Temel bilgiler
Yurtdışında eğitim : Üniversiteye Başvuru

TOEFL Sınavı İçin Hazırlık İpuçları

Yurtdışında üniversite okumak mı istiyorsun? Peki, TOEFL nedir, istediğiniz test puanına ulaşmak için TOEFL hazırlık ipuçları ve püf noktaları rehberimizde.

TOEFL Sınavı İçin Hazırlık İpuçları

Yurtdışı eğitim almak isteyen çoğu öğrenci, üniversite veya başka bir çalışma programına başvuruyu tamamlamak için TOEFL sınavına girer. TOEFL sınavı, diğer üniversite sınavları kadar ciddiye alınması gereken bir sınavdır. Zira iyi bir İngilizce seviyeniz olsa bile, TOEFL günlük bir dil bilgisinden daha fazlasını gerektirebilir. Akademik materyallerle karşı karşıya kalacaksınız ve üniversiteye uygun düzeyde yazmanız ve konuşmanız istenecek. Henüz tam olarak o seviyede değilseniz, hazırlıklarınıza başlamanın tam zamanı! Gelin, TOEFL sınavı hakkında bilmedikleriniz, TOEFL hazırlık aşamaları ve püf noktaları ile ilgili merak ettiklerinize birlikte göz atalım!

 

TOEFL nedir? 

 

Test of English as a Foreign Language yani TOEFL sınavı, Amerika başta olmak üzere Kanada, Hollanda, Malezya, Avustralya ve Birleşik Krallık da dahil, 130’dan fazla ülkede geçerliliği olan, 9.000’den fazla kolej, üniversite ve eğitim kurumu tarafından tanınan, ana dili İngilizce olmayanların İngilizce bilgisini ölçmek amacıyla yapılan testtir. Bu açıdan TOEFL sınavı, İngilizce konuşmayan kişilerin yazma, okuma, dinleme ve konuşma yeteneklerini test eder. Yurtdışında üniversite okumak isteyen ya da eğitimini bitirdikten sonra yabancı bir firmada kariyer planları yapan öğrencilerin karşısına sıklıkla çıkan TOEFL sınavı, merkezi New Jersey, Amerika’da bulunan ETS (Educational Testing Service) tarafından düzenlenmektedir. Daha ayrıntılı bilgi için TOEFL sınavı nedir ve nasıl hazırlanılır makalemize göz atabilirsiniz.

 

Yurtdışında üniversite okumak istediğiniz okullar, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorarak yurtdışı eğitim danışmanlığı alabilirsiniz. 

 

TOEFL sınavı hakkında merak edilenler neler?

 

Yurtdışı eğitim almaya karar verdiniz, hatta eğitim alacağınız ülkeyi, şehri ve üniversiteyi de seçtiniz. Kayıt aşamasında sizden istenen ilk belgelerden biri yabancı dil yeterliliğiniz yani IELTS sınavı ya da TOEFL sınavı sonucunuz olacaktır. TOEFL sınavı hakkında merak edilen birkaç maddeyi sizin için derledik:

 

  • TOEFL sınavı iki şekilde yapılır: biri TOEFL PBT yani kağıt üzerinde yapılan ve diğeri de TOEFL IBT yani internet aracılığıyla yapılan sınavlardır. Günümüzde en çok tercih edilen ise internet üzerinden yapılan sınavlardır. Sınav için ülkemizde yetkilendirilmiş pek çok kurum ve merkez olduğu gibi, internetten bu sınavlar yılda 50’den fazla ve hemen hemen haftada bir kez yapılmaktadır. Sınav tarihleri ve merkezlerine bu linkten ulaşabilirsiniz!
  • Kimler katılabilir; TOEFL sınavı ileri bir İngilizce seviyesine ulaşmış herkes içindir. Ancak bilmeniz gereken en önemli nokta eğitim alacağınız uluslararası üniversitenin sizden istediği yabancı dil yeterlilik puanının kaç olduğudur. Zira başvuracağınız eğitim kurumuna kayıt yaptırabilmeniz TOEFL sınavından alacağınız nota bağlıdır. Genel olarak yurt dışındaki üniversitelerin lisans not ortalaması en düşük 70’dir. Üniversitelerin listesinden dil yeterlilik puanlarını öğrenebilirsiniz.
  • TOEFL IBT testi; Reading, Listening, Speaking ve Writing olarak 4 aşamadan oluşmaktadır. Okuma, yazma, dinleme ve konuşma kısımlarından oluşan her bölüm 30’ar puandan toplamda 120 puandır ve yaklaşık 3 saat sürer.
  • Sınav puanları 2 yıl boyunca geçerli olmakla beraber, aldığınız nottan memnun kalmadığınız takdirde, giriş tarihinizden 12 gün geçtikten sonra sınava tekrar girerek notunuzu yükseltebilirsiniz. Sınava giriş sayısı sınırsızdır ve yaş sınırı yoktur.
  •  TOEFL sınavına başvuruları online olarak istediğiniz saatte ve günde ETS üzerinden yapabilirsiniz. Kayıtların sınav tarihinizden 7 gün önce kapandığını unutmayın!

