
Bir metin paragrafını kaç kez okudunuz, ancak sonunda tek bir bilgiyi bile hatırlayamadığınızı mı fark ettiniz? Okuduğunu anlamak, çok şey talep eden karmaşık bir beceridir. Üniversitede okuyan çoğu öğrenci içinse bazı etkili stratejilerle okuma zamanını anlamlı, odaklanmış ve üretken hale getirebilir, pratik yaparak okuma becerilerini geliştirebilir. Etkili okuduğunu anlama, öğrenciler için her düzeyde akademik başarı da kritik öneme sahiptir.
Yine de çoğumuz, okuldayken bunu iyi yapmıyoruz. Eğitim amaçlı okuma söz konusu olduğunda, okuduklarınızı hatırlamak için bilinçli olarak çalışmak önemlidir. Bununla birlikte iletilen içeriği anladığınızdan emin olmak için okurken biraz fazladan zaman ayırmak veya aşina olmadığınız bir metnin tamamını anlama yeteneğinizi geliştirmeniz gerekir. İşte, okuduğunu anlama nedir, anlama becerinizi geliştirmek için 10 etkili adım neler sizin için araştırdık.
1. Okuma köşenizi bulun
Doğru okuma ortamı öğrenme stilinize uygun olmalıdır. Öğrenme stilinizi düşünün ve doğru okuma ortamını seçin. Hangi gürültü seviyesini tolere edebilirsiniz? İyi bir aydınlatma var mı? Konum, atmosfer ve dikkat dağıtıcı şeyler odaklanmanızı ve konsantrasyonunuzu etkiler. Bu nedenle okuduğunu anlama teknikleri içerisinde bir numaralı strateji kendinize en uygun okuma ortamını bulmak olacaktır. Kalabalık evinizin ortasındaki mutfak masasında veya arka planda TV açıkken okumaya çalışmayın. Tüm dış dikkat dağıtıcıları ortadan kaldırın ve evinizde dikkatiniz dağılmadan okuyabileceğiniz bir yer bulun. Öğrenciler için 10 Etkili Hafıza Geliştirme Tekniği rehberimizde.
2. Okumadan önce materyale bir göz atın
Metni veya kitabı incelemek, daha verimli bir şekilde öğrenmenize yardımcı olur ve okumak için bir amaç belirler. Öncelikle metnin önemli noktalarını anlamak için başlığı okuyun. Ders kitabınızın önemli kısımlarına bakın: ön ve arka sayfalar, içindekiler, sözlük ve giriş.
Yurtdışında eğitim almak istediğiniz üniversiteler, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorun!
3. Anahtar kelimeleri işaretleyin
Okurken, önemli bilgileri yakalamak için vurgulayıcı kullanabilirsiniz. Önemli terimlere, tanımlara ve ifadelere dikkat edip altlarını çizebilir, renkli kalemlerden faydalanarak vurgulayabilirsiniz. Bunun için şu adımları izleyebilirsiniz: Hatırlamak istediğiniz anahtar kelimelerin veya tanımların altını çizin veya vurgulayın, daha sonra bunları bölümlere ayırın ve tekrar göz atın.
4. Notlar alın metinlere açıklama ekleyin
Bir öğrenci olarak okuduğunuz metinleri anlayabilmek için yapabileceğiniz en önemli okuma stratejileri arasında not almak yer alır. Bu yöntem öğrencileri tartışmalara hazırlamada yardımcı olurken kelime dağarcığınızı geliştirmek için de mükemmel bir çözümdür. Aynı zamanda yazma becerilerinize de yardımcı olacak olan bu yöntem ile metne kenar boşluklarında veya yorum modunda notlarla açıklama ekleyebilirsiniz. Başarıya Ulaştıracak Ders Çalışma Teknikleri hakkında rehberimizi inceleyebilirsiniz.
5. Okuduklarınızı başka kelimelerle ifade edin
Okuduktan sonra okuduklarınızı kendi kelimelerinizle özetleyin. Okuduğunu anlama teknikleri arasında en etkili olanlardan biri de okuduğunuz kitap ya da akademik metinleri özetlemektir. Yanınızda bir not defteri bulundurup aklınıza gelen herhangi bir detayı notlarınıza kaydedebilirsiniz. Gerekirse her paragrafla ilgili hatırladıklarınızı kendi kelimelerinizle yazabilir ya da sadece bir bölüme odaklanabilirsiniz. Özetlemek, ana fikirleri ortaya çıkarmanıza ve daha iyi notlar almanıza yardımcı olacaktır. Bir özet oluşturmak, okuduklarınızı anladığınızı gösterirken az önce okuduklarınızı anlamadıysanız veya hatırlamıyorsanız, dikkatlice tekrar okumayı deneyebilirsiniz.
