
Amerika’da yaşam ve çalışma fikrinin, çoğu öğrencinin hayallerini süslediğinin farkındayız. Peki, mezun olmadan önce 3-4 aylık bir süre için bu deneyimi yaşayabileceğinizi biliyor musunuz?
Nasıl mı? Dünyanın her yerinden öğrencileri bir araya getiren Work and Travel programına katılarak, Amerika’da iş bulabilir ve çalışabilirsiniz. Work and Travel nedir, WAT başvurusu nasıl yapılır dediğinizi duyar gibiyiz. O halde, geçtiğimiz yıl Work and Travel macerası yaşamış Sümeyye Ceyhun ile Amerika’da çalışma ve yaşam deneyimi hakkında yaptığımız söyleşimize göz atabilirsiniz. Keyifli okumalar!
1. Merhaba Sümeyye, öncelikle bize hangi üniversitede ve ne üzerine eğitim aldığından bahseder misin?
Merhaba, Ege Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler bölümünde lisans eğitimi alıyorum. Okuduğum bölüm, İngilizce ve şu an dördüncü sınıftayım.
2. Peki, neden Work and Travel? Dünyanın bir ucunda Amerika’da çalışmak fikri nereden çıktı? Endişelerin var mıydı?
Aslında Amerika’da WAT maceram için karar verdiğimde lise son sınıftaydım. Daha o yaşlarda yurt dışında eğitim ve çalışma ile ilgili düşüncelerim vardı ve Work and Travel nedir, Amerika’da yaşam nasıl, WAT şartları nelerdir gibi çok sayıda konuda araştırmalarıma başladım. Tabii ki Amerika, Avrupa ülkeleri gibi yakın olmadığı ve tek başıma olacağım için biraz endişelerim vardı.
3. Work and Travel başvuru sürecin nasıl oldu?
Work and Travel başvuru maceram oldukça karmaşıktı. Üniversite birinci sınıfın yazında ilk başvurumu yaptım, ancak eksik ders seçtiğim için yeterli krediye ulaşamadım ve ortalamam tutmadı. Çünkü kimse bana WAT için belli bir ortalamaya sahip olmalısın dememiş, ben de yeterli araştırma yapmamıştım. Bu nedenle kendimi 2. sınıfta Work and Travel’a gitmek için şartlandırdım, not ortalamalarımı yükselttim.
Daha fazla öğrenci deneyimi için yazılarımıza göz atın!
İspanya’ya Gidecek Olan Sümeyye Ceyhun ile Erasmus Başvuruları Hakkında Söyleştik
İsveç’te Göteborg Üniversitesi’nde Yüksek Lisans Yapan Muraz Arslan ile Soru-Cevap
İtalya’da İşletme Yüksek Lisans Programından Mezun Olan Ezgi Okur ile Soru-Cevap
4. Amerika’da yaşayacağın deneyim için şirket araştırması yaptın mı? Sana hangi konularda yardımcı oldular?
Öncelikle Amerika’da Work and Travel’a şirket olmadan gidemiyorsunuz. Bu nedenle şirketleri çok iyi araştırmanız gerekiyor ve biraz da olsa Amerika’da Work and Travel yapmak konusunda bilginiz olduğunu onlara belli etmelisiniz. Yoksa Amerika’da WAT maceranız tam bir kabusa dönüşebilir! Ben, şirketimi internet üzerinden yorumları okuyarak araştırıp buldum ve mail atarak onlarla iletişim kurdum.
Bütün belgelerin toplanması, çalışacağım yeri bulma ve vize randevu konularıyla şirketim ilgilendi. Buna rağmen ben İstanbul’da Amerika vizesi için ilk başvurumda red aldım. İkinci vize başvurumu Ankara’daki Amerikan Konsolosluğu’na yaptım ve kabul edildi. Work and Travel vizesi mülakatı İngilizce oluyor ve vizedeki en önemli kriter, sizin geriye döneceğinizi karşı tarafa hissettirmeniz olacaktır. Amerika'da Mezunların En Çok Para Kazandığı Meslekler hangileri?
