Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Bölüm Rehberleri

Yurtdışında Makine Mühendisliği Eğitimi

share image

Gelişen teknoloji, küreselleşme, ülkeler arasındaki sosyal ve siyasi ilişkilerin yaygınlaşması, iş olanaklarının artması ve ekonomik gelişmeler; dünyanın çoğu ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de öğrenimini yurtdışında bir üniversitede devam ettirmek isteyen öğrenciler için en önemli nedenlerden olmuştur. Özellikle Amerika, Avustralya, İngiltere ve Kanada gibi ülkelerde mühendislik, tıp, hukuk, işletme gibi bölümlerde eğitim almak isteyen öğrenciler; bir yandan dünyanın en prestijli ülkelerindeki üniversitelerden diploma alma fırsatı yakalarken, diğer yandan da İngilizce dil bilgilerini geliştirerek, hem akademik hem de iş kariyerlerinde başarı elde etmiş olurlar. Gelin makine mühendisliği nedir, bölümün içeriği ve giriş koşulları nelerdir birlikte göz atalım!

 

Bölüm İçeriği

 

Makine mühendisliği; her türlü mekanizmanın ve mekanik sistemin tasarımı, analizi, imalatı, montajı, bakım ve onarımı konularında eğitim, araştırma ve çalışma yapan, bilimsel ve matematik prensiplerini kullanarak teknik çözümler üreten, en eski ve en geniş mühendislik dalıdır. İnşaat, kimya ve elektrik ile birlikte mühendislik bölümünü oluşturan ana dallardan biri olmasının yanında, makine mühendisliği okumak endüstrinin tüm dalları için uçaklar, otomobiller, iklimlendirme ve soğutma sistemleri, türbinler, kitle ulaşım araçları için motorlar tasarlamak ve imal etmek anlamına gelir.

 

Makine mühendisliği bölümü; otomotiv, havacılık ve uzay, gemi inşaatı, imalat ve tekstil mühendisliği gibi alt dallara ayrılır. Otomotiv mühendisliğinde otomobil, motosiklet, otobüs gibi araçların; havacılık ve uzay mühendisliğinde tüm hava taşıtlarının ve gemi inşaatı mühendisliğinde de deniz taşıtlarının tasarımı ve üretimi yapılır.

 

Yurtdışında makine mühendisliği eğitimi almak isteyenler için bölüm; mekanik bilimi, makine teorisi ve dinamiği, ısı ve enerji bilimi, malzeme bilimi, konstrüksiyon, imalat, mekanik tesisat, mühendislik matematiği gibi derslerden oluşur. Lisans eğitiminin ilk iki yılında alınan teorik ve teknik derslerin yanında, üçüncü yıldan itibaren uzmanlık alanlarına göre dersler alınır.

 

Genel olarak eğitim süresinin hazırlık ve staj dönemleri ile 4 ya da 5 yıl sürdüğü bölümde akademik takvim, eğitim alacağınız ülkelere ve üniversitelere göre değişiklik göstermekle beraber Amerika, Kanada, İngiltere gibi ülkelerde Eylül ve Ocak aylarında başlarken, Avustralya’da ise Şubat ve Temmuz aylarında başlar.

 

Yurtdışında eğitim almayı ve makine mühendisliği okumayı düşünen öğrenciler için dünyanın birçok ülkesinde lisans ve lisansüstü programlar mevcut olmakla birlikte kariyer anlamında da iş sahası oldukça geniştir.

 

Yurtdışında makine mühendisliği eğitimi veren üniversitelerin listesine buradan göz atabilirsiniz!

 

Makine Mühendisliği Bölümü Kimlere Göre?

 

Makine mühendisliği okumak isteyen öğrencilerin hem akademik hem de kariyer fırsatlarında kendilerini göstermeleri için tasarımdan imalata, planlamadan üretime, montajdan bakım ve onarıma kadar geniş bir yaratıcılık alanı vardır. Eğer siz de matematik, kimya, elektrik, nanomekanik gibi alanlara ilgi duyuyorsanız, tasarlamak, üretmek ve planlamak gibi yeteneklere sahipseniz makine mühendisliği tam size göre bir bölüm diyebiliriz.

 

Özellikle makine mühendisliği bölümü eğitimi almak için yurtdışında bir ülkeyi ve üniversiteyi tercih eden öğrenciler; modern laboratuarlar, alanında ödül almış akademisyenler, uzay, havacılık, elektrik ve yazılım konularında öncü buluşlar, zengin kütüphaneler ve kampüs seçenekleriyle kendilerini geliştirme fırsatı bulur.

