl daha da artarken önümüzdeki yıllarda bu sayının 100 bine ulaşması bekleniyor. Günümüzde yurtdışında okuyan Türk öğrencilerin toplamda 35 bini bulan sayısının; 10 bini lisans, lisansüstü ve dil eğitimi için Amerika’yı tercih ederken, diğer çoğunluğu İngiltere, Kanada ve Avustralya alır. 

 

Türk Öğrenciler İçin Hedef Ülkeler

 

  • Eğitim için dünyanın farklı ülkelerini seçen 18-30 yaş arası Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkelerin başında ilk hedef her zaman Amerika olmuştur. Özellikle bilim ve teknoloji alanlarında Stanford ve MIT gibi üniversitelerin başı çektiği ülkede tiyatro, sinema, müzik, moda ve tasarım en popüler bölümler arasındayken, Türk öğrencilere sunduğu Fulbright Bursları ile göz doldurur.
  • İngiltere’de eğitim alan Türk öğrenciler, Avrupa’daki en büyük genç nüfusa sahipken ülke, her yıl İngilizce dil becerilerini geliştirmek isteyen öğrencilerin akınına uğrar. İngiltere, Londra gibi dünyanın en çok tercih edilen öğrenci şehri, uluslararası sıralamalarda her yıl büyük başarılara imza atan prestijli üniversiteleri ve büyüleyici kültür çeşitliliği ile öğrencilerin ilk tercihlerindendir. Ülke özellikle her yıl İngiliz Hükümeti tarafından yüksek lisans öğrenimi görmek isteyen Türk öğrencilere verilen Chevening Burs Programı ile dikkat çeker. 
  • Büyük bir Türk nüfusuna sahip Almanya, haliyle Türk öğrenciler içinde favori ülkelerden biridir. Almanca’nın eğitim dilinde büyük yer kapladığı ülkede, İngilizce lisans ve lisansüstü programların çeşitliliği Almanya’yı daha cazip yapmaktadır. İngiltere’ye bakıldığında Almanya’yı 5 kat daha ucuz bulabilir, hatta ülkedeki devlet üniversitelerinin ücretsiz olması ve mezuniyetten sonra iş imkanları sizi bir hayli etkileyebilir. 
  • Saydığımız ülkelerin yanı sıra Hollanda, İtalya, Fransa ve Kanada gibi ülkeler, düşük öğrenim ücretleri ve daha makul yaşam masrafları ile ilginizi çekebilir. 

 

Üniversite Seçenekleri

 

Yurtdışında okumak istiyor ancak gideceğiniz ülke ve üniversite konusunda henüz bir karar veremediyseniz, sizin için harika bir önerimiz var. Hotcourses Turkey sitemizde yer alan HDI datasından faydalanarak, Kendinizi Evinizde Hissedin Endeksi ile yurtdışındaki bir üniversitede, kendi ülkenizden olan öğrencilerin toplam uluslararası öğrenci sayısına olan oranını görebilirsiniz. Böylelikle seçtiğiniz üniversitedeki Türk öğrencilerle bağlantı kurabilir, onlardan fikir alabilir, aynı zamanda eğitim almaya başladığınızda okulunuza ve şehre alışmanızda size yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz. 

 

State University of New York at New Paltz

 

1828 yılında Amerika’nın New York şehrinde kurulan okul, özellikle güzel sanatlar ve sahne sanatları, eğitim, işletme, fen ve mühendislik okullarında 100’ün üzerinde lisans ve 50 lisansüstü programları ile uluslararası öğrencilere hizmet verir. Şehrin, küçük ve doğal güzellikleri ile göz dolduran New Paltz kasabasında konferans salonu, kütüphanesi, öğrenci birliği binası, müzesi, güzel sanatlar galerisi ve spor salonu ile hareketli bir kampüs hayatı sunan New Paltz Üniversitesi, aynı zamanda sahne sanatlarında üç tiyatro salonu ile göz doldurur. Okulun en önemli mezunu drama bölümünde okuyan, Emmy Ödülü sahibi aktör John Turturro iken çok sayıda sinema oyuncusu, yazar, müzisyen, illüstrator ve gazeteci bulunur. New Paltz Üniversitesi, her yıl 30’dan fazla farklı milletten 700’e yakın uluslararası öğrenciye ev sahipliği yaparken, bunların %43.84’ünü Hintliler ve %25.93’lük bölümünü Türkler oluşturur. 

