
Yurtdışı eğitim almak isteyen öğrenciler için en çok tercih edilen bölümlerin başında gelen mühendislik bölümleri, aralarında makine mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, elektrik mühendisliği ve inşaat mühendisliği gibi alanlarında olduğu dallardan oluşmaktadır. Teknolojiyle birlikte son yıllarda özellikle bilgisayar mühendisliğinin ön plana geçtiğini söylesek de makine, inşaat ve kimya gibi yaşamımızın temelini oluşturan mühendislik bölümleri için geçmişten günümüze geçerliliğini de koruduğu açıktır. Yurtdışında kimya mühendisliği eğitimi almak isteyen öğrenciler için kimya mühendisliği ne iş yapar sorusu en çok merak edilenler arasındadır. Bu açıdan yazımızda kimya mühendisliği hakkında bilgi verirken kariyer imkanlarını merak edenler için kimya mühendisliği ne iş yapar ve kimya mühendisliği iş imkanları nelerdir araştırdık.
Kimya mühendisliği nedir?
Kimya mühendisliği nedir, sorusuna ‘’biyoloji, fizik, matematik, ekonomi, kimya gibi disiplinleri kullanarak hammaddeleri değerli ürünlere dönüştüren endüstriyel prosesleri tasarlamak, geliştirmek, üretmek, işletmek, taşımak ve yönetmekle sorumlu mühendislik dalıdır’’ şeklinde bir yanıt verebiliriz. Ya da basitçe kimya ve fizik gibi doğal ve deneysel bilimleri, biyoloji, mikrobiyoloji ve biyokimya gibi yaşam bilimleri ile birleştiren çok disiplinli bir mühendislik dalı olarak tanımlayabiliriz.
Sitemize üye olarak dünyanın en iyi üniversiteleri, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.
Yurtdışında kimya mühendisliği okunabilir mi?
Yurtdışında kimya mühendisliği eğitimi almak isteyen öğrencileri hem yüksek kaliteli hem de araştırma odaklı üniversiteler bekler. Böylelikle mezun olduğunuzda size tahmin edemeyeceğiniz fırsatlar sağlayan iş imkanları da sunarlar. Çoğu öğrenci, kimya mühendisliği eğitiminin kapsamını çok fazla bilmezken, mühendislik bölümleri içerisinde en eski ve geniş kapsamlı alanlardan biri olduğunu belirtmek gerekir. Üstelik hayal gücünüzü ve yaratıcılığınızı dünyayı geliştirecek araştırmalarda kullanabilirsiniz.
Çoğumuz bir su arıtma tesisinin içinde ne olduğu, yiyeceklerin uzun süre taze kalmalarının nasıl mümkün olduğu ya da polyester malzemenin nasıl yapıldığı konusunda pek bir fikre sahip değilizdir. İşte tam bu noktada kimya mühendisliği bölümü devreye giriyor. Bugün, özellikle Amerika, İngiltere, İsviçre, Çin ve Hollanda gibi ülkeler, hem QS dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamalarında sahip oldukları üniversiteler hem de kimya mühendisliği iş imkanları ile öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Neden kimya mühendisliği okumalı?
- Kimya mühendisleri, dünyayı kurtaracak bilgi birikimine sahiptir ve başkaları için hayatı daha kolay, iyi ve kullanışlı hale getirecek ürünler geliştirirler. İlaçlar, yakıt, plastik ürünler bunlardan birkaçıdır ve toplumdaki açlık, hastalık ve yoksulluğu azaltmak başlıca odak noktalarıdır.
- Kimya mühendisliği oldukça kapsamlı ve bilgi birikimi gereken zor bir bölümdür. Ancak mezuniyetten sonra size sunacağı dünya çapında kariyer, esneklik ve maaş seçenekleri ile göz doldurur. Aynı zamanda mantıklı olmak, yaratıcı ve yenilikçi düşünme becerilerinizi geliştirip uygulayabileceğiniz ortamlar sunar.
- Kimya mühendisliği, öğrenciler için iyi ve zengin yelpazede iş olanakları sağlar. Ticari olarak ürün geliştirmedeki uzmanlıklarını, maliyetleri ve süreçleri tamamlamak için gereken süreyi hesaplamadaki yeteneklerini farklı iş alanlarıyla birleştirerek yüksek maaşlar elde ederler.
Kimya mühendisliği giriş koşulları neler?