6. Okuduklarınızı tartışın
Okuduğunu anlama teknikleri içerisinde bir diğer yöntem ise tartışmaktan geliyor. En önemli hafıza geliştirme teknikleri arasında da yer alan tartışarak öğrenmek ya da metin hakkında başkalarıyla konuşmak en etkili öğrenme becerileri arasındadır. Bu açıdan notları karşılaştırmak için tartışma grupları oluşturmak, anlamadığınız bir şey varsa bazı şeyleri açıklığa kavuşturmak için soru sormak, bunları profesörünüzle veya sınıf arkadaşınızla paylaşarak konuşmak hem başka bakış açıları edinmenizi hem de okuduğunuzu anlamanızı sağlayacaktır.
Yurtdışı eğitim için bir üniversiteye başvurmayı mı düşünüyorsunuz? O halde, dünya çapında en iyi üniversitelerin broşürlerini indirerek, bölüm ayrıntıları ve giriş koşulları hakkında daha çok bilgi alabilirsiniz.
7. Metni sondan başa doğru okuyun
Bu yöntem, okuduğunu anlama becerileri geliştirmek için ileri bir teknik olarak bilinir ve elinizdeki metnin bölümlerini geriye doğru okumayarak uygulanır. Genel olarak bu yöntem, kronolojik temelli okumalar veya romanlar için kullanılmaz, ancak bölümler ayrı konuları kapsadığı için genellikle akademik ders kitapları için etkilidir. Normal baştan sona okumaya odaklanacak bir yer veya odak bulamayanlar için okumayı parçalar halinde bölmek hem hızlı okuma teknikleri hem de okuduğunu anlama stratejileri için geçerli bir yöntemdir. Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmada Yardımcı Olacak Taktikler için rehberimize göz atın.
8. Görsellerden yararlanın
Okumanızda bir grafik, diyagram, resim veya başka bir görsel olduğunda görsele bakıp varsa altyazıyı okuyarak not alabilirsiniz. Yazarlar ve kitap yayıncıları, genellikle okuyucuları sıkmamak ve ara ara nefes aldırmak için özellikle akademik yayınlarda görselleri kullanırlar. Böylelikle bir konuyu anlamanızı kolaylaştırırlar. Görsellere dikkat edin ve okuduğunuz metni gözünüzde büyütmeyin. Öğrenciler İçin 40 Eğitici ve Faydalı Web Sitesi için rehberimize göz atın.
9. Zaman yönetimi yapın
Zaman yönetimi sadece okuduğunu anlama becerisi için değil hayatımızın her döneminde ihtiyacımız olan bir gerekliliktir. Bu açıdan bir metni okumak için dersten 10 dakika önceye kadar beklemeyin ve 15 sayfalık ödevinizi hızlı bir şekilde okumaya çalışmayın. Zira bu okuduğunuzu anlamak için hiç bir işe yaramayacaktır. Bunun yerine, zamanınızı daha verimli ve etkili bir şekilde yönetmeyi deneyin. Okumanızı halletmek için akşam veya sabahın erken saatlerinde zaman dilimleri planlayın. Ayrıca, düşündüğünüzden daha fazla zaman ayırın. Gece okumanızın bir saat süreceğini düşünüyorsanız kendinize 90 dakika verin. Hızlı okumak ve acele etmekten kaçının.
Sitemize üye olarak dünyanın en iyi okulları, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.
10. Sesli okuyun
Öğrenciler için 10 stratejik okuduğunu anlama becerisi için son olarak ekleyebileceğimiz yöntem, elinizdeki kitap ya da metni sesli okumaktır. Çoğu araştırma, yüksek sesle okunan ve birkaç kere tekrarlanan okumaların öğrencilerin anlama becerilerini geliştirdiğini göstermiştir. Üniversitede Nasıl İyi Not Alınır merak ediyor musunuz? Rehberimize hemen göz atın.