 

Sahip Olacağınız Yetenek ve Tecrübeler

 

Yurtdışında makine mühendisliği okumak isteyen uluslararası öğrencilerin elde edeceği en önemli yeteneklerden biri, hem akademik hem de iş kariyerlerinde bir adım önde olmalarını sağlayacak olan İngilizce eğitimidir. Dünyanın birçok ülkesinden gelen uluslararası öğrencilerle bir arada olmanın getireceği sosyal ortamlar, üniversitelerin sunacağı okul dışı aktiviteler, modern donanımlı araştırma merkezleri, teknoloji, bilim ve makine sanayinde alanında öncü dev şirketlerde staj yapma fırsatları yakalarsınız.

 

Makine mühendisliği eğitimi, genel olarak öğrencilere analitik düşünme, takım çalışmasına yatkın olma, analiz etme, proje planlama, tasarlama ve üretme becerilerine sahip olma yetisi kazandırır. Bunun yanında yurtdışında okuyor olmanın getirdiği birebir bilimsel araştırmalara ve buluşlara eşlik edebilme imkanı, katılacağınız uluslararası seminerler ve teknoloji fuarları kendinizi geliştirmenize yardımcı olur. Özellikle makine mühendisliği alanında üniversitelerin öğrenci kulüplerinde robot takımları, güneş arabası ekipleri gibi gruplarda pratik yapma ve takım çalışmalarına katılma şansınız olur.

 

Makine mühendisliği okumak, öğrencilere yaratıcı düşünme, sayılarla uğraşabilme, şekil-şema çizimleri yapabilme, makinelerle uğraşma, el becerisine sahip olma, matematik ve fizikle ilgilenme gibi yetenekler kazandırır.

 

Giriş Koşulları

 

Yurtdışında makine mühendisliği eğitimi almak isteyen uluslararası öğrenciler için yüksek kaliteli eğitim veren ve dünya sıralamalarında üst sıralarda yer alan birçok üniversite vardır. Önemli olan bu üniversitelere girme şansınızı artırmak için neler yapabileceğinizdir. Zira özellikle yaratıcılığın ve hayal gücünün ön planda olduğu mühendislik eğitimine başvuru aşamasında eğitim kurumları oldukça seçici olmaktadırlar.

 

Makine mühendisliği eğitimi veren üniversitelere başvurmak isteyen öğrencilerin;

 

  • IELTS puanının en düşük 6.0 ve TOEFL puanının da en düşük 75 olması beklenir. İngiltere gibi bazı ülkelerde, İngilizce yeterliliğinizin olmadığı durumlarda hem İngilizcenizi ilerletebilmeniz hem de makine mühendisliği bölümüne ait eksik derslerin alınması adına Foundation denilen akademik becerileri ve alan derslerini kapsayan hazırlık eğitimi görürler.
  • Başvuru aşamasında dikkat edilmesi gereken diğer bir noktada öğretmenlerinizden alacağınız referans mektupları ile okulların sizden isteyeceği niyet mektuplarıdır. Özellikle yaratma ve analiz etme gibi yeteneklerinizin sorgulanacağı niyet mektupları üniversiteler tarafından kabul edilme sürecinizde büyük rol oynar.
  • Türkiye’de liseden mezun olan çoğu öğrenci, yurtdışında makine mühendisliği eğitimi veren üniversitelere başvurabileceği gibi eksik olduğu dersler ve İngilizce yetersizlik durumunda hazırlık programlarına katılabilirler.

 

Unutmayın başvurularınızı ne kadar erken yaparsanız kabul edilme şansınızda o kadar yüksek olur. Geri dönüşlerin 3 ile 6 hafta arasında olduğu üniversitelerin genel olarak eğitim takvimleri Eylül ve Temmuz aylarını kapsayan bir dönemi içermektedir. Bu açıdan bir yıl önceden üniversitelerle iletişime geçip istenilen evraklar, eğitim süreleri, konaklama seçenekleri ve eğitim ücretleri ile ilgili bilgi alıp, aynı anda birkaç üniversiteye birden başvurmanızda fayda var.

 

Kariyer Fırsatları

 

Yurtdışında makine mühendisliği okumak size hem akademik kariyerinizde hem de iş hayatınızda tahmin edemeyeceğiniz fırsatları yakalamanızı sağlayacaktır. 2000’li yıllardan itibaren üniversitelerin sayısındaki artışlar, mühendislik alanında açılan bölümlerin fazlalığı ve eğitim almak isteyen ve mezun olan öğrencilerin çokluğu kaliteli iş bulmayı zorlaştırmaktadır. Bu bakımdan özellikle yurtdışında üniversite eğitimi alan öğrenciler uluslararası sahip olacakları diploma, donanımlı CV ve dil yeterlilikleri ile iş görüşmelerinde bir adım önde olma fırsatı bulur.

 

Makine mühendisliği çalışma alanı en geniş sektörlerden biridir. Günlük hayatta kullandığımız birçok mekanik ve elektronik aletin imalatı, gemi ve uçak gibi ulaşım araçlarının yapımı, doğalgaz ve kalorifer gibi ısıtma sistemlerinin tesisatı, yenilenebilir ve güneş enerjili sitemler, yüksek konforlu ve hızlı otomobillerin üretimi makine mühendisleri tarafından gerçekleştirilir.