Kimya mühendisliği eğitimi, bir dizi bilimsel ve analitik becerilere sahip olmayı gerektirirken çok sayıda alanı da etkileyen bir disiplindir. Günümüzde yurtdışı kimya mühendisliği dereceleri için giriş şartları seçtiğiniz üniversiteye göre değişiklik gösterirken, en önemli gereklilik matematik ve kimya bilimleri konusunda güçlü bir arka plandır. Aynı zamanda GPA not ortalamanızın 3.0 olması, 12 yıllık bir eğitim dönemini tamamlamış olmanız, IELTS en düşük 6.0 ya da TOEFL bilgisayar tabanlı 213 puan almak gerekir. Lisans dereceleri eğitim alacağınız ülkelere göre 3-5 yıl arasında sürerken, lisans öncesi hazırlık okuyacaksanız, kimya mühendisliği Amerika’da 5 yıl, İngiltere’de ise 4 yılda tamamlanır.
Kimya mühendisliği bölüm içeriği nedir?
Genel olarak kimya mühendisliği bölümünü seçen öğrenciler için lisans programları dersler, seminerler, laboratuvar çalışmaları ve projelerden oluşur. İlk yıl uygulamalı matematik, mühendislik dersleri, bilgisayar destekli tasarım gibi zorunlu derslerin yanı sıra ilerleyen yıllar uzmanlık alanınıza uygun seçmeli derslere yönelirsiniz. Aynı zamanda bazı programlar saha çalışmalarına katılabileceğiniz, gelişmiş laboratuvarlarda ekip çalışması yapabileceğiniz, gittiğiniz üniversitelerde dünyaca ünlü akademisyenlerin araştırmalarında kendinize yer bulabileceğiniz bir ortam sağlar.
Kimya mühendisi olarak sahip olacağınız yetenekler neler?
- Yaratıcı düşünebilme - Kimya mühendislerinin, mühendislik ilkelerini uygulayabilmeleri için yeni yollar keşfetmeleri, yeni malzemeler ve üretim teknikleri geliştirmeleri gerekir
- Analitik ve eleştirel düşünme becerileri - Karmaşık veri setlerini analiz edebilme ve sonuçlar oluşturma
- Gelişmiş sayısal yetenekler - Analiz, tasarım ve sorun giderme için gelişmiş matematik beceriler
- Problem çözme ve karar verme
- Gelişmiş laboratuvar becerileri
- Zaman yönetimi, bağımsız araştırma ve çalışma
- Takım çalışması ve proje yönetimi becerileri
- Sözlü iletişim becerileri
- Detaylara dikkat edebilme
- İşletme yönetimi becerileri
Kimya mühendisi çalışma alanları nedir?
Kimya mühendisliği çalışma alanlarına bakıldığında karşınıza oldukça geniş bir ağ çıkar. Bir maddenin kimyasal, biyokimyasal ve fiziksel durumunu değiştirme, başka bir şey haline dönüştürme, çeşitli yelpazede ürünleri tasarlama konularında birçok sanayide anahtar rol oynayan bölümde, kimya mühendisi olarak çok çeşitli çalışma alanları bulabilirsiniz. Örneğin; enerji ve petrol sanayi, bir kimya mühendisi için iş olanaklarının giderek daha büyüdüğü bir alanken onu kirliliği önlemek, temizlemek, kanalizasyon arıtma tesisi yönetmek için çevre mühendisliği ile biyoteknoloji ve ilaç sektörleri izler. Kimya mühendisi olarak çalışma alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Eczacılık
- Petrol ve gaz
- Biyoteknoloji ve ilaç
- Yiyecek ve içecek
- Enerji
- Su ve atık yönetimi
- Çevre
- Tekstil
- Sağlık
Yurtdışında üniversite okumak istediğiniz okullar, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorarak yurtdışı eğitim danışmanlığı alabilirsiniz.
Yurtdışında kimya mühendisi ne iş yapar?
Yurtdışında kimya mühendisliği iş imkanları sunan en iyi şirketler arasında Alman kimya devi BASF ilk sırada yer alır. Onu özellikle kimyasallar ve plastikler üzerine üretim yapan Amerika’nın çok uluslu şirketi DOW, Çin’in petrokimya endüstrisinde en büyük tedarikçisi SINOPEC, dünyanın en büyük petrol yan ürünleri üreten Suudi Arabistanlı SABIC şirketleri izler.