 

University of Westminster, London 

 

1838 yılında Londra’da bir politeknik enstitüsü olarak kurulan Westminster Üniversitesi, bugün kamu üniversitesi olarak, 169 farklı ülkeden 8,000’in üzerinde uluslararası öğrenciye hizmet vermektedir. Öğrenci çeşitliliği açısından listemizde birinci sırada bulunan eğitim kurumu, aynı zamanda yabancı öğrenci yoğunluğu açısından da dünyada ilk 15 üniversite arasında yer alır. Londra genelinde 4 kampüse sahip Westminster Üniversitesi; alanında uzman akademik personeli, modern derslikleri, son teknolojiye sahip laboratuvarları, 24 saat hizmet veren kütüphane, sinema ve TV stüdyoları ile rahat bir eğitim hayatı sunmayı amaçlarken, 3,000’in üzerinde işletme ve kuruluşla olan bağlantıları sayesinde, öğrencilerine hem eğitim dönemlerinde hem de mezuniyetten sonra başarılı bir gelecek hazırlar. Üniversitenin Kariyer Geliştirme Merkezi sayesinde öğrenciler, bir yandan meslek yaşamına hazırlanırken, bir yandan da CV hazırlama, iş görüşmeleri ve istihdam olanakları ile ilgili destek alırlar. 

 

The University of Queensland 

 

Avustralya’nın Brisbane şehrinde, 1909 yılında kurulan bir araştırma üniversitesi olan Queensland Üniversitesi, dünyanın en iyi 50 okulu arasında yer alır. Özellikle işletme, mühendislik, mimarlık, tıp ve bilgi teknolojisinin de olduğu 6 fakültede, zengin lisans ve lisansüstü programlara sahip eğitim kurumu, Avustralya Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsü, Queensland Beyin Enstitüsü, Moleküler Biyofen Enstitüsü gibi araştırma enstitüleri ile takdir görür. 140’tan fazla ülkeden 13 binin üzerinde uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapan Queensland Üniversitesi, Çin’den Endonezya’ya, Amerika’dan Almanya’ya kadar uzanan kültür çeşitliliği ile göz doldurur. Öğrencilerin yeni ve yaratıcı fikirlerini destekleyen eğitim kurumu, aynı zamanda İleri Mühendislik Binası, Boeing Araştırma Tesisi ve Ağız Sağlığı Merkezi ile milyon dolarlık yatırım yapılan modern tesislerinde dünyaca ünlü araştırmalara imza atar. Mezunlarının %90’ının ilk 6 ayda iş buldukları okulun Öğrenci İstihdam Merkezi, mezuniyetten sonra öğrenciler için en iyi kariyer seçeneklerini sunar. 

 

City, University of London

 

Yurtdışında üniversite okumak isteyen uluslararası öğrenciler için 1894 yılına uzanan köklü tarihi ile City University of London, İngiltere’nin önde gelen eğitim kurumlarından biridir. Zengin lisans ve lisansüstü dereceleri, araştırma programları, pathway kursları, değişim programları ve burs çeşitliliği ile dikkat çeken üniversite, 150’den fazla ülkeden 9,000’in üzerinde yabancı öğrenciye ev sahipliği yapar. Londra’nın merkezinde bulunan gelişmiş kampüsü, ulaşım ağlarına, alışveriş merkezlerine ve şehirdeki kültür sanat etkinliklerine rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir konumdadır. Mezunları arasında Pakistanlı şair ve filozof Muhammad Iqbal, Bridget Jones’un Günlüğü filminin yönetmeni Sharon Maguire, Mahatma Gandhi, Margaret Thatcher, Coca-Cola şirketinin CEO’su Muhtar Kent gibi dünyaca ünlü müzisyen, politikacı, sinemacı ve iş adamı vardır. 

 

Popüler Bölümler

 

Yurtdışı eğitim programlarına kayıt olmayı düşünen çoğu Türk öğrenci için en önemli sorunlardan biri de hangi alanda öğrenim görecekleridir. Zira bölümünüzü seçerken keyif alacağınız ve gelecekte size iş imkanları sunabilecek bir alan olmasına dikkat etmenizde fayda var. Son yıllarda yapılan araştırmalar, Türkiye’deki iş gücü piyasasının daha rekabetçi bir hal almasının ve artan işsizliğin sonucunda öğrencilerin lisans eğitimlerinin bir işe girmelerinde yeterli olmadığını gösterirken, özellikle master ve doktora seviyelerinde yabancı üniversiteleri tercih edenlerin sayısının daha da yükseldiğini ortaya koymuştur. Yurtdışında türk öğrenciler tarafından seçilen en popüler alanlar şu şekildedir;

 

 

Yurtdışında Eğitim Alabileceğiniz Üniversitelerin Broşürlerini Ücretsiz İndirin