Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Bölüm Rehberleri

Doktora Nedir, Nasıl Yapılır?

Halihazırda bir yüksek lisans dereceniz var ve eğitiminizi daha ileri bir seviyeye taşımak mı istiyorsunuz? O halde doktora derecesi tam size göredir!

Doktora Nedir, Nasıl Yapılır?

Akademik olarak bir öğrencinin ulaşabileceği en yüksek derece olan doktora, belirli bir araştırma alanını daha derinlemesine ve bağımsız bir şekilde keşfetmenize izin verir. Peki doktora nedir, doktoranızı hangi alanda alabilir, doktora nasıl yapılır? Yazımızda, doktora çalışmasının bazı temel bileşenlerine ve Doktor ünvanını kazanmak için gerekenleri daha yakından inceliyoruz. 

 

Doktora nedir?

 

Doktora, üniversiteler ve yüksek öğretim kurumları tarafından öğrencilerin seçtikleri alanda kapsamlı ve özgün araştırmalara dayalı olarak tamamladıkları lisansüstü akademik derecedir. Fransızca ‘doctorat’ kelimesinden gelen doktora, İngilizce’de PhD olarak kullanılır. Doktora derecesi tamamlandığında ise Ph.D. yani Felsefe Doktoru diploması verilir. Ph.D. açılımı Doctor of Philosophy’dir ve Latince ‘philosophiae doctor’ teriminin kısaltmasıdır. 

 

Doktora mı PhD mi kavramları konusunda karmaşa yaşıyorsanız, doktora derecesini tamamlayanların doktor olmak için bilinen en yüksek bilimsel ünvanı almaları yani PhD yapmaları gerektiğini belirtelim. Aynı zamanda yurtdışı doktora eğitimi için başvurduğunuzda PhD ile birlikte ‘doctorate’ kelimesi ile de sıklıkla karşılaşırsınız. O da doktora derecesi anlamında kullanılır, ama burada dikkat etmeniz gereken noktanın, her PhD bir doktora iken her doktoranın PhD olmadığıdır. Zira yurt dışında eğitim aldığınız alana göre değişen farklı doktora türleri de vardır. 

 

Sitemize üye olarak dünyanın en iyi okulları, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.

 

En yaygın doktora dereceleri hangileridir?

 

En yaygın doktora derecesi türü, PhD yani Felsefe Doktoru’dur. Ancak doktora yapmaya karar verdiğinizde farklı alanlarda çok çeşitli doktora dereceleri ile karşılaşacağınız kesindir. Genel olarak bakıldığında yurtdışı doktora dereceleri iki ana gruba ayrılır: araştırma odaklı doktora ve uygulamalı doktora.

 

Araştırma odaklı doktora, PhD yani Doctor of Philosophy olarak bilinir ve bazı yaygın araştırma odaklı doktoralar şu alanları içerir;

 

  • PhD - Doctor of Philosophy
  • EngD - Doctor of Engineering
  • EdD - Doctor of Education
  • DA - Doctor of Arts 
  • MD - Doctor of Medicine
  • DArch - Doctor of Architecture

 

Uygulamaya yönelik profesyonel doktora programları ise daha çok kariyer gelişimi hedefleri olanlar için uygundur. Akademi odaklı araştırma doktorasının aksine, profesyonel doktora müfredatı sizi kendi alanlarındaki gerçek dünya sorunlarıyla uğraşmaya, araştırma yapmaya ve bir çözüm sunmaya teşvik edecektir.

 

  • DBA - Doctor of Business Administration
  • DPH - Doctor of Finance 
  • PharmD - Doctor of Pharmacy 
  • DSW - Doctor of Social Work 

 

Doktora yapmak için bir yüksek lisans derecesine ihtiyaç var mı?

 

Yurt dışı eğitim veren kurumların çoğu, adaylardan bir yüksek lisans derecesi isterler. Ancak bazı üniversiteler, öğrencilerin lisans derecelerinden doğrudan doktora derecelerine geçmelerine de olanak tanır. Bu açıdan yüksek lisans derecelerinin doktora için bir kriter olup olmadığı konusunu araştırmanızda fayda var. Örneğin; ABD doktora programları yüksek lisans gerektirir, ama Avustralya’da bazı üniversitelerde isteğe bağlıdır. 

 

Yurtdışı doktora eğitimi kaç yıl?

 

Tam zamanlı bir doktora derecesi, eğer yüksek lisans diplomasına sahipseniz genel olarak 3 ile 4 yıl sürer. Eğer bütünleşik doktora olarak da bilinen ve hem yüksek lisans hem de doktorayı kapsayan doktora eğitimi alırsanız, bu süre 4 ile 8 yıl arasında değişir. Bazı programlar, bir araştırma tezinin tamamlanmasını gerektirirken online doktora programları araştırma tabi olmadan da tamamlanabilir. 

 

Kimler doktora yapabilir? 