 

TOEFL hazırlık için ipuçları neler?

 

Dünyanın birçok ülkesinde öğrenciler, yurtdışında eğitim almak ve uluslararası üniversitelere kayıt olabilmek için TOEFL sınavı için hazırlanırlar. Sınava girecek olan öğrencilerin bazıları yeterli bir İngilizce seviyesine sahipken, bazıları da sınavdan 2 ya da 6 ay önce hazırlıklarına bir kurs aracılığıyla profesyonel yardım alarak başlarlar. Uluslararası geçerliliği olan bu sınava girecek olan öğrencilerin faydalanabileceği TOEFL hazırlık için ipuçları şu şekilde: 

 

1. İngilizce seviyenizi test edin

 

TOEFL hazırlık aşamasında kullanacağınız yöntem ister kurs programları ister kitaplar ve online materyaller olsun önemli olan kendinizi sınava nasıl hazırlayabileceğinizi bilmenizdir. İlk aşamada İngilizce seviyenizi tespit edebileceğiniz online testlerden ya da kurs merkezlerinden faydalanabilirsiniz. Unutmayın, bu tespit sizin TOEFL hazırlık aşamasında nasıl bir program izleyeceğinizi ve çalışma planınızı belirleyecek. 

 

2. Güçlü ve zayıf yönlerinizi bilin

 

İngilizce seviye testi, dilbilgisi, kelime bilgisi ve farklı soru türlerine yaklaşımınız dahil olmak üzere İngilizce bilginiz ile güçlü ve zayıf yönleriniz hakkında size iyi bir fikir verecektir. Bu bilgiler, hedefinize ulaşmak için çalışmanız gereken bölümlere öncelik vermenizi sağlayacaktır.

 

2. Çalışma planı hazırlayın

 

TOEFL sınavı hazırlıklarına başlamadan önce yapacağınız diğer bir işlem kendinize uygun bir çalışma planı çıkarmaktır. Bu aşamada en önemli kısım TOEFL sınav tarihleri hakkında bilginizin olması ve ne zaman gireceğinizdir. Zira 8-10 hafta aralığında bir zamanınız varsa yoğun bir program tercih ederken 6 ya da 8 aylık bir dönem için daha az çalışacağınız ve rahat olacağınız bir program hazırlayabilirsiniz. Çoğu öğrenci için hızla yaklaşan üniversite başvuruları sırasında TOEFL hazırlık kısmı, biraz daha çaba sarf etmelerini gerektirebilir. Eğer zaman probleminiz varsa ve sınav aşamalarıyla ilgili çok fazla bilginiz yoksa deneme ve tanıma amaçlı sınava bir ya da iki kez girebilirsiniz. Böylelikle de sınavda yaşayacağınız tecrübesizlik ve heyecanı da üzerinizden atmış olursunuz.

 

3. İngilizce pratik yapın

 

TOEFL sınavı hazırlık aşamasında öğrendiğiniz her yeni kelime, cümle ve deyimlerle ilgili notlar alın. Ara ara daha önce çıkan sınav sorularına göz gezdirerek, sıklıkla çıkan kelimeleri ezberlemeye ve akılda tutmaya çalışın. Genellikle TOEFL sınavında sorulan sorular hemen hemen aynı sistemde olduğu için, sadece bu kısımda bile pratik yapmak sınavla ilgili merakınızı giderebilir ve sorulara aşina olmanızı sağlayabilir. Ücretsiz Online TOEFL Kursları hakkında rehberimize göz atın. 

 

4. Hatalarınızı gözden geçirin

 

Öğrenmenize devam etmek için önce hatalarınızın nerede olduğunu bilmek gerekir. Bu açıdan nerede takıldığınızı anlamak, ilerlemek için çok önemlidir ve performansınıza kapsamlı bir genel bakış için online bir öğrenme platformu kullanmak gerçekten yardımcı olabilir.

 

5. Test formatını inceleyin

 

TOEFL sınavının zorluğunun yarısı, sınav formatını anlamak ve nasıl kavrayacağınızı bilmekten geçer. Dilbilginiz ve kelime dağarcığınız en iyi durumda olsa bile bilginizi TOEFL tarzı sorulara kolaylıkla uyarlayabilmeniz gerekir. Bu açıdan TOEFL sınavı bölümleri yani dinleme, okuma, yazma ve konuşma aşamalarını iyi bir şekilde kavramanızda fayda var. TOEFL sınav aşamalarını net ve açık bir şekilde anlamak, sık sık tekrarlar yaparak üzerinde çalışmak ve sistemli olmak gerekir. TOEFL'da Yüksek Puan Almak İçin İpuçları rehberimizde. 