5. Hangi işte çalışacağına nasıl karar verdin?
Bunun içinde kararımı önceden vermiş ve araştırmıştım esasında. Ve şirkete hangi işlerde çalışmak istediğimi söyledim. İngilizcemi ilerletmek istediğim için daha çok insanlarla etkileşim halinde olacağım ve konuşabileceğim bir iş istiyordum. Cankurtaranlık ya da Housekeeping yapmak istemediğimi ve Ohio, Wisconsin gibi şehirleri tercih etmediğimi söyledim. Bu nedenle New York gibi hem Amerika’da çalışabileceğim hem de rahatlıkla başka şehirleri de gezme fırsatı bulabileceğim bir şehir seçtim.
O sırada New York’ta bir cafede barista olarak çalışabileceğim bir iş vardı ama işveren, İngilizce seviyesi olarak C1 istiyordu. İşverenimle görüntülü bir görüşme yaptım ve bana ‘’Suriyeli mülteciler hakkında ne düşünüyorsun?’’ gibi bir soru sordu. Sanırım bölümümle ilgili böyle bir konu açmıştı. 20 dakikalık bir görüşme yaptıktan sonra işi aldım.
6. Kalacağın yeri nasıl belirledin?
Kalacağım yeri işverenim sağladı ve bunun için maaşımdan 300$ gibi bir ücret kesildi. Eski bir evdi, ama en azından kira için ekstra yüksek ücretler ödemek zorunda kalmadım. Çünkü New York’ta bulunduğum bölgede ev kiraları 1.500 Amerikan Doları civarındaydı ve bir oda bile tutmak istesem, aldığım ücretle bunu zor karşılardım. Aynı zamanda evle iş yerim arası 10 dakikaydı ve işe bisikletle gidip geliyordum. Bisikleti işverenim sağlamıştı. Bu açıdan yol parası da ödemiyordum.
Açıkcası ben konaklama konusunda şanslıydım ve evde beraber kaldığımız bir Türk bir de Jamaikalı arkadaşım vardı. Türk arkadaşımda benimle aynı şirketle buraya gelmişti ve aynı işverenle çalışıyorduk. O market kısmında iş bulmuştu.
7. WAT yaparak ne kadar kazanç elde ettin?
Çalıştığım şirket bana saatlik ücret, 11$ veriyordu. Vergiler ve kira çıktıktan sonra çalıştığım yerden toplamda 4.500$ kazandım. Aslında ben, Babysitting, Türkçe özel dersler vermek gibi ek işlerde yaptığım için oldukça güzel kazançlar elde ettim. 1 saatlik ders için 15-20$ gibi bir ücret alıyordum. Bebek bakıcılığı için 3 saat baktığımda 200$ gibi bir ücret kazandığımı hatırlıyorum. Ek işler yaptığım için de kazancım 7.000$’a çıktı. Açıkcası, Work and Travel ücretleri çalışacağınız işlere ve sizin çok yönlü olmanıza göre değişecektir. Ben biraz da cesaretli davranarak ve sonunda yapacağım tatili düşünerek biraz hırslandım ve daha çok para kazanmak için uğraştım.
8. Amerika’da çalışmak nasıldı? Kolay uyum sağlayabildin mi?
Hiç mola vermeden günde 7-8 saat civarı çalıştığımı ve haftada 1 gün iznim olduğunu düşünürsek, biraz yorucuydu diyebilirim. Bu nedenle WAT yapacak öğrencilerin, eğlenmenin yanı sıra zorlu bir maceraya da hazır olmaları gerekiyor.
Aynı zamanda çalışırken paranızı dikkatli harcamanız gerekiyor. Ben, her ne kadar belli bir birikimle de gelmeme rağmen, çalıştığım süre boyunca yemeklerimi evde kendim yaptım. İşyerinde atıştırmalık bir şeyler hazırladım. Hatta tatil günlerimizde gezeceğimiz yerlere giderken poğaça, kurabiye, börek gibi atıştırmalıkları ek masraf olmasın ve para harcamayalım diye önceden hazırlayıp yanımda götürüyordum. Mezuniyet Sonrası Amerika'da Çalışmak hakkında merak edilenler yazımızda.
