
Amerika’da eğitim almak isteyen uluslararası öğrencilerin hayalinde iki seçenek vardır. Ya eğitim alacakları üniversitede akademik kariyer yapmak ya da mezun olduktan sonra ülkede iş fırsatlarını değerlendirmek. Dünyanın en prestijli üniversitelerine sahip ülkede, IIE (Uluslararası Eğitim Enstitüsü) ve Open Doors 2016 verilerine göre eğitim alan uluslararası öğrenci sayısı %7’lik bir artışla 1,043,839’a ulaşmıştır. Her yıl giderek artış gösteren raporlarda yabancı öğrencilerin Amerika’da okumalarının en önemli sebepleri arasında gelişen iş sahalarını, yüksek kaliteli eğitim kurumlarını ve teknolojik ilerlemeleri sayabiliriz. Son yıllarda Amerika’da eğitim almayı düşünen öğrencilerin en çok tercih ettiği bölümlerden biri olan bilgisayar mühendisliği ile ilgili merak edilenleri sizler için araştırdık!
Bilgisayar Mühendisliği Eğitimi Kimlere Göre?
Amerika, her yıl ülkeye gelen uluslararası öğrencilere sunduğu fırsatlar ve maceralarla dolu bir eğitim hayatı ile dikkat çeker. Ekonomik ve kültürel bir lider olmasının yanı sıra uluslararası çapta en iyi üniversitelere de ev sahipliği yapan ülkede eğitim alıyorsanız eğer sinemadan müziğe, modadan teknolojiye kadar birçok yeniliğe ilk elden tanık olursunuz. Kariyer yaşamınızı en doğru şekilde yönlendirebileceğiniz Amerika’da, Google, Apple, Facebook gibi çok uluslu şirketler geleceğinizi tasarlamanıza yardımcı olur.
Eğer siz de analitik düşünmeye ve matematiğe yatkınsanız, bilgisayarla ilgili bir mühendislik kariyerine ilgi duyuyorsanız, 7/24 teknoloji haberlerini takip ediyor, yaratıcılık ve araştırma benim işim, hatta bilgisayarım olmadan yaşayamam diyorsanız, Amerika’da bilgisayar mühendisliği eğitimi tam size göre diyebiliriz.
Bölüm İçeriği
Amerika’da bilgisayar mühendisliği; bilgi işlem donanımının ve yazılımın, tasarım ve prototipi ile ilgilidir. Bilgisayar mühendisliği genel olarak; bilgisayar grafikleri, yazılım, programlama, algoritma, bilgisayar ağları, veri tabanları, iletişim sistemleri, yapay zeka, kullanıcı arayüzleri gibi konuları ve çalışma alanlarını içerir.
Amerika’da akademik yıl başlangıcı 3 dönemden oluşur. Güz dönemi Ağustos ayında, bahar dönemi Ocak ayında ve yaz dönemi ise Mayıs ayında başlar. Bazı üniversitelerde Eylül ayında başlayan akademik yıl Haziran’da son bulur. Bilgisayar mühendisliği bölümü toplamda 4 yıl sürerken, sınavlar her dönemin sonunda yapılır. Genel olarak araştırmalar, ödevler ve stajlarla tamamlanan 4 yılın sonunda, mezun olabilmek için bir proje ya da tez hazırlanmanız istenir.
Sahip Olacağınız Yetenek ve Tecrübeler
Bilgisayar mühendisleri, bilgisayar sistemlerini kurmak, bakımını yapmak, işletmek, yazılım programlamak, ağ yönetimi ve dijital tasarım gibi konularda uzmanlaşırlar. Amerika’da bu alanda bir üniversitede eğitim almak diğer ülkelerden hem yaşam, hem de eğitim masrafları açısından biraz pahalı olsa da, geleceğinize yapacağınız bu yatırımın ülkedeki iş fırsatlarını düşündüğünüzde size olumlu yönde geri dönüşler kazandıracağını unutmamanızı öneririz.