 

Yurtdışında makine mühendisliği eğitimi almak isteyen öğrenciler özellikle bu alanda dünyanın en önemli şirketlerinin kurulduğu Amerika’yı tercih etmektedirler. 1876 tarihinde Thomas Edison tarafından kurulan General Electric, yazılım ve bilişim şirketi Microsoft, otomobil devi Ford, uzay ve havacılık alanında NASA, teknoloji alanında en tanınmış isim Google ve Apple bunlardan bazılarıdır.

 

 

Mezun olduktan sonra yurtdışında kariyer imkanları için yazımıza göz atabilirsiniz!

 

Yüksek Lisans Eğitimi

 

Yurtdışında makine mühendisliği master programlarının süresi eğitim alacağınız üniversiteler ve ülkelere göre değişiklik göstermekle birlikte Amerika, İngiltere, Hong Kong, Malezya gibi ülkelerde bir yıl sürerken Fransa, Portekiz, İsviçre gibi ülkelerde 2 yıldan başlar. Eğitim başlangıç tarihleri yine ülkelere göre değişeceği için başvurularınızı genel olarak bir yıl önceden ve üniversitelerin sitelerini sürekli takip ederek öğrenmenizde fayda var. Zira Avrupa ülkelerinde Eylül ve Ocak aylarında başlayan akademik takvim tarihi Avustralya’da Temmuz ya da Şubat aylarındadır.

 

Makine mühendisliği eğitimi alarak bu alanda uzmanlaşmak için master yapacak öğrencilerden IELTS ve TOEFL test sonuçları, GRE ve GMAT gibi akademik sınavlara girmeleri ve lisans diploma not ortalamalarının yüksek olması beklenir. Zira makine mühendisliği bölümü yaratıcılığın ve becerilerin yüksek olduğu ders programlarına sahiptir ve yurtdışında eğitim alabileceğiniz çoğu üniversite öncelikle bu testlerdeki ortalamalarınıza bakar. Aynı zamanda dil yeterliliğinizin olmadığı durumlarda bazı ülkelerdeki üniversitelerde pre-master programlarına katılarak hem İngilizcenizi ilerletmiş hem de eksik olduğunuz uzmanlık derslerinizi tamamlamış olursunuz.

 

Yurtdışında yüksek lisans eğitimi veren üniversitelerin listesine buradan ulaşabilirsiniz!

 

Hangi Üniversitelerde Okunmalı?

 

Yurtdışında makine mühendisliği eğitimi almak isteyen öğrenciler için dünyanın en iyi üniversitelerine sahip ülkeler bu alanda yüksek kaliteli eğitim vermektedirler. QS dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamalarında makine mühendisliği alanında ilk 10’da Amerika, Massachusetts Institute of Technology ile ilk sırada; İngiltere, University of Cambridge ile 3. sırada ve Singapur, National University of Singapore ile 8. sırada yer alır.

 

Politecnico di Torino; 1859 yılında İtalya’da kurulan eğitim kurumu mühendislik alanlarında hem lisans hem de lisansüstü eğitimler vermektedir. Avrupa’nın en iyi 25 teknik üniversitesi arasında yer alan okulda uluslararası öğrencilere yönelik burslar ve staj imkanları mevcuttur. Akademik takvimin Şubat ayında başladığı okulda eğitim 3 yıl sürer.

Wentworth Institute of Technology; Amerika’nın Boston şehrinde yer alan kurumda, lisans eğitimi 4 yıl sürer ve yıllık ücretler 25,000$ ile 35,000$ arasındadır. Teknoloji ve mühendislik odaklı eğitim almak isteyen uluslararası öğrencilerin en çok tercih ettikleri eğitim kurumlarından biri olmasının yanında sağladığı birinci sınıf teknoloji, modern laboratuarlar, kampüs ve konaklama seçenekleri ile de öğrencilerine farklı deneyimler sunar.

Unversity of Lincoln; Öğrenci memnuniyetinin üst sıralarda olduğu kurum, araştırma kalitesinde en iyi 10 İngiliz üniversitesinden biri seçilmiştir. Özellikle mühendislik alanındaki lisans ve lisansüstü eğitimleri ile dikkat çeken kurum İngiltere’nin en modern üniversitelerinden biridir. Eğitim yılının Eylül ayında başladığı okul için IELTS test puanınızın en az 6.0 olması gerekirken lisans programı ücretleri 13,000£ ile 15,000£ arasındadır ve program içeriğine göre 3-4 yıl sürer.

 

Yurtdışında makine mühendisliği eğitimi veren üniversitelerin listesine buradan göz atabilirsiniz!

KURS EŞLEŞTİRİCİ
Size en uygun programın?
hangisi olduğunu yeni "Kurs Eşleştirme" aracımızla öğrenin!
EŞLEŞTİRMEYE BAŞLA