 

 

TOEFL Reading, yani okuma bölümünü kendi kendinize de çalışabilirsiniz. Bu testte yaklaşık 800 kelimelik 4 farklı metni okumanız ve sorulara cevap vermeniz istenir. TOEFL Listening, dinleme testi genel olarak üniversitelerde öğrenci ve öğretmen arasındaki ders ve konuşmaları dinleme ve anlama esasına dayanır. TOEFL Speaking, konuşma bölümü bir metni okumak, dinlemek ve genel olarak sorulan sorulara yanıt verebilecek kadar yeterliliği gerektirir. Bu aşamada utanıp sıkılmadan yapılan konuşmalarda rahat olmanızda fayda var. Ve son olarak TOEFL Writing, yani yazma bölümünde sizden Essay yazmanız beklenir. Bu kısımdaki başarınız, sizin kelime haznenizin zenginliğine, akademik kelimelere olan yatkınlığınıza ve cümle kurma yetinize bağlıdır.

 

6. Alıştırma sınavlarına girin

 

TOEFL hazırlık döneminiz boyunca yalnızca uygulama sınavlarına girerek hedefinize yaklaşıp yaklaşmadığınızı öğrenebilirsiniz. Haftada bir veya iki kez veya belki daha düzenli olarak sadece pratik soruları değil, tam bir alıştırma testini tamamlayabilirsiniz. Bu sayede TOEFL test deneyimini daha önceden deneyimleme, tekniği ve beceriyi geliştirme şansı bulursunuz. Alıştırma testleri ayrıca test ortamında, soru türleri ve sınav gününde karşılaşacağınız kısıtlamalar hakkında size yardımcı olacaktır. 

 

7. İnternette gezinin

 

Uluslararası eğitim almak isteyen çoğu öğrencinin internette bolca zaman harcadığını ve araştırmalarını internet üzerinden yaptığını düşünürsek eğer TOEFL hazırlık aşamasında bu yöntemi tercih etmenizde fayda var. İnternet üzerinden BBC Learning English, Duolingo, English Grammer gibi İngilizce bilginizi geliştirebileceğiniz sitelere abone olabilir, kelime haznenizi geliştirebilir, gramer bilginizi artırabilirsiniz.

 

8. Keyif alın

 

TOEFL sınavına nasıl hazırlanacağınıza dair belli başlı birçok yöntem belirlediğinizi ve uygulamaya geçtiğinizi düşünürsek eğer bu aşamaları zorunluluktan ziyade keyif alabileceğiniz bir şekilde değerlendirmeye çalışmak biraz da size kalıyor. Eğer güzel bir akademik kariyer, uluslararası bir üniversitede okumak, farklı kültürler ve ülke insanlarıyla tanışmak ve iş fırsatlarında bir adım önde olmak istiyorsanız İngilizceyi hayatınızın her alanında kullanmanız gerekir.

 

Bir yandan sınava hazırlanırken bir yandan da sevdiğiniz filmleri ve dizileri orijinal diliyle seyredebilir, müzikleri dinleyebilir ve İngilizce kitapları, gazeteleri, dergileri okuyabilirsiniz. Böylelikle sadece kursta öğrendiklerinize veya hazırlık kitaplarına bağlı kalmamış, birazda olsa keyif alacağınız aralar vermiş ve kendinize zaman ayırmış olursunuz. 

 

9. Zaman yönetimi yapın

 

TOEFL, uzun bir sınav olmasının yanı sıra zaman yönetimi ile de ilgilidir. Testi tamamlamak ve tüm soruları düzenli bir şekilde gözden geçirmek için test ilerledikçe sabit bir tempoyu korumanız gerekir. Sınav esnasında zaman kaybetmemek için cevaplayamadığınız soruların üzerinde durmak yerine hızlı bir şekilde devam etmeyi de öğrenmeniz gerekir. TOEFL diğer sınavlara benzer ve önceden pratik yapıp hazırlıklı olarak girerseniz korkacak bir şey yoktur. 

 

Sitemize üye olarak dünyanın en iyi üniversiteleri, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.

 

TOEFL sınavı için dikkat etmeniz gerekenler neler?

 

  • Sınav tarihinizi, gideceğiniz ülkenin ismini, üniversiteyi ve gelecekle ilgili daha birçok önemli olan konuyu büyük harflerle not edin ve her an görebileceğiniz yerlere yapıştırın. Sizi motive edecek ne varsa göz önünde tutmanızda fayda var!
  • Çoğu öğrenci TOEFL sınavını geçmenin ve iyi bir puan almanın zor olduğunu düşünebilir; ama bunun yanlış olduğunu bilmeniz gerekir.
  • Tüm testlerde ve sınavlarda olduğu gibi en önemlisi kendinizi hazır hissetmeniz ve kendinize güvenmenizdir. Başarısız olacağınızı düşünerek stres yapmayın!

 

Sonuç olarak TOEFL sınavı zorluğu tamamen her öğrencinin İngilizce anlama ve kullanma becerisine bağlıdır. Bu açıdan yukarıda verdiğimiz ipuçlarına dikkat ederek kendi planınızı çıkarabilir ve istediğiniz puanı alabilirsiniz. Bu arada IELTS ve TOEFL Olmadan Girebileceğiniz 20 Üniversite hangileri rehberimizden göz atın. 

 

Bölüm ara

Ülke seçin
Lisans