Amerika’da okumak, size öncelikle özgeçmişinizde göz dolduracak bir eğitim referansı ve İngilizce bilgisi kazandıracaktır. Böylelikle dünyanın istediğiniz her ülkesinde çalışabilecek becerilere ve donanıma sahip olursunuz. Ülkedeki üniversiteler hem modern kampüs ve araştırma merkezleri, hem de kütüphaneleri ile göz doldurur. Analitik düşünme, problem çözme, yeni buluşlara imza atma, uluslararası şirketlerde çalışma fırsatı yakalayacağınız bu eğitim sayesinde siz de hayranı olduğunuz incelik ve hızıyla dünyanın en iyi bilgisayarlarını Apple’da üretme, işletim sistemlerine ilgi duyuyorsanız Intel’de ya da arama motorları ve reklam teknolojileri konusunda dünyanın bir numarası Google’da internet tabanlı ürünler geliştirme imkanı bulursunuz.
Giriş Koşulları
Amerika’da bilgisayar mühendisliği eğitimi almayı düşünen öğrencilerin en çok dikkat etmesi gerekenlerden biri başvuruda bulunacakları üniversitelerin istedikleri giriş şartlarını iyi anlamaları ve en az 6 ay önceden başvuru hazırlıklarına başlamalarıdır. Zira özellikle MIT, Stanford, Harvard, Caltech, Wentworth gibi prestijli ve uluslararası platformlarda dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almak istiyorsanız gerekli şartlar konusunda kendinizi iyi hazırlamanız gerekir.
Amerika’da okumak isteyen öğrencilerin yerine getirmesi gereken şartlar, lisans başvuruları için şöyledir;
- Lise veya dengi okul diploması,
- 2.5-4.0 arasında diploma not ortalaması,
- İngilizce yeterlilik belgesi ki bu TOEFL IBT’den 61 ve IELTS’den 5.5 puandır,
- SAT sınavına girme şartı,
- Bölümü ve üniversiteyi tercih etme nedenlerini anlatacağınız niyet mektubu,
- Ve referans mektuplarıdır.
►►►Amerika’da eğitim ile ilgili merak ettiğiniz her şeye sitemizden göz atabilirsiniz!
Kariyer Seçenekleri
Amerika’da ister lisans, ister lisansüstü programlarda eğitim alan öğrencilerin en büyük avantajı dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun kariyer kapılarının kendilerine sonuna kadar açık olacağıdır. Özellikle ülkedeki teknoloji şirketlerinin ve Silikon Vadisinin varlığı bilgisayar mühendisliği eğitimi almak için Amerika’ya gelen uluslararası öğrenci sayısında da artış göstermiştir.
Amerika’da lisans ve master eğitimi alan öğrenciler, eğitim süreleri boyunca hem staj hem de part-time çalışma imkanı sahip olur. Mezun olduktan sonra ise eğer kendinize sponsor bir şirket bulabilirseniz geçici işçi vizesi alabilir, böylelikle de çalıştığınız süre boyunca ülkede yaşamaya devam edersiniz. Amerika’da eğitim göreceğiniz üniversitelerin, uluslararası öğrenciler için kurulan danışmanlık ve kariyer hizmetleri bölümlerine başvurarak, okul sonrası kariyer planlama, CV hazırlama, iş görüşmelerinde yapılması gerekenler gibi birçok konuda yardım alabilirsiniz.
Unutmayın, Amerika bilgisayar mühendisliği kariyeri yapabileceğiniz dünyanın en elverişli ülkesidir. Uluslararası platformda teknoloji devleri; Samsung, Apple, HP, IBM, Microsoft, Intel, Dell, Google gibi şirketlerin varlığı ülkede eğitim almak isteyen yabancı öğrencilerin en çok dikkat ettiği konulardandır. Ülkede kalmanın ve kariyer hayatınıza devam etmenin sizin elinizde olduğunu ve işverenlerin özellikle üzerinde durduğu konuların iyi bir üniversitede eğitim almanız, not ortalamanız ve İngilizce bilginizin yanı sıra özellikle yaratıcılık ve alanınızla ilgili projeleriniz olduğunu aklınızda tutmanızda fayda var.
Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansı
Amerika’da bilgisayar mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamlayan öğrencilerin büyük bir bölümü iş bularak hemen kariyer hayatına atılırken, yüksek lisans yapmak için üniversite eğitimine devam edenlerde az değildir. Ülkede yüksek lisans eğitimi 2 yıl sürmekle beraber, eğitim kredi sistemine dayalı olduğundan kredilerinizi erken tamamlayarak kısa sürede mezun olabilirsiniz. Başvurular için gerekli belgeler; lisans diplomanız, not ortalamanız, üniversiteden alacağınız kabul belgesi, İngilizce yeterlilik belgeniz, referans ve niyet mektuplarınızdır.
Bilgisayar mühendisliği alanında iyi bir kariyer edinmenin ilk şartı lisansüstü eğitiminizi tamamlamaktan geçer. Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin kurucuları, CEO’ları, geliştiricileri bilgisayar mühendisliği alanında bir üniversiteden mezun olduktan sonra yüksek lisans eğitimlerine devam etmişlerdir. Google şirketi kurucusu Sergey Brin; Maryland Üniversitesi’nde matematik ve bilgisayar mühendisliği okumuş ve lisansüstü eğitimini ise Stanford Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi olan ve bilgisayarların büyük kısmında kullanılan işlemcisi Intel’in kurucusu Gordon Moore, California Teknoloji Enstitüsü’nde kimya ve fizik dallarında lisansüstü eğitimini almıştır. Bilişim ve yazılım denince hepimizin bilgisayarlarında yüklü olan Microsoft’un CEO’su Satya Nadella, Wisconsin Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri alanında lisans, daha sonrada Chicago Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansı yapmıştır.
►►►Amerika’da yüksek lisans eğitimi ile ilgili yazımıza bu linkten göz atabilirsiniz!
Üniversite Seçenekleri
Amerika’da bilgisayar mühendisliği eğitimi veren çok sayıda üniversite olmasına karşın dünya sıralamalarında ilk dikkati çeken Massachusetts Institute of Technology’dir. Mezun olan öğrencilerin %57’sinin Google, Amazon, ExxonMobil gibi şirketlerde işe girdiği ve %32’sinin de lisansüstü eğitim aldığı görülmüştür.
Lawrence Teknoloji Üniversitesi: 1932 yılında kurulan eğitim kurumu, bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik alanlarında lisans ve lisansüstü programlara sahiptir. LTU mezunlarının %88’i bir işte çalışmaktadır. Teknoloji odaklı ve araştırma ağırlıklı derslerde alanında uzman akademisyenlerle gerçek bir üniversite deneyimi yaşarsınız.
Carnegie Mellon Üniversitesi: Pitsburgh, Pennsylvania’da yer alan Carnegie, dünyanın en iyi bilgisayar mühendisliği eğitimine sahip üniversiteleri arasındadır. Elektrik ve bilgisayar mühendisliği alanında yenilikçi lisans programlarına sahip üniversitenin yazılım mühendisliği yüksek lisans programı Amerika’nın en beğenilen lisansüstü programlarındandır. Üniversitenin IBM, Google ve General Motors gibi şirketlerle olan bağlantıları öğrencilerin staj ve mezun olduktan sonra işe yerleştirilmelerinde önemli rol oynamaktadır.
Princeton Üniversitesi: 1746 yılında kurulan üniversite, Amerika’nın en eski 4. üniversitesidir. Dünyanın farklı milletlerinden yetenekli öğrencilerine burslar ve eğitim hibeleri ile fırsatlar sunan üniversite, özellikle bilgisayar mühendisliği alanında lisans ve yüksek lisans programları ile tanınır. Albert Einstein, 1933 yılından ölene dek Princeton’da çalışmalarını sürdürmüştür. Üniversite, aralarında yazar Toni Morrison, Mario Vargas Llosa gibi akademik personellerin aldığı 35 Nobel Ödülüne sahiptir. Aynı zamanda Prison Break dizisi oyuncusu Wentworth Miller ve X-Files dizisinin oyuncusu David Duchovny’de Princeton Üniversitesi mezunları arasındadır.
►►►Amerika’da bilgisayar mühendisliği eğitimi veren üniversitelerin listesine sitemizden ulaşabilirsiniz!