9. New York’ta yaşam nasıl bir deneyimdi?
New York, çok büyüleyici bir şehirdi. Central Park, Özgürlük Anıtı, Broadway, Times Square, Empire State, Fifth Avenue inanılmaz güzeldi ve harika anılar biriktirdim. New York, dünyanın her yerinden insanların çalışmak ve yaşamak için geldiği bir şehir. Bu nedenle günün her saati kalabalık, hareketli ve canlı bir ritme sahip. New York’ta yaşamak için hayat biraz pahalı diyebiliriz. Özellikle ev kiraları oldukça yüksekti. Neyse ki bana işverenim konaklama için bir alternatif sundu, yoksa vergiler ve ev için ödediğim para sonrası elime geçen aylık 1.500$ Work and Travel ücreti, bir daire ya da oda kiralamaya çok da yetmezdi. Ya da bu parayı NewYork'ta ev kirası için harcamış olsam, istediğim gibi Amerika’yı dolaşma fırsatı bulamazdım. New York'ta Öğrenci Olmak hakkında merak edilenler yazımızda.
10. Amerika’yı keşfetme şansı buldun mu?
Kesinlikle! Amerika’nın birçok şehrini gezme fırsatımız oldu. Yanımda bir Türk arkadaşında olması benim için bir avantajdı. Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, Chicago, Boston, Arizona gibi çok sayıda şehre gidebildik. Gitmeden önce kalacağımız hostelleri, uçak biletlerini ayarlayarak oldukça sistemli ilerledik.
Work and Travel için New York’ta 4 ay kaldım. 3 ay 10 gün çalıştım ve 20 gün gezdim. Her izin günümde New York ve çevresini gezebildim. Bunun yanında çalışma sürem dolduktan sonra Amerika’yı keşfetme şansım da oldu ve oldukça hesaplıydı. Örneğin; Broadway festivali, Grand Canyon turu, Hollywood bileti, konaklama ve uçak masrafları dahil 21 gün için tüm bu etkinliklere 1.000$ harcama yaptım.
11. Amerika’ya dönmeyi ya da WAT yapmayı tekrar düşünür müsün?
Evet, kesinlikle düşünüyorum. Hatta ikinci gidişimde aracı şirkete para bile ödememe gerek yok. Çünkü işverenim bu sene için beni kendi çağırıyor ve vize için teklifte bulunacaklarını söylediler. Şirketlere ödenen Work and Travel fiyatları biraz yüksek, bu açıdan ikinci WAT maceram için işverenimin beni tekrar çağırması beni çok mutlu etti. Size de tavsiyem, mezuniyetten sonra geleceğinize yatırım için büyük bir şans olan Work and Travel yaparken çalıştığınız insanlarla iletişiminizi iyi kurmanız ve Türkiye döndüğünüzde de onlarla iletişimde kalmanız olacaktır.
12. Work and Travel yapmak isteyenlere tavsiyelerin var mı?
Benim gibi üniversitede okuyan öğrencilerin kesinlikle Work and Travel yapmalarını öneririm. Ancak WAT’ın, ücretli bir program olduğunu da unutmayın! Yani Erasmus gibi değil. Amerika’ya gittiğinizde ilk 15 gün ya da 1 ayınızı karşılayacak kadar bir paranızın olması gerekiyor. Eğer ailem bu parayı karşılamasaydı, benim Work and Travel ile Amerika’ya gelmem çok zor olurdu. Ama yine de çalışıp para biriktirir ve bu deneyimi yaşamaya çalışırdım. Bu nedenle kendinize hedefler koymanız ve bu hedefleriniz doğrultusunda fırsatlar yaratarak hayallerinizi gerçekleştirmeye çalışmanızı tavsiye ederim. Umarım, siz de benim gibi hayallerinizin peşinden koşabilirsiniz.
Sitemize üye olarak dünyanın en iyi okulları, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.