 

Yurtdışı doktora programları için kabul şartlarında genel olarak adayların hem lisans hem de yüksek lisans derecelerinde notları ve potansiyel araştırma yetenekleri rol oynar. Bazı durumlarda ise sadece yüksek lisans dereceniz yeterli olur. Notlarınızın ortalaması ya da yüksek olup olmaması daha çok doktoranızı finanse etmek için başvuracağınız fonlar ya da burslar için gereklidir. Kendiniz finanse edecekseniz, daha düşük notlar da geçerli olabilir. Aynı zamanda girmeniz gereken GRE, LSAT ya da MAT gibi bazı sınavlardan istenilen notları karşılamanız gerekebilir. 

 

Neden Pathway Programı?, Yurtdışı Yüksek Lisans Başvurusu Nasıl Yapılır?, MA ve MSc Arasındaki Farklar hakkında içeriklerimize göz atın. 

 

Genel olarak doktora başvuruları ve doktora yapmak için gerekli şartlar şu şekildedir;

 

  • Dil yeterliliği - Yurtdışı doktora programları için gereklilikler üniversitelere ya da eğitim alacağınız bölümlere göre değişiklik gösterebilir ve çoğu da sizden yeterlilik kanıtı isteyebilir. Bu açıdan IELTS ya da TOEFL sınav puanlarına ihtiyacınız olabilir. 
  • Akademik referanslar - Bazı üniversiteler doktora başvurusu için lisans ya da yüksek lisans öğretmenleri ya da profesörlerinizden 2 ya da 3 referans isteyebilir. 
  • Özgeçmiş - Bu daha çok lisans ya da yüksek lisans sonrası çalışma deneyimi, stajlar, araştırma projeleri ya da yer aldığınız yayınlar gibi doktora başvuruları için gerekli bazı bilgileri içeren özgeçmiş ile ilgilidir. 
  • Motivasyon mektubu - Yurtdışı doktora eğitimi veren birçok üniversite adaylardan seçtikleri konulara olan tutkularını gösterebilecekleri kısa bir makale isterler. Doktora eğitimi alma nedenlerinizi, ders dışı etkinliklerinizi ve neden o bölümü seçtiğinizi anlatırsınız. 
  • Araştırma önerisi - Araştırma projesi önerisi, şüphesiz başvurunuzun en önemli kısmıdır. Hayatınızı buna adayacaksınız, bu yüzden iyi hazırlanmanız ve hedeflerinizin tam olarak ne olduğunu tanımlamanız gerekir:

 

Neden doktora yapmalısınız? 

 

Bir yüksek öğretim kurumunda öğretmenlik yapmak istiyor ya da kariyerinizde ilerlemek istiyorsanız doktora programları, geleceğinize yapacağınız ciddi bir yatırım olacaktır. Bu nedenle doktora yapmayı düşünürken ve hazırlanırken kendinize sorabileceğiniz ilk soru bu olmalıdır. Peki, neden doktora eğitimi almalısınız?

 

  • Bir alanda uzmanlaşmak
  • Üniversitede kalmak 
  • Değerli beceriler kazanmak 
  • Zihin ve bilgi genişliği
  • Belirli bir araştırma alanına katkıda bulunmak 

 

Yurtdışında doktora maliyeti ne kadar?

 

Yurtdışında doktora yapmak isteyen öğrenciler için öğrenim ücretleri değişiklik gösterir. Doktora ya finanse edilebilir ya da kendi kendini finanse edebilir. Ne okumak istediğinizi ve bunun neden önemli olduğunu özetleyen teklifinizi yazdıktan sonra, finanse edilen bir doktora bir kurum tarafından finanse edilecektir. Kendi kendini finanse eden bir doktora, bir öğrencinin kendi fonlarını kullandığı, ailesinden finansal destek aldığı veya öğrenimini finanse etmek için okurken çalıştığı yerdir. Birçok doktora öğrencisi, eğitimlerini finanse etmek için öğretim asistanı olarak çalışır, üniversitelerinde lisans dersleri verir ve öğrencilerin çalışmalarını not eder.

 

Doktoranın kariyerinize etkileri neler olacak?

 

Bazıları doktora yapmanın değerine karşı çıkarken, diğerleri faydaları görerek doktora eğitimine devam ediyor. Aslında bu kendiniz ve kariyeriniz için neyi başarmak istediğinize bağlı bir seçim olacaktır. Dolayısıyla doktora, size gelecekteki herhangi bir meslek için faydalı olacak kapsamlı deneyim ve aktarılabilir beceriler sağlar. Ayrıca mevcut araştırmalara katkıda bulunabilir, böylelikle işinize ilgi duyan diğer bilim adamlarına çalışmalarınızı sunma fırsatına sahip olabilirsiniz. 

 

Yurt dışı eğitim için bir üniversiteye başvurmayı mı düşünüyorsunuz? O halde, dünya çapında en iyi üniversitelerin broşürlerini indirerek, bölüm ayrıntıları ve giriş koşulları hakkında daha çok bilgi alabilirsiniz.