Kimya mühendisliği mezunu öğrenciler için aralarında gastronomi, tıp, çevre, teknoloji, enerji gibi profesyonel alanın olduğu konularda becerilerine, bilgilerine ve eğitim derecelerine uygun kariyer imkanları vardır. Bu alanda tipik işveren çeşitliliğine baktığımızda birçok sanayi sektörünü kapsadığı görülmektedir. Hammaddenin bir ürüne dönüştürülmesinde yer alan bir şirkette kimya mühendisi olarak çalışabileceğiniz gibi ince ve ağır kimyasallar, gaz ve petrol çıkarma, petrol arıtma, nükleer ve diğer enerji üretim endüstrilerinde büyük işverenler ve şirketler de bulacaksınızdır.
- Kimya mühendisi
- Enerji proses mühendisi
- Petrol mühendisi
- Polimer bilim adamı
- Yüzey işlemleri mühendisi
- Analitik kimyager
- Gıda işleme
- Süreç geliştirme bilim adamı
- İlaç danışmanı
- Atıksu yönetimi
- Teknik destek mühendisi
Kimya mühendisliği maaş seçenekleri neler?
Kimya mühendisi olarak çalışmak isteyen öğrencilerin bu alanda bir lisans derecesine sahip olmaları yeterlidir. Ancak eğitim aldıkları üniversitelerde kalmak, araştırma çalışmalarına katılmak ya da akademik kariyer yapmak ve daha yüksek kazançlar elde etmek için lisansüstü dereceler alabilirler. Günümüzde kimya mühendisliği bölümü mezunları için ortalama yıllık kimya mühendisliği maaşı 98.340$ civarındadır. Önümüzdeki yıllarda bu alanda istihdam açığının giderek artacağı öngörülürken, özellikle imalat sanayinde, nanoteknoloji, alternatif enerjiler ve biyoteknoloji gibi konularda talep büyüyecektir.
Bir kimya mühendisi olarak sorumluluklarınız neler?
- Tüm bilimlerde temel bilimsel konular hakkında bilgi sahibi olmak
- Bilimsel edebiyatı anlama ve nasıl kullanılacağını bilmek
- Yeni üretim süreçlerini geliştirmek için araştırma yapmak
- Tehlikeli kimyasallar için güvenlik prosedürleri kurmak
- Tahmini üretim maliyetlerini yönetmek
- Testler yapmak ve yapılan işlemlerin üretim boyunca performansını izlemek
- Üretim süreçleri ile ilgili sorunları gidermek
- Güvenlik ve çevre düzenlemelerine uygunluğun sağlanması için ekipman ve süreçleri değerlendirme
- Kontrollü kimyasal işlemler kullanarak, sıvıların ve gazların bileşenlerini ayırmak ya da elektrik akımı üretmek için süreçleri geliştirmek
- Yeni teknolojileri uygulamak
Kimya mühendisliği iş imkanları sunan en iyi üniversiteler hangileri?
Yurtdışı kimya mühendisliği bölümü tercihi yapan öğrenciler için lisans ve lisansüstü program çeşitliliği sunan çok sayıda yüksek kaliteli üniversite yer almaktadır. Son derece rekabetçi giriş koşullarına sahip Amerika, İngiltere gibi ülkelerde eğitim almak ve mühendislik alanında sunulan sayısız fırsattan yararlanmak isterseniz, not ortalamalarınızın yüksek olmasına, İngilizce yeterliliğinize ve gerekli diğer niteliklere sahip olduğunuza dikkat etmek ve başvurular için erken hazırlık yapmak önemlidir. Günümüzde dünyada en çok tercih edilen mühendislik bölümleri arasında yer alan kimya mühendisliği eğitimi veren dünyanın en iyi üniversiteleri şu şekildedir:
1. Massachusetts Institute of Technology - Amerika
2. Stanford University - Amerika
3. National University of Singapore - Singapur
4. University of California, Berkeley - Amerika
5. University of Cambridge - İngiltere
Yurtdışında kimya mühendisliği okumak isteyen öğrenciler için bölüm ayrıntıları ve yurt dışı iş imkanları hakkında yeterince bilgi sahibi olduğumuza göre Yurtdışı kimya mühendisliği eğitimi veren en iyi üniversitelere sitemizden göz atabilir, kurumlarla iletişim kurabilir ve tavsiyeler alabilirsiniz. Aynı zamanda mühendislik bölümleri hakkında faydalı linklerimize ulaşabilirsiniz: Mühendislik Eğitimi Hakkında 10 İlginç Bilgi, Mühendislik Kariyeri Hakkında Merak Edilenler, Öğrenciler İçin En İyi Mühendislik Bölümleri, Mühendislik Alanında En İyi Öğrenci Bursları