
Yurtdışında eğitim alarak global bakış açısına sahip olmak ve iş dünyasının kapılarını sonuna kadar açmak ister misiniz? Dünya standartlarında bir üniversitede okumanın kariyerinize tahmin edemeyeceğiniz etkileri olacağı gibi eğitim için yabancı bir ülkeyi tercih eden öğrencilerin çalışma hayatlarına bir sıfır önde başladıkları kaçınılmaz bir gerçektir. Göz alıcı bir özgeçmiş, İngilizce’nin yanında ikinci bir yabancı dil becerisi, kendine olan güveninizin artması, sosyal ve profesyonel ağ bağlantıları, farklı kültürleri anlama, sınırsız yaşama deneyimi elde edeceğiniz yurtdışı eğitiminizde hangi ülkeyi ve üniversiteyi seçeceğinize karar verirken dikkat etmeniz gereken belli başlı kurallar vardır. Zira bir üniversiteyi seçerken sadece düşük ücretli ya da ücretsiz olduğu için değil, uluslararası geçerliliği olan bir diploma sunup sunmadığına, şirketlerle ve işverenlerle olan bağlantısına ve mezun öğrencilerinin işe yerleşme oranlarının yüksek olup olmadığına bakmak gerekir. Gelin QS anketlerinden elde edilen verilere göre düzenlenmiş yurtdışında mezunları kolay iş bulan üniversiteler ile ilgili yazımıza birlikte göz atalım.
10- TSINGHUA UNIVERSITY
1911 yılından bu yana Çin’in başkenti Pekin’de eğitim veren Tsinghua Üniversitesi, hem ülkenin hem de dünyanın en seçici, en saygın ve en prestijli üniversitelerinden biridir. Her yıl 300 binden fazla öğrenciye ev sahipliği yapan Çin; bu başarısını Tsinghua gibi yüksek kaliteli eğitim kurumlarına, muhteşem tarihine, gelişmiş teknolojisine ve mezuniyetten sonra sunduğu kariyer imkanlarına borçludur. Üniversite özellikle öğrencilerin yeteneklerinin geliştirilmesi ve bilimsel araştırmaların artırılması için sağladığı modern laboratuvarlar, Fransa’da HEC Paris ve Japonya’da Tokyo Üniversitesi gibi eğitim kurumları ile yürüttüğü ortak projeler ve hükümetin uluslararası öğrencilere sunduğu burs destekleri dikkat çekicidir. Tsinghua Üniversitesi özellikle mühendislik alanında yüksek istihdam imkanlarına sahiptir.
9-UNIVERSITY OF CALIFORNIA, BERKELEY
Kaliforniya Berkeley Üniversitesi, Amerika’nın San Francisco şehrinde 1868 yılında kurulmuş bir kamu araştırma üniversitesidir. Amerika’nın en seçkin eğitim kurumlarından biri olmasının yanında, fizik, kimya ve ekonomi alanlarında kazandığı 19 Nobel Ödülü ile uluslararası öğrencilere mükemmel bir eğitim imkanı sunar. Özellikle mühendislik, kimya ve teknoloji alanlarında işverenlerle olan bağlantıları ve kariyer fırsatları ile göz dolduran UCB, çok sayıda buluşunda sahibidir. Bunlar arasında E ve K vitaminlerinin keşfi, grip aşısı, robotik bacaklar, sıtma tedavisi, genler ve meme kanseri ile ilgili sayısız keşif ve araştırmalar ile dünya çapında üne sahiptir. UCB aynı zamanda her yıl uluslararası projelere imza atmış alanında uzman eğitmenleriyle akademik kariyer yapmayı düşünen öğrencilere kapılarını açar.
8-UNIVERSITY OF OXFORD
Oxford Üniversitesi, 1096 yılına kadar uzanan tarihi ile dünyanın en eski İngilizce konuşulan üniversitesidir. İngiltere’nin Oxford şehrinde yer alan okul, 140 farklı ülkeden uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapar. Oxford Üniversitesi, dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olmasıyla, eğitim almayı düşünen öğrenciler arasından az sayıda başvurunun kabul edilmesi ve seçici olmasıyla tanınır. Okul bugün; fizik, kimya, edebiyat da dahil olmak üzere sayısız Nobel Ödülü, aralarında Michelangelo, da Vinci ve Picasso’ya da ait eserlerin yer aldığı ve dünyanın en eski üniversite müzesi olan Ashmolean Müzesi ile ayrıca saygınlığa sahiptir. Oxford Üniversitesi, özellikle anatomi ve fizyoloji, sanat ve beşeri bilimler, mühendislik ve biyomedikal bilimleri üzerine lisans ve lisansüstü programları, projeleri, araştırma çalışmaları ile göz doldurur. Üniversitenin ünlü mezunları ve akademisyenleri arasında yazar Oscar Wilde, John Fowles, oyuncu Hugh Grant, Kate Beckinsale, bilim insanları Edwin Hubble, Stephen Hawking ve Albert Einstein yer alır. Dünya çapında mezunlarının ilk 3 ayda işe yerleşme oranı en yüksek eğitim kurumlarından biridir.
7-UNIVERSITY OF MELBOURNE
Avustralya’nın Melbourne şehrinde 1853 yılında kurulmuş olan University of Melbourne, ülkenin en büyük eğitim kurumudur. 150’den fazla ülkeden uluslararası öğrenciye mühendislik, tıp, hukuk, bilgisayar bilimi alanlarında lisans ve lisansüstü programları ile hizmet verir. Kapsamlı bir araştırma üniversitesi olan Melbourne, sosyal, ekonomik ve çevresel sorunları çözmek ve güzel bir gelecek için, her yıl bünyesine yetenekli öğrencileri ve akademisyenleri katmayı kendine amaç edinmiştir. Üniversitenin bünyesindeki kariyer ve danışmanlık hizmeti, mezuniyetten sonra iş bulma sürecinizi hızlandırırken, mezunlarının 160 ülkede küresel bir ağa sahip olduklarını da söylemekte fayda var.
6-UNIVERSITY OF CAMBRIDGE
1209 yılında kurulan Cambridge Üniversitesi, öğrencilere kariyer imkanı sunan üniversiteler arasında dünya çapında ilk sıralarda yer alır. 800 yıllık geçmişiyle, 120’nin üzerinde farklı ülkeden uluslararası öğrenciye 150’den fazla fakülte, zengin lisans ve lisansüstü programlarıyla hizmet verir. Cambridge Üniversitesi büyüleyici mimarisi, köklü tarihi, 96 kez aldığı Nobel Ödülü ile sayısız başarılara imza atmış devlete bağlı en prestijli ve saygın eğitim kurumlarından biridir. Özellikle modern diller, makine mühendisliği, doğa bilimleri, tarih gibi konularda dünya çapında ilk sıralarda yer alırken mezunları en hızlı iş bulan üniversiteler arasındadır. Cambridge, aynı zamanda Isaac Newton, Stephen Hawking, Emma Thompson, Tilda Swinton ve Arianna Huffington gibi ünlü mezunları ile adından söz ettirir.
5-MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY
Yurtdışında bilim, mühendislik ve teknoloji alanlarında öğrenim görmek isteyen uluslararası öğrencilerin ilk tercihlerinden olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, dünyanın en iyi araştırma üniversitelerinden biridir. 1861 yılında kurulan okul, Amerika’nın Boston şehrinde yer alırken her yıl 120 farklı ülkeden, 4000’den fazla uluslararası öğrencinin en az 150’sine MIT’de okuma imkanı sunulur. Türkiye’den ise 2 öğrenci kabul edilir. Ünlü mezunları arasında Pranav Mistry, Kofi Annan, Benjamin Netanyahu, David Koch gibi isimler bulunurken, mezunlarının ortalama başlangıç maaşı 80,000$ civarındadır. Daha çok bilgisayar teknolojileri ve mühendislik mezunları Google, Oracle, Apple, Microsoft gibi şirketlerde iş bulur.
4-UNIVERSITY OF SYDNEY
Avustralya’nın Sidney kentinde 1850 yılında kurulan üniversite, ülkenin en eski eğitim kurumudur. Dünyanın en iyi öğrenci şehirlerinden biri olan Sidney, ülkeye gelen öğrencilere rahat ulaşım ve konaklama, zengin kültürel etkinlikler, eşsiz bir deneyim, yüksek kaliteli eğitim ve kariyer sunar. Özellikle film endüstrisi ile dikkat çeken şehirde yer alan Sidney Üniversitesi, her yıl çok sayıda öğrenci için görsel sanatlar ve konservatuvar alanlarındaki programları ile en çok tercih edilen üniversitelerden biridir.
3-HARVARD UNIVERSITY
Amerika’nın Boston şehrinde 1636 yılında kurulmuş dünyanın en saygın yüksek öğretim kurumlarından biridir. Dünyanın en büyük akademik kütüphanesi, 11 fakültesi, 45’den fazla Nobel ve 48 Pulitzer ödülü ile göz doldurur. Mühendislik, tasarım, hukuk, fen-edebiyat, işletme fakültelerinde, zengin lisans ve yüksek lisans programları ile hizmet veren Harvard’da, Oxford ve Cambridge gibi başvuruların kabul edilme aşaması oldukça zorlu olan eğitim kurumlarındandır. Dünyanın en çok tanınan üniversitesi olması nedeniyle sık sık filmelere konu olan Harvard Üniversitesi, günümüzde mükemmel bir markadır ve mezunlarına istedikleri her sektörde iş imkanı sağlar.
2-UNIVERSITY OF CALIFORNIA, LOS ANGELES
Dünyanın en tanınmış şehirlerinden biri olan Los Angeles’ta 1919 yılında, araştırma üniversitesi olarak kurulan Kaliforniya Los Angeles Üniversitesi, mezunlara iş imkanı sağlayan okullar arasında ikinci sırada yer alır. Rekabetli bir başvuru aşamasını atlattıktan sonra tıp, psikoloji, elektrik ve elektronik mühendisliği, matematik, kimya gibi konularda uluslararası tanınırlılığa sahip lisans ve lisansüstü programlara sahip UCLA, işverenlerle olan bağlantıları ile dikkat çeker. Dünya çapında mezunlarının işe yerleşme oranı en yüksek okullardan biridir.
1-STANFORD UNIVERSITY
Stanford Üniversitesi mezunları %100 istihdam olanağına sahiptir. Yanlış duymadınız, Amerika’nın en prestijli, dünya sıralamalarında üst üste birinciliklere sahip ve özellikle bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarında uluslararası üne sahip Stanford, her yıl dünyanın farklı ülkelerinden öğrencilerin girmek için yarıştığı eğitim kurumlarından biridir. Kaliforniya’da, Silikon Vadisi’nin kalbinde yer alan üniversite, 1891 yılında açılmasından bu yana insanlık ve medeniyet adına çığır açan ilklere imza atmıştır. İlk başarılı karaciğer nakli, ilk mouse ve dijital müziğin geliştirilmesi bunlardan sadece birkaçıdır. Dünyanın en büyük üçüncü bütçesine sahip okul, mühendislik, hukuk, tıp, işletmenin de aralarında olduğu 7 fakültede, zengin lisans ve lisansüstü programlara sahiptir. Ünlü mezunları arasında Tesla Motors ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk, Google kurucuları Larry Page ve Sergey Brin yer alır. Aynı zamanda Google, Nike, Netflix, HP, Instagram gibi şirketlerle bağlantılar ve ortak projeleri sayesinde öğrencilerine mezuniyetten sonra iş imkanı sağlayan okullar arasında ilk sıradadır.
►►►İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız;
Mezun Olduktan Sonra Kolay İş Bulmanızı Sağlayacak 10 Bölüm
Öğrenciler İçin En Çok Kazandıran Meslekler
Mezuniyetten Sonra Kariyer Yapabileceğiniz En İyi